Objavljeno: 10.1.2004

Še en standard DRM z mogočnim zaledjem

Upravljanje z digitalnimi avtorskimi pravicami (DRM) postaja vse bolj vroča tema, saj se velikani računalništva, glasbene industrije in zabavne elektronike kar ne morejo zediniti glede skupnega standarda. Poleg Microsofta, ki si prizadeva uveljaviti sistem Windows Media Rights Manager in InterTrusta za katerim stojita Philips in Sony, se je sedaj predstavil še tako imenovan projekt Hudson, ki ga sestavlja >>pet velikih<< - Intel, Nokia, Samsung, Toshiba in Matsushita.

Podporniki projekta Hudson nameravajo glasbenim založbam predstaviti svojo tehnologijo DRM že februarja, zaščita pa naj bi uporabnikom omogočala zelo liberalno ravnanje z vsebinami, ki so jih kupili preko spleta. Člani projekta Hudson se očitno ne želijo ukloniti niti Microsoftu, ki ima po mnenju mnogih že tako prevelik vpliv v računalništvu, niti tandemu Sony/Philips, ki je denimo prinesel standard CD.

Poleg njih so lastne standarde med drugim razvili tudi pri Applu in RealNetworks, glavna težava z vsemi temi standardi pa je nezdružljivost v prenosnih predvajalnikih digitalne glasbe. Še eno združenje velikih podjetij pa zato dela na sistemu, ki bi omogočal izmenjavo datotek ob upoštevanju plačevanja vseh avtorskih pravic. To skupino med drugim sestavljajo Microsoft, največji japonski telekom NTT, Universal Music Group in VeriSign.

http://www.intel.com

http://www.nokia.com

http://www.samsung.com

http://www.toshiba.co.jp

http://www.matsushita.co.jp

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji