• Baterije z vgrajenim sredstvom proti vžigu

    Raziskovalci na univerzi v Stanfordu so izdelali litij-ionske baterije, ki imajo vgrajeno sredstvo proti vžigu, podobno, kakršno najdemo v gasilnih aparatih. V plastična vlakna so dodali trifenilen fosfat, ko temperatura baterije naraste na 150 stopinj Celzija se plastika stopi in sprosti omenjen fosfat. Po njihovih preizkusih naj bi ta način v manj kot pol sekunde zaustavil gorenje. Pod normalnimi pogoji naj to ne bi vplivalo na delovanje in zmogljivostjo baterij.

    Objavljeno: 16.1.2017 08:00
  • Lahko pregret telefon povzroči strmoglavljenje letala?

    Uradna preiskava strmoglavljenja egiptovskega Airbusa A320 nad Sredozemskim morjem 19. maja lani še ni končana, a preiskovalci preučujejo tudi možnost, da je k nesreči botroval pametni telefon, ki se je pregrel. Če se bo resnično izkazalo kot glavni razlog, bo to prvi primer letalske nesreče, ki bi jo zakrivili telefoni (z litij-ionskimi baterijami), kar bo zagotovo vplivalo na pravila o vnosu nevarnih predmetov na krov.

    Objavljeno: 16.1.2017 05:00
  • Andy Rubin se vrača k telefonom

    Govorice, ki so krožile zadnje mesece v Silicijevi dolini so se izkazale za resnične: Andy Rubin, avtor operacijskega sistema Android, se vrača na področje pametnih telefonov. Njegovo novo podjetje z imenom Essential Products Inc. je pristojnim agencijam v Kaliforniji objavilo seznam izdelkov, ki jih nameravajo izdelovati, med katerimi najdemo pametne telefone tablice in programsko opremo.

    Objavljeno: 15.1.2017 01:00
  • Pametne ure lahko predvidijo, kdaj bomo zboleli

    Raziskovalci na univerzi Stanford so prišli do zanimivega spoznanja povezanega s pametnimi urami, ki imajo vgrajena tipala za merjenje bioloških vrednosti uporabnikov. Z meritvami življenjskih signalov, kot sta temperatura kože in utrip srca, ter uporabo posebnih algoritmov so uspeli opozoriti na možnost, da bo oseba zbolela in to tudi do tri dni, preden se je to dejansko zgodilo.

    Objavljeno: 15.1.2017 01:00
  • 2017: leto za standarde IoT

    Male omrežno povezane naprave, ki jim skupno pravimo internetne stvari (IoT), so v zadnjih letih doživele skokovito rast, tako v številu različnih izdelkov, na žalost pa tudi številu različnih standardov. Tako v domačem, kot v poslovnem okolju srečamo danes tipično že veliko različnih krmilnikov, tipal, pomočnikov in elektronskih naprav, ki so povezane prek internetne povezave, a jih je silno težko upravljati in nadzirati kot celoto.

    Objavljeno: 15.1.2017 01:00
  • Opera Neon – drugačen brskalnik

    Spletni brskalniki so danes pri večini uporabnikov najbrž glavno, vsakdanje orodje, toda večina vodilnih programov že leta ni poizkusila s korenitimi spremembami, zlasti pri uporabniškem vmesniku. Podjetje Opera tu vidi priložnost, zato so javnosti predstavili povsem nov, za zdaj še konceptualni uporabniški vmesnik, brskalniku pa nadali ime Opera Neon.

    Objavljeno: 14.1.2017 01:00
  • Microsoft StaffHub za načrtovanje urnikov

    Microsoft ima novo orodje v družini pisarniških storitev Office 365. StaffHub je namenjen vodenju delovnega razporeda v ekipah, še zlasti tam, kjer gre za izmensko delo in kjer delodajalec dovoljuje zamenjave in spremembe vrstnih redov v izmenah ali delovnih mestih, če le delo zaradi tega ne trpi. Orodje omogoča vodenje delovnih izmen, hitro opravljanje sprememb in preprosto iskanje zamenjav. Tipične primere rabe najdemo v storitvenih dejavnostih, službah za podporo uporabnikov in drugih delovno intenzivnih službah.

    Objavljeno: 13.1.2017 01:00
  • iOS bo Applu kmalu prinesel že skoraj bilijon dolarjev prihodkov

    Kljub velikanski svetovni priljubljenosti Applovih telefonov iPhone in drugih izdelkov na temelju iOS, se večinoma ne zavedamo povsem, kako velika uspešnica je postala platforma, ki letos praznuje 10 let obstoja. Apple je v desetih letih prodal 1,2 milijarde telefonov iPhone, s čimer je to postal najuspešnejši izdelek vseh časov, sploh če pomislimo njegovo še razmeroma kratko življenje.

    Objavljeno: 13.1.2017 01:00
  • Hekerji lahko napadejo srčne spodbujevalnike in defibrilatorje

    Bi imeli srčni spodbujevalnik ali defibrilator, ki je povezan v internet? Resda prinaša nekaj prednosti, kot je na primer oddaljen zdravniški nadzor, a po drugi strani lahko vse stvari, ki so povezane v internet, tudi shekamo. Če so že pohekali vibrator, ni nobenega razloga, da ne bi tudi defibrilatorja. Da to niso le teoretične možnosti, dokazuje poročilo ameriške Agencija za hrano in zdravila (FDA), ki je odkrila hude ranljivosti v srčnih spodbujevalnikih in defibrilatorjih St. Jude Medical.

    Objavljeno: 12.1.2017 05:00
  • EU namerava regulirati komunikacijske storitve, kot so Skype, WhatsApp

    Evropska komisija je predstavila predlog nove zakonodaje, ki pokriva področje varovanja zasebnosti pri uporabi komunikacijskih spletnih storitev. Za širšo javnost je zanimiv predvsem del, ki podrobneje določa standarde varovanja zasebnosti pri elektronskih komunikacijah v skladu z določili splošne uredbe, a se tiče tudi spletnih storitev, kot so Skype, WhatsApp, Viber in podobni.

    Objavljeno: 12.1.2017 01:00
  • Spora, nova generacija izsiljevalskih virusov

    Strokovnjaki za varnost poročajo o najdbi novega tipa izsiljevalskega virusa, ki je še bolj sofisticiran kot dosedanji, prinaša pa tudi »inovativen« pristop pri »trženju« odkupnin. Zlonamerni program z imenom Spora so doslej zaznali predvsem v Rusiji, vendar obstoj spletne strani v angleščini daje slutiti, da bodo avtorji kmalu začeli ciljati tudi na uporabnike drugod po svetu. Po mnenju strokovnjakov gre za profesionalno dizajniran program, proti kateremu se bo zelo težko, če že ne nemogoče, boriti z dosedanjimi metodami.

    Objavljeno: 12.1.2017 01:00
  • Blockchain za varstvo zdravstvenih podatkov

    IBMov oddelek Watson Health, ki se ukvarja s področjem uporabe umetne inteligence v zdravstvu, je z ameriško agencijo za zdravstvo in prehrano FDA sklenil pogodbo o skupnem razvoju nove tehnologije za varen prenos in dostop do zdravstvenih podatkov pacientov med različnimi zdravstvenimi ustanovami in informacijskimi rešitvami.

    Objavljeno: 11.1.2017 01:00
  • Pomočnica za Photoshop

    Adobe je prikazal zanimiv način uporabe digitalne pomočnice, ki lahko uporabniku pomaga urejati digitalne fotografije. V prikazanem prototipu, ki uporablja pomočnico po zgledu Amazonove Alexe ali Applove Siri, lahko uporabnik s pomočjo govorjenih ukazov obrezuje in obrača fotografije, spreminja oblikovno razmerje in jih na koncu samodejno objavi v družabnih omrežjih.

    Objavljeno: 11.1.2017 01:00
  • Prvi prenosnik z brezžičnim polnjenjem

    Dell je na sejmu CES predstavil prvi prenosnik, ki se lahko pohvali z brezžičnim polnjenjem akumulatorjev. Model Latitude 7285 je pravzaprav hibrid, kjer lahko tipkovnico ločimo od računalnika in ga spremenimo v priložnostno tablico. Brezžično napajanje uporablja standard združenja AirFuel Alliance.

    Objavljeno: 10.1.2017 01:00
  • Yahoo bo postal Altaba

    Za podjetje Yahoo je napočil trenutek resnice. Po tem, ko so lastniki v lanskem letu za 4,8 milijarde dolarjev internetni del poslovanja prodali družbi Verizon, je zdaj prišel čas za sklepno dejanje matične družbe.

    Objavljeno: 10.1.2017 01:00
  • Amazon Echo posluša na vsakem koraku

    V ZDA niso redki primeri, ko so otroci med igranjem s pametnimi telefoni svojih staršev naročili kakšne priboljške, stroške česar podjetja načeloma povrnejo. Ni pa se še zgodilo, da bi zaradi televizijskega programa pametne naprave množično naročale izdelke. Doslej.

    Objavljeno: 8.1.2017 16:00
  • Konec analognega radia na Norveškem

    V Sloveniji smo digitalni radijski signal dobili lani septembra, na Norveškem pa je z njim pokrita že cela država in bodo prihodnji teden začel izklapljati analogne oddajnike. Začeli bodo na daljnem severu v mestu Bodoe, kjer bodo prvi analogni oddajnik izklopili v sredo, 11. januarja. Do konca leta bodo enako storili še drugod po državi, tako da bodo v leto 2018 vstopili izključno z DAB. Izjema bodo le manjše lokalne radijske postaje, ki bodo lahko podaljšale licence za analogno oddajanje (FM).

    Objavljeno: 7.1.2017 05:00
  • Izsiljevalski virusi tudi v televizorjih

    Izsiljevalski virusi (ransomware) so, milo rečeno, ena največjih nadlog, ki smo jih srečali v zadnjih letih na osebnih računalnikih. Prisotni so tudi na nekaterih mobilnih platformah, recimo izsiljevalski program FBI na operacijskem sistemu Android. Okoli novoletnih praznikov pa je Američan Darren Cauthon po Twitterju presenečeno spoznal, da je naletel na okuženi pametni televizor, prav tako z izsiljevalskim programom FBI.

    Objavljeno: 7.1.2017 01:00
  • CES: Nov vzpon za osebne računalnike

    Če bi sodili zgolj po številu računalniških novosti na sejmu CES, bi morda lahko zapisali, da je na pomolu nov vzpon za osebne računalnike. V prvi vrsti seveda prenosne, čeprav je obilica novosti tudi v drugih formatih. Največji hit pa so brez dvoma računalniki za ljubitelje iger, ki so menda tudi precej dobičkonosni. Po grobi oceni in objavah je na CES-u morda celo več novosti s področja računalnikov, kot pametnih telefonov, a je treba priznati, da ameriški sejem tradicionalno ne prinaša glavnih sezonskih novosti na področju mobilne telefonije.

    Objavljeno: 6.1.2017 01:00
  • Umetna inteligenca že zamenjuje zaposlene

    Naraščanje priljubljenosti robotov in umetne inteligence v različnih segmentih družbe redno sproža tudi polemike okoli vprašanja, koliko so zaradi tega ogrožena delovna mesta ljudi. Na Japonskem pa se je tovrstna grožnja pravkar spremenila v dejstvo.

    Objavljeno: 6.1.2017 01:00
  • Pametna kolesa

    Najbrž je bilo le vprašanje časa kdaj bodo prišla na vrsto tako imenovana pametna kolesa, kombinacija navadnega kolesa in računalnika, po zgledu tega, kar se dogaja v avtomobilski industriji. Na sejmu CES je bilo letos videti kar nekaj prototipov in izdelkov, ki ciljajo na navdušence tehnologije in kolesarjenja.

    Objavljeno: 6.1.2017 01:00
  • Zasloni s kvantnimi točkami so tu

    Še pred dvema letoma smo opisovali OLED kot najnovejšo revolucijo v tehnologiji zaslonov in na koncu v zadnjem odstavku omenili kvantne pike (quantum dots) kot obetavno tehnologijo prihodnosti. Prihodnost je zdaj tu, saj sta LG in Samsung na CES-u predstavila televizorje z ločljivostjo 4K, ki uporabljajo kvantne pike.

    Objavljeno: 5.1.2017 05:00
  • CES – prestolnica novih zamisli in tehnologij

    Na sejmu CES vsako leto srečamo obilico novosti iz vseh mogočih področij. Seveda je tu kopica novih mobilnih telefonov, prenosnikov, računalnikov, televizorjev in drugih tipičnih računalniških izdelkov, še posebej pa je zanimivo spremljati dogajanje na robnih področjih, pri inovativnih in včasih nenavadnih izdelkih, ki morda odpirajo nove segmente rabe ali pa spektakularno propadejo.

    Objavljeno: 5.1.2017 01:00
  • Facebookova umetna inteligenca

    O tem, da ima Facebook smele načrte z umetno inteligenco, strojnim učenjem in strojnim vidom, smo že pisali. Pa ste vedeli, da del tega Facebook že veselo uporablja? Fotografije, ki jih objavljate na svojem zidu, namreč pregledajo algoritmi in jih opremijo z ustreznimi oznakami, glede na to, kaj so na sliki prepoznali.

    Objavljeno: 4.1.2017 13:00
  • Govoreči Tom po novem kitajski?

    Finance poročajo, da naj bi najbogatejša Slovenca, Samo in Iza Login, prodala podjetje Outfit7, ki stoji za globalno mobilno uspešnico Govorečih prijateljev (ta poleg mačka obsega še mačko, psa, papigo ...). Na svoje telefone je različne aplikacije iz te »verige« preneslo že preko pet milijard uporabnikov.

    Objavljeno: 4.1.2017 12:00
  • Gigabiti, terabiti,.. zetabajti

    Glede na priljubljenost pametnih telefonov in drugih mobilnih naprav ni nič čudnega, če tudi v Sloveniji uporaba mobilnega interneta narašča precej hitreje kot pri drugih internetno priključenih napravah. Si.mobil je v lanskem letu tako zabeležil rekordni prenos podatkov prek mobilnega omrežja, kjer so presegli mejo 10 milijonov prenesenih GB podatkov. Pričakovati je, da so znatno povečanje prenosa podatkov v mobilnih omrežjih zabeležili tudi pri ostalih ponudnikih storitev.

    Objavljeno: 4.1.2017 01:00
  • Lenovo z novimi prenosniki in pametnim pomočnikom

    Lenovo je na sejmu CES razgrnil nove zanimivosti, ki bodo v prodajo prišli v naslednjih mesecih. Ob kopici zanimivih prenosnikov so tokrat prvič tudi izdelki s področja pametnih pomočnikov/umetne inteligence in navidezne resničnosti.

    Objavljeno: 3.1.2017 01:00
  • Dell XPS 13 zdaj deluje tudi kot tablica

    Dell je predstavil izboljšano različico nadvse priljubljenega prenosnika XPS 13, ki sodi med najmanjše in najlažje 13-palčnike. Novi model, ki bo prvič na ogled na sejmu CES, je hibrid, kar pomeni, da ima kot glavno novost zaslon občutljiv na dotik. Tega lahko zavrtimo za 360 stopinj in računalnik spremenimo v tablico. Za nameček ima zaslon ločljivost kar 3.200 x 1.800 pik in s tem izredno kakovost slike.

    Objavljeno: 3.1.2017 01:00
  • Korejski robot opravlja prve korake

    Korejsko podjetje Hankook Mirae pripravlja robote, ki so na moč podobni filmskim likom iz znanstveno-fantastičnih filmov. Nič čudnega, saj je pri oblikovanju sodeloval Vitaly Bulgarov, znan avtor posebnih učinkov v Hollywoodskih filmih. Toda METHOD-2 ni poseben učinek ali maketa, temveč povsem delujoč velikanski robot, ki v višino meri skoraj 4 metre in tehta 1,3 tone.

    Objavljeno: 2.1.2017 01:00
  • CES 2017 in naj trendi v novem letu

    Utrip dogajanja na področju tehnologij bomo že kmalu okusili s prihodom sejma CES, ki kot vsako leto razkrije, kaj proizvajalci pripravljajo v novem letu. V pričakovanju razgrnitve novih izdelkov pa si lahko osvežimo, kaj bo po vsej verjetnosti zaznamovalo leto 2017.

    Objavljeno: 2.1.2017 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji