Objavljeno: 7.1.2004

MacWorld Expo 2004

Prvi teden januarja je že tradicionalni čas za srečanje uporabnikov podjetja Apple, na katerem je tudi letos bilo moč videti kopico novosti. Apple in njegov prvi mož Steve Jobs srečanje že nekaj časa s pridom izkoriščajo za predstavitev novih, po možnosti zelo atraktivnih izdelkov, kar se je v preteklosti pokazalo kot pametna strategija, ki je precej spodbudila prodajo izdelkov. Toda z razliko minulih srečanj Apple tokrat ni pokazala nobenega novega namiznega računalnika ali prenosnika, temveč nove predvajalnike glasbe, kopico programskih paketov in nove strežnike. Za nove modele računalnikov pa bo letos še dovolj časa, saj v letu 2004 mineva natanko 20 let od predstavitve prvega računalnika Macintosh, kar bo Apple brez dvoma primerno proslavil z novimi modeli.

Tako pa je bila ena prvih zvezd januarskega MacWorld Expa nov predvajalnik digitalne glasbe, ki so ga pri Appleu poimenovali iPod Mini. Novinec je po navedbah podjetja najmanjši in najlažji predvajalnik, v katerega lahko naložimo okoli 1.000 pesmi. Manjše dimenzije in težo le 100 gramov so dosegli z vgradnjo diska s primerom le enega palca, ki ga po virih blizu družbe dobavlja Hitachi. iPod mini premore disk velikost 4 GB, sicer pa po uporabniškem vmesniku, zaslonu in tipkami spominja na večje modele iPod, ki še naprej ostajajo v prodaji. Novi iPod Mini je na voljo v petih barvah ohišja, ki je iz aluminija, na računalnik ga lahko priključimo prek vmesnikov firewire ali USB 2.0, že od začetka pa je pripravljen za uporabo z okolji MacOS in Windows. Predvajalnik bo stal 250 dolarjev, na voljo pa bo več dodatkov, med drugim priročna priklopna postaja za računalnike.

Toda še bolj kot strojna oprema, so bili na srečanju MacWorld Expo v ospredju programski paketi. Največja novost je brez dvoma najava nove različice osrednjega pisarniškega paketa Microsoft Office 2004, o katerem ne Apple ne Microsoft doslej nista kaj dosti govorila. Programski komplet bo v prodaji šele sredi leta, zato so tokrat spregovorili le o nekaterih, ne pa vseh predvidenih novosti. Novi Office 2004 bo vseboval nov projektno usmerjen pogled z modulom Project Center, v katerem bo mogoče hkrati videti elektronsko pošto, koledar in dokumente, ki so vezani na določen projekt. Druga prikazana novost pa je nov način vodenja beležk, ki deluje v kombinaciji z urejevalnikom Wordom, po nekaterih funkcionalnostih pa močno spominja na program OneNote iz paketa Office 2003 za okolje Windows. Nova različica za MacOS bo seveda imela kot eno od udarnih lastnosti popolno dokumentno združljivost s programi za okolje Windows.

Po mnenju analitikov pa je nova različica lep znak, da se sodelovanje med podjetjema nadaljuje, kljub temu, da je pred časom Microsoft zaradi Appleovega brskalnika Safari opustil nadaljnji razvoj brskalnika Internet Explorer. Za računalnike Mac pa pripravljajo še en programski paket in sicer posnemovalnik Virtual PC 7, ki omogoča uporabo Windows programov v okolju MacOS, tokrat tudi v novejših sistemih s procesorji PowerPC G5. Več bo znano, ko bo izdelek uradno predstavljen.

Kar nekaj programskih novosti je predstavil tudi sam Apple. Povsem nov je glasbeni urejevalnik GarageBand, ki predstavlja kombinacijo sintetizatorja in digitalnega snemalnika, namenjen pa je domači rabi in ljubiteljem glasbe. Poleg digitalnega snemanja glasbe vsebuje tudi zmogljiv sintetizator zvoka, ki vključuje čez 1.000 vzorcev glasbil in čez 200 učinkov, s katerim se po zmogljivosti približuje precej večjim izdelkom. Krmiliti ga je mogoče tudi prek klaviature MIDI ali USB. GarageBand je med drugim tudi član nove različice kompleta programov iLife 04, ki poleg tega vsebuje nekoliko prenovljene različice programov iTunes, iMovie, iPhoto in iDVD. Komplet bo stal 50 dolarjev, Apple pa ga bo brezplačno prilagal vsakemu novemu računalniku.

Naslednja novost je cenejša različica video urejevalnika Final Cut Express v različici 2.0, ki je zasnovana na enakem jedru RT Extreme, kot Final Cut Pro 4, le da je namenja manj zahtevnim uporabnikom. Program je zdaj optimiziran za MacOS X 10.3 (Panther), od večjega paketa si je sposodil nov uporabniški vmesnik, prenovili pa so tudi nabor učinkov in podporo za urejanje glasbe. Program lahko obdeluje hkrati do pet DV virov, vendar se pri kvaliteti ustavi pri na nivoju posnetkov DVD. Kdor bo potreboval višjo kakovost, kot je izdelava posnetkov za HD-TV, bo moral poseči po različici Pro. Med pomembnejšimi novostmi je zdaj tudi podpora za zapis MPEG4. Cena paketa je primerna tako za domačo rabo, kot izobraževalne ustanove, saj stane 300 dolarjev, nadgradnje pa bodo na voljo za samo 100 dolarjev.

Srečanje MacWorld Expo je bilo tudi priložnost za predstavitev novih strežnikov in omrežnih izdelkov. Prva novost je model Xserve G5, najzmogljivejši Appleov strežniški sistem doslej, ki dosega kar okoli 60 GigaFLOPS-ov ali 30% več kot dosedanji strežniki s procesorji G4. V ohišju višine le 1U lahko vsebuje do dva procesorja PowerPC G5 s taktom 2 GHz, nov pomnilniški krmilnik omogoča uporabo do 8 GB pomnilnika PC3200, sistem pa podpira tudi dve razširitveni reži PCI-X 133, dvojni gigabitni omrežni vmesnik in prostor za tri vroče zamenljive diske z vmesnikom Serial ATA. V osnovni konfiguraciji stane 3000 dolarjev, na voljo pa je tudi v izvedbi za uporabo v računalniških gručah. Skladno s tem so pri Appleu predstavili tudi rešitev Xgrid, ki omogoča povezovanje več strežnikov v razpredeno omrežje (grid computing), primerno za izobraževalne in znanstvene ustanove pa tudi druge projekte.

Apple se bo preizkusil tudi na področju pomnilniških sistemov z uvedbo izdelka Xserve RAID, ki omogoča hrambo do 3,5 TB podatkov, a z zelo agresivno ceno - le 3 dolarje na GB. Interno je sistem zgrajen na 14 neodvisnih kanalih ATA/100, ki združujejo diske ATA v polje RAID 5. Navzven pa je mogoče sistem priključiti v omrežje SAN, Apple pa navaja skupno prepustnost kar 210 MB/s. V izvedbi s 1 TB diskovja stane pomnilniški sistem le 6.000 dolarjev, vendar je k temu treba prišteti še stroške za vmesnike Fibre Channel, ki stanejo po 500 dolarjev. Zanimivo pa je, da bo Apple s sistemom Xserve RAID podprl tako okolja MacOS, kot tudi Windows in Linux.

Sicer pa se je Apple pohvalil tudi z lepimi dosežki v zadnjem obdobju. Operacijski sistem MacOS X je doslej kupilo že 9,3 milijona uporabnikov, kar predstavlja okoli 40% celotne uporabniške baze Appleovih izdelkov. Zelo zadovoljni so tudi s prodajo digitalne glasbe prek servisa iTunes, kjer se po novoletnih praznikih številka kupljenih pesmi skupno prevesila že čet 30 milijonov, s čimer ima Apple ta hip kar 70% tržni delež med digitalnimi trgovinami glasbe. Apple sicer trdi, da s prodajo pesmi ne ustvarja dobička, je pa to močno spodbudilo nakup digitalnih predvajalnikov iPod. Apple jih namreč doslej prodal že več kot dva milijona, še naprej pa se prodajajo kot vroče žemljice.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji