Objavljeno: 19.8.2014 07:00

München dokončno obupal nad Linuxom?

Mesto München, ki je leta 2004 sprejelo odločitev, da bo na računalnikih mestne uprave odtlej tekel le Linux in ne več Microsoftov Windows in Office, je, kot kaže, po desetih letih vendarle obupalo nad projektom. Poročilo navaja, da bo mestni svet ustanovil ekspertno skupino, ki bo dokončno odločila, ali naj se mesto Linuxu na osebnih računalnikih dokončno odpove. Še več, namestnik župana, Josef Schmid, je izjavil, da odločitvi o prehodu na Microsoftvova orodja ne bi nasprotoval.

Razlog za ponovni in menda dokončni premislek so redne pritožbe uporabnikov, ki trdijo, da njihova produktivnost zaradi uporabe odprtokodnih orodij trpi. Eden izmed razlogov je, da večina partnerjev izven Münchena uporablja Microsoftova orodja in zaradi tega občasno prihaja do težav pri pretvorbah formatov (Office?), največ pritožb pa leti na dejstvo, da mesto v odprtokodnem svetu ni našlo ustrezne zamenjave za skupinsko komuniciranje, kot ga omogoča kombinacija Outlook/Exchange. Navajajo tudi potrebo po ločenem strežniku za povezovanje s pametnimi telefoni, ki so v zadnjem času med uslužbenci zelo priljubljeni.

Kljub temu (najverjetnejšemu) porazu odprte kode na namizjih osebnih računalnikov je treba opozoriti, da je slednja na drugih platformah že davno zmagala. Velika večina nas "linux" (Android) nosi v žepu, ravno tako velika večina spletnih strežnikov teče na strežnikih Linux (na njih pa teče odprtokodni strežnik Apache), da o gigantskih servisih kot so Google, Facebook in Amazon, ki vsi po vrsti tečejo na odprtokodnih zasnovah, niti ne govorimo.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

bostjanc | 19.8.2014 | 12:46

1. Ne, linux ni zmagal. Mogoče tudi zgubil ne. 2. Androida malo oz. skoraj nič ne uporabljamo. Uporabljamo aplikacije, ki tečejo na androidu. 3. Za androidu stoji velika organizacija s finančnim interesom, da ga tako prilagodi, da ga zna uporabljat navaden uporabnik. 4. Velika podjetja, kot so Google, Facebbok, Amazon imajo zaposlene zelo brihtne ljudi, ki se ukvarjajo samo z linuxom ... zato jim pa stvar dela kot želijo. Če pa ne dela, pa sprogramirajo. 5. Zelo dobro poznam problem, ko ti uporabljaš OpenOffice in/ali LibreOffice, stranka ti pa pošlje dokument narejen in shranjen v Wordovi obliki, tebi pa ne prikaže pravilno ali ti sploh ne prikaže določenih elementov.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji