Objavljeno: 12.1.2004

Hitrejši prenosi v pomnilniških sistemih

Številni ponudniki pomnilniških sistemov preizkušajo novo opremo, s katero bi lahko podvojili prepustnost pretoka podatkov med sistemi in strežniki. Ključno vlogo igra pri tem nova različica standarda Fibre Channel, ki od junija standardizira tudi hitrosti prenosov podatkov 4 Gb/s. Doslej so vsi sistemi uporabljali zgolj vmesnike FC s hitrostjo 2 Gb/s.

Sam standard pa ni dovolj, saj je združljivost in zanesljivost delovanja potrebno preizkusiti na vseh gradnikih, ki sestavljajo pomnilniške sisteme, kar pomeni FC kartice, stikala in diske. Kot kaže, je večina testov zdaj že opravljenih in proizvajalci, kot so Hitachi Data System, Seagate, Brocade in Qlogic ponujajo rešitve, ki podpirajo višjo hitrost prenosa podatkov. Dobra stran novega standard s hitrostjo 4 Gb/s je tudi ta, da so naprave nazaj združljive s SAN opremo, ki deluje pri hitrostih 1 Gb/s in 2 Gb/s.

Nekateri proizvajalci, na vidnem mestu tudi Cisco, pa ne nameravajo takoj ponuditi višje hitrosti prenosa podatkov, saj menijo, da povpraševanje trga ne opravičuje takojšnje investicije v spremembe. Sploh zato, ker večina strežniške infrastrukture oziroma hitrosti notranjih vodil v strežnikih ne more s pridom izkoristiti hitrejši dotok podatkov iz pomnilniških sistemov.

Kljub temu nekateri proizvajalci, kot je Qlogic, ponujajo tudi izdelke, ki nudijo prenos FC s hitrostjo kar 10 Gb/s, čeprav ta standard ne bo potrjen pred letom 2006. Qlogic hitro povezavo uporabljal le v nekaterih vratih, ki so namenjena za povezavo med stikali za večjo zanesljivost delovanja. Toda tovrstni izdelki so za zdaj izjemno dragi, saj je cena na vrata s hitrostjo 10 Gb/s kar 5.000 dolarjev, petkrat višja, kot pri današnjih izdelkih z nižjimi hitrostmi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji