Objavljeno: 12.2.2017 11:00

München bo v sredo glasoval o vrnitvi na Windows

Utegne se zgoditi, da se bo največji prehod javne uprave na odprto kodo po poldrugem desetletju klavrno končal z vrnitvijo na izhodišče. Mestna uprava v Münchnu bo prihodnji teden glasovala, ali naj se do leta 2021 ponovno vrnejo na Windows in druge Microsoftove rešitve. Predlog podpirata največji stranki v mestnem svetu, SPD in CSU, ki ima skupaj tudi večino glasov. Če bodo vsi njuni svetniki glasovali za, se bo po trinajstih letih eksperimentiranja z Linuxom München vrnil na Windows.

Münchenski mestni svet je leta 2003 izglasoval prehod na odprtokodno programsko opremo in leto pozneje na glasovanju potrdil tudi začetek migracije. Izbrali so Linuxovo platformo Debian/Ubuntu, na kateri so napisali lastno distribucijo LiMux. Poleg operacijskega sistema so migrirali tudi pisarniški paket (OpenOffice/LibreOffice), brskalnik (Firefox) in odjemalca za elektronsko pošto (Thunderbird). Leta 2014 je bil prehod bolj ali manj končan, a so se kljub uradnim zagotovilom, da je bil prehod uspešen in da so se uporabniki novega sistema hitro navadili, začeli pojavljati namigi, da vse ni tako, kot bi moralo biti.

Drugačna postavitev ikon je še najmanjši problem. Resni problem je odsotnost pametne alternative za Outlook/Exchange in združljivost z velikimi zalednimi sistemi, ki jih obvladujejo Microsoft, Oracle in SAP. Godrnjanje uporabnikov nad uporabniškim vmesnikom pa je seveda tista pika na i, ki omogoča zagon resnih razprav o migraciji nazaj na Windows.

Leta 2014, ko se je o tem začelo resneje govoriti, so v Münchnu hitro zanikali te navedbe. Lani je münchensko nezadovoljstvo z Linuxom vnovič pljusknilo do medijev, sedaj pa gre zares. Prihodnji teden se pripravlja glasovanje o predlogu, po katerem bi do leta 2021 na 15.000 osebnih računalnikov mestnih uslužbencev namestili odjemalca za Windows 10. V prehodnem obdobju bi lahko enote same odločale, ali bodo začele uporabljati novega odjemalca ali pa bodo vztrajale pri trenutni kombinaciji Windows/Linux. Tudi Florian Roth, vodja Zelenih, ki so si zelo prizadevali za Linux, je priznal, da bo v sredo najverjetneje izglasovan povratek na Windows, pa čeprav so leta 2014 izračunali, da bi prehod na Windows stal 17 milijonov evrov.

V SPD pojasnjujejo, da trenutno implementacija programske opreme, ki je na trgu, traja predolgo in stane preveč. LiMux povzroča številne težave, storilnost v oddelkih pa naj bi se z LibreOffice še zmanjšala, ker imajo težave z zrušitvami, prikazom in tiskanjem.

Čudno: končni cilj pa je odjemalski pristop, kjer bi se uporabljale spletne aplikacije, virtualizacija in oddaljene storitve, tako da bi bilo v principu čisto vseeno, kaj teče na lokalnem računalniku, piše v predlogu. Vse dokler je to Windows, lahko dodamo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji