Objavljeno: 8.11.2017 07:00

Vaš računalnik poganja skrivni operacijski sistem

Najbolj popularen operacijski sistem na svetu ni Windows niti macOS, kaj šele Linux. V največ izvodih teče Unixova izpeljanka Minix, katere oskubljeno verzijo poganja čisto vsak sodoben Intelov procesor. Malo znano dejstvo, na katerega je zaradi varnostnih implikacij opozoril Google, pomeni, da imamo v vsakem računalniku verzijo Minixa.

To pa predstavlja ogromno varnostno tveganje, ker Minix teče v varnostnem obroču -3. Arhitektura procesorja pozna delitev sredstev na obroče, ki imajo različne privilegije. V obroču 0 teče jedro operacijskega sistema, denimo Windows, ki ima dostop do vse strojne opreme. Više najdemo gonilnike in na koncu uporabniško programsko opremo v obroču 3, ki ima najmanj pristojnosti. Velja, da ima vsak nižji obroč več pristojnosti in seveda vse tiste, ki so tudi v višjih. Če kos kode zahteva sredstvo, do katerega v trenutnem obroču nima pravice, dobimo znano napako General Protection Fault.

Toda hierarhija se nadaljuje tudi v obratno smer. Obroč -1, ki se uporablja za različne virtualizacije (ESXI, Hyper-V, KVM itd.), je po obročem 0 in ima še več pristojnosti. Še niže najdemo obroč -2, v katerem teče najnižje procesorsko jedro, ki upravlja čisto vsa procesorska sredstva. Tam je tudi znamenit UEFI (naslednik BIOS-a), ki se zažene takoj po zagonu in pomaga prebuditi ostale komponente v sistemu.

Sedaj pa je postalo jasno, da obstaja še obroč -3. V njem teče verzija Minixa, do katere nimamo popolnoma nobenega dostopa. Po drugi strani ima ta sistem absoluten nadzor nad računalnikom. Problematično pa je, da vsebuje tudi omrežno povezljivost, gonilnike za USB in celo oskubljeno verzijo spletnega strežnika.

To pomeni, da imamo v procesorji del kode, do katerega ne moremo, lahko pa ta del kode pride do nas. To kar kliče po zlorabah. Google je zato začel ugotavljati, kako prečistiti spodnje obroče procesorja. Doma se tega seveda ne bomo šli. A to pomeni, da so vsi računalniki fundamentalno nezaščiteni. Ne glede na naš trud po krpanju lukenj v operacijskem sistemu (obroč 0) in više, še vedno imamo lahko luknjičaste spodnje obroče.

Googlova predstavitev problema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji