Objavljeno: 23.1.2004

Nova membrana je spodbuda za gorivne celice

Mlado podjetje PolyFuel je izdelalo nov tip membrane, s katero bi lahko močno pospešili prihod gorivnih celil kot sredstev za zagotavljanje električne energije v prenosnih napravah. Nova membrana v obliki satovja je namenjena uporabi v gorivnih celicah DMFC (Direct Methanole Fuel Cells), ki omogočajo proizvodnjo energije v razmeroma majhnem volumnu, kar je ključnega pomena pri mobilnih računalniških napravah.

Proces proizvodnje električne energije deluje tako, da se na eni strani nahajata metanol in voda, ki ju z električnimi stimulacijami privabijo do katalizatorja, pri reakciji teh dveh elementov pa pride do električnega toka, ki nato napaja gostiteljsko napravo. Doslej je prototipe prikazalo že več podjetij, nihče pa še ni pripravljen za serijsko proizvodnjo. PolyFuel pa trdi, da bodo membrane na voljo že v kratkem, zdaj pa iščejo partnerje, ki bodo proizvajalci celotne gorivne celice.

Analitiki menijo, da so gorivne celice najbrž eden od glavnih načinov za zagotavljanje električne energije v prenosnih napravah v prihodnosti. Čeprav kratkoročno ne bodo povsem izpodrinile klasične akumulatorje, pa gorivne celice ob enakem volumnu in teži akumulatorjev nudijo občutno daljše trajanje delovanja. Pri prenosnih računalnikih naj bi to znašalo 10 ali več v primerjavi s 3 do 5 urami danes. Med prvimi kandidati za uporabo v računalniških izdelkih so japonski proizvajalci, zlasti Toshiba in NEC.

http://www.polyfuel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji