Objavljeno: 6.1.2004

Intel Celeron M

Intel je predstavil novo generacijo mobilnih procesorjev Celeron, ki slonijo na jedru dosedanjih procesorjev Pentium M. Novi Celeron M, kot je ime procesorju ima podobno zgradbo jedra kot danes vse bolj priljubljeni procesorji Pentium M, le da imajo nekaj manjšo zmogljivost in manjše število lastnosti. Celeron M ima tako samo 512 KB velik drugonivojski predpomnilnik, medtem, ko ima Pentium M že doslej 1 MB velik predpomnilnik, v kratkem pa naj bi novi generaciji to velikost povečali celo na 2 MB.

Poleg tega novi Celeroni M delujejo z nižjimi delovnimi takti kot Pentium M. Intel bo sprva prodajal različice s takti 1,2 in 1,3 GHz ter ultra varčno različico s taktom 800 MHz, ki deluje pri 1 voltu in porabi 7 wattov energije. Za razliko od teh Pentium M deluje danes s takti od 1,4 do 1,7 GHz, kmalu pa še z višjimi takti. Eden od razlogov za uvedbo procesorjev Celeron M je nižja poraba energije, vendar novi procesor ne bo imel vseh zmožnosti zmogljivejših procesorjev Pentium M, najbolj očitna pa je odsotnost tehnologije SpeedStep za sprotno prilagajanje delovnega takta trenutni obremenitvi sistema.

Zato pa bo Celeron M podpiral obstoječe sistemske nabore kot Pentium M, poleg tega pa tudi brezžični komplet Centrino, kar pomeni, da bodo kmalu domala vsi prenosniki premogli tudi vmesnik Wi-Fi (802.11b). To bodo zagotovile predvsem ugodne cene procesorjev Celeron M, saj nove različice stanejo le 107 oziroma 134 dolarjev, najdražja pa ultra varčna izvedba, za katero je treba odšteti 161 dolarjev.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji