• Mid vodi Register overiteljev digitalnih potrdil

    Direkcija Republike Slovenije za poslovno informacijsko središče je s 1. januarjem 2004 prenehala delovati kot organ v sestavi Ministrstva za informacijsko družbo, zato je njene naloge prevzel Mid. V okviru prenosa vodenja Registra overiteljev digitalnih potrdil v Republiki Sloveniji z Direkcije na Ministrstvo za informacijsko družbo so omenjeni register preselili s spletnih strani Direkcije, na spletne strani MID, kjer je objavljen v rubriki Register overiteljev.

    Objavljeno: 13.1.2004
  • Podpora za Windows 98 se nadaljuje

    Microsoft se je pod pritiskom javnosti odločil, da bo podaljšal podporo za operacijski sistem Windows 98 do konca junija 2006. S tem so se premislili glede prvotnega načrta, po katerem naj bi do 16. januarja dokončno prenehali s podporo za okolji Windows 98 in Windows 98, do konca leta 2004 pa še s podporo za operacijski sistem Windows ME. Odločitev je bila sprejeta zato, ker je v svetu še vedno ogromno uporabnikov s temi operacijskimi sistemi, ti pa bili brez podpore prepuščeni sami sebi in morebitnim težavam na področju združljivosti in varnosti, ki jih Microsoft redno odpravlja z raznovrstnimi popravki.

    Objavljeno: 13.1.2004
  • MySQL odslej tudi na procesorjih Itanium 2

    Odprtokodna zbirka podatkov MySQL bo odslej delovala v strežnikih s 64 bitnim procesorjem Itanium 2. Sprva bo na voljo za operacijska sistema HP-UX 11i in Linux, v delu pa je tudi že različica za Okna. Zaradi delovanja v zmogljivejših 64 bitnih procesorjih Itanium 2 bo zbirka podatkov delovala še hitreje in bo kos še večjim zbirkam podatkov z zahtevnimi obdelavami.

    Objavljeno: 12.1.2004
  • Novo združenje razvijalcev javanskih orodij JTC

    Oracle, Sun in BEA so vodilni člani novega združenja JTC (Java Tools Community), katerega cilj je olajšati razvijalcem delo z javanskimi tehnologijami. Ustanovitelji združenja bodo ustvarjali in podpirali čim bolj standarizirana orodja, ki bodo preprosto povezljiva med seboj. Skupno nameravajo tudi konkurirati Microsoftovi platformi .Net, za katero velja, da je prijaznejša in preprostejša za uporabo.

    Objavljeno: 12.1.2004
  • IBM namerava interno uporabljati Linux

    IBM je začel s projektom, s katerim naj bi interno zaposleni na svojih osebnih računalnikih uporabljali Linux. IBM ni samo eden največjih ponudnikov računalniških izdelkov in storitev, temveč tudi eden največjih uporabnikov računalniških tehnologij. Projekt vpeljave Linuxa na namizje je vzpostavil direktor interne IT organizacije Bob Greenberg na pobudo generalnega direktorja družbe IBM, Sama Plamisana.

    Objavljeno: 12.1.2004
  • Norton Antivirus ne deluje zaradi certifikata VeriSigna

    Številni uporabniki protivirusnega programa Norton Antivirus so v začetku januarja doživeli obvestilo o napaki v certifikatu, po tem pa so se računalniki močno upočasnili in povzročali druge težave. Ponekod je bila težava tako velika, da so bili računalniki povsem neuporabni in niso hoteli zagnati niti programov, kot sta Word in Excel. Raziskava težav, ki jo je nemudoma opravil Symantec, je pokazala, da težava ni v samem programu, temveč certifikatih, ki jih podeljuje družba Verisign.

    Objavljeno: 12.1.2004
  • Hitrejši prenosi v pomnilniških sistemih

    Številni ponudniki pomnilniških sistemov preizkušajo novo opremo, s katero bi lahko podvojili prepustnost pretoka podatkov med sistemi in strežniki. Ključno vlogo igra pri tem nova različica standarda Fibre Channel, ki od junija standardizira tudi hitrosti prenosov podatkov 4 Gb/s. Doslej so vsi sistemi uporabljali zgolj vmesnike FC s hitrostjo 2 Gb/s.

    Objavljeno: 12.1.2004
  • Siol -- drugi operater stacionarne telefonije

    V Siolu so potrdili govorice, da nameravajo v nekaj mesecih pričeti svojim uporabnikom ponujati možnost internetne telefonije. S tem Siol stopa neposredno na teritorij starševskega Telekoma. Poleg tega bodo Siolovi ADSL naročniki lahko poslej uporabljali ADSL brez zaenkrat obveznega priključka ISDN, saj bo tudi za telefonijo skrbel Siol.

    Objavljeno: 12.1.2004
  • Vse več miniaturnih diskov

    Kitajski proizvajalec diskov GS Magicstor je predstavil prvi disk velikosti enega palca (2,54 cm), ki ima zmogljivost 4,8 GB, japonska Toshiba pa disk velikosti 0,85 palca (1,91 cm) zmogljivosti 4 GB. Oba diska sta na voljo tudi s polovico nižjimi zmogljivostmi, sicer pa podjetji pričakujeta, da bodo ti majhni diski našli svoj prostor v mnogih prenosnih napravah, predvsem zaradi znatno boljšega razmerja med zmogljivostjo in ceno kot jo imajo pomnilniki Flash RAM.

    Objavljeno: 11.1.2004
  • Pinnacle Studio 9

    Podjetje Pinnacle Systems je napovedalo novo različico programske opreme za urejanje video posnetkov Pinnacle Studio 9. Bistvene novosti vključujejo program SmartMovie s katerim je mogoče s pomočjo čarovnika preprosto ustvariti film iz video posnetkov in glasbene podlage. Dodani so tudi mnogi novi filtri za popravljanje starih video posnetkov pred zapisom na DVD, ki vključujejo izboljšavo zbledele ali slabo posnete osvetljave, stabilizacijo slike, odstranitev šumov kot je veter in podobno.

    Objavljeno: 11.1.2004
  • Orodje za boj proti virusom celo v procesorjih

    Vse kaže, da bodo nove generacije mikroprocesorjev vsebovale tehnologijo, ki bo pomagala v boju proti nekaterim tipom računalniških virusov. AMD je tako v nove procesorje Athlon 64 že vgradil tehnologijo z imenom Execution Protection, ki preprečuje prekoračitve medpomnilnika, načina vdora v kodo programov, ki so ga izkoriščali številni virusni programi v zadnjem obdobju. Novi sistem ob vključitvi preprosto onemogoči zapisovanje v pomnilnik, kjer je prišlo do prekoračitve medpomnilnika, podatke pa lahko samo prebira. Ker programi na ta način ne morejo spreminjati kode, virusi ne morejo delovati. Ob ponovnem zagonu računalnika je stanje zopet normalno, brez okužbe.

    Objavljeno: 11.1.2004
  • Še en standard DRM z mogočnim zaledjem

    Upravljanje z digitalnimi avtorskimi pravicami (DRM) postaja vse bolj vroča tema, saj se velikani računalništva, glasbene industrije in zabavne elektronike kar ne morejo zediniti glede skupnega standarda. Poleg Microsofta, ki si prizadeva uveljaviti sistem Windows Media Rights Manager in InterTrusta za katerim stojita Philips in Sony, se je sedaj predstavil še tako imenovan projekt Hudson, ki ga sestavlja >>pet velikih<< - Intel, Nokia, Samsung, Toshiba in Matsushita.

    Objavljeno: 10.1.2004
  • Zapisovalniki DVD 16x šele leta 2005?

    Združenje DVD+RW Alliance, ki bdi nad razvojem priljubljenega standarda za zapisovanje na nosilce DVD, je na sejmu CES spregovorilo o možnosti zapisovanja s hitrostjo 16x. Informacija prihaja v javnost prav v času, ko imajo vsi proizvajalci nared za prodajo enote s podporo za zapisovanje na nosilce s hitrostjo 8x. Toda kdor je mislil, da bodo temu hitro sledili še zapisovalniki 16x se je najbrž zmotil. Združenje trdi, da bodo standard 16x potrdili šele v drugi polovici leta 2004, prve enote pa ni za pričakovati pred pomladjo 2005.

    Objavljeno: 10.1.2004
  • Dell širi ponudbo tiskalnikov

    Po vstopu na področje tiskalnikov marca 2003 se podjetje Dell pripravlja na še močnejšo ofenzivo v letošnjem letu. V ta namen so javnosti razgrnili svojo strategijo, po kateri naj bi izdelke razvijali skupaj z več partnerskimi podjetji in ne zgolj enim kot doslej. Čeprav je dosedanje poslovno razmerje med družbo Dell in Lexmarkom, ki proizvaja Dellove tiskalnike, za obe strani zelo dobro, vodstvo Della meni, da lahko z dodatnimi partnerji hitreje vstopijo na nova področja. Dell bo tako v letošnjem letu predstavil prve tisklanike, ki so razviti in proizvedeni skupaj z družbami Fuji Xerox, Kodak in Samsung.

    Objavljeno: 10.1.2004
  • FreeBSD 5.2 na voljo že januarja

    Zadnja testna različica odprtega in brezplačnega Unixa FreeBSD 5.2 je na voljo od konca decembra, končna različica pa naj bi bila na voljo že v začetku januarja. Bistvene izboljšave v novi različici se nanašajo na podporo AMD-jevim 64-bitnim procesorjem in simetrično večprocesorsko delovanje. Na različici 5.0 delno temelji tudi Applov MacOS X.

    Objavljeno: 9.1.2004
  • Nova različica CRM orodja GoldMine

    Podjetje FrontRange je predstavilo novo različico orodja za upravljanje odnosov s strankami (CRM) GoldMine 6.5, namenjenega srednjim in majhnim podjetjem, predvsem spletnim trgovcem. Trg orodij CRM za srednja in majhna podjetja je trenutno med najbolj vročimi, saj je v zadnjih letih svoje ponudbe za to tržišče predstavila tudi večina velikih igralcev, vključno s podjetji PeopleSoft, IBM, SAP in Microsoft. Po mnenju podjetja FrontRange lahko GoldMine 6.5, ki ima trenutno 1,2 milijona uporabnikov, kljub tako ostri konkurenci pridobi še večji tržni delež, saj se osredotočajo na podjetja, ki se prvič srečajo z rešitvami CRM.

    Objavljeno: 9.1.2004
  • IBM stavi na sisteme POS z Linuxom

    IBM je napovedal, da bo v prvi polovici leta predstavil novo rešitev za podporo prodajnim mestom (POS), ki bo zasnovana na SuSE Linuxu. Izdelek z imenom IBM Retail Environment for SuSE Linux temelji na operacijskem sistemu SuSE Linux Enterprise Server, vključuje pa tudi vso potrebno programsko opremo za učinkovito uporabo na prodajnih mestih POS oziroma blagajnah. IBM bo poleg tega v paketu z rešitvijo ponujal tudi druge storitve in podporo.

    Objavljeno: 9.1.2004
  • InDesign za uporabnike PageMakerja

    Adobe je pripravil novo različico paketa za namizno založništvo InDesign, ki je specifično namenjena uporabnikom dosedanjega izdelka PageMaker. S tem korakom Adobe očitno nakazuje, da bo razvoj PageMakerja postopoma opustil v prid mlajšemu izdelku. Od zadnje velike različice PageMakerja sta minili že dve leti in nič ne kaže, da je na vidiku nova različica. Ta zamuda med drugim pomeni, da so brez ustreznega izdelka ostali uporabniki novega sistema MacOS X, za katerega PageMaker ni prirejen.

    Objavljeno: 9.1.2004
  • Televizija z visoko ločljivostjo tudi na PC-jih

    Podjetje PC DTV Technologies je predstavilo prvo programsko operemo za zapisovanje programa televizije visoke ločljivosti (HDTV) na osebnih računalnikih. Ta vrsta televizijskega programa je trenutno na voljo v ZDA, vendar so prvi koraki narejeni tudi v Evropi, ponuja pa kakovost slike in zvoka, ki je primerljiva z DVD, saj prav tako uporablja zapis MPEG-2.

    Objavljeno: 8.1.2004
  • Dodatek za CRM iz Lotusa

    IBM Lotus je predstavil nov gradnik iz družine izdelkov Lotus Workplace, ki je namenjen kot dodatek k programski opremi za upravljanje odnosov s strankami (CRM) v maloprodaji. Lotus Workplace for Consumer Products Customer Management temelji na orodjih Lotus Learning Management Suite in strežniku WebSphere Portal.

    Objavljeno: 8.1.2004
  • Novell povezuje Ximian in SuSE

    Podjetje Novell, ki seje v lanskem letu okrepil z nakupom odprtokodnih podjetij Ximian in SuSE, je predstavil novo različico paketa Ximian Desktop 2. Nova različica programskega paketa za končne uporabnike že kaže prve znake sodelovanja v okviru nove lastniške strukture, saj je Ximanov izdelek prvič prirejen tudi za delo s SuSE Linuxom. Doslej je bil namreč tesneje povezan z distribucijami podjetja Red Hat.

    Objavljeno: 8.1.2004
  • Novi prenosniki Toshiba Satellite A45

    Toshiba je predstavila novo družino prenosnikov Satellite A45, ki je namenjena spodnjem in srednjem cenovnemu razredu, kot zamenjava za namizne računalnike. Z novimi prenosniki pri Toshibi ciljajo tako na domače uporabnike, kot mala podjetja, v ta namen pa so predstavili tri nove modele. Vsi modeli so dokaj bogato opremljeni, saj vsebujejo vsaj enoto DVD-ROM/CD-RW in 15-palčni zaslon. Posebnost je najbrž ohišje modre barve z novimi osnovnimi potezami, s čimer naj bi bili po videzu bolj privlačni.

    Objavljeno: 8.1.2004
  • Preprostejše dostopne točke WLAN

    Texas Instrments bo kmalu predstavil novo rešitev v obliki programske nadgradnje, s katero bodo priklopne točke za brezžične omrežne povezave zasnovane na njihovi platformi wOne dobile podporo za vse priljubljene omrežne standarde. Dostopne točke so že doslej hkrati podpirale več različnih brezžičnih standardov, vendar je Texas Instrumentsova rešitev prva, ki za to uporablja eno samo vezje, omogoča pa hkratno delovanje komunikacij prek protokolov 802.11b, 802.11a in 802.11g.

    Objavljeno: 8.1.2004
  • Real pripravlja prodajalno pesmi

    RealNetworks pripravlja dopolnitev svoje ponudbi spletnih večpredstavnih vsebin s prodajalno pesmi, podobno Applovem iTunesu. Bistvena sorodnost z Applom je tudi odločitev za podporo istemu glasbenemu zapisu - Dolbyjevem AAC, vendar bodo pesmi iz Realove trgovine zaščitene z njihovo lastno tehnologijo za zaščito avtorskih pravic (DRM) Helix.

    Objavljeno: 7.1.2004
  • Plextorjev DivX pretvornik

    Plextor je napovedal nov strojni pretvornik za digitalni video ConvertX PX-M402U, ki podpira tudi pretvarjanje videa v zapis DivX v realnem času. ConvertX PX-M402U se priključi na računalnik preko vmesnika USB 2.0 in vsebuje vhode za analogne in digitalne video naprave. Video posnetke je nato mogoče shraniti v zapisih MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 ali DivX, vsakič v realnem času. Video je mogoče zapisovati bodisi na disk, bodisi neposredno na DVD zapisovalnik. Priložena programska oprema za predvajanje in urejanje videa temelji na orodjih WinDVD Player in Creator. Plextor ConvertX PX-M402U bo v ZDA na voljo še januarja za 160 dolarjev.

    Objavljeno: 7.1.2004
  • PalmOS 6 že pri proizvajalcih naprav

    Podjetje PalmSource, ki bdi nad razvojem operacijskega sistema PalmOS, je novo različico 6.0 že posredovalo proizvajalcem ročnih računalnikov. S tem so izpolnili svojo napoved, da bodo PalmOS 6 dokončali do konca leta 2003. Zanimiva pa je odločitev, da bo PalmSource še naprej razvijal tudi različico 5.0, ki bo na trgu še naprej sobivala z novejšo izvedbo. PalmSource namerava starejšo različico prirediti za lažjo uporabo v mobilnih telefonih, medtem ko naj bi PalmOS 6.0 z novimi lastnostmi ciljal predvsem na zahtevnejšo uporabo v ročnih računalnikih.

    Objavljeno: 7.1.2004
  • Serial ATA tudi za prenosnike

    Japonski proizvajalec Fujitsu je prvi, ki je predstavil 2,5-palčni disk z vmesnikom Serial ATA. S tem odpirajo novo poglavje tudi na področju prenosnih računalnikov, saj so ti doslej imeli vgrajene le diske z vmesniki EIDE/ATA. Nov izdelek prihaja na trg ravno v času, ko se prenosniki odlično prodajajo po celem svetu in odločilno vplivajo na stanje v celotni industriji. Podjetje TrendFocus je napovedalo, da se je prodaja prenosnikov v letu 2003 povečala kar za 20,2% in dosegla nivo skoraj 40 kosov prodanih enot.

    Objavljeno: 7.1.2004
  • MacWorld Expo 2004

    Prvi teden januarja je že tradicionalni čas za srečanje uporabnikov podjetja Apple, na katerem je tudi letos bilo moč videti kopico novosti. Apple in njegov prvi mož Steve Jobs srečanje že nekaj časa s pridom izkoriščajo za predstavitev novih, po možnosti zelo atraktivnih izdelkov, kar se je v preteklosti pokazalo kot pametna strategija, ki je precej spodbudila prodajo izdelkov. Toda z razliko minulih srečanj Apple tokrat ni pokazala nobenega novega namiznega računalnika ali prenosnika, temveč nove predvajalnike glasbe, kopico programskih paketov in nove strežnike. Za nove modele računalnikov pa bo letos še dovolj časa, saj v letu 2004 mineva natanko 20 let od predstavitve prvega računalnika Macintosh, kar bo Apple brez dvoma primerno proslavil z novimi modeli.

    Objavljeno: 7.1.2004
  • Intel Celeron M

    Intel je predstavil novo generacijo mobilnih procesorjev Celeron, ki slonijo na jedru dosedanjih procesorjev Pentium M. Novi Celeron M, kot je ime procesorju ima podobno zgradbo jedra kot danes vse bolj priljubljeni procesorji Pentium M, le da imajo nekaj manjšo zmogljivost in manjše število lastnosti. Celeron M ima tako samo 512 KB velik drugonivojski predpomnilnik, medtem, ko ima Pentium M že doslej 1 MB velik predpomnilnik, v kratkem pa naj bi novi generaciji to velikost povečali celo na 2 MB.

    Objavljeno: 6.1.2004
  • Napaka v jedru Linuxa zahteva hitro spremembo

    Skrbniki Linuxa so pripravili novo različico jedra Linuxa, ki odpravlja nekatere potencialno nevarne varnostne luknje. Novo jedro z oznako 2.4.24 odpravlja šest znanih programskih napak, od katerih sta dve resni napaki, zaradi katerih bi lahko hackerji v sistemih pridobili upraviteljske pravice in vdrli v sistem. Najbolj resna napaka je v načinu dela z navideznim pomnilnikom, spominja pa na težavo, s katero so novembra hackerju uspeli vdreti in nekaj strežnikov Linux, s tem ko so pridobili višje pravice od predvidenih. Takoj, ko je skrbnikom jedra postalo jasno, da bi varnostno luknjo lahko v resnici uporabili za napade, so se odločili za pripravo nove različice jedra, ki odpravlja omenjene pomanjkljivosti. S tem so obenem tudi potrdili svojo podporo nadaljnjemu vzdrževanju jedra 2.4, kljub temu, da je Linus Torvalds konec decembra objavil končno različico jedra z oznako 2.6, za katerega pa mnogi menijo, da bo v komercialne distribucije prišel šele čez nekaj mesecev.

    Objavljeno: 6.1.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji