Objavljeno: 23.1.2004

CorelDRAW 12 že februarja

Kanadsko podjetje Corel je napovedalo, da bo februarja začelo s prodaje nove različice priljubljenega grafičnega paketa CorelDRAW. Nova različica CorelDRAW Graphics Suite 12 vnovič prinaša nekatere novosti, s katerimi si grafični oblikovalci lahko obetajo lažje in kvalitetnejše delo, čeprav velikih novosti ali novih modulov v paketu tokrat ni. Temelj so še naprej trije ključni programi in sicer risarski program CorelDRAW 12, slikarski program Corel Photo-PAINT 12 in program za izdelavo spletnih animacij Corel R.A.V.E 3.

Najbolj zanimiva novost je brez dvoma povsem nov razpoznavalnik oblik za risarski program, ki je zasnovan na osnovi podobnega modula v program Corel Grafigo. Razpoznavalnik omogoča oblikovalcu, da ta skice vnaša s prostoročnim skiciranjem, program pa na podlagi različnih algoritmov podatke spremeni v geometrijsko pravilnejše in lepše vektorske elemente. Program tako zna razpoznati kroge, trikotnike, pravokotnike, puščice in paralelograme. Ob tem zna mehčati krivulje, pri prostoročnem risanju pa zna v realnem času risati simetrično sliko glede na izbrano os in še marsikaj drugega. Na ta način lahko oblikovalci precej hitreje pridejo od ideje do urejenega prototipa. Seveda pa je ta nova zmožnost še posebej zanimiva ob uporabi grafične tablice ali tabličnega računalnika, kjer lahko rišemo s peresom.

Med pomembne novosti sodi tudi močno izboljšana pomoč za natančno risanje in postavljanje elementov v risbah. Nova zmožnost Dynamic Gudies omogoča hitro vzpostavitev pomožnih črt, ki omogočajo hitro in natančno postavitev elementov na izbrano mesto v risbi. Funkcija Snap to Objects pa omogoča hitro popravljanje in spreminjanje elementov, ki so na nek način v odvisnosti drug od drugega. Za razliko od doslej se je mogoče sklicevati na precej različnih nadzornih točk, od oglišča do tangente na krogu. Izboljšano je tudi delo z besedili, kjer je mogoče učinke in spremembe opravljati neposredno na delovni površini.

Slikarski in risarski program sta dobila nova orodja za retuširanje napak in poškodb na fotografijah. Z njimi lahko odpravimo rdeče oči, prah, praske, packe in druge stvari, brez da bi morali pri tem uporabljati dolge in zapletene postopke. Po zgledu podobnega orodja iz Adobe Photoshopa program te učinke uporablja stopnjevalno - več kot učinek uporabljamo na izbranem območju ali elementu, večja po intenzivnost učinka.

Paket CorelDRAW 12 ima seveda tudi cel niz drugih izboljšav, vključno s prenovljeno podporo za skriptne jezike in sodelovanje z drugimi programi (tudi MS Offiice 2003). Poleg treh centralnih programov so v paketu še program za vektorizacijo CorelTRACE 12 in program za optični zajem CorelCAPTUR12, drugi pomožni programi, čez 10.000 sličic, 1.000 fotografij in 1.000 pisav. Cena v ZDA znaša 400 dolarjev, nadgradnje stanejo 180 dolarjev, cena za izobraževalne ustanove pa je 100 dolarjev.

http://www.corel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji