• Omrežje evropskih električnih polnilnic v izgradnji

    Ključni evropski avtomobilski proizvajalci BMW, Daimler, Volkswagen in Ford, so, kot je bilo že napovedano, ustanovili skupno podjetje Ionity, ki bo skrbelo za izgradnjo evropskega omrežja hitrih električnih polnilnic za električne avtomobile.

    Objavljeno: 1.12.2017 13:00
  • Hofer ponovno preseneča – 200 GB podatkov za 15 evrov!

    Hofer bo 7.12. svojo mobilno blagovno znamko HoT nadgradil z rešitvijo, ki bo lahko marsikomu nadomestila fiksni internetni priključek.

    Objavljeno: 1.12.2017 09:00
  • Microsoft eksperimentira z uporabniškim vmesnikom Windows

    Microsoft je napovedal nov način s katerim naj bi v prihodnosti (morda) upravljali računalnike – s t.i. »seti« (sets).

    Objavljeno: 30.11.2017 13:00
  • Neposredni HBO GO na voljo tudi v Sloveniji

    Od včeraj je video servis HBO GO tudi v Sloveniji na voljo brez vezave na naročnino katerega izmed kabelskih operaterjev.

    Objavljeno: 30.11.2017 11:00
  • Se splača rudariti kriptovalute iz Tesle?

    Bitcoinov velik problem ali pa prednost, odvisno od zornega kota, je velikanska poraba energije, ki je potrebna za njegovo delovanje.

    Objavljeno: 30.11.2017 05:00
  • Maci s hudo varnosto luknjo

    Najnovejša različica MacOS, High Sierra, ima »vgrajeno« hudo varnost luknjo, ki omogoča administratorski dostop vsakemu, ki ima fizični dostop do računalnika. Unixoidni sistemi, med katere sodi tudi MacOS, imajo vgrajen administratorski račun root, ki je »vsemogočen«, v High Sierri pa ta privzeto ni onemogočen in ima, še več, geslo nastavljeno na prazno.

    Objavljeno: 29.11.2017 09:00
  • Vrednost bitcoina presegla 10.000 ameriških dolarjev

    Bitcoin, ključna in največja kriptovaluta, je presegel še eno »magično mejo«, vrednost 10.000 ameriških dolarjev. Vrednost se je v zadnjem dnevu (!) zvišala za kar 10% in trenutno nič ne kaže, da se bo skorajda eksponentna rast kaj kmalu upočasnila. (Mimogrede - koliko so že bančne obresti na vezane vloge?)

    Objavljeno: 29.11.2017 08:00
  • Strežniki segrevajo - poslovne stavbe

    Amazon se v ZDA že nekaj časa trudi »biti zeleno podjetje« (kar je dandanes vsekakor moderno), med drugim tudi tako, da njihova skladišča začenjajo opremljati s sončnimi sistemi, ki so nameščeni na strehah. Do leta 2020 naj bi bilo tako opremljenih 50 centrov, poleg tega je Amazon vložil v izgradnjo 253 MW vetrne elektrarne v Texasu.

    Objavljeno: 28.11.2017 14:00
  • 20 let zaupanja inovativnim varnostnim rešitvam

    S čedalje večjo odvisnostjo sodobne družbe od informacijsko-komunikacijske tehnologije se nadaljujeta tudi razširjanje in razvoj kibernetskih groženj. Zaradi obojega – uvajanja sodobnih IKT-rešitev in hitre širitve groženj – v družbi Kaspersky Lab verjamejo, da je okrepitev sodelovanja med različnimi deležniki za zaščito kibernetskega prostora nujnejša kot kadarkoli prej. Nesodelovanje je hkrati tudi voda na mlin kibernetskih kriminalcev.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 28.11.2017
  • Servisu Imgur ukradenih 1,7 milijona računov

    Imgur, servis s povprečno 150 milijoni mesečno aktivnih uporabnikov, ki si tam izmenjuje »viralne« fotografije in vsebine, je v petek sporočil, da so jim hekerji leta 2014 očitno ukradli 1,7 milijona elektronskih naslovov in gesel. To so prvič izvedeli v četrtek, ko jim je to sporočil Troy Hunt, lastnik spletne strani »Have i been pwned?«. Pri vdoru niso bili ukradeni nobeni drugi osebni podatki, saj servis teh podatkov od uporabnikov niti ne zahteva.

    Objavljeno: 27.11.2017 12:00
  • Mercedes proti Applu, kdo bo prvi popustil?

    The Verge poroča o zanimivi težavi, na katero je naletel voznik Mercedesa E300, ki je hkrati tudi lastnik novega iPhone X.

    Objavljeno: 27.11.2017 10:00
  • Desetkrat hitrejše kvantno šifriranje

    Kvantno računalništvo grozi, da bo pometlo s trenutnimi metodami šifriranja in razgalilo vso našo šifrirano komunikacijo, kar vključuje tudi spletno bančništvo, nakupe, elektronsko podpisovanje itn. Toda v teoriji obstaja tudi rešitev, ki jo prav tako ponuja kvantna narava. Doslej je bila ta rešitev bolj ali manj teoretična, sedaj pa dobivamo prve uporabne primerke.

    Objavljeno: 27.11.2017 05:00
  • Novi Huawei – prvi z umetno inteligenco

    Huawei tudi na področju mobilnih telefonov postaja globalni igralec, to se vidi tudi po izdelkih, ki smo jim priča v zadnjem času. Njihova serija Mate, ki je bila od nekdaj pokazatelj tehnološke zmogljivosti tega podjetja, se je letos zavihtela na sam vrh in uspešno zmešala štrene tako Applu kot Samsungu.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 27.11.2017
  • Google z natančnejšim prikazom zmogljivosti akumulatorjev

    Google je objavil manjši programski popravek za telefone Pixel, s katerim naj bi bolj natančno ocenili, koliko časa bo akumulator še zdržal. Doslej so telefoni to ocenjevali glede na rabo zadnjih nekaj ur, po novem pa bo ocenjevanje potekalo čez daljše obdobje, torej se bo upoštevalo tudi čas v dnevu in naše navade uporabe telefona. Po novem se bo tako lahko dobilo oceno, koliko ur naj bi naprava še zdržala, zraven bo na voljo tudi graf pričakovane porabe energije. Računamo, da bomo novost v kratkem srečali tudi pri drugih napravah Android.

    Objavljeno: 25.11.2017 09:00
  • Združeno Kraljestvo s strožjimi omejitvami oglaševanja spletnih hitrosti

    V Združenem Kraljestvu bodo od maja dalje v veljavi strožja pravila glede oglaševanja hitrosti spletnih priključkov. Trenutno lahko ponudniki v reklamnih materialih uporabljajo hitrosti, ki jih v danem paketu doseže vsaj 10% strank – četudi večina strank v praksi dobi nižje hitrosti. Po novem bodo morali oglaševati hitrost, ki jo dobi vsaj polovica strank, pa še to v urah, ko je sicer največ bremenitev. Pri nas so oglaševane hitrosti spletnih ponudnikov v večini primerov dovolj natančne, v tujini pa pogosto temu ni tako, bojda pa večina uporabnikov težko razume razliko med obljubljeno in dejansko hitrost.

    Objavljeno: 24.11.2017 14:00
  • Apple kupil startup Vrvana

    Iz več virov je prišla novica, da je Apple kupil zagonsko podjetje Vrvana, to se ukvarja z tehnologijo nadgrajene resničnosti. Kanadsko podjetje sicer razvija lastna očala, imenovana Totem, gre za hibridna očala, ki podpirajo tako virtualno kot nadgrajeno resničnost.

    Objavljeno: 23.11.2017 08:00
  • Uber prikrival krajo osebnih podatkov 57 milijonov uporabnikov

    Uber je priznal, da so bili oktobra 2016 tarča uspešnega hekerskega napada, v katerem so jim napadalci odnesli osebne podatke 57 milijonov uporabnikov in strank. Uber je za vdor vedel, a leto dni ni obvestil niti prizadetih uporabnikov niti oblasti, čeprav bi bil to moral storiti. Namesto tega je Uber hekerjem plačal 100.000 dolarjev odkupnine, da bi ti izbrisali podatke in o vdoru molčali.

    Objavljeno: 22.11.2017 18:00
  • Jokerjevo slovo?

    Prejšnji teden je izšla 291. številka revije Joker, edine slovenske revije, ki je pokrivala področje računalniških iger. Izšla je le digitalno, na voljo je preko lastne aplikacije za Android in iOS ter namenske spletne strani, ta hip žal vse kaže na to, da bo to tudi zadnja številka. Založnik, podjetje Alpress d.o.o., je namreč že pred časom razglasil stečaj, v stečajni masi pa je tudi blagovna znamka Joker. Ekipa, katero vodita David Tomšič in Sergej Hvala, je kljub temu delala naprej in objavila še dve številki revije, vključno z omenjeno digitalno številko.

    Objavljeno: 22.11.2017 13:00
  • Ko avtomobil ve, vendar ne pove

    Letos spomladi se je v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je voznik Audija A7 silovito trčil v kolesarko, ki je podlegla poškodbam. Pri tem je postopek nekoliko zastal, saj tako tožilstvo kot zagovornik obtoženega čakajo na podatke iz avtomobila, ki natančno beleži, s kakšno hitrostjo se je obtoženi vozil v trenutku nesreče. Te podatke namreč beleži enota EDR (Event Data Recorder), ki je povezana s krmilnikom varnostnih zračnih blazin. In vendar je Audi, kot proizvajalec, naše tožilstvo zavrnil, da zabeleženega podatka ne bo razkril. Tožilstvo se je obrnilo še na nemško tožilstvo, hkrati pa tudi na madžarsko vrhovno tožilstvo, saj je proizvajalec enote EDR podjetje Bosch, ki ta del izdeluje v Budimpešti.

    Objavljeno: 22.11.2017 08:00
  • Milijoni Intelovih procesorjev ranljivi zaradi skrivne kode

    Če na računalniku teče skrivni operacijski sistem, zelo verjetno v njem tičijo tudi skrivne varnostne ranljivosti in hrošči. Da imajo Intelovi procesorji tak sistem, smo se podrobno seznanili pred dvema tednoma, sedaj pa je Intel že sporočil, da so pri temeljitem pregledu našli 11 ranljivosti, ki prizadevajo več milijonov računalnikov po vsem svetu.

    Objavljeno: 22.11.2017 05:00
  • Naprave Android javljale lokacijo tudi pri ugasnjenih lokacijskih storitvah

    Od začetka letošnjega leta dalje so naprave s sistemom Android svojo lokacijo javljale Googlu – tudi takrat, ko so bile lokacijske storitve ugasnjene. Naprave Android so namreč beležile naslove bližnjih baznih postaj, ko so se povezale v splet pa so te podatke poslale Googlu (celo brez vstavljenih SIM kartic).

    Objavljeno: 21.11.2017 13:00
  • Še en vdor v kripto valuto

    Podjetje Tether je objavilo, da jim je bilo z vdorom ukradenih žetonov v vrednosti skoraj 31 milijonov dolarjev. Tether ima sicer lastne žetone, znane pod oznako USDT, ti delujejo na Bitcoinovem blockchainu, po besedah pa so v ozadju podprti z ameriškimi dolarji (torej naj bi imel Tether kritje v dolarjih za lastno valuto oziroma žetone). Njihov namen je poenostaviti prenos nacionalnih valut, podpira pa ga kar nekaj različnih borz, ki se sicer ukvarjajo s kripto valutami.

    Objavljeno: 21.11.2017 09:00
  • Xiaomi investira v Indijo

    Kitajsko podjetje Xiaomi, znano predvsem po pametnih telefonih, bo v naslednjih petih letih vložilo do milijardo dolarjev v indijska podjetja. Gre predvsem v investicijo v mlada zagonska podjetja, ki razvijajo aplikacije za pametne telefone. Pri Xiaomiju pravijo, da želijo s tem ustvariti ekosistem aplikacij, tesno povezanih z njihovimi napravami. Xiaomi in sestrsko podjetje Shunwei Capital sta že vložila nekaj denarja v različna indijska spletna podjetja, na kitajskem pa so v zadnjih štirih letih vložili že štiri milijarde dolarjev v nekaj čez 300 različnih podjetij.

    Objavljeno: 20.11.2017 10:00
  • Android čedalje bolj razdrobljen

    Zadnja večja verzija Androida je izšla avgusta letos in že 31. avgusta je bil Sony Xperia XZ1 prvi telefon, ki je imel prednaložen Android 8.0 Oreo. A tudi tri mesece po izidu je seznam telefonov, ki imajo Android Oreo, sila kratek. Googlovi Pixli in Nexusi ga že imajo (Pixel XL, Pixel, Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus Player), potem pa se seznam počasi konča. Samsung je skorajda že pripravil Oreo za svojega paradnega konja Galaxy S8; posodobitev je trenutno v beta 2. Danes teče Android 8.0 Oreo na 0,3 odstotka androidnih telefonih, ki so v uporabi.

    Objavljeno: 19.11.2017 12:00
  • Pametni zvočnik zamuja

    Applov pametni zvočnik HomePod kljub obljubam ne bo nared do leta 2018.

    Objavljeno: 18.11.2017 17:00
  • Pentagon v internetu pozabil terabajte podatkov

    Ameriška vojska je zelo aktivna na družbenih omrežjih, kjer vsaj od leta 2009 zbira objave posameznikov in tudi aktivno sodeluje. Iz tega so nastale velike podatkovne baze, ki jih očitno shranjujejo na Amazonovih strežnikih. Do nedavnega so bile te dostopne vsakomur, ki je imel minuto časa.

    Objavljeno: 18.11.2017 11:00
  • Ko robot naredi salto nazaj

    Se spomnite časov, ko so imeli dvonogi roboti še hude težave hoditi? Ni dolgo tega.

    Objavljeno: 17.11.2017 09:00
  • Tesla - 0-100 km/h v 1,9 sekunde! Čez tri leta. Morda.

    Tesla je uradno predstavila električni tovornjak, v katerem se je skrivalo posebno presenečenje.

    Objavljeno: 17.11.2017 07:00
  • Dražji, a boljši OnePlus

    Pri podjetju OnePlus, znanem po cenejših vrhunskih telefonih, so predstavili najnovejši model OnePlus 5T.

    Objavljeno: 17.11.2017 01:00
  • Facebook v Slovenijo pripeljal bolšji sejem

    V Sloveniji je pričela delovati trgovska storitev družabnega omrežja Facebook, Marketplace.

    Objavljeno: 16.11.2017 19:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji