Teme - android

 • Novosti iz mobilnega sveta

  Te dni v Barceloni poteka sejem MWC, zbrali smo nekaj najzanimivejših novosti. Sejem je seveda namenjen mobilnim tehnologijam, glavne zvezde so pametni telefoni, sledijo tablice, zadnja leta tudi kak hibridni računalnik.

  Objavljeno: 27.2.2017 12:00več
 • BlackBerry vztraja

  Nekdanji steber razvoja pametnih telefonov, kanadsko podjetje BlackBerry, se ne predaja. Kanadčani so novinarski konferenci v sklopu sejma MWC v Barceloni predstavili naslednje upanje, ki bi jih lahko vrnilo na pota stare slave, model KEYone. Gre za telefon, ki smo ga poznali pod kodnim imenom Mercury in s katerim ciljajo predvsem na poslovne uporabnike. KEYone bo imel štiri in pol palce velik 1080p zaslon s fizično QWERTY tipkovnico, procesor Snapdragon 625, 12 MP kamero in 3505 mAh baterijo s hitrim polnjenjem Boost. Telefon bo poganjal skorajda deviški Android 7 z nadgradnjo DTEK, ki bo Googlovemu operacijskemu sistemu dodala komunikacijsko središče BlackBerry Hub ter nekaj dodatnih poslovnih programov. KEYone bo s cenovno postavko 600 evrov na voljo aprila, bržčas tudi pri nas.

  Objavljeno: 26.2.2017 09:00več
 • Osma Galaksija bo zamudila

  VentureBeat poroča, da predstavitve Samsungovega telefona Galaxy S8 februarja ne bo. Namesto običajnega termina se za splavitev novih Galaksij omenja 29. marec. Korejci bodo čas predvidoma porabili za dodatna testiranja in poskrbeli, da se ne ponovi katastrofa modela Note 7. Pobegle slike razkrivajo, da bo telefon brez osrednjega gumba Home, bralnik prstnih odtisov pa bodo prestavili na hrbtno stran. Druge podrobnosti ostajajo skrbno varovana skrivnost, vemo le, da bo pametnjakoviča ponekod po svetu poganjal Snapdragon 835, za pomoč skrbel vgrajeni digitalni pomočnik ter da bo model Edge na voljo v dveh velikostih (5,8 in 6,2 palcev).

  Objavljeno: 27.1.2017 08:00več
 • Ne uporabljajte brezplačnih aplikacij za VPN

  Sliši se logično in koristno – internetni promet na pametnih telefonih bi preusmerili prek VPN-jev, s čimer se izognemo nepovabljenih pogledom, četudi napravo priključimo v nezaščiteno brezžično omrežje. Nišo so odkrili tudi pisci aplikacij, ki so jih v ta namen ponudili več sto. Toda izkaže, da je večina teh aplikacij zelo škodljivih.

  Objavljeno: 26.1.2017 05:00več
 • Naslednik CyanogenModa je na voljo

  Nekdaj najbolj priljubljena, od proizvajalcev neodvisna različica Googlovega mobilnega operacijskega sistema Android CyanogenMod je nedavno klavrno končala svojo pot. Na srečo so se hitro našli prostovoljci, ki bodo odprtokodni projekt pod imenom LineageOS peljali naprej. Da njihove obljube ob slovesu CyanogenModa niso bile iz trte zvite, dokazuje prva različica njihove programske opreme. Čeprav gre zgolj za testno verzijo, ki podpira le peščico telefonov (Nexus 5X, Nexus 6P, OnePlus One in druge) in obenem razen svežega logotipa, imena ter nekaj pripomočkov za selitev, ne prinaša resničnih novosti, smo se njenega prihoda vseeno razveselili. Ekipa štafetno palico prevzema pri verziji CyanogenMod 14.1 (Android 7.1) in obljublja, da bo prihodnost svetla.

  Objavljeno: 25.1.2017 07:00več
 • Se je v spletu pojavila nova Motorola Z?

  Na spletni stran Geekbench se je pojavil novi telefon pod oznako Motorola XT1650. Videti je, da gre za novo zastavonošo podjetja Motorola (ta je že nekaj časa v lasti podjetja Lenovo), po vsej verjetnosti nova Motorola Z. Naprava uporablja Qualcommov nabor Snapdragon 835, ima 4 GB pomnilnika, nameščen pa Android 7.1.1. Z dosedanjimi napravami podjetja Motorola smo bili tudi mi zelo zadovoljni.

  Objavljeno: 22.1.2017 14:00več
 • Lineage OS prevzema pobudo od Cyanogen

  Podjetje Cyanogen Inc, to je stalo za nekoč izredno priljubljeno neoriginalno programsko opremo za naprave Android, Cyanogen, je proti koncu lanskega leta zaprlo svoja vrata. Odprto-kodni projekt CyanogenMod s skupnostjo je sicer ostal, sedaj pa se je iz njega izvil projekt Lineage OS. V naslednjih dneh naj bi se začeli pojavljati namestitveni paketi za nekatere naprave, predvsem za naprave, na katere se je že do sedaj lahko namestilo CyanogenMod. Novi sistem ne bo povsem kompatibilen s svojim predhodnikom, tako bo po vsej verjetnosti potrebno povsem na novo namestiti sistem (in izbrisati vse uporabnikove podatke in nastavitve). Pripravljajo sicer možnost migracije, kjer bodo lahko obstoječi uporabniki nadgradili obstoječi sistem na novega Lineage OS brez izgube podatkov in nastavitev.  

  Objavljeno: 22.1.2017 13:00več
 • Trump zamenjal svojega Androida za »varnejšo« napravo

  Odhajajoči predsednik ZDA, Barack Obama, naj bi v zadnjih letih uporabljal varnostno prilagojeni iPhone (brez možnosti klicev, recimo), sedaj je telefon zamenjal še prihajajoči predsednik Donald Trump. Ta je v času kandidature uporabljal enega izmed Samsungovih Galaxyjev (ugibanja večinoma kažejo na S6), a ga je sedaj moral zamenjati za napravo, ki je iz varnostnih razlogov bolj zaklenjena oziroma omejena. Ima tudi novo telefonsko številko, ki pa jo pozna le malo ljudi.

  Objavljeno: 20.1.2017 10:00več
 • Android Wear 2.0 naj bi prišel 9. februarja

  Sodeč po objavi na Twitterju naj bi bila naslednja generacija sistema Android Wear uradno objavljena devetega februarja. Razvijalci imajo do nje dostop že nekaj časa, pri Googlu so ravno prejšnji teden pošiljali elektronsko pošto razvijalcem, da se v začetku februarja pričakuje novi firmware. Seveda je nadgradnja odvisna od končnih proizvajalcev, tako kot pri pametnih telefonih, torej bodo uporabniki morali še nekoliko počakati (nekatere starejše naprave, denimo Motorolina Moto 360, naj sploh ne bi dobile nadgradnje). V prvi četrtini leta se sicer pričakuje tudi nove pametne ure neposredno od Googla.

  Objavljeno: 17.1.2017 14:00več
 • Andy Rubin se vrača k telefonom

  Govorice, ki so krožile zadnje mesece v Silicijevi dolini so se izkazale za resnične: Andy Rubin, avtor operacijskega sistema Android, se vrača na področje pametnih telefonov. Njegovo novo podjetje z imenom Essential Products Inc. je pristojnim agencijam v Kaliforniji objavilo seznam izdelkov, ki jih nameravajo izdelovati, med katerimi najdemo pametne telefone tablice in programsko opremo.

  Objavljeno: 15.1.2017 01:00več
ph