• Orodja DreamFactory delujejo v bogatem odjemalcu

    Podjetje DreamFactory Software je eno izmed mlajših podjetij, ki ponujajo programsko opremo v obliki tako imenovanih bogatih odjemalcev. Gre za grafične programske vmesnike na strani odjemalca v obliki spletnega pregledovalnika, ki ne potrebujejo spletnega strežnika za posredovanje spletnih strani na odjemalsko stran. Tehnologija sloni na vmesniku XML in spletnih storitvah, deluje pa hitreje od načina dela s spletnim strežnikom. Sorodne rešitve ponuja še nekaj manjših podjetij, pa tudi Microsoft bo v naslednji različici Oken ponudil možnost izdelave grafičnih programskih vmesnikov, ki bodo tekli na odjemalski strani in s tem izkoristili zmogljivost odjemalskega računalnika.

    Objavljeno: 19.1.2004
  • Nova različica Novellovega orodja za upravljanje gesel

    Novell je predstavil orodje Nsure Identity Manager 2, nadgradnjo sistema DirXML, ki je namenjeno upravljanju identitet in gesel uporabnikov v velikih podjetjih. Nova različica poenostavlja upravljanje identitet in pravic vsakega uporabnika v podjetju, s čimer se zmanjša količina opravil, ki jo morajo upravitelji posvetiti težavam z gesli in pravicami dostopa do podatkov. Nsure Identity Manager je povezan tudi z zalednimi sistemi podjetja, tako da se uporabniku pravice do dostopa samodejno prilagodijo morebitnemu napredovanju ali odhodu s podjetja. Poleg predstavitve nove različice, so pri Novellu tudi znižali ceno izdelka, in sicer iz 29 na 25 dolarjev po uporabniku, ponudili pa so tudi možnost strežniške različice, ki stane 75 tisoč dolarjev po strežniku. To rešitev trenutno uporablja 1400 podjetij po vsem svetu.

    Objavljeno: 19.1.2004
  • Centrino tudi s standardom 802.11g

    Intel je končno predstavil novo različico nabora Centrino, ki sedaj vključuje vmesnik za brezžični ethernet po standardu IEEE 802.11g, podpira pa tudi povezave v omrežja, ki delujejo po standardu IEEE 802.11b. Čip, ki omogoča hitrejši brezžični ethernet se imenuje Intel Pro/Wireless 2200BG in stane 25 dolarjev v količinah po 11 tisoč kosov. Komplet Intel Centrino je sestavljen iz sistemskega nabora Intel 855, procesorja Pentium M in brezžičnega vmesnika.

    Objavljeno: 19.1.2004
  • Prihaja slovenska različica kompleta Microsoft Office 2003

    Microsoft Slovenija je najavil novo lokalizirano različico pisarniškega kompleta programov Microsoft Office 2003. Uporabnikom so z najnovejšo lokalizirano različico na voljo tudi novi programi, spletne strani in storitve v slovenščini. Slovenskim uporabnikom so tako na voljo slovenske različice programov Word 2003, Excel 2003, PowerPoint 2003, Outlook 2003 in Access 2003, novost pa je slovenska različica orodja InfoPath 2003, ki uporabnikom omogoča preprosto izdelavo obrazcev in njihovo integracijo v poslovanje.

    Objavljeno: 19.1.2004
  • Hermes SoftLab se bo pogovarjal z Actual IT

    Govorice o morebitnem kapitalskem povezovanju med Actual IT in Hermes SoftLabom so pred dnevi že potrdili v koprskem Actualu, sedaj pa so jih potrdili še v Hermes SoftLabu.

    Objavljeno: 19.1.2004
  • Finska raziskava ugotavlja, da je GSM varen

    Finska Uprava za sevanje in jedrsko varnost je izvedla dolgoročno raziskavo sevanja mobilnih telefonov večjega števila proizvajalcev in ugotovila, da stopnje sevanja ne presegajo dovoljenih mej. V treh letih preizkušanja so ugotovili, da noben mobilni telefon ne presega stopnje 1,12 W/kg SAR, medtem ko je dovoljena meja 2 W/kg. SAR je mera za količino moči, ki jo možgani sprejmejo med uporabo telefona (watt na kilogram), ki so jo določile mednarodne organizacije.

    Objavljeno: 18.1.2004
  • CinemaNow pričel filme tudi prodajati preko interneta

    CinemaNow, podjetje, ki omogoča izposojo filmov preko interneta je prenovil ponudbo, ki sedaj vključuje tudi možnost nakupa filma preko interneta. Druge novosti vključujejo možnost pričetka ogleda filma v roku pol minute po začetku prenosa in podobne dobrote za uporabnike širokopasovnega dostopa do interneta. CinemaNow ponuja filme v visoki kakovosti v zapisu Windows Media Video (wmv).

    Objavljeno: 18.1.2004
  • Prvi Nokiin EDGE telefon s fotoaparatom

    Nokia je predstavila prvi zmogljivejši mobilni telefon s podporo za mobilna omrežja EDGE, ki omogočajo hitrejši prenos podatkov. Model Nokia 6620 temelji na operacijskem sistemu Symbian OS in uporabniškem vmesniku Series 60 ter ima vgrajen digitalni fotoaparat z zumom 2x, ki omogoča tudi snemanje video posnetkov, medtem ko sta dosedanja dva EDGE telefona, 3220 in 6220 ponujala zgolj osnovne telefonske in podatkovne funkcije.

    Objavljeno: 18.1.2004
  • Microsoft našel prostor v avtomobilih

    Po več letih napovedi je Microsoft na sejmu CES prikazal prve avtomobile, ki vključujejo njihovo programsko opremo pod sloganom >>povezani avtomobili<<. Rešitev temelji na operacijskem sistemu Windows CE 4.2 Windows Automotiv, ki so ga pri Microsoftu predstavili pred skoraj letom dni, sedaj pa je na voljo tudi v avtomobilih. Microsoftova rešitev ne bo skrbela za ključne sisteme v avtomobilu, temveč zgolj za nekatere dodatne funkcije, kot so GPS navigacija, dostop do elektronske pošte, glasba in podpora za mobilni telefon.

    Objavljeno: 17.1.2004
  • Shuttle napovedal še manjšo različico XPC-ja

    Tajvanski proizvajalec mini PC-jev Shuttle je napovedal, da bo marca na CeBIT-u predstavil nove, še manjše različice svojih mini PC-jev XPC. XPC je že sedaj eden najmanjših računalnikov PC na trgu, saj meri le 18 × 20,1 × 30 centimetrov, v osnovni konfiguraciji pa vključuje le ohišje z napajalnikom in osnovno ploščo. Uporabniki ali prodajalci nato sami dodajo procesor, pomnilnik, disk in optično enoto po želji. Mini PC-ji so v zadnjem letu postali vse bolj popularni, saj so cenovno dokaj ugodni in predvsem znatno manjši od običajnih PC-jev. Sam Shuttle je v lanskem letu povečal prodajo na pol milijona enot, medtem ko so jih še 2001 prodali le 34 tisoč. Majhne sisteme PC ponuja tudi večina velikih proizvajalcev osebnih računalnikov, vendar je Shuttle med bolj uspešnimi.

    Objavljeno: 17.1.2004
  • Motorola odprodaja oddelek za proizvodnjo procesorjev

    Motorola je objavila ponudbo delnic za svoj bivši oddelek za proizvodnjo procesorjev, ki so ga registrirali kot podjetje SPS Spinco. Na prodaj bo Motorolin delež, ocenjen na 2 milijardi dolarjev, točen datum prodaje delnic zainteresiranim investitorjem pa še ni znan. V zadnjih treh letih je oddelek za proizvodnjo procesorjev utrpel velike izgube, najprej 2,2 milijarde dolarjev v 2001, 1,8 milijarde v 2002 in 400 milijonov v prvih devetih mesecih 2003, v tem času pa so zaradi zmanjševanja stroškov odpustili 17 tisoč zaposlenih in zaprli dvanajst proizvodnih tovarn.

    Objavljeno: 17.1.2004
  • Zunanji diski na SATA vodilu

    Proizvajalci diskov so na sejmu CES predstavili prve prototipov zunanjih diskov, ki jih priključimo na vmesnik Serial ATA. Zaradi motenj v signalih so se proizvajalci doslej izogibali takšnim rešitvam, nova specifikacija, SATA II, ki jo razvijajo Comax Technology, Maxtor, in Silicon Image, pa naj bi poskrbela za odpravo teh težav. Standard naj bi bil dokončan v februarju, prvi končni izdelki pa naj bi prišli na trg poleti.

    Objavljeno: 16.1.2004
  • Trije novi Sony Clieti z brezžičnih ethernetom

    Ameriška agencija za komunikacije (FCC) je odobrila tri nove ročne računalnike Sony Clie, od katerih dva vsebujeta vmesnik za brezžični ethernet. PEG-TJ37, PEG-TJ27 and PEG-TH55 vsi temeljijo na operacijskem sistemu Palm OS 5.2, pomnilniku 32 MB, vsebujejo pa tudi vmesnik za pomnilniške kartice Memory Stick in vgrajen digitalni fotoaparat. PEG-TJ27 in TJ37 sta sorodna modela, ki ju poganja Motorolin procesor, zaslon pa ima ločljivost 320 × 320 pik, razlikujeta se le po tem, da ima model TJ37 dodatno vgrajen predvajalnik digitalne glasbe in vmesnik za brezžični ethernet. Model TH55 je zmogljivejši z ločljivostjo zaslona 480 × 320 pik, vgrajenim vmesnikom WiFi, predvajalnikom digitalne glasbe in diktafonom, je pa tudi drugi Clie, ki temelji na Sonyjevem procesorju ARM s taktom 123 MHz.

    Objavljeno: 16.1.2004
  • Motorola licencirala tehnologijo WoZ

    Applov soustanovitelj Steve Wozniak je pred letom poskrbel za precejšenj medijski bum ob ustanovitvi podjetja Wheels of Zeus (WoZ), ki se ukvarja z brezžičnimi komunikacijami, sedaj pa so tudi dobili prvo resno stranko. Licenco za uporabo njihove tehnologije je kupila Motorola, ki jo namerava uporabiti v izdelkih za domača omrežja, vendar konkretnih izdelkov niso omenili.

    Objavljeno: 16.1.2004
  • Kitajski Huawei z 90-odstotno rastjo na mednarodnem trgu

    Kitajski proizvajalec omrežne in telekomunikacijske opreme Huawei Technologies je predstavil poslovne rezultate, ki kažejo na kar 90-odstotno rast prodaje na mednarodnem trgu v letu 2003, oziroma skupno 42-odstotno. Huawei je tako prodal za nekaj več kot milijardo dolarjev omrežne in telekomunikacijske opreme po svetu, na domačem trgu pa 2,78 milijarde dolarjev, kar je prav tako 29 odstotkov več kot v letu 2002.

    Objavljeno: 16.1.2004
  • Sun ponuja StarOffice kot najem

    Podjetje Sun namerava na Japonskem začeti s ponudbo pisarniškega paketa StarOffice v obliki letne naročnine, s čimer si obetajo povečanje tržnega deleža glede na MS Office. Program, ki ga zdaj prodajajo kot običajen paket na Japonskem za okoli 70 dolarjev, bodo prek svojega distributerja ponudili tudi kot letno naročnino v višini 19 dolarjev. Po preteku enega leta je treba podaljšati licenčnino ali program ne deluje več. Seveda pa so v letni naročnini vključene vse nadgradnje in nove različice, ki jih bo razvijal Sun.

    Objavljeno: 16.1.2004
  • IBM načrtuje 64-procesorski strežnik s Xeoni

    Po informacijah blizu družbe ima IBM v načrtih izdelavo vrhunskega strežnika s 64 procesorji Xeon, nared pa naj bi bil v začetku leta 2005. Gre za tretjo generacijo strežnikov zgrajenih okoli sistemskega nabora Enterprise X Architecture (EXA), naslednika današnjih sistemov IBM x440 (do 16 procesorjev Xeon) oziroma IBM x445 (do 32 procesorjev Xeon). Tretja generacija nabora EXA bo omogočala še večjo prepustnost in povezovanje večjega števila procesnih modulov (najbrž po štiri procesorje, kot doslej) v enotno delujoč računalniški sistem. IBM bo v novem strežniku uporabil tudi novo različico procesorjev Xeon z delovnim imenom >>Potomac<<, ki bodo nared v drugi polovici leta 2004.

    Objavljeno: 15.1.2004
  • Navidezna tipkovnica že naprodaj

    Podjetje iBIZ Technology je pričelo s prodajo prve navidezne tipkovnice, ki jo ustvarijo s projeciranjem slike in razbiranjem mesta dotika prstov na poljubni ravni površini. Izdelke z imenom Virtual Laser Keyboard je bil javnosti že pred časom predstavljen kot prototip, zdaj pa so projekt pripeljali do serijske proizvodnje. Naprava, ki nima nobenih premikajočih delov se na ročni ali osebni računalnik priključi prek zaporednega ali USB kabla, slika tipkovnice pa ustreza velikosti navadne mehanske tipkovnice. S tem nudi večjo delovno površino, med prenašanjem pa zavzame manj prostora kot zložljive tipkovnice za ročne računalnike (velikost cigaretnega vžigalnika).

    Objavljeno: 15.1.2004
  • Dell Latitude D505

    Dell je med prvimi proizvajalci, ki bo v svojih prenosnikih uporabil novi Intelov procesor Celeron M. Novi procesor so namenili osveženi različici modela Latitude D500, ki poleg novega procesorja prinaša tudi nekatere druge izboljšave. Model D505 v primerjavi s predhodnikom nudi nove procesorje, prvič pa tudi možnost naročila zaslona s 15-plačno diagonalo, medtem ko so bili dosedanji modeli opremljeni lahko le s 14-palčnimi zasloni. V osnovni opremi so vmesniki firewire, USB 2.0 in brezžični vmesnik po standardu 802.11b (za doplačilo pa tudi 802.11g ali 802.11a). Uporabnik lahko izbira med nizom različnih optičnih enot, med drugim zapisovalnikom DVD+RW. V osnovni različici prenosnik tehta le 2,3 kg, vsebuje procesor Celeron M s taktom 1,2 GHz, premore pa enoto CD-ROM, 128 MB RAM in 20 GB velik disk. Cena v ZDA znaša 1050 dolarjev, na voljo pa so tudi zmogljivejše različice z boljšo opremo in procesorji Pentium M.

    Objavljeno: 15.1.2004
  • Odkrite napake v sistemih VoIP

    Britanska vladna agencija za računalniško varnost National Infrastructure Security Coordination Centre, je odkrila nekaj varnostnih lukenj v programski in strojni opremi, ki se uporablja za večpredstavne komunikacije po protokolu ITU H.323, med drugim tudi pri internetni telefoniji. Poročilo nakazuje, da je prizadetih cel niz izdelkov, med drugim tudi tisti, ki jih ponujajo podjetja Microsoft in Cisco. Napake so odkrili pri rednem preizkušanju komunikacijske infrastrukture, ki jo uporabljajo v raznih državnih ustanovah in drugih ključnih sistemih v Veliki Britaniji. Pri tem jim je pomagala programska oprema, razvita na oddelku Secure Programming Group finske univerze Oulu, s katero so že nekajkrat našli napake v sistemih VoIP.

    Objavljeno: 15.1.2004
  • Ugodno četrtletje za družbo Intel

    Intel je zadnje četrtletje 2003 zaključil z dobičkom 2,2 milijarde dolarjev, kar je 107% bolje kot v enakem obdobju leta 2002. Celoten prihodek v treh mesecih je znašal 8,8 milijard dolarjev, 33% bolje kot leto pred tem. Zadnje četrtletje je tako močno prispevalo k ugodnim celoletnim rezultatom, po katerih so promet povečali ta 13% (skupno 30,1 milijard dolarjev), dobiček pa za 81% (5,6 milijard dolarjev). K dobrim rezultatom je prispevala zlasti dobra prodaja mikroprocesorjev, še posebej tistih za prenosne računalnike, zaradi česar so dobre rezultate obetajo tudi letos. V letu 2004 naj bi Intel rasel z dvomestno številko v procentih, v prvem četrtletju pa naj bi ustvarili med 7,9 in 8,5 milijarde dolarjev prometa. Še boljše rezultate si obetajo v prihodnjih četrtletjih, ko pridejo na trg novi modeli procesorjev.

    Objavljeno: 15.1.2004
  • Actual IT razmišlja o kapitalskih povezavah. Tudi s Hermes SoftLabom

    Actual IT, ki je v zadnjih letih postal eno izmed najhitreje rastočih slovenskih podjetij iz področja informacijskih tehnologij, se namerava še naprej širiti in postati ponudnik celostnih informacijskih rešitev, ter vodilni ponudnik outsourcinga v regiji, so sporočili iz podjetja. Pri tem ne izključujejo možnosti strateške, ali celo kapitalske povezave z drugim največjim slovenskim izvoznikom informacijskih tehnologij, Hermes SoftLabom. Sporočilo iz Actual IT se nanaša na nedavne govorice, da naj bi se podjetji tesneje povezovali.

    Objavljeno: 15.1.2004
  • Brezžične omrežne povezave postajajo vse hitrejše

    Doslej manj znano podjetje Aleron je na sejmu CES predstavilo dva čipa, ki omogočata brezžični prenos podatkov na kratkih razdaljah s hitrostjo kar 480 Mb/s. Predstavniki podjetja trdijo, da so testi pokazali, da lahko na majhnih razdaljah, tja do 10 metrov med obema točkama prenosa, presežejo dejansko hitrost prenosa 100 Mb/s, doseči pa je mogoče kratkotrajne prenose do 480 Mb/s.

    Objavljeno: 14.1.2004
  • HP in Dell podpirata bodoči standard Blue-ray

    Bitka za prevlado na področju naslednikov nosilcev DVD je dobila pomemben preobrat s podporo Hewlett-Packarda in Della tehnologiji Blue-ray. Nov optični zapis, ki ga je razvil Sony s partnerji omogoča zapis do 27 GB podatkov na eno stran nosilca, v pripravi pa je že različica, ki bi na dveh slojih omogočala hrambo do 50 GB podatkov, seveda s pomočjo uporabe modrih laserjev za zapisovanje podatkov.

    Objavljeno: 14.1.2004
  • Sprememba v vodstvu družbe Oracle

    Oracle ima novega predsednika, ta pa je postal Jeff Henley, ki je bil doslej finančni direktor družbe. Podpredsednika družbe bosta Safra Catz in Chuck Phillips, ki bosta tudi poročala direktorju družbe Larryu Ellisonu. Korak družbe Oracle pozdravljajo predvsem investitorji, ki niso bili zadovoljni nad Ellisonovo dosedanjo vlogo, kjer je imel vse niti v svojih rokah.

    Objavljeno: 14.1.2004
  • Novell Nterprise Branch Office 2

    Podjetje Novell je predstavilo nov izdelek, ki je namenjen preprostejšemu in učinkovitejšemu povezovanju oddaljenih lokacij z centralnim lokalnim omrežjem v podjetjih. Novell Nterprise Branch Office 2 je strežniška rešitev, ki je združljiva z okolji Linux, Novell Netware in Microsoft Windows, podpira pa imeniške sisteme Active Directory in eDirectory. Uporabnikom na oddaljeni lokaciji omogoča dostop do vseh omrežnih storitev, obenem pa zagotavlja replikacijo podatkov med centralnimi in lokalnimi strežniki, kar omogoča učinkovito varovanje podatkov in način obrambe pred katastrofami.

    Objavljeno: 14.1.2004
  • SAP s slabšimi rezultati od pričakovanega

    Vrednost delnic nemškega podjetja SAP se je znižala za 5% po tem, ko je podjetje sporočilo, da bodo prihodki iz prodaje programske opreme nižji kot v enakem obdobju pred letom dni. Zadnje četrtletje 2003 je tako SAP zaključil s 930 milijoni evrov prometa in naslova prodaje programske opreme, kar pa ne vključuje svetovanja in vzdrževalnih pogodb. Ta dosežek pa je za 3% slabši od rezultatov v enakem obdobju 2002, predstavniki podjetja pa navajajo, da je glavni razlog v menjalnem razmerju med evrom in dolarjem. Ob enakem razmerju kot pred letom dni bi rezultati bi bili skoraj 4% boljši.

    Objavljeno: 14.1.2004
  • Specifikacija WS-Eventing na področju spletnih storitev

    Microsoft, BEA in Tibco so objavili specifikacijo WS-Eventing, s pomočjo katere bo mogoče na enoten način izmenjavati dogodke v okviru spletnih storitev. Specifikacija vsebuje opis temeljnih protokolov, oblik sporočil in vmesnikov, ki jih bo upoštevala spletna storitev. Specifikacijo bodo najverjetneje posredovali eni izmed organizacij, ki izdaja standarde, na primer W3C ali OASIS, vendar jo bodo najprej več mesecev temeljito testirali. Pri Sunu ostro nasprotujejo specifikaciji, saj menijo, da bi standarde morale postavljati neodvisne organizacije in ne združenja komercialnih podjetij. IBM ni želel sodelovati pri izdelavi specifikacije, ga pa zanima in jo bo pregledal.

    Objavljeno: 13.1.2004
  • Vizija povezave izdelkov Business Objects in Crystal

    Podjetje Business Objects je končno objavilo dolgo pričakovano vizijo povezave svojih izdelkov za poslovno poročanje in analizo podatkov z izdelki za klasično poročanje podjetja Crystal Decisions. Odločitev o viziji temelji na pogovorih s ključnimi strankami po vsem svetu, ki so bili opravljeni v preteklih šestih mesecih, odkar je Business Objects objavil namero o nakupu podjetja Crystal Decisions. Glavne točke vizije so znižati celotno ceno lastništva programske opreme in čim bolj izkoristiti prednosti izdelkov obeh podjetij, saj so bili pred združitvijo podjetij njuni izdelki vodilni vsak na svojem tržnem segmentu.

    Objavljeno: 13.1.2004
  • 18-odstotna rast trga polprevodnikov

    Družba IDC napoveduje, da se bo trg polprevodnikov v letošnjem letu okrepil za 18% - predvsem zaradi rastoče prodaje mobilnih telefonov in osebnih računalnikov. Prihodki od prodaje polprevodnikov v letu 2003 so dosegli vrednost 160 milijard dolarjev, v letu 2008 pa naj bi bil prihodek že 282 milijard dolarjev. Po letošnjem letu naj bi se povprečna letna rast prodaje ustalila pri 12%. Močno povpraševanje po osebnih računalnikih in mobilnih telefonih v drugi polovici leta 2003 je pripomoglo tudi k stabilizaciji povprečnih prodajnih cen polprevodnikov. Lani so proizvajalci poslali na trg 530 milijonov kosov mobilnih telefonov in 152 milijonov kosov osebnih računalnikov, IDC pa pričakuje, da bosta obe področji letos zabeležili 10-odstotno rast.

    Objavljeno: 13.1.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji