Teme - varnost

 • Nadomestni zasloni kot orodje hekerjev?

  Nova študija izraelskih raziskovalcev razkriva, da so pametni telefoni z nadomestnimi zasloni ranljivi.

  Objavljeno: 21.8.2017 08:00več
 • HBO hekerjem ponudil 250.000 dolarjev

  Sodeč po pisanju spletne strani Variety naj bi produkcijska hiša HBO hekerjem, ki so pred kratkim vdrli v njihovo računalniško omrežje, ponudila 250.000 dolarjev odkupnine.

  Objavljeno: 11.8.2017 11:00več
 • Hekerji zahtevajo odkupnino za Igro prestolov

  Pred dnevi smo pisali o hekerskem vdoru v HBO, napadalci so odtujili za 1,5 TB različnih podatkov, med ukradenim naj bi bili tudi scenariji za prihajajoče epizode serije Igre prestolov. Sedaj so napadalci objavili sporočilo, v katerem zahtevajo odkupnino, niso pa navedli konkretnega zneska.

  Objavljeno: 8.8.2017 11:00več
 • Hekerski napad preko akvarija

  V ZDA je hekerjem preko pametnega akvarija uspel vdor v računalniško omrežje nekega kazina.

  Objavljeno: 5.8.2017 13:00več
 • Aretiran heker, ki je ustavil WannaCry

  Varnostni raziskovalec Marcus Hutchins je pred nekaj meseci požel kar veliko slave, ko je po pregledu črva WannaCry registriral domeno, s katero je zaustavil širjenje omenjenega napada.

  Objavljeno: 4.8.2017 11:00več
 • Prisluškovanje preko Amazon Echo

  Pametni pomočniki počasi pridobivajo na popularnosti, se pa pojavlja tudi vse več vprašanj o varnosti teh naprav. Varnostni raziskovalec Mark Barnes je namreč odkril način, kako prisluškovati preko določenih različic Amazonovih naprav Echo.

  Objavljeno: 2.8.2017 16:00več
 • Prastara ranljivost v modernih vozilih

  Številni sorazmerno moderni fordi, nissani in bmwji so ranljivi za hekerske napade, so ugotovili strokovnjaki ameriškega ICS-CERT. Gre za vozila BMW letniki 2009-2010, Infiniti 2013-2015, Nissan Leaf 2011-2015 in nekaj Fordovih hibridov. Ranljivost tiči v modulu za brezžično povezavo z omrežjem 2G (torej GSM), ki se imenuje S-Gold 2 (PBM 8876) in ga je proizvajal nemški Continental za uporabo v telematskih nadzornih enotah (TCU). TCU povezuje module za GPS, zunanje povezave (Wi-Fi, GSM, LTE) in drugo elektroniko, ki ni nujno potrebna za delovanje vozila.

  Objavljeno: 2.8.2017 06:00več
 • Naprave za elektronske volitve zelo ranljive

  Na vsakoletnem hekerskem tekmovanju DEFCON, ki te dni poteka v Las Vegasu, so se lotili tudi naprav za elektronske volitve. Več realnih naprav, ki so jih prireditelji dobili na različnih dražbah in prek oglasov in ki so se dejansko uporabljale za izvedbo elektronskih volitev, so hekerji strli v vsega poldrugi uri.

  Objavljeno: 1.8.2017 05:00več
 • ORWL – prvi računalnik, ki se samodejno uniči ob vdoru

  V današnjih časih, ko se veliki in odmevni vdori v računalniške sisteme vrstijo domala vsakodnevno, je težko zagotoviti ustrezne, kaj šele trajne ukrepe, ki bi nas lahko zaščitili pred najrazličnejšimi zlorabami in izsiljevanji. Če do neke mere to še lahko naredimo na nivoju ustrezne programske opreme, ki nas ščiti z virtualnimi vdori prek internetne povezave, pa je to bistveno težje doseči, če računalnik fizično pride v roke vdiralcem.

  Objavljeno: 12.7.2017več
 • Odkrita pomanjkljivost v knjižnici GnuPG

  Varnostni raziskovalci so odkrili kritično ranljivost v kriptografski knjižnici GnuPG, preko katere so zlomili sicer močno šifriranje RSA-1024 in prišli do privatnega ključa RSA, s katerim so lahko odšifrirali podatke. Gnu Privacy Guard, znan tudi pod kraticama GnuPG in GPG, je zelo priljubljena odprto-kodna rešitev za šifriranje, ki jo uporabljajo različni sistemi in programi, med drugimi jo je uporabljal tudi Edward Snowden za zaščito svojih komunikacij. Raziskovalci pravijo, da se lahko enak postopek uporabi tudi za premagovanje še močnejše zaščite RSA-2048.

  Objavljeno: 4.7.2017 10:00več
ph