Objavljeno: 14.1.2004

Brezžične omrežne povezave postajajo vse hitrejše

Doslej manj znano podjetje Aleron je na sejmu CES predstavilo dva čipa, ki omogočata brezžični prenos podatkov na kratkih razdaljah s hitrostjo kar 480 Mb/s. Predstavniki podjetja trdijo, da so testi pokazali, da lahko na majhnih razdaljah, tja do 10 metrov med obema točkama prenosa, presežejo dejansko hitrost prenosa 100 Mb/s, doseči pa je mogoče kratkotrajne prenose do 480 Mb/s.

Aleron je pri snovanju čipov, ki so namenjeni OEM proizvajalcem omrežnih izdelkov, uporabil tehnologijo UWB (ultra wideband), ki jo nekateri proizvajalci že lep čas napovedujejo kot naslednico današnjih standardov 802.11. Glede na majhne dostopne razdalje Aleron predvideva, da bodo nove čipe s pridom uporabili predvsem proizvajalci zabavne elektronike za brezžično povezavo naprav v domačem okolju, kjer je 480 Mb/s dovolj za prenos tudi najbolj zahtevnih vsebin, kot so posnetki DVD (MPEG-2). Predstavniki podjetja trdijo, da so že podpisali pogodbo z nekaj proizvajalci opreme, vendar za zdaj molčijo o imenih in rokih prihoda končnih izdelkov na trg.

Medtem pa se precej dogaja tudi na področju dosedanjih tehnologij 802.11. Podjetje Broadcom je na sejmu CES prikazalo tehnologijo AfterBurner, s katero lahko dosežejo s svojo opremo hitrost prenosa 125 Mb/s ob hkratni ohranitvi združljivosti s standardom 802.11g. Za razliko od drugih poskusov na tem področju, ki uporabljajo za doseganje večjih hitrosti prenos podatkov prek dveh vzporednih kanalov 802.11g (torej 2 x 54 Mb/s), so pri Broadcomu to dosegli z uporabo enega prenosnega kanala, omejili pa so časovne presledke med prenosnimi paketi, s čimer so dosegli višjo hitrost prenosa. Isti čip pa lahko deluje tudi pri nižji hitrosti 54 Mb/s z obstoječimi napravami.

Za razliko od Alerona, ki šele prihaja, pa je Broadocomova rešitev že na voljo za prodajo prek proizvajalca omrežne opreme Buffalo Technology, ki ima pripravljene dostopne točke in omrežne kartice skladne s standardom. Broadcom celo napoveduje, da bo isto vezje sredi leta dopolnil s podporo za standard IEEE 802.11e, ki določuje nadzor nad kakvostjo storitev, s čimer računajo predvsem na kvalitetnejši prenos video vsebin prek omrežnih vmesnikov.

http://www.aleron.com

http://www.broadcom.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji