Objavljeno: 18.11.2017 11:00

Pentagon v internetu pozabil terabajte podatkov

Ameriška vojska je zelo aktivna na družbenih omrežjih, kjer vsaj od leta 2009 zbira objave posameznikov in tudi aktivno sodeluje. Iz tega so nastale velike podatkovne baze, ki jih očitno shranjujejo na Amazonovih strežnikih. Do nedavnega so bile te dostopne vsakomur, ki je imel minuto časa.

Chris Vickery, ki redno pregleduje AWS in išče napačno konfigurirane baze, ki so zaradi tega javno dostopne, je septembra našel tri več terabajtov velike, ki so pripadale ameriški vojski. V njih so bile zbrane objave z družabnih omrežjih, ki so jih nabrali z iskalnikom Elasticsearch in lastnim programom za rudarjenje Coral Reef. Vickery je o tem obvestil pristojne, ki so v nekaj dneh popravili nastavitve, sedaj pa je o tem obvestil še javnost.

V resnici nas ne bi smelo presenetiti, da ZDA budno spremljajo, kaj se dogaja na družbenih omrežjih. Po eni strani s tem spremljajo morebitne nevarnosti, po drugi strani pa v okviru programa Outpost poizkušajo odvračati mlade od terorizma. Kar je na javnih mestih družbenih omrežij, je pač javno. Problematično pa je, da vse te podatke pustijo na AWS tako, da jih lahko vidi vsakdo, ki ima (tudi brezplačen) račun.

UpGuard.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji