• Red Hat zbral 600 milijonov

    Največji distributer Linuxa, družba Red Hat, je s prodajo obveznic zbral 600 milijonov dolarjev svežega kapitala, ki ga bodo porabili za nove prevzeme in mednarodno širitev. Analitiki ocenjujejo, da se Red Hat v glavnem zanima za prevzem manjših podjetij, ki se ukvarjajo z varnostjo, programi za programske strežnike in virtualizacijo računalniških virov. Red Hat na ta način odgovarja Novellu, ki je prevzel nemški SuSe Linux, slednjemu pa bo združitev prinesla svež kapital, strežniške programske izdelke, močnejšo prisotnost v ZDA in Novellovo uporabniško bazo.

    Objavljeno: 26.1.2004
  • HP služi z Linuxom

    HP je v letu 2003 s prodajo strežnikov z nameščenim operacijskim sistemom Linux (skupaj z ustrezno podporo) ustvaril 2,5 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo 40% več kot v letu 2002. HP je sicer v letu 2003 ustvaril 73 milijard dolarjev prometa. Podjetje je z 28-odstotnim tržnim deležem v tretjem trimesečju 2003 zadržalo prvo mesto na hitro rastočem trgu strežnikov Linux, ugotavlja IDC. HP se lahko pohvali tudi s številnimi referenčnimi postavitvami Linuxovih sistemov v podjetjih, med katerimi najdemo izdelke Apache Jakarta Project, JBoss Group LLC in MySQL, pa tudi pri drugih, ki uporabljajo Oracle Corp.'s 9iRAC ali BEA System WebLogic Server.

    Objavljeno: 26.1.2004
  • Lojalnost strank in sistemi ERP

    Skupina Yankee Group je anketirala 350 odgovornih za odločitve v podjetjih, ki uporabljajo sisteme ERP, in ugotovila, da se proizvajalci sistemov ERP premalo razlikujejo med seboj. Zaradi tega je trg odprt tudi za nove proizvajalce, ki pa morajo uporabnikom ponuditi več prilagodljivosti, lažjo integracijo in uvedbo ter odlično podporo, ne pa tehnoloških inovacij. Ko so anketiranci odgovarjali na vprašanje, izdelke katerega podjetja bi najraje uvedli v podjetje, je bil na prvem mestu Oracle (32%), sledili pa so PeopleSoft (29%), SAP (26%), za J.D. Edwards, Microsoft Great Plains in IBM pa se je skupno odločilo 14% vprašanih.

    Objavljeno: 26.1.2004
  • Archos predstavil manjši GMIMI

    Iz Archosa prihaja nov prenosni predvajalnik digitalne glasbe z vgrajenim 20 GB diskom GMINI 220. Bistvena prednost novega modela GMINI so majhne dimenzije, a je kljub temu predvajalnik mogoče razširiti z dodatki, kot so radijski sprejemnik s snemalnikom ter daljinskim upravljalnikom, diktafon z mikrofonom in pregledovalnik slik z vmesnikom za pomnilniške kartice. GMINI 220 ima vgrajen 2,5-palčni zaslon LCD z modro osvetlitvijo, ki naj bi po mnenju predstavnikov podjetja bil primeren tudi za ogled fotografij. Predvajalnik bo v ZDA na voljo že januarja za 350 dolarjev.

    Objavljeno: 25.1.2004
  • Ameriško pravosodje ni zadovoljno z Microsoftom

    Ameriško ministrstvo za pravosodje je objavilo, da Microsoft ne izpolnjuje določil pogodbe z ministrstvom, ki so jo sklenili ob koncu sedemletnega protimonopolnega sodnega procesa. Ministrstvo je posebej izpostavilo težave pri Microsoftovem programu komunikacijskih protokolov, ki določa, da mora Microsoft razkriti vse komunikacijske protokole v Windows 2000 in XP ter omogočiti drugim podjetjem možnost licenciranja teh protokolov za največ 950 dolarjev po prodanem izvodu. Najbolj moteče so bile zapletene pogodbe in licenciranje.

    Objavljeno: 25.1.2004
  • Standardizacija internetne telefonije preko WLAN

    Skupina podjetij, ki proizvajajo rešitve za internetno telefonijo preko brezžičnih omrežij WLAN skuša prepričati organizacijo IEEE naj ustanovi skupino za razvoj primernega standarda. Internetna telefonija preko omrežij WLAN (VoWLAN - Voice over WLAN) je že vključena v prihajajoč standard 802.11e, vendar ta ureja zgolj osnove kot je prioriteta glasovnim klicem pred prenosom podatkov, ne pa tudi pomembnih stvari kot je tavanje med dostopnimi točkami. Dodatne težave na tem področju bo prinesel standard 802.11i, ki ureja večjo varnost prenosa podatkov preko brezžičnih omrežij, a hkrati prinaša 70 milisekundno prekinitev pri preklopu med dvema dostopnima točkama. To je za prenos podatkov sicer sprejemljivo, za prenos govora pa nikakor ne.

    Objavljeno: 25.1.2004
  • Novi prenosniki iz Fujitsu Siemens Computers

    Največji evropski proizvajalec računalnikov Fujitsu Siemens Computers (FSC) je predstavil novo generacijo cenejših prenosnikov Amilo Pro in novo različico tabličnega računalnika Stylistic. Prenosniki FSC Amilo Pro bodo namenjeni manjšim in srednje velikim podjetjem, trenutno pa sta na voljo dva modela. V1000 temelji na Intelovih mobilnih procesorjih Pentium 4 in Celeron, medtem ko bo februarja drugega novinca V2000 poganjal nov nabor Centrino s procesorjem Pentium-M in brezžičnim omrežnim vmesnikom po standardu 802.11g. Amilo V1000 stane Nemčiji nekaj čez 1000 evrov, model V2000 pa bo na voljo za 1400 evrov.

    Objavljeno: 24.1.2004
  • Napster prihaja v Evropo

    Prenovljen Napster je zaposlil Leanne Sharman, nekdanjo podpredsednico družbe MP3.com, ki bo zadolžena za ustanovitev evropske podružnice spletne glasbene prodajalne. Podobno kot ostali veliki spletni prodajalci glasbe v digitalni obliki, tudi Napster trenutno deluje zgolj v ZDA, vendar očitno najbolj resno razmišlja o pohodu na velik evropski trg. Natančna vloga Leanne Sharman sicer še ni znana, v osnovi pa naj bi skrbela za navezovanje stikov s krajevnimi založbami in ostalimi partnerji, ki bi sodelovali pri evropski različici Napsterjeve spletne glasbene trgovine. Najverjetneje bo Napster tudi v Evropi poleg elektronske trgovine ponudil še mesečno storitev, ki omogoča ogled glasbenih videov in poslušanje glasbe v pretočni obliki. Preostale velike spletne glasbene trgovine, Applov iTunes, MusicMatch in Realov Raphsody še niso napovedale pohoda na evropski trg, ki ga zaenkrat obvladuje OnDemand Music.

    Objavljeno: 24.1.2004
  • Nintendo bolj konkretno o novem GameBoyju

    Japonski proizvajalec igralnih konzol in iger Nintendo je predstavil nekaj podrobnosti o svojem novem prenosnem igralniku, ki ga nameravajo poslati na trg hkrati s napovedovanim Sonyjevim PlayStation Portable (PSP) proti koncu leta. Nov Nintendov prenosni igralnik bo najbrž obdržal ime GameBoy, razvojno ime pa je Nintedno Double Screen.

    Objavljeno: 24.1.2004
  • CorelDRAW 12 že februarja

    Kanadsko podjetje Corel je napovedalo, da bo februarja začelo s prodaje nove različice priljubljenega grafičnega paketa CorelDRAW. Nova različica CorelDRAW Graphics Suite 12 vnovič prinaša nekatere novosti, s katerimi si grafični oblikovalci lahko obetajo lažje in kvalitetnejše delo, čeprav velikih novosti ali novih modulov v paketu tokrat ni. Temelj so še naprej trije ključni programi in sicer risarski program CorelDRAW 12, slikarski program Corel Photo-PAINT 12 in program za izdelavo spletnih animacij Corel R.A.V.E 3.

    Objavljeno: 23.1.2004
  • Cisco predstavlil video povezovalnike

    Novi video povezovalniki QAM podjetja Cisco bodo kabelskim operaterjem poenostavili uvajanje in izvajanje novih digitalnih video storitev. Družina izdelkov z digitalno video kvadraturno amplitudno modulacijo (QAM - quadrature amplitude modulation) je del naslednje faze v Cisco strategiji za novo generacijo digitalnega video omrežja (Cisco Next Generation Digital Video Network) in bo olajšala kabelskim operaterjem uvajanje novih storitev video na zahtevo.

    Objavljeno: 23.1.2004
  • Veritas podpira SuSE in Vmware

    Podjetje Veritas z novimi partnerstvi krepi podporo za rešitve, ki temeljijo na uporabi operacijskega sistema Linux. Z novim partnerstvom z družbo SuSE nameravajo celotno paleto izdelkov za upravljanje s strežniškimi in pomnilniškimi sistemi prilagoditi izdelkom partnerskega podjetja. Podoben proces so pred časom že opravili z izdelki družbe Red Hat. S tem korakom računajo predvsem na boljšo prodajo najzmogljivejših rešitev, zlasti tistih za podporo strežniškim gručam z okoljem Linux.

    Objavljeno: 23.1.2004
  • Nova membrana je spodbuda za gorivne celice

    Mlado podjetje PolyFuel je izdelalo nov tip membrane, s katero bi lahko močno pospešili prihod gorivnih celil kot sredstev za zagotavljanje električne energije v prenosnih napravah. Nova membrana v obliki satovja je namenjena uporabi v gorivnih celicah DMFC (Direct Methanole Fuel Cells), ki omogočajo proizvodnjo energije v razmeroma majhnem volumnu, kar je ključnega pomena pri mobilnih računalniških napravah.

    Objavljeno: 23.1.2004
  • EMC zelo uspešen

    Podjetje EMC, ki je bilo še pred kakim letom v resnih težavah ob vse manjšem povpraševanju po pomnilniških izdelkih in vse ostrejši konkurenci, je zadnje četrtletje zaključilo kar s 25% rastjo prometa. Nova strategija podjetja, ki vključuje širitev dejavnosti na druga področja, zlasti pa na področje programske opreme, se je kot kaže izplačala. Podjetje je namreč v lanskem letu kupilo družbe Legato, Documentum in VMware, s čimer so si zagotovili trdne temelje na področju programskih izdelkov, zlasti v povezavi s pomnilniškimi izdelki, kot so programi za varnostno shranjevanje podatkov, upravljanje s pomnilniškimi sistemi, upravljanje z dokumenti in virtualizacija.

    Objavljeno: 23.1.2004
  • Pentium 4 s taktom 4 GHz že v letu 2004

    Intel se pospešeno pripravlja na predstavitev nove generacije mikroprocesorjev Pentium 4, ki bodo vsebovali številne arhitekturne spremembe in delovali pri višjih delovnih frekvencah. Novi Pentium 4, ki nastaja pod delovnim imenom Prescott bo imel med drugim najbrž daljši podatkovni cevovod, s katerim naj bi ob drugem Intel dobil nekaj več manevrskega prostora za kasnejše zviševanje frekvenc. Današnji Pentiumi 4 imajo cevovod sestavljen iz 20 segmentov, Prescott pa naj bi domnevno vseboval cevovod dolg kar okoli 30 segmentov.

    Objavljeno: 22.1.2004
  • Microsoft mami Lotusove uporabnike

    Microsoft pripravlja novo strategijo in orodja, s katerimi naj bi pritegnili razvijalce in uporabnike paketov Lotus Notes in Domino na platformo .NET. S projektom, ki bo rezultate pokazal v drugi polovici leta, se ukvarja ekipa, v kateri so številni bivši uslužbenci Lotusa oziroma IBM-a, med drugim skoraj celotna razvojna ekipa opuščenega izdelka Lotus Domino.Workflow. Microsoft cilja predvsem na trg spletnih storitev, kjer naj bi ogrodje .NET in razvojno okolje Visual Studio.NET predstavljala za Lotusove uporabnike lažjo alternativo, kot IBMov izdelek Lotus WorkPlace, ki temelji na družini izdelkov WebSphere.

    Objavljeno: 22.1.2004
  • Nova bitka za prevlado med spletnimi iskalniki

    Z odločitvijo družbe Yahoo, da opusti tehnologijo spletnega iskanja družbe Google v prid svojemu lastnemu iskalniškemu sistemu, se odpira nova fronta v boju za prevlado med spletnimi iskalniki. Yahoo je Google uporabil kot iskalniški algoritem od leta 2000, konec marca pa naj bi to nadomestili z lastnim algoritmom, ki so ga razvili skupaj z razvojniki lani kupljenega podjetja Inktomi. Yahoo meni, da lahko s svojim novim algoritmom še izboljša kakovost iskanja in informacije za uporabnike, s tem pa si obetajo tudi večji tržni delež.

    Objavljeno: 22.1.2004
  • Macromedia ponuja orodja za izdelavo elektronske pomoči

    Podjetje Macromedia je predstavila prva orodja pridobljena z nakupom družbe eHelp, specializiranega proizvajalca programov za izdelavo elektronske pomoči in priročnikov. Novi izdelek se imenuje RoboHelp X5, omogoča pa izdelavo interaktivnih priročnikov in sistemov elektronske pomoči. Program je namenjen predvsem tehničnemu osebju in razvojnikom, pod novim lastništvom pa je pridobil zmožnost uporabe in priprave gradiva v zapisu Flash. Paket med drugim vsebuje orodje FlashHelp, ki omogoča predelavo statičnih sistemov pomoči v spletne predstavitve Flash.

    Objavljeno: 22.1.2004
  • LinuxWorld 2004

    New York je konec januarja zopet gostoval konferenco LinuxWorld, na kateri so bili prisotni skoraj vsi veliki in manjši ponudniki Linuxa. Sodeč po govorniki in razstavljavcih Linux pridobiva vse pomembnejše mesto poslovnih okoljih, zagotovo na strežniški platformi, v letošnjem letu pa najbrž tudi pri poslovnih odjemalcih. Jamstvo za to nudijo ne samo dosedanji distributerji Linuxa, temveč računalniški velikani, kot so Novell, IBM, HP in Sun.

    Objavljeno: 22.1.2004
  • Canopusov prenosni video predvajalnik

    Canopus je predstavil prenosni video predvajalnik z vgrajenim 2,5 palčnim diskom velikosti 20 GB, ki omogoča predvajanje video posnetkov v zapisih MPEG 1 in 2 ter glasbe v zapisu MP3. MTPlayer MP20-HDD je mogoče povezati z računalnikom preko vmesnika USB 2.0 za prenos datotek, video pa si lahko ogledamo na televizorju preko kompozitnega ali S-Video vmesnika, oziroma neposredno na računalniškem monitorju preko vmesnika VGA. Poleg diska, ki ga je potrebno dokupiti posebej, ima predvajalnik vgrajene tudi bralnike pomnilniških kartic Smart Media, CompactFlash, Memory Stick, SecureDigital/MMC in Micro Drive. Cena za predvajalnik bo 150 evrov.

    Objavljeno: 21.1.2004
  • SMC-jev usmerjevalnik podpira 802.11a/b/g

    SMC je predstavil nov usmerjevalnik za širokopasovni dostop do interneta, ki podpira tudi brezžični etherent po vseh treh standardih 802.11a/b/g, namenjen pa je domačim uporabnikom. SMC2304WBR-AG EZ-Stream Universal 2.4GHz/5GHz brezžični usmerjevalnik je v ZDA že na voljo za 200 dolarjev.

    Objavljeno: 21.1.2004
  • Dellova stikala tudi za usmerjanje omrežnega prometa

    Po tem, ko je podjetje Dell leta 2001 vstopilo na področje omrežne opreme z razmeroma preprostimi stikali Layer 2, zdaj z novimi stikali ciljajo na zahtevnejše uporabnike. Nova stikala s podporo za usmerjanje prometa na nivoju Layer 3 se lahko pohvalijo zlasti z ugodno ceno na posamezen omrežni priključek, kar je bila že doslej strategija družbe Dell in razmeroma močno orožje v boju proti velikanom, kot so Cisco, 3Com in drugi.

    Objavljeno: 21.1.2004
  • SCO toži tudi družbo Novell

    Po daljšem obdobju prepiranja glede lastništva ključne kode v sistemih Unixa se je družba SCO odločila, da bo tožila podjetje Novell zaradi kršitve licenčnih pravic. Tožbo so podali prav na prvi dan konference LinuxWorld, na kateri je Novell ena glavnih zvezd zaradi nedavne odločitve o nakupu družbe SuSE in vse večje usmerjenosti v ponudbo rešitev za operacijski sistem Linux. SCO od Novella zahteva, da preneha s trditvami, da ima lastništvo nad kodo Unixa, s čimer naj bi izničili pravno podlago za tožbo družbe SCO proti podjetju IBM, od katerega s z lanskoletno tožbo zahtevajo 3 milijarde dolarjev odškodnine.

    Objavljeno: 21.1.2004
  • Acer z rekordno prodajo

    Med proizvajalci, ki so lani dosegli najboljše poslovne rezultate je zagotovo družba Acer, pri kateri so dosegli rekordno prodajo prenosih računalnikov. Po ocenah družbe IDC so v zadnjem četrtletju 2003 prodali kar 970.000 prenosnikov, kar je domala 100% več kot v enakem obdobju leta 2002. Tudi v tretjem četrtletju je bila prodaja večja za skoraj 85% na letni osnovi. S tem rezultati je Acer postal peti največji proizvajalec prenosnikov na svetu, medtem ko je v Evropi dosegel celo drugo mesto. V posameznih državah, kot so Nemčija, Češka, Italija, Španija, Nizozemska in Švica je Acer celo na prvem mestu, pred uglednimi proizvajalci prenosnikov, kot so IBM, Dell, HP in Toshiba. V letu 2004 želijo doseči nadaljnjo rast, zlasti na ameriškem trgu, kjer so trenutno na mestu številka osem. To naj bi dosegli zlasti s cenejšimi modeli, kot je nedavno najavljeni prenosnik s procesorjem Celeron M in kompletom Centrino, ki bo v ZDA na prodaj za manj kot 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 21.1.2004
  • DB2 bo deloval v gručah na Linuxu

    IBM bo na konferenci LinuxWorld predstavil novo različico zbirke podatkov DB2 z razvojnim imenom Stinger. Glavna novost v zbirki podatkov bo možnost delovanja v gručah računalnikov z operacijskim sistemom Linux. Za razliko od drugih ponudnikov zbirk podatkov, ki prav tako podpirajo delovanje v gručah, bo IBM ponudil tudi orodje, s pomočjo katerega bo lahko upravnik zbirke podatkov na preprost način in v kratkem času prerazporedil zbirko podatkov med več strežnikov. Nova različica zbirke podatkov bo na voljo tudi za 64 bitne procesorje.

    Objavljeno: 20.1.2004
  • Salesforce.com predstavil dodatke za Microsoft Office

    Ponudnik spletnih rešitev CRM je predstavil Office Edition, dodatek za Microsoftov Office, ki omogoča njihovim uporabnikom preprost vnos podatkov iz podatkovnih zbirk Salesforce.com v Officove programe. Office Edition je na voljo brezplačno za uporabnike Salesforce.com.

    Objavljeno: 20.1.2004
  • Nova različica Xandros Desktop Linuxa

    Podjetje Xandros je predstavilo novo različico svojega operacijskega sistema Linux, ki temelji na distribuciji Debian. Xandros Desktop 2 temelji na Debianovi različici Sarge, ki uporablja jedro 2.4.22, po navedbah podjetja pa vključuje mnoge izboljšave v primerjavi s predhodnikom.

    Objavljeno: 20.1.2004
  • Dva nova Brotherjeva laserska tiskalnika

    Brother je predstavil dva nova laserska tiskalnika srednjega razreda namenjena manjšim podjetjem ali delovnim skupinam. Po navedbah proizvajalca omogočata tiskalnika hitrost izpisa 25 strani na minuto in možnost dvostranskega tiska z največjo ločljivostjo izpisa 1200 × 1200 pik na palec.

    Objavljeno: 20.1.2004
  • Secure Digital na 1 GB

    Proizvajalec pomnilniških kartic SanDisk je najavil pričetek proizvodnje pomnilniških kartic Secure Digital (SD) velikosti 1 GB, na prodajnih policah pa naj bi se znašle še januarja. Na eno kartico bo tako mogoče shraniti kar 2000 fotografij visoke ločljivosti, oziroma za 16 ur posnetkov MP3. Predvidena cena za kartice naj bi v ZDA in na Japonskem sprva znašala okrog 500 dolarjev.

    Objavljeno: 20.1.2004
  • IBM bo dal na vpogled novo različico WebSphere 6

    Naslednja različica IBMovega programskega strežnika WebSphere 6 bo na voljo v drugi polovici letošnjega leta, a jo je IBM že zdaj dal v pregled razvijalcem, ki bi želeli čim prej spoznati novosti. WebSphere 6 bo edini izmed pomembnejših programskih strežnikov, ki bo v celoti podpiral standard J2EE 1.4. Med razvijalci je to dobrodošla novost, saj so v preteklosti močno kritizirali IBM, ker ni podpiral tega standarda. Z zgodnjo objavo bodo imeli razvijalci dovolj časa, da se navadijo na nove funkcionalnosti, preden bodo te na voljo v končni različici. Pri IBMu tudi računajo, da bodo do izdaje dokončne različice lahko morda upoštevali tudi pripombe uporabnikov, ki bodo že zdaj začeli razvijati v novi različici.

    Objavljeno: 19.1.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji