Novice

 • Govoreči Tom prodan za milijardo dolarjev

  Pred kratkim smo poročali, da se naj bi podjetje Outfit 7 Investments, kjer so zasnovali igro Govoreči Tom, prodalo kitajskim investitorjem. Sedaj je to tudi uradno, družba je prodana, njena cena pa je bila milijarda dolarjev. Še v času ugibanj je krožila številka 600 milijonov dolarjev, za nakupom naj bi stala kitajska družba Zhejiang Junke Entertainment Culture Co., vredna 3,7 milijarde dolarjev. Holding Outfit 7 Investments Limited ima sicer sedež v Londonu in je davčni rezident Cipra.

  Objavljeno: 21.1.2017 10:00več
 • Microsoft opustil spletno beležnico Cache

  Microsoft je lani splavil spletno beležnico Cache, neke vrste alternativo znanemu Evernote ali Google Keep. Za razliko od njihove resnejše aplikacije OneNote je bila Cache namenjena predvsem hitremu hranjenju in beleženju spletnih strani, slik, datotek, itd, v oblaku. OneNote po drugi strani deluje kot samostojen program v okviru Office z možnostjo oblačne sinhronizacije, namenjen resnejši organizacij podatkov in beležk.

  Objavljeno: 20.1.2017 12:00več
 • Trump zamenjal svojega Androida za »varnejšo« napravo

  Odhajajoči predsednik ZDA, Barack Obama, naj bi v zadnjih letih uporabljal varnostno prilagojeni iPhone (brez možnosti klicev, recimo), sedaj je telefon zamenjal še prihajajoči predsednik Donald Trump. Ta je v času kandidature uporabljal enega izmed Samsungovih Galaxyjev (ugibanja večinoma kažejo na S6), a ga je sedaj moral zamenjati za napravo, ki je iz varnostnih razlogov bolj zaklenjena oziroma omejena. Ima tudi novo telefonsko številko, ki pa jo pozna le malo ljudi.

  Objavljeno: 20.1.2017 10:00več
 • Konec dogovora med Amazonom in Applom o avdio knjigah

  Po pomislekih Evropske komisije sta Amazon in Apple sklenila opustiti dogovor, po katerem smo lahko v iBooks dobili avdio knjige le iz zbirke Audible (te so pri Amazonu kupili leta 2008). Po novem bodo lahko tudi druga podjetja sklenila dogovor z Applom za prodajo svojih avdio knjig, hkrati bodo lahko pri Audible ponudili svojo zbirko tudi na tretjih platformah oziroma aplikacijah (denimo Google Play Books). Nemški urad za kartelne dogovore (Bundeskartellamt) se je s tem primerom sicer ukvarjal že od leta 2015, a sta podjetji sami prekinili dogovor.

  Objavljeno: 20.1.2017 08:00več
 • Odkrit zlonamerni program za Applove računalnike

  Raziskovalci pri podjetju Malwarebytes so odkrili zlonamerno kodo, ki cilja na Applove računalnike, deluje pa tudi na Linuxu. Program naj zajemal zaslon, dostopal do spletne kamere in celo upravljal z miškinim kazalcem . Pravijo, da naj bi s tem omogočal osnovni nadzor računalnika na daljavo. Pri tem je zanimivo to, da naj bi program uporabljal zelo stare dele kode, med drugim vključuje kodo knjižnice libjpeg, katera zadnja stabilna različica je iz leta 1998.

  Objavljeno: 19.1.2017 13:00več
 • Apple zaradi Brexita dviguje cene

  Pri Applu bodo v naslednjih dneh dvignili cene aplikacij na App Store za uporabnike iz Velike Britanije. Cene se naj bi dvignile za okoli 25%, gre pa za odziv na Brexit in na to povezan padec vrednosti funta. Aplikacija, ki je v ZDA veljala 0,99 dolarja, je do sedaj v Veliki Britaniji veljala 0,79 funta, po novem pa bo 0,99 funta. Podražitve naj bi se zgodile tudi pri glasbi in videu. Nekaj sprememb naj bi bilo tudi v Turčiji (spet zaradi padca vrednosti Turške Lire) in v Indiji (tam pa zaradi spremembe pri davkih). Angleški funt je sicer od Brexita v primerjavi z dolarjem padel za dobrih 18 odstotkov.

  Objavljeno: 19.1.2017 09:00več
 • 3D televizija se poslavlja

  Zadnjih nekaj let so proizvajalci televizorjev vse bolj ignorirali tehnologijo 3D, sedaj pa jo opuščata še zadnja dva, konkretno Sony in LG. Med televizorji, ki bodo v njunih prodajnih programih v letu 2017, ne bo niti eden imel podpore za 3D vsebine. Samsung je podporo za 3D vsebine ukinil že v lanskoletnih televizorjih, enako velja za Philips.

  Objavljeno: 18.1.2017 13:00več
 • Nov ponudnik mobilne telefonije

  Na trg ponudnikov mobilne telefonije vstopa novi igralec, to bo podjetje Softnet. Ponujali bodo virtualno mobilno omrežje, torej najemali fizično infrastrukturo od drugih ponudnikov. Podjetje je sicer prisotno v sedemnajstih državah, poleg držav na območju nekdanje Jugoslavije se širijo tudi v Aziji (omenjajo Kitajsko, Singapur, Filipine...). Kaj več v tem trenutku še ni znanega, so pa napovedali novinarsko konferenco v prvem tednu februarja, kjer naj bi objavili več podrobnosti.

  Objavljeno: 18.1.2017 08:00več
 • Kako Google skrbi za neoporečnost svojih sistemov

  Google si kot številna druga velika podjetja ne more privoščiti, da bi se med njegovimi strežniki znašel kakšen okužen ali kako drugače kompromitiran. Rešitve za ta problem obstajajo, Google pa si je mimogrede razvil še eno lastno. Vsi novejši Googlovi strežniki imajo posebne čipe, podobne platformi Trusted Platform Module (TPM), ki skrbijo za identifikacijo in potrjevanje pristnosti.

  Objavljeno: 18.1.2017 05:00več
 • Android Wear 2.0 naj bi prišel 9. februarja

  Sodeč po objavi na Twitterju naj bi bila naslednja generacija sistema Android Wear uradno objavljena devetega februarja. Razvijalci imajo do nje dostop že nekaj časa, pri Googlu so ravno prejšnji teden pošiljali elektronsko pošto razvijalcem, da se v začetku februarja pričakuje novi firmware. Seveda je nadgradnja odvisna od končnih proizvajalcev, tako kot pri pametnih telefonih, torej bodo uporabniki morali še nekoliko počakati (nekatere starejše naprave, denimo Motorolina Moto 360, naj sploh ne bi dobile nadgradnje). V prvi četrtini leta se sicer pričakuje tudi nove pametne ure neposredno od Googla.

  Objavljeno: 17.1.2017 14:00več
ph