• München bo v sredo glasoval o vrnitvi na Windows

    Utegne se zgoditi, da se bo največji prehod javne uprave na odprto kodo po poldrugem desetletju klavrno končal z vrnitvijo na izhodišče. Mestna uprava v Münchnu bo prihodnji teden glasovala, ali naj se do leta 2021 ponovno vrnejo na Windows in druge Microsoftove rešitve. Predlog podpirata največji stranki v mestnem svetu, SPD in CSU, ki ima skupaj tudi večino glasov. Če bodo vsi njuni svetniki glasovali za, se bo po trinajstih letih eksperimentiranja z Linuxom München vrnil na Windows.

    Objavljeno: 12.2.2017 11:00
  • Uporabljate Wordpress? Nadgradite ga!

    Dvajsetega januarja je podjetje Sucuri razvijalce Wordpressa, najbolj priljubljene platforme za hitro postavitev spletnih strani in blogov, obvestilo, da ima njihov izdelek (oz. dodatek zanj) hudo varnostno luknjo. Ne da bi obvestili javnost, so pri Wordpressu zakrpali luknjo, v sodelovanju in z največjimi ponudniki za vsak primer tudi razvili pravila za požarni zid, ki bi blokirala morebitne poskuse izrabe le te. Šest dni kasneje je bila nova različica na voljo za prenos in zdelo se je, da je vse lepo in prav. Razen, da seveda obstaja ogromno uporabnikov in administratorjev Wordpressa, ki se niso potrudili z nadgradnjo, zato sedaj varnostno luknjo široko razkazujejo svetu.

    Objavljeno: 12.2.2017
  • Konec zemljepisnega blokiranja vsebin v EU

    Včeraj je bil sprejet prvi dogovor o spremembah evropske zakonodaje, ki naj bi tudi v navideznem svetu vsebin iz evropskih držav naredil Evropo in iz državljanov evropskih držav Evropejce. Podpisniki dogovora so Evropska komisija, Evropski parlament in predstavniki držav članic.

    Objavljeno: 11.2.2017
  • Samsung s preklopnim telefonom?

    Širijo se govorice, da naj bi Samsung še pred koncem leta imel na voljo pametni telefon z velikim zaslonom, ki bo – preklopen. Zasloni AMOLED so že dalj časa zmožni ukrivljanja, težava je le v tem, da ne zdržijo prav veliko takšnih ukrivljanj. Vsaj do sedaj je veljalo, da je tako. Viri dobaviteljev iz Tajvana pravijo, da so te težave odpravljene, trenutno se rešujejo težave s proizvodnjo dovolj fleksibilnega plastičnega ohišja.

    Objavljeno: 11.2.2017
  • Instapaper s težavami

    Uporabljate Instapaper? Potem ga zadnje dva dni v resnici ne.

    Objavljeno: 10.2.2017 11:00
  • AJPES z varnostno luknjo

    Portal Slotech poroča, da so prejeli anonimno obvestilo, ki opozarja na varnostno luknjo v Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (AJPES). S pomočjo t.i. SQL vrivanja (SQL Injection) je (bilo) namreč iz zalednega sistema dosegljivo 59 baz z imeni CRP_presek, eObjave, ePodpis, eRtr, eVem_GD, eVem_SP, Rtr, RZIJZ, zPrs3, zRdz, zRtr, zRZPP, itd. Gre torej za baze poslovnega registra, registra transakcijskih računov, registra prostovoljcev in oseb, ki opravljajo dopolnilno delo, kopije centralnega registra prebivalstva, itd. Baze so morda le testne, vendar vsebujejo realne podatke. Zaenkrat ni dokazov, da bi bili dosegljivi podatki kakorkoli odtujeni in zlorabljeni; SI-CERT pravi, da bo to dokončno potrdila ali ovrgla analiza podatkov na AJPESu.

    Objavljeno: 10.2.2017
  • 5G je tu!

    No, vsaj logotip, ki ga bodo ob prihajajočih izdelkih uporabljali proizvajalci.

    Objavljeno: 9.2.2017 14:00
  • ZDA bi rade imele gesla in dostop do bančnih računov

    V poročanju varnostnemu komiteju kongresa (Homeland Security Comitee) je novi ameriški sekretar za varnost (Homeland Security Secretary) John Kelly povedal, da se nova administracija zavzema za to, da bi potnike iz držav, ki so na spisku »nevarnih«, smela povprašati o geslih za dostop do njihovih družabnih omrežij in spletnih bank. Če bi potniki posredovanje teh informacij zavrnili, bi jim uradniki smeli zavrniti vstop v državo.  

    Objavljeno: 9.2.2017
  • Pametne televizije vedo, kaj gledate – in to prodajajo

    Pametne televizije so naslednje v vrsti elektronskih naprav, ki so dobile povezavo v internet in sposobnost komunikacija ter zbiranja podatkov. Ne pomislimo pa vedno, da to pomeni tudi, da naokoli trosijo osebne podatke. Proizvajalec televizorjev Vizio si je prislužil 2,2 milijona dolarjev globe, ker je zbiral osebne podatke gledalcev in jih prodajal naokoli. Oškodovanih je bilo 11 milijonov gospodinjstev.

    Objavljeno: 8.2.2017 05:00
  • 10 dolarjev za pogon DVD

    Se spomnite časov okoli leta 2005? Vaš računalnik je zagotovo imel tudi pogon DVD, mar ne? Če bi bili Američan (pa še to le iz izbranih zveznih držav) bi lahko že samo zaradi tega pričakovali deset dolarjev, ki naj bi vam jih nakazala podjetja Sony, NEC, Panasonic in Hitachi-LG. Vsaj tako poroča C-Net.

    Objavljeno: 7.2.2017 12:00
  • Nova tržna niša, gigantska baterija

    Pametni telefoni so vse tanjši (poznavalci pravijo, da je na servisih posledično vedno več »zvitih«), vgrajena elektronika pa vedno bolj varčna. Kljub temu je danes kar težko najti model, ki bi res zahtevnemu uporabniku uspel zdržati več kot en dan. Večerno polnjenje je postalo rutina.

    Objavljeno: 7.2.2017 11:00
  • Lokalno predvajanje filmov pri Netflixu predmet tožbe

    Nekaj več kot mesec dni je tega, kar smo poročali, da storitev Netflix (ki ne na voljo tudi pri nas) po novem omogoča tudi ogled vsebin, tudi ko nimamo dostopa do spleta. Aplikacija namreč omogoča shranjevanje pretočnih vsebin, v primeru različice za Android kar na kartico microSD.

    Objavljeno: 6.2.2017 12:00
  • Apple uvaja procesorje ARM tudi v Mace

    Od kar so pri Applu v Macih pred leti odpravili procesorje PowerPC, je podjetje zelo odvisno od procesorskega velikana – Intela. Za podjetje, ki je že nekaj časa najvrednejše na svetu in ki mu na banki leži nekaj sto milijard dolarjev, je to verjetno kar moteče, vendar trenutno na svetu pač ni nikogar, ki bi znal izdelovati tako zmogljive in hkrati dovolj varčne procesorje. Procesorji serije »A« na osnovi ARM, ki jih Apple vgrajuje v iNaprave (in jih tudi izdeluje), so sicer veliko bolj varčni, vendar ne tako zelo zmogljivi.

    Objavljeno: 6.2.2017
  • Spletna banka N26 še dva meseca ponuja trajno brezplačen račun

    Prva spletna banka, ki je na voljo v Sloveniji, nemška N26, je podaljšala rok, do katerega lahko pridobimo trajno brezplačen (debetni) MasterCard. O N26 smo pisali v aktualni številki naše revije in ugotovili, da gre za zelo zanimiv izdelek, ki je za povrhu še brezplačen. Edini strošek je mesečna naročnina na MasterCard v višini 2,9 evra, ki pa so je zgodnje stranke trajno oproščene. 

    Objavljeno: 3.2.2017 07:00
  • Gostovanja skoraj konec, a pasti ostajajo

    Evropska komisija je določila najvišje dovoljene veleprodajne cene za mobilno gostovanje v EU, ki bodo pomembne pri udejanjenju principa Gostovanje kakor doma. Letos 15. junija se v EU odpravlja gostovanja, kar pomeni, da bodo uporabniki tudi v tujini plačevali enake cene kakor doma. Toda enakost je mogoče doseči z znižanjem cen v tujini ali zvišanjem cen doma.

    Objavljeno: 2.2.2017 18:00
  • Tudi Avstrija z digitalno vinjeto

    Verjetno ste že opravili redno letno strganje stare in lepljene nove vinjete v svojem jeklenem konjičku? V Avstriji tega od naslednjega leta ne bodo več počeli, ravno tako tega ne bomo počeli mi, ki potrebujemo avstrijske desetdnevne vinjete za turistične/poslovne obiske te države.

    Objavljeno: 2.2.2017 12:00
  • Umetna inteligenca premagala ljudi tudi v pokru

    Človeštvo je izgubilo še eno pomembno bitko proti umetni inteligenci. Sedaj so računalniki boljši tudi od največjih mojstrov za poker. Na maratonskem turnirju, ki je potekal 20 dni, je računalnik izpod prstov raziskovalcev s Carneige Mellon University (CMU) premagal vse štiri sotekmovalce.

    Objavljeno: 2.2.2017 05:00
  • Trumpova prepoved vstopa v ZDA povzročila veliko težav tehnološkim velikanom

    Trumpov odlok, s katerim je vstop v ZDA prepovedal državljanom sedmih muslimanskih držav (Sirija, Irak, Iran, Libija, Somalija, Jemen, Sudan), povzroča precej težav, še zlasti pa so na udaru tehnološki velikani, ki imajo zaposlenih veliko tujcev na vizah H-1B.

    Objavljeno: 1.2.2017 18:00
  • V ZDA obupali nad izobraževanjem »piratov«

    V ZDA so opustili shemo, ki je v obliki šeststopenjskih opozoril (»six strikes«) poskušala zmanjšati stopnjo ilegalnega deljenja medijskih vsebin, oz. vsaj izobraževati uporabnike, da obstajajo legalne alternative.

    Objavljeno: 1.2.2017 12:00
  • Ste v podjetju naredili vse, kar je mogoče, da boste preprečili naslednji vdor?

    Ajpes, Klinični center, WikiLeaks… V zadnjem mesecu je bilo precej dogodkov, ki nas vedno znova opominjajo, kako ranljiva je tehnologija, ki jo uporabljamo, pa pogosto niti ne razumemo, kako pravzaprav deluje.  V vseh omenjenih primerih se je izkazalo, da bi se vdorom, ali v zadnjem primeru večini vlomilskih orodij, izognili ali se jih ubranili in to zgolj z že dolgo časa znanimi dobrimi praksami pri varovanju IT sistemov.

    Objavljeno: 1.2.2017
  • Chameleon hitri avto polnilnik

    Oglasno sporočilo

    Objavljeno: 1.2.2017
  • Apple spet uspešen

    Apple je v zadnjem, prazničnem četrtletju (do novega leta) ponovno dosegel izredne finančne rezultate. Ključna je bila ponovno odlična prodaja iPhonov, ki so se prodajali 3% bolje kot v istem obdobju lani. Tim Cook je ta podatek pospremil z besedami, da so »prodali več iPhonov kot kdajkoli«, kar 78,3 milijona. Hkrati so postavili tudi nove rekorde pri prodaji Macov, drugih naprav (med njimi je Apple Watch) in servisnih dejavnosti (iCloud, Appstore…). Slednje bodo po vrednosti kmalu prehitele prodajo Macov. Mimogrede, med iPhoni je večina kupcev izbrala veliko različico, model iPhone Plus.

    Objavljeno: 1.2.2017
  • Podražitev televizije

    »Stroški programskih pravic so se v letu 2016 povečali do te mere, da v T-2 ne moremo prevzeti celotnega bremena stroškov nase, zato se  prilagoditve odražajo tudi v cenah za končnega potrošnika,« smo prebrali v sporočilu, ki smo ga dobili danes.

    Objavljeno: 31.1.2017
  • Internetni kriminalci goste avstrijskega hotela zaklenili v sobe

    Da pred internetnimi kriminalci niso varni niti hoteli, priča priznanje luksuznega avstrijskega hotela Romantik Seehotel Jägerwirt blizu smučarskega središča Turracher Höhe. Hekerji so jih napadli že trikrat in vsakokrat izsilili plačilo odkupnine v bitcoinih, nazadnje pa so goste zaprli v sobe.

    Objavljeno: 29.1.2017 11:00
  • Googlova reakcija na Trumpovo prepoved vstopa za begunce v ZDA

    Googlov šef Sundar Pichai je na zaposlene, ki se nahajajo izven meja Združenih držav Amerike, naslovil prošnjo, da se nemudoma vrnejo na svoja, ameriška delovna mesta. Razlog tiči v direktivi predsednika Trumpa, ki prepoveduje vstop v ZDA državljanom Irana, Iraka, Sudana, Sirije, Libije, Somalije in Jemna. Prepoved naj bi veljala 90 dni, medtem ko bo ameriška vlada spisala nova pravila migrantske politike. Ker Google zaposluje ogromno tujih strokovnjakov, med katerimi so tudi posamezniki iz naštetih držav, ki po besedah predsednika ZDA predstavljajo teroristično grožnjo, je bojazen spletnega giganta upravičena, kljub urejenim delovnim dovoljenjem lahko hitro ostane brez precejšnjega dela usposobljenega kadra.

    Objavljeno: 29.1.2017 10:00
  • Zenimax od Oculusa zahteva 4 milijarde USD

    Sodni proces, v katerem podjetje Zenimax od Oculusa, zaradi domnevne kraje kode pri razvoju programske opreme za navidezno resničnost v obliki naprave Rift, zahteva kar 4 milijarde ameriških dolarjev, je pri koncu. Zenimax trdi, da Rifta brez pomoči njihovega nekdanjega sodelavca Johna Carmacka nikoli ne bi bilo. Slednji naj bi leta 2013, ko je združil moči z ustvarjalcem podjetja Oculus (Palmer Luckey), sedaj v lasti Facebooka, v novo podjetje prinesel ključne dele kode iger Rage VR in Doom 3 BFG Edition in s tem Zenimaxu povzročil gromozansko škodo. Med procesom, na katerem so med drugim pričali tudi Mark Zuckerberg, Luckey, Carmack in bivši direktor Oculusa Brandan Iribe, je obtožena stran dokaj prepričljivo zagovarjala svojo nedolžnost, kode omenjenih iger v programski opremi Oculus Rifta niso videli ne razvijalci niti sodni izvedenci. Odložitev je po zaključnih govorih obeh strani v rokah porote.

    Objavljeno: 28.1.2017 14:00
  • Netflix na Androidu podpira kartice SD

    Priljubljena pretočna storitev Netflix, ki odlično deluje tudi v Sloveniji, je pred kratkim predstavila možnost prenosa vsebin za uživanje brez internetne povezave, a je pri implementaciji pozabila na razširljivost Androidnega pomnilnika s karticami SD. Z zadnjo posodobitvijo odjemalca na Googlovem mobilnem operacijskem sistemu napako odpravlja, pri izbiri prenašanja (App Settings / Downloads) je poleg notranjega pomnilnika Device Storage poslej na voljo še možnost SD Card. Teoretično bi lahko uporabniki na pot jemali cel Netflixov katalog, vendar jih poleg SD kartic ovira sama pretočna storitev, ki sicer podpira več zunanjih medijev hkrati, a posamezne prenose časovno in številčno omeji.

    Objavljeno: 28.1.2017 10:00
  • Chrome opozarja pred nevarnim nakupovanjem

    Zadnja posodobitev Googlovega spletnega brskalnika Chrome bo uporabnike opozarjala pred nevarnim spletnim nakupovanjem. Ob obisku spletišča, ki ne uporablja zaščitene komunikacije HTTPS, bo brskalnik v naslovni vrstici v rdečem in s klicajem izpisal NOT SECURE ter dal uporabniku vedeti, v kaj se spušča. Google želi z opozorilom preprečiti (pre)pogoste kraje osebnih podatkov in kreditnih kartic ter obenem prisiliti ponudnike v uporabo uveljavljenega varnostnega protokola. Med drugimi novostmi zadnje posodobitve velja izpostaviti skoraj tretjino hitrejše osveževanje mobilnih strani, v prvi vrsti družabnega omrežja Facebook.

    Objavljeno: 27.1.2017 09:00
  • Osma Galaksija bo zamudila

    VentureBeat poroča, da predstavitve Samsungovega telefona Galaxy S8 februarja ne bo. Namesto običajnega termina se za splavitev novih Galaksij omenja 29. marec. Korejci bodo čas predvidoma porabili za dodatna testiranja in poskrbeli, da se ne ponovi katastrofa modela Note 7. Pobegle slike razkrivajo, da bo telefon brez osrednjega gumba Home, bralnik prstnih odtisov pa bodo prestavili na hrbtno stran. Druge podrobnosti ostajajo skrbno varovana skrivnost, vemo le, da bo pametnjakoviča ponekod po svetu poganjal Snapdragon 835, za pomoč skrbel vgrajeni digitalni pomočnik ter da bo model Edge na voljo v dveh velikostih (5,8 in 6,2 palcev).

    Objavljeno: 27.1.2017 08:00
  • Trump nakazal konec sporazuma o zaščiti osebnih podatkov z EU

    Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal ukaz o povečanju javne varnosti v ZDA, ki med drugim napoveduje prenehanje veljavnosti zaščite osebnih podatkov neameriških državljanov, kar bi pomenilo konec dogovora med ZDA in EU glede varovanja osebnih podatkov. Če se to res zgodi, ameriška podjetja spet ne bodo smela hraniti osebnih podatkov evropskih državljanov v ZDA.

    Objavljeno: 27.1.2017 07:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji