Objavljeno: 13.12.2004

Cisco praznuje 20 let

Podjetje Cisco je v začetku decembra praznovalo dvajsetletnico obstoja družbe, ki je najbrž med vsemi računalniškimi podjetji ustvarilo največji dobiček na račun razmaha interneta. Cisco je še danes eden od vzorov v računalniški industriji, saj so s pametno kombinacijo tehničnega in poslovnega znanja dolga leta skoraj povsem dominirali na trgu računalniških komunikacij in omrežij. V najbolj uspešnem obdobju sredi prejšnjega desetletja je bil njihov tržni delež skoraj 90%, obenem pa so postali sinonim za kakovost.

Čeprav je družbi tržni delež nekoliko padel, zlati na račun izdelkov visokega razreda, se Cisco danes vrača na stara pota. V preteklih letih jim največjega tekmeca predstavlja družba Juniper Networks, ki je počasi, a zanesljivo nažiral tržni delež na področju najzmogljivejših hrbteničnih stikal (core switches). Cisco pa je konec pomladi predstavil novo generacijo izdelkov Core Router Series-1 (CRS-1), ki jo mnogi imajo za novo prelomnico na področju hitrih komunikacijskih izdelkov. Poleg tehnične zmogljivosti ima izdelek tudi zelo agresivno ceno, s čimer je pridobil precej privržencev. Cisco je potezo potegnil pravočasno, saj se trg izdelkov za telekomunikacijska podjetja zopet odpira za nove priložnosti in tehnologije, zato so v vodstvu družbe polni optimizma.

Cisco je danes ena največjih računalniških družb, zagotovo pa največja na področju omrežij in telekomunikacij, saj zaposluje več kot 30.000 ljudi. V letu 2004 bodo ustvarili predvidoma več kot 22 milijard dolarjev, nenehno pa širijo svoj portfelj izdelkov, tako z lastnim razvojem, kot tudi nakupom malih, a pomembnih proizvajalcev specifičnih rešitev. Cisco se vse bolj spogleduje tudi z drugimi področji komunikacij, zlasti s tehnologijo za pomnilniška omrežja SAN, kjer želijo doseči podobno zgodbo o uspehu kot v omrežjih LAN.

http://www.cisco.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji