Novice

 • Ugrabljen direktor ukrajinske bitcoin menjalnice

  Pavel Lerner, direktor za analize spletne bitcoin menjalnice Exmo, je bil po zapisih ruskih in ukrajinskih medijev pred dnevi ugrabljen. Med odhodom iz poslovne stavbe v Kievu so ga 26. decembra napadalci zvlekli v črni avtomobil znamke Mercedes-Benz. Predstavniki podjetja so povedali, da podrobnosti ne morejo izdati, je pa preiskava v polnem teku.

  Objavljeno: 31.12.2017 10:00več
 • Huawei pričakuje nekoliko počasnejšo rast

  Direktor podjetja Huawei, Ken Hu, je v sporočilu zaposlenim napovedal nekoliko nižjo rast podjetja za preteklo leto. V 2017 naj bi prihodki zrastli za 15 odstotkov, na 600 milijard yuanov (slabih 80 milijard evrov). Čeprav se to sliši odlično pa je najmanjša rast v zadnjih štirih letih za sicer vse močnejše telekomunikacijsko podjetje, tretje po velikosti za Samsungom in Applom.

  Objavljeno: 30.12.2017 13:00več
 • Samsung bo v kratkem predstavil novi procesor Exynos

  Pri Qualcommu so pred kratkim napovedali novi procesor Snapdragon 845, ta bo v ZDA in na Kitajskem poganjal Samsungova prihajajoča Galaxy S9 in S9+. Drugod po svetu, tudi v Evropi, pa uporabljajo ti telefoni Samsungov lastni procesor z imenom Exynos. Pri Samsungu so sedaj napovedali, da bodo novega Exynosa predstavili v prvem tednu leta 2018, naj bi šlo za Exynos 9810. Prihajajoča telefona Galaxy S9 in S9+ pa sta medtem uspešno prestala preizkus pri ameriški agenciji FCC (Federal Communications Commission), uradno naj bi bila splavljena na sejmu MWC v februarju.

  Objavljeno: 30.12.2017 10:00več
 • Sateliti izgubljeni zaradi programerske napake

  Rusija je prejšnji mesec tik po izstrelitvi vremenskega satelita Meteor-M z njim izgubila kontakt. Na raketi Souyz-2 je bilo še osemnajst drugih, manjših satelitov različnih podjetji (tako ruskih kot ameriških, japonskih, nemških...). Ruske oblasti so sedaj objavile, da naj bi bila za težave kriva programerska napaka.

  Objavljeno: 29.12.2017 13:00več
 • Apple se opravičuje za namerno upočasnitev telefonov

  Pred kratkim smo pisali o tem, da so pri Applu namerno znižali takt procesorjev starejših telefonov iPhone, če so slednji imeli obrabljene akumulatorje. Uporabniki so bili seveda ogorčeni, saj je bilo to narejeno brez njihove vednosti, naprave so po daljšem času enostavno postale počasnejše.

  Objavljeno: 29.12.2017 10:00več
 • Umetna inteligenca za varjenje piva

  Dansko pivovarsko podjetje Carlsberg je v navezi z raziskovalci iz univerze Aarhus razvilo tipala, ki lahko razlikujejo med okusi piva. Sedaj so se povezali še z Microsoftom, kjer bodo s pomočjo umetne inteligence interpretirali rezultate in pohitrili razmeroma dolg proces izdelave novih okusov piva. Po nekaterih ocenah naj bi za razvoj novih piv potrebovali med osem in 24 mesecev, z novim projektom pa naj bi ta čas znižali za tretjino.

  Objavljeno: 28.12.2017 14:00več
 • WeChat bo postal uradno sredstvo za legitimacijo

  WeChat je izredno priljubljen Kitajski program za trenutno sporočanje, alternativa tam blokiranemu Facebook Messengerju. Sedaj pa se dela na tem, da bi WeChat postal uradna elektronska osebna izkaznica.

  Objavljeno: 28.12.2017 10:00več
 • Plačani za to, da uporabljajo elektriko

  V Nemčiji je čez božične praznike veliko odjemalcev bilo plačanih, da so porabljali električno energijo. Proizvodnja energije je bila zaradi kombinacije nizke porabe (kot posledica praznikov in razmeroma visokih temperatur) in razmeroma visoke proizvodnje (tudi bolj vetrovnega vremena) višja od porabe, kar nekaj elektrarn (predvsem starejših toplotnih) pa ne more dovolj hitro znižati proizvodnjo. Tako so potrošniki prejeli tudi po dobrih 50 evrov za vsako potrošeno megavatno uro.

  Objavljeno: 27.12.2017 12:00več
 • Teslin majhen tovornjak naj bi prišel po modelu Y

  Elon Musk je po nedavni predstavitvi, na kateri je ostalo kar nekaj odprtih vprašanj, sedaj le potrdil, da naj bi Teslin majhen tovornjak (»pickup«) prišel za prihajajočim modelom »Y«. Slednji bo manjši cestni terenec z enako zasnovo kot obstoječi Model 3. Na dogodku so pred dobrim mesecem namreč predstavili načrte za tovornjak, takrat pa je bil omenjen tudi manjši pickup, a v obeh primerih brez kakršnih koli resni podrobnosti, sedaj so njihovi načrti vseeno malo bolj jasni. Model Y naj bi predstavili tekom leta 2018, pričakuje se, da bo prišel v prodajo v letu 2019.

  Objavljeno: 27.12.2017 10:00več
 • Bot za rudarjenje kriptovalut se širi preko Facebook Messengerja

  Varnostno podjetje Trend Micro je na svojem blogu objavilo novico, da so zaznali novo zlonamerno programsko opremo, ki na okuženem računalniku rudari kriptovalute. Bota so poimenovali Digmine, širi se preko Facebook Messengerja preko namizne in spletne različice (na mobilnih sistemih ne deluje). Uporabniku se prikaže kot video datoteka, če imamo Facebook račun nastavljen na samodejno prijavo se Digmine prijavi in pošlje naprej našim kontaktom. Ko je bot enkrat nameščen se ga lahko na daljavo tudi posodobi, sicer pa rudari valuto Monero. Omenjeno programsko opremo so zasledili v Južni Koreji in nekaterih drugih azijskih državah.

  Objavljeno: 27.12.2017 09:00več