Objavljeno: 22.11.2017 18:00

Uber prikrival krajo osebnih podatkov 57 milijonov uporabnikov

Uber je priznal, da so bili oktobra 2016 tarča uspešnega hekerskega napada, v katerem so jim napadalci odnesli osebne podatke 57 milijonov uporabnikov in strank. Uber je za vdor vedel, a leto dni ni obvestil niti prizadetih uporabnikov niti oblasti, čeprav bi bil to moral storiti. Namesto tega je Uber hekerjem plačal 100.000 dolarjev odkupnine, da bi ti izbrisali podatke in o vdoru molčali.

Napadalci so ukradli imena in elektronske naslove, telefonske številke ter za 600.000 voznikov tudi vozniška dovoljenja. Številke kreditnih kartic, zdravstvenega zavarovanja, podatki o lokaciji in ostali podatki niso bili ukradeni.

Izvršni direktor Dara Khosrowshahi, ki Uber vodi od avgusta letos, se je pokesal z besedami, da se to ne bi smelo zgoditi in da ne bo iskal opravičil. Zagotovil je, da se v prihodnosti to ne bo ponovilo. Vdori se seveda dogajajo in če niso posledica velike malomarnosti, podjetja niso kriva, so pa seveda še vedno odgovorna. Zaradi tega morajo vsak odkrit vdor prijaviti in prizadetim uporabnikom zagotoviti varnost. Če pa podjetja vdora ne razkrijejo, je njihova odgovornost veliko večja, prav tako pa so lahko tudi kazensko preganjanja in odškodninsko odgovorna.

Zaradi incidenta je newyorški državni tožilec že začel preiskavo Uberjevega ravnanja v konkretnem primeru. V Kaliforniji so zoper Uber zaradi tega vložili tudi civilno tožbo, ki želi postati skupinska za vse oškodovance.

Uberja se čedalje bolj drži sloves podjetja, ki mu ni mar za pravila in zakonodajo. Sprva je pravne postopke prožil zaradi svojega poslovnega modela, a se je v zadnjem času obseg kršitev zelo povečal. Januarja 2016 je newyorški državni tožilec Uber kaznoval z 20.000 dolarji kazni, ker ni pravočasno razkril vdora iz leta 2014. Uber je bil obtožen tudi šikaniranja zaposlenih, nepoštenega zaračunavanja voznin, namernega izogibanja organom pregona itd. Khosrowshahi pravi, da je njegov cilj preokreniti Uber in spremeniti vse sporne prakse.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji