Teme - varnost

 • Kako Google skrbi za neoporečnost svojih sistemov

  Google si kot številna druga velika podjetja ne more privoščiti, da bi se med njegovimi strežniki znašel kakšen okužen ali kako drugače kompromitiran. Rešitve za ta problem obstajajo, Google pa si je mimogrede razvil še eno lastno. Vsi novejši Googlovi strežniki imajo posebne čipe, podobne platformi Trusted Platform Module (TPM), ki skrbijo za identifikacijo in potrjevanje pristnosti.

  Objavljeno: 18.1.2017 05:00več
 • Hamas z lažnimi profili prelisičil izraelske vojake

  Palestinska organizacija Hamas je uspešno pretentala kar nekaj izraelskih vojakov s pomočjo lažnih profilov na Facebooku. Tam so namreč ustvarili več lažnih profilov z imeni in slikami mlajših žensk, vojake zvabili v daljše pogovore, na koncu pa jih prepričali, da prenesejo in zaženejo zlonamerno aplikacijo na svoje telefone. S tem so dobili nadzor nad telefoni, čeprav v izraelski vojski pravijo, da ni prišlo do resne škode. Vseeno pa opozarjajo svoje vojake, da naj ostanejo previdni tudi v družabnih omrežjih.

  Objavljeno: 16.1.2017 14:00več
 • Hekerji lahko napadejo srčne spodbujevalnike in defibrilatorje

  Bi imeli srčni spodbujevalnik ali defibrilator, ki je povezan v internet? Resda prinaša nekaj prednosti, kot je na primer oddaljen zdravniški nadzor, a po drugi strani lahko vse stvari, ki so povezane v internet, tudi shekamo. Če so že pohekali vibrator, ni nobenega razloga, da ne bi tudi defibrilatorja. Da to niso le teoretične možnosti, dokazuje poročilo ameriške Agencija za hrano in zdravila (FDA), ki je odkrila hude ranljivosti v srčnih spodbujevalnikih in defibrilatorjih St. Jude Medical.

  Objavljeno: 12.1.2017 05:00več
 • EU namerava regulirati komunikacijske storitve, kot so Skype, WhatsApp

  Evropska komisija je predstavila predlog nove zakonodaje, ki pokriva področje varovanja zasebnosti pri uporabi komunikacijskih spletnih storitev. Za širšo javnost je zanimiv predvsem del, ki podrobneje določa standarde varovanja zasebnosti pri elektronskih komunikacijah v skladu z določili splošne uredbe, a se tiče tudi spletnih storitev, kot so Skype, WhatsApp, Viber in podobni.

  Objavljeno: 12.1.2017 01:00več
 • Spora, nova generacija izsiljevalskih virusov

  Strokovnjaki za varnost poročajo o najdbi novega tipa izsiljevalskega virusa, ki je še bolj sofisticiran kot dosedanji, prinaša pa tudi »inovativen« pristop pri »trženju« odkupnin. Zlonamerni program z imenom Spora so doslej zaznali predvsem v Rusiji, vendar obstoj spletne strani v angleščini daje slutiti, da bodo avtorji kmalu začeli ciljati tudi na uporabnike drugod po svetu. Po mnenju strokovnjakov gre za profesionalno dizajniran program, proti kateremu se bo zelo težko, če že ne nemogoče, boriti z dosedanjimi metodami.

  Objavljeno: 12.1.2017 01:00več
 • Blockchain za varstvo zdravstvenih podatkov

  IBMov oddelek Watson Health, ki se ukvarja s področjem uporabe umetne inteligence v zdravstvu, je z ameriško agencijo za zdravstvo in prehrano FDA sklenil pogodbo o skupnem razvoju nove tehnologije za varen prenos in dostop do zdravstvenih podatkov pacientov med različnimi zdravstvenimi ustanovami in informacijskimi rešitvami.

  Objavljeno: 11.1.2017 01:00več
 • Izsiljevalski virusi tudi v televizorjih

  Izsiljevalski virusi (ransomware) so, milo rečeno, ena največjih nadlog, ki smo jih srečali v zadnjih letih na osebnih računalnikih. Prisotni so tudi na nekaterih mobilnih platformah, recimo izsiljevalski program FBI na operacijskem sistemu Android. Okoli novoletnih praznikov pa je Američan Darren Cauthon po Twitterju presenečeno spoznal, da je naletel na okuženi pametni televizor, prav tako z izsiljevalskim programom FBI.

  Objavljeno: 7.1.2017 01:00več
 • Luknjičasti sistem za rezervacijo letov

  Na vsakoletni hekerski konferenci 33C3 (Chaos Communication Conference), ki ob koncu leta poteka v Hamburgu, so raziskovalci pokazali, kako slabo zaščiten je informacijski sistem, ki upravlja s podatki o potnikih v letalskem prometu in dejanskih letih. Brez pretiranega napora ali znanja vdiranje si je mogoče urediti zastonj letalsko vozovnico, saj sistem ni zaščiten niti z geslom.

  Objavljeno: 29.12.2016 05:00več
 • Če imate račun FB ali Twitter – razkrijte ga!

  Ameriško »nadministrstvo« za domačo varnost (Homeland security) je 19. decembra odobrilo zahtevo ameriške »carine« (US Customs and Border Protection), da naj bi potniki za ZDA po novem razkrili tudi svoje uporabniško ime, ki ga imajo na družbenih omrežjih.

  Objavljeno: 25.12.2016več
 • Koalicija proti kripto virusom se širi

  Koalicija proti kripto virusom je bila ustanovljena s strani Europola, oddelka za boj proti računalniškem kriminalu pri nizozemski policiji, podjetja Kaspersky Lab in Intel Security (bivši McAfee). Sedaj so objavili, da so se koaliciji kot partnerji pridružili še varnostna podjetja Bitdefender, Check Point, Emsisoft in Trend Micro, v manjših vlogah pa še nekaj drugih podjetji. Ti so za boj proti omenjenim oblikam virusov prispevali še 32 novih orodij za reševanje šifriranih datotek.

  Objavljeno: 18.12.2016 11:00več
ph