• Novell povezuje Ximian in SuSE

    Podjetje Novell, ki seje v lanskem letu okrepil z nakupom odprtokodnih podjetij Ximian in SuSE, je predstavil novo različico paketa Ximian Desktop 2. Nova različica programskega paketa za končne uporabnike že kaže prve znake sodelovanja v okviru nove lastniške strukture, saj je Ximanov izdelek prvič prirejen tudi za delo s SuSE Linuxom. Doslej je bil namreč tesneje povezan z distribucijami podjetja Red Hat.

    Objavljeno: 8.1.2004
  • Novi prenosniki Toshiba Satellite A45

    Toshiba je predstavila novo družino prenosnikov Satellite A45, ki je namenjena spodnjem in srednjem cenovnemu razredu, kot zamenjava za namizne računalnike. Z novimi prenosniki pri Toshibi ciljajo tako na domače uporabnike, kot mala podjetja, v ta namen pa so predstavili tri nove modele. Vsi modeli so dokaj bogato opremljeni, saj vsebujejo vsaj enoto DVD-ROM/CD-RW in 15-palčni zaslon. Posebnost je najbrž ohišje modre barve z novimi osnovnimi potezami, s čimer naj bi bili po videzu bolj privlačni.

    Objavljeno: 8.1.2004
  • Preprostejše dostopne točke WLAN

    Texas Instrments bo kmalu predstavil novo rešitev v obliki programske nadgradnje, s katero bodo priklopne točke za brezžične omrežne povezave zasnovane na njihovi platformi wOne dobile podporo za vse priljubljene omrežne standarde. Dostopne točke so že doslej hkrati podpirale več različnih brezžičnih standardov, vendar je Texas Instrumentsova rešitev prva, ki za to uporablja eno samo vezje, omogoča pa hkratno delovanje komunikacij prek protokolov 802.11b, 802.11a in 802.11g.

    Objavljeno: 8.1.2004
  • Real pripravlja prodajalno pesmi

    RealNetworks pripravlja dopolnitev svoje ponudbi spletnih večpredstavnih vsebin s prodajalno pesmi, podobno Applovem iTunesu. Bistvena sorodnost z Applom je tudi odločitev za podporo istemu glasbenemu zapisu - Dolbyjevem AAC, vendar bodo pesmi iz Realove trgovine zaščitene z njihovo lastno tehnologijo za zaščito avtorskih pravic (DRM) Helix.

    Objavljeno: 7.1.2004
  • Plextorjev DivX pretvornik

    Plextor je napovedal nov strojni pretvornik za digitalni video ConvertX PX-M402U, ki podpira tudi pretvarjanje videa v zapis DivX v realnem času. ConvertX PX-M402U se priključi na računalnik preko vmesnika USB 2.0 in vsebuje vhode za analogne in digitalne video naprave. Video posnetke je nato mogoče shraniti v zapisih MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 ali DivX, vsakič v realnem času. Video je mogoče zapisovati bodisi na disk, bodisi neposredno na DVD zapisovalnik. Priložena programska oprema za predvajanje in urejanje videa temelji na orodjih WinDVD Player in Creator. Plextor ConvertX PX-M402U bo v ZDA na voljo še januarja za 160 dolarjev.

    Objavljeno: 7.1.2004
  • PalmOS 6 že pri proizvajalcih naprav

    Podjetje PalmSource, ki bdi nad razvojem operacijskega sistema PalmOS, je novo različico 6.0 že posredovalo proizvajalcem ročnih računalnikov. S tem so izpolnili svojo napoved, da bodo PalmOS 6 dokončali do konca leta 2003. Zanimiva pa je odločitev, da bo PalmSource še naprej razvijal tudi različico 5.0, ki bo na trgu še naprej sobivala z novejšo izvedbo. PalmSource namerava starejšo različico prirediti za lažjo uporabo v mobilnih telefonih, medtem ko naj bi PalmOS 6.0 z novimi lastnostmi ciljal predvsem na zahtevnejšo uporabo v ročnih računalnikih.

    Objavljeno: 7.1.2004
  • Serial ATA tudi za prenosnike

    Japonski proizvajalec Fujitsu je prvi, ki je predstavil 2,5-palčni disk z vmesnikom Serial ATA. S tem odpirajo novo poglavje tudi na področju prenosnih računalnikov, saj so ti doslej imeli vgrajene le diske z vmesniki EIDE/ATA. Nov izdelek prihaja na trg ravno v času, ko se prenosniki odlično prodajajo po celem svetu in odločilno vplivajo na stanje v celotni industriji. Podjetje TrendFocus je napovedalo, da se je prodaja prenosnikov v letu 2003 povečala kar za 20,2% in dosegla nivo skoraj 40 kosov prodanih enot.

    Objavljeno: 7.1.2004
  • MacWorld Expo 2004

    Prvi teden januarja je že tradicionalni čas za srečanje uporabnikov podjetja Apple, na katerem je tudi letos bilo moč videti kopico novosti. Apple in njegov prvi mož Steve Jobs srečanje že nekaj časa s pridom izkoriščajo za predstavitev novih, po možnosti zelo atraktivnih izdelkov, kar se je v preteklosti pokazalo kot pametna strategija, ki je precej spodbudila prodajo izdelkov. Toda z razliko minulih srečanj Apple tokrat ni pokazala nobenega novega namiznega računalnika ali prenosnika, temveč nove predvajalnike glasbe, kopico programskih paketov in nove strežnike. Za nove modele računalnikov pa bo letos še dovolj časa, saj v letu 2004 mineva natanko 20 let od predstavitve prvega računalnika Macintosh, kar bo Apple brez dvoma primerno proslavil z novimi modeli.

    Objavljeno: 7.1.2004
  • Intel Celeron M

    Intel je predstavil novo generacijo mobilnih procesorjev Celeron, ki slonijo na jedru dosedanjih procesorjev Pentium M. Novi Celeron M, kot je ime procesorju ima podobno zgradbo jedra kot danes vse bolj priljubljeni procesorji Pentium M, le da imajo nekaj manjšo zmogljivost in manjše število lastnosti. Celeron M ima tako samo 512 KB velik drugonivojski predpomnilnik, medtem, ko ima Pentium M že doslej 1 MB velik predpomnilnik, v kratkem pa naj bi novi generaciji to velikost povečali celo na 2 MB.

    Objavljeno: 6.1.2004
  • Napaka v jedru Linuxa zahteva hitro spremembo

    Skrbniki Linuxa so pripravili novo različico jedra Linuxa, ki odpravlja nekatere potencialno nevarne varnostne luknje. Novo jedro z oznako 2.4.24 odpravlja šest znanih programskih napak, od katerih sta dve resni napaki, zaradi katerih bi lahko hackerji v sistemih pridobili upraviteljske pravice in vdrli v sistem. Najbolj resna napaka je v načinu dela z navideznim pomnilnikom, spominja pa na težavo, s katero so novembra hackerju uspeli vdreti in nekaj strežnikov Linux, s tem ko so pridobili višje pravice od predvidenih. Takoj, ko je skrbnikom jedra postalo jasno, da bi varnostno luknjo lahko v resnici uporabili za napade, so se odločili za pripravo nove različice jedra, ki odpravlja omenjene pomanjkljivosti. S tem so obenem tudi potrdili svojo podporo nadaljnjemu vzdrževanju jedra 2.4, kljub temu, da je Linus Torvalds konec decembra objavil končno različico jedra z oznako 2.6, za katerega pa mnogi menijo, da bo v komercialne distribucije prišel šele čez nekaj mesecev.

    Objavljeno: 6.1.2004
  • Zmogljivejše strežniške rezine IBM

    Leto dni po začetku prodaje svojih prvih strežniških rezin je IBM predstavil novo generacijo izdelkov, ki so namenjeni zahtevnejšim procesnim nalogam. Prva novost je strežniška rezina IBM BladeCenter HS40, ki podpira do štiri procesorje Intel Xeon MP s taktom 2,8 GHz. Na ta način je IBM poleg obstoječih dvoprocesorskih sistemov v ta tip strežniških sistemov uvedel tudi štiriprocesorsko različico, ki je namenjena zlasti zahtevnim strežniškim nalogam, kot so baze podatkov, transkacijski sistemi in podobno. Poleg večjega števila procesorjev bodo nove rezine podpirale tudi večjo količino pomnilnika, saj osem ležišč DIMM podpira do 16 GB velike pomnilnike na rezino.

    Objavljeno: 6.1.2004
  • Macromedia Director MX 2004

    Podjetje Macromedia je predstavilo novo različico orodja Director, namenjenega pripravi večpredstavnih vsebin. Prenovljeni Director nosi enako oznako kot ostala orodja iz družine MX 2004, programski paket pa je tako kot doslej namenjen predvsem izdelavi večpredstavnih vsebin za uporabo na nosilcih CD-ROM in DVD-ROM. Uporabniki Director uporabljajo zlasti za pripravo reklamnih in promocijskih vsebin, predstavitve, pripravo izobraževalnega gradiva, pa tudi preprostih iger in interaktivnih vsebin, na primer za mlajše otroke.

    Objavljeno: 6.1.2004
  • Transmeta zmanjšuje procesorje

    Podjetje Transmeta je predstavilo novo različico procesorjev Crusoe, ki je fizično skoraj za 50% manjša od dosedanjih modelov. Novi prostorsko varčni čipi Crusoe TM5700 in TM5900 merijo le 21 x 21 milimetrov, pri čemer so ohranili enak tehnične lastnosti kot doslej, vključno z enako energijsko porabo in stopnjo segrevanja. Oba procesorja delujeta s taktom 1 GHZ, vsebujeta ločene 64 KB velike prvonivojske predpomnilnike za podatke in ukaze, velik drugonivojski predpomnilnik (256 KB pri TM5700 in 512 KB pri TM5900) ter vgrajen severni del sistemskega nabor, ki vključuje podporo za vodila PCI in AGP.

    Objavljeno: 6.1.2004
  • Najhitrejši pomnilnik doslej

    Toshiba je izdelala prve primerke novega tipa pomnilnika, ki omogoča prenos podatkov s taktom 3,2 GHz, največ doslej. Pomnilnik XDR DRAM temelji na tehnologiji, ki jo je razvil Rambus, Toshiba pa je od njega kupila licenco za proizvodnjo. Posebnost pomnilnikov XDR je način prenosa podatkov Octal Data Rate, kjer se v enem urinem taktu naenkrat prenese po osem bytov, kar močno pospeši prepustnost vezja v primerjavi z današnjimi pomnilniki. Prvo vezje je 512-megabitni čip, v pripravi pa so še zmogljivejše različice.

    Objavljeno: 5.1.2004
  • Digitalni senzor z 20 milijoni pik

    Fujifilm je razgrnil podrobnosti o novem digitalnem senzorju za zajem fotografij, ki vsebuje kar 20,68 milijonov pik. Z njim je mogoče s pomočjo tehnologije SuperCCD (interpolacija podatkov) zajeti slike s kar 41,36 milijoni pik oziroma ločljivostjo 7.648 x 5.408 pik. Novi senzor bo Fujifilm vgrajeval v digitalni zadnji z del za profesionalne fotoaparate srednjega velikostnega razreda (6 x 8 cm), kamor sodi model GX680. Senzor bo zmogel slikati z občutljivostmi ISO 50 do 200, omogočal pa bo slikati s hitrostjo 1,5 sekunde na sliko. Sestavni del digitalnega zadnjega dela >>DBP for GX680<< bo tudi 1,8-palčni zaslon LCD in enota za snemanje slik na kartice Compact Flash. Novost bo sprva na prodaj le na Japonskem, stala pa bo preračunano zajetnih 22.120 dolarjev, ob tem pa je treba kupiti še telo fotoaparata in objektive.

    Objavljeno: 5.1.2004
  • Linux bo pridobil tržni delež v letu 2004

    Nedavna raziskava družbe SG Cowen Securities je pokazala, da skoraj 80% ameriških uporabnikov IT že uporablja Linux kot enega od sistemov v podjetjih. V anketi, ki je zajela 527 predstavnikov družb po celem ozemlju ZDA, je mogoč videti, da bo Linux v letu 2004 še močno rasel, saj skoraj 65% vprašanih namerava uporabo Linuxa razširiti, 29% vprašanih pa namerava Linux vpeljati prvič v svoje poslovanje.

    Objavljeno: 5.1.2004
  • Salesforce.com v središču pozornosti

    Spletni servis Salesforce.com, ki nudi uporabnikom spletna orodja za upravljanje odnosov s strankami (CRM), je objavil namero za nastop na borzi. S tem se močno krepi interes okoli podjetja, ki je morda ta hip najbolj nazoren primer spletnih informacijskih sistemov, kjer uporabniki gostujejo na oddaljenem sistemu in celoten sistem CRM uporabljajo zgolj prek spletnega brskalnika. Salesforce.com je od ustanovitve leta 1999 doživel hitro rast, zato je postal predmet opazovanja tako analitikov kot tudi tekmecev, ponudnikov klasičnih sistemov ERP in CRM, kot so SAP, PeopleSoft in Siebel.

    Objavljeno: 5.1.2004
  • Microsoft in TNT Express stavita na ročne računalnike

    Microsoft in logistično podjetje TNT Express, ki se ukvarja s hitro pošto, sta sklenila doslej največji posel na področju ročnih računalnikov v Evropi. Po dogovoru bo TNT Express za podporo logistiki v svojem poslovanju vpeljal čez 24.000 sistemov zasnovanih na platformi Windows Mobile 2003. Računalnike bodo uporabljali tako vozniki, ki dostavljajo blago, kot tudi operaterji v distribucijskih skladiščih. Sistemi bodo vsebovali bralnike črtne kode in namensko razvite programe, ki bodo prek različnih komunikacijskih povezav sinhronizirali podatke med strežniki in mobilnimi napravami. Celoten sistem bo omogočal med drugim spremljanje pošiljk v realnem času, sprejem novih naročil ter optimizacijo poti posameznega voznika. Sistem bo zasnovan na platformi .NET Compact Platform, celoten projekt pa naj bi zaključili v obdobju treh let.

    Objavljeno: 5.1.2004
  • Dell pripravlja nov mini prenosnik

    V podjetju Dell niso zadovoljni s prodajo ultra lahkih prenosnikov Latitude D400 in Latitude X300, zato načrtujejo njihovo zamenjavo. Novi prenosnik, bo tako kot dosedanji model X300 proizvajal korejski Samsung, zasnovan pa bo okoli 12,1-palčnega zaslona, zaradi česar se bo odlikoval z nizko težo. S tem dosedanji model Latitude D400, ki ga je izdeloval tajvanski Wistron, ne bo imel neposrednega naslednika. Dell pa namerava s tajvanskim proizvajalcem nadaljevati sodelovanje, zlasti na področju modelov za domačo rabo. V pripravi so novi modeli z diagonalo 15 palcev in prvič v cenovno nižjem razredu tudi prenosniki s širokim zaslonom v razmerju 16:10.

    Objavljeno: 4.1.2004
  • Intel tudi za televizorje

    Intel načrtuje za letošnje in naslednje leto pohod na področje zabavne elektronike z novimi čipi namenjenimi digitalnim televizorjem. Novi procesorji in podporni elementi naj bi precej izboljšali kvaliteto slike na digitalnih televizorjih (plazmskih in LCD), obenem pa precej znižali proizvodno ceno. Nekateri analitiki menijo, da bi se lahko na ta način cena tovrstnih televizorjev znižala iz današnjih 3.000 do 10.000 dolarjev za TV z zaslonom LCD, na samo okoli 1.000 dolarjev, predvidoma ob novoletnih praznikih 2005.

    Objavljeno: 4.1.2004
  • Evropska komisija podpira odprto kodo

    Evropska komisija je kot del EU odprla novo spletno stran namenjeno popularizaciji programskih izdelkov z odprto kodo, kar bodo v prihodnje podprli tudi na druge načine. Spletna stran Free and Open Source Software (F/OSS) je del programa evropske komisije, ki se ukvarja z vplivom tehnologije na lokalne oblasti in družbo. Podporo odprti kodi vidijo kot način, kako znižati stroške v javnem sektorju, stimulirati lokalne proizvajalce programske opreme, hkrati pa se rešiti omejitev zaprtih rešitev, ki jih nudijo tipično le posamezni proizvajalci.

    Objavljeno: 4.1.2004
  • HP pripravlja ofenzivo s cenenimi prenosniki

    Hewlett-Packard bo v začetku leta predstavil tri nove prenosne računalnike, ki se bodo odlikovali po nizki ceni in velikih zaslonih. Zanimiv je predvsem podatek, da bo za ceno okoli tisoč ameriških dolarjev HP ponudil tudi model s širokim zaslonom v razmerju 16:10. S tem je povsem jasno, da široki zasloni prihajajo tudi v cenene prenosnike, zlasti tiste namenjene domači rabi. Zaslone z diagonalo 15,4 palcev bodo imeli novi modeli Presario R3000T, Pavilion zv5000 in Pavilion zx5000, ki so za zdaj predvideni predvsem za ameriški trg, kasneje pa najbrž tudi drugod, morda z drugimi imeni. Osnovni model s širokim zaslonom bo imel vgrajen procesor Pentium 4 s taktom 2,4 GHz, stal pa bo okoli 300 dolarjev manj kot najcenejši konkurenti podobnega tipa doslej. Za družbo Hewlett-Packard jih bo izdelovalo tajvansko podjetje Compal Electronics.

    Objavljeno: 3.1.2004
  • Vsestranski zapisovalnik

    Tajvansko podjetje BTC je predstavilo zanimiv zapisovalnik CD-RW, ki je hkrati tudi predvajalnik za nosilce DVD in bralnik za kar sedem različnih tipov pomnilniških kartic. Na ta način z eno samo enoto uporabniki lahko prihranijo prostor v računalniku oziroma na mizi. Med podprte kartice sodijo Compact Flash, Micro Drive, Smart Media, Memory Stick, Memory Stick Pro, Secure Digital in Multimedia Card. Model BCO 4816IA, kot je ime izdelku, poleg tega zapisuje na nosilce CD-R s hitrostjo 52x, na nosilce CD-RW s hitrostjo 24x, hkrati pa je tudi predvajalnik DVD s hitrostjo 16x. Vgrajen je algoritem za odpravljanje napak MTK Superlink, med drugim pa ima vgrajen poseben mehanizem za stabilizacijo nosilcev, ki povečuje zanesljivost zapisovanja pri velikih hitrostih.

    Objavljeno: 3.1.2004
  • Ali Apple pripravlja cenejši iPod?

    Iz krogov blizu družbe Apple prihaja informacija, da utegne ta na sejmu Macworld Expo predstaviti nov predvajalnik digitalne glasbe iz družine iPod, ki bo stal samo 100 dolarjev. To je znatno manj, kot Apple zahteva danes za obstoječe modele z vgrajenimi diski, saj je treba za model s 10 GB diskom odšteti 300 dolarjev, za največji s 40 GB diskom pa 500 dolarjev. Zaradi nizke cene opazovalci menijo, da bo novi iPod najbrž vseboval pomnilnik Flash RAM in morda razširljivost s pomnilniškimi karticami. Oboje bi bilo za Apple prvič.

    Objavljeno: 3.1.2004
  • Sony predstavlja vrhunski projektor

    Sony je na Japonskem predstavil nov vrhunski projektor z imenom Qualia 004, ki je sposoben predvajati domala vse današnje vire slike in videa, med drugim tudi HDTV. Projektor uporablja novo tehnologijo imenovano Silicon X-Tal Reflective Display (SXRD), ki vsebuje okoli 2 milijona pik na silicijevem substratu z diagonalo 0,78 palca. Ker pa projektor uporablja tri tovrstne substrate, celota dosega 6,22 milijonov pik, v praksi pa to pomeni največjo ločljivost slike 1920 x 1080 pik (HDTV 1080i v razmerju 16:9). Nova tehnologija se močno odlikuje tudi po zelo dobri reprodukciji črnih površin, saj projektor dosega kontrastno razmerje kar 3000:1.

    Objavljeno: 2.1.2004
  • Kartice SD prehitele vse tekmece

    Pomnilniške kartice Secure Digital (SD) so v razmeroma kratkem času obstoja že prehitele vse ostale tekmece po številu prodanih primerkov. Po raziskavi opravljeni oktobra 2003 so kartice SD zavzele 30% tržnega deleža, kar je več kot pri doslej najbolj razširjenih karticah Compact Flash, ki imajo 28,8% delež. Na tretjem mestu je Sonyev Memory Stick s skupno 22% tržnega deleža.

    Objavljeno: 2.1.2004
  • Bliža se konec za BIOS

    Intel in Microsoft se pripravljata na intenzivno promocijo nove tehnologije, ki bo morda nekega dne zamenjala sistemski program BIOS, ki je srce vsakega računalnika PC. Nova tehnologija, ki se imenuje Extensible Firmware Interface (EFI) naj bi tako prvič po 23 letih obstoja računalnikov PC zamenjala še zadnji originalni del, ki je na nek način različne računalnike združevala pod okriljem PC združljivosti. Prav zaradi starosti in omejenosti sistemov BIOS pa proizvajalci želijo čim prej sistem nadomestiti s sodobnejšo, učinkovitejšo tehnologijo.

    Objavljeno: 2.1.2004
  • Prednovoletno elektronsko nakupovanje doseglo nov rekord

    Sodeč po raziskavi družbe Nielsen/NetRatings, so elektronski nakupi prek interneta v mesecu decembru močno presegli raven doseženo v letu 2002. Prodaja je, predvsem v ZDA, presegla raven iz leta 2002 za kar 46% in dosegla 15,8 milijard dolarjev. V raziskavi, ki je zajela 7.178 uporabnikov, so ugotovili, da so kupci največ porabili za oblačila, igrače in video igre, zabavno elektroniko,

    Objavljeno: 1.1.2004
  • Najpomembnejši dogodki v letu 2003

    Leto, ki se je pravkar izteklo, je v računalniški industriji minilo v znamenju vnovičnega, čeprav zmernega optimizma. Prodaja se je po dveh letih padanja ponovno začela dvigovati, podjetja so za IT namenila več sredstev kot v minulih letih. Kljub temu vsi po vrsti opozarjajo, da kriza ni še povsem mimo, saj lahko na uspešnost prodaje v letu 2004 vpliva precej zunanjih dejavnikov, zlasti stanje ekonomije v državah, kjer je največje število potrošnikov. Kajti podjetja bodo še naprej v IT vlagala skrajno previdno, z minimalnim povečanjem sredstev in predvsem s ciljem zniževanja in optimizacije stroškov, zato mnogi proizvajalci rast prodaje vidijo predvsem pri potrošnikih, zlasti na področju zabavne elektronike.

    Objavljeno: 1.1.2004
  • Rekordna prodaja prenosnikov

    Prednovoletna nakupovalna sezona običajno močno odmeva v prodaji računalniške opreme predvsem v ZDA, lani pa je podobno navdušenje zajelo tudi Evropo. Po mnenju analitske družbe Context precej nad pričakovanji posegli po prenosnih računalnikih, ki so v zadnjem četrtletju kupili kar za 32,4% več enot kot v enakem obdobju leta 2002. Največjo rast prodaje je doživela neposredna prodaja prek spletnih trgovin in poštne prodaje, zadovoljni pa so tudi trgovinski sistemi.

    Objavljeno: 1.1.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji