Objavljeno: 29.12.2017 10:00

Apple se opravičuje za namerno upočasnitev telefonov

Pred kratkim smo pisali o tem, da so pri Applu namerno znižali takt procesorjev starejših telefonov iPhone, če so slednji imeli obrabljene akumulatorje. Uporabniki so bili seveda ogorčeni, saj je bilo to narejeno brez njihove vednosti, naprave so po daljšem času enostavno postale počasnejše.

Sedaj so pri Applu objavili obrazložitev in opravičilo svojim strankam. V njem so zapisali, da ni bil namen umetno skrajšati življenjsko dobo naprav, prej obratno, saj so s temi upočasnitvami telefoni zdržali dlje, hkrati je bila manjša možnost, da bi prišlo do nenamerne ugasnitve (ob povečani porabi energije).

Ob tem bodo znižali cene za menjavo baterij, iz originalnih 79 dolarjev na 29 dolarjev – seveda pa še niso nič povedali, če to velja le v ZDA ali tudi drugje po svetu. Za komentar smo sicer že prosili uradni servis pri nas, a še nismo prejeli odgovora. Hkrati bodo v kratkem objavili novo programsko posodobitev, pri kateri bo stanje akumulatorja oziroma upočasnitve bolj transparentno.

Nam se zdi sporno predvsem dejstvo, da je bil ta korak narejen brez vednosti uporabnikov in možnosti, da se omenjena upočasnitev izključi. Če jih ne bi uporabniki zalotili bi s tem programom nemoteno nadaljevali še naprej. Kljub njihovim trditvam verjamemo, da je nemalo uporabnikov zamenjalo telefon ker je postal počasen, brez pomisleka, da bi pred tem zamenjali baterijo.

V ZDA se je že napovedala skupinska tožba, si mislimo, da bi lahko tudi v Evropi prišlo do kake tožbe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji