Teme - varnost

 • WannaCry preprečil pošiljanje prometnih kazni

  V Avstraliji (v mestu Melbourne) se je petinpetdeset prometnih kamer okužilo z kripto-virusom WannaCry, policija je zaradi okužbe preklicala 590 različnih kazni (večinoma za prekomerno hitrost in vožnjo čez rdečo luč). Do okužbe naj bi prišlo preko okuženega USB ključka v začetku meseca, virus se je sam razširil po mreži kamer. Virus so opazili, ker so se kamere prepogosto vnovič zaganjale. Pomočnik direktorja policije je povedal, da so kazni, za katere sicer menijo, da so bile pravilno podane, preklicali predvsem zaradi pomembnosti zaupanja javnosti v sistem.  

  Objavljeno: 23.6.2017 14:00več
 • V mazde lahko vdremo z USB-ključkom

  Mazdini novi modeli avtomobilov, ki imajo nov informacijski sistem MZD Connect, so ranljivi za napad prek USB-ključka, ki ga preprosto vključimo v priključek na armaturni plošči. Pri tem gre za izkoriščanje ranljivosti, ki so poznane že vsaj od maja 2014, ko se je o njih začelo govoriti na forumih. Odtlej so si zanesenjaki izdelali celo namensko orodje MZD-AIO-TI (All in One Tweaks Installer), ki omenjene ranljivosti izkoristi za prilagoditev sistema in namestitev novih aplikacij.

  Objavljeno: 17.6.2017 15:00več
 • Gartner oznanja nove tehnologije na področju varnosti

  Upravljanje varnost je področje IT, ki zaradi vse bolj sofisticiranih napadov na podjetja še naprej pridobiva na pomembnosti. Zlasti v časih, ko se podjetja podajajo v nove domene rabe IT tehnologije, kot so oblačne storitve, mobilno računalništvo in koncept agilnega razvoja rešitev DevOps.

  Objavljeno: 17.6.2017 01:00več
 • Umetna inteligenca proti prevarantom in teroristom

  Internet je danes zatočišče za tisoče prevarantov in terorizmov, boj proti njihovemu delovanju pa je vse prej kot enostaven. Veliki ponudniki storitev, kot sta Microsoft in Facebook, so že pred časom ustanovili posebne oddelke v svojih organizacijah, katerih glavni cilj je bolj proti prevarantskim aktivnostim in sovražnemu govoru, ki ogrožata internetno javnost, s tem pa tudi priljubljenost in dobičkonosnost njihovih storitev. Toda tudi vsa prizadevanja posebej izurjenih strokovnjakov žal niso več dovolj, zato v boju proti prevarantom in teroristom spletni ponudniki začenjajo z uporabo specializiranih programov z vgrajeno umetno inteligenco.

  Objavljeno: 16.6.2017 01:00več
 • Anonimno brskanje z brskalnikom Tor Browser 7.0

  Obiskovalci interneta, ki jim je zelo pri srcu čim večja možna zasebnost, imajo odslej na voljo nov spletni brskalnik, ki izboljšuje možnosti zaščite pred krajo identitet in prisluškovanjem. Tor Browser 7.0 uvaja koncept peskovnika, ki izolira lokalna sredstva računalnika pred identifikacijo uporabnika. Brskalnik prikrije uporabnikov resnični naslov IP, naslov MAC, pa tudi dostop do datotek je možen edino prek omrežja Tor.

  Objavljeno: 12.6.2017 01:00več
 • Hekerji napadli upravitelja gesel

  Hekerji so napadli strežnike upravitelja gesel OneLogin in se polastili uporabniških informacij, vključno s šifrirnimi ključi.

  Objavljeno: 4.6.2017 12:00več
 • Telefoni z Androidom okuženi z zlonamerno kodo

  Raziskovalci podjetja Check Point so na tržnici Google Play odkrili okoli petdeset aplikacij, ki so več kot 36 milijonov telefonov z operacijskim sistemom Android okužile z zlonamerno kodo.

  Objavljeno: 31.5.2017 09:00več
 • Srčni spodbujevalniki so bolj ranljivi, kot smo mislili

  Strokovnjaki varnostnega podjetja WhiteScope so v orodjih za programiranje srčnih spodbujevalnikov štirih različnih proizvajalcev odkrili 8000 lukenj, ki bi jih hekerji lahko zlorabili za nadzor naprave ter dostop do občutljivih informacij.

  Objavljeno: 30.5.2017 12:00več
 • Avtorji virusa WannaCry so Kitajci!

  Raziskovalci podjetja Flashpoint na podlagi analize izsiljevalskega sporočila virusa WannaCry, ki je okužil več kot 200.000 računalnikov v stotih državah sveta in povzročil pravo informacijsko apokalipso, ugotavljajo, da so njegovi avtorji Kitajci.

  Objavljeno: 30.5.2017 10:00več
 • Odklep Galaxy S8 z očesom pretentan

  Samsung je pri novi dvojici naprav Galaxy S8 in S8+ poleg dosedaj znanih načinov odklepanja vgradil tudi odklep s prepoznavo šarenice. Pri Samsungu trdijo, da gre za izredno varen način odklepanja, to identifikacijo lahko uporabimo tudi za plačila s Samsung Pay.

  Objavljeno: 26.5.2017 08:00več
ph