Teme - android

 • Andy Rubin se vrača k telefonom

  Govorice, ki so krožile zadnje mesece v Silicijevi dolini so se izkazale za resnične: Andy Rubin, avtor operacijskega sistema Android, se vrača na področje pametnih telefonov. Njegovo novo podjetje z imenom Essential Products Inc. je pristojnim agencijam v Kaliforniji objavilo seznam izdelkov, ki jih nameravajo izdelovati, med katerimi najdemo pametne telefone tablice in programsko opremo.

  Objavljeno: 15.1.2017 01:00več
 • Konec za CyanogenMod

  Podjetje Cyanogen, ki je zaslužno za najbolj priljubljeno (od proizvajalcev) neodvisno različico Googlovega mobilnega operacijskega sistema Android CyanogenMod, je sporočilo, da znanih storitev in programske opreme v letu 2017 ne bo več podpiralo. Tako lastniki telefonov, ki CyanogenMod privzeto gostijo (npr. OnePlus One), kot tudi drugi uporabniki priljubljenega sistema, si bodo morali omisliti, katero od alternativnih rešitev, da bodo po 31. decembru 2016 deležni prihajajočih androidnih novosti. Podjetje Cyanogen se bo poslej ukvarjalo zgolj z dodatki za operacijski sistem Android in ne več z njegovimi zamenjavami. Da bo CyanogenMod vseeno živel naprej, bodo poskrbeli prostovoljci, ki so že napovedali nadaljnji razvoj pod imenom LineageOS.

  Objavljeno: 26.12.2016 01:00več
 • Prihaja Xiaomi Mi 5c

  V naslednjih dneh naj bi Xiaomi predstavil telefon Mi 5c, ki bo sodeč po govoricah izredno zanimiva naprava v nižjem cenovnem razredu. Ohišje naj bi bilo kovinsko, zaslon naj bi po diagonali meri 5,5 palcev in ponujal ločljivost FullHD. V uporabi bo osem jedrni procesor, pomnilnika bo, prostora bo 32 GB. Najpomembnejša lastnost pa je cena, saj naj bi telefon cenili le na okoli 150 evrov. Upajmo, da res, v tem primeru bi lahko šlo za napravo z res odličnim razmerjem med ceno in zmogljivostjo.

  Objavljeno: 13.12.2016 08:00več
 • Huawei, številka ena med Androidi

  Kitajski proizvajalec telefonov z operacijskim sistemom Android Huawei je na prestolu kot najuspešnejši izdelovalec mobilnih naprav z Googlovim sistemom prvič v zgodovini zamenjal dosedanjega prvaka Samsunga. Čeprav je slednji tudi v tretjem četrtletju 2017 prodal več telefonov kot tekmeci, ga je katastrofa z imenom Note 7 stala precejšnjega dela dobička. Preden začnemo Kitajcem vsi ploskati, moramo vedeti, da je delež podjetja Huawei na trgu tudi v vlogi Androidnega kralja zgolj 2,4 %. Večina dobička, ki ga prinesejo mobilne naprave, gre namreč v žep resničnega vladarja mobilne scene. Car z enaindevetdesetimi odstotki mobilne pogače živi v Cupertinu, ZDA, sliši pa na ime Apple.

  Objavljeno: 29.11.2016 10:00več
 • Android Auto za vsakogar

  Google je pred dvema letoma predstavil razširitev za pametne telefone Android, ki omogoča prikaz in krmiljenje izbranih aplikacij prek združljivega "infotainment" sistema v avtomobilih. Od tedaj je tehnologija Android Auto na voljo že v več kot dvesto različnih modelih avtomobilov, še več pa jih je v pripravi za naslednje leto.

  Objavljeno: 8.11.2016 01:00več
 • Prihaja pametnejši pametni telefon

  Huawei je predstavil telefon Mate 9. Gre za napravo s 5,9 palčnim 1080p zaslonom, osemjedernim procesorjem Kirin 960 (z grafiko Mali G71), 4 GB pomnilnika RAM, 4000 mAh baterijo s hitrim polnjenjem SuperCharge ter dvojno kamero Leica (12 in 22 MP) z naprednim ostrenjem, optično stabilizacijo in hibridnim povečevanjem slike. Telefon poganja v preobleko EMUI 5.0 preoblečeni Android 7, opremljen s strojnim učenjem, ki omogoča, da se naprava uči naših navad. Z naučenim Mate 9 sčasoma menda predvidi uporabnikove želje. Če na primer vedno po ogledu športnih rezultatov v aplikaciji Eurosport zaigramo partijo igre Hearthstone, bo telefon vnaprej sprostil potreben pomnilnik ter pripravil zahtevane sistemske vire. Posledično naj bi se igra zagnala veliko hitreje, delovanje telefona pa bo (vsaj navidezno) vedno hitrejše. Mate 9 bo na Kitajskem, Japonskem, v Franciji, Nemčiji, Italiji, Kuvajtu, Maleziji, Poljski, Savdski Arabiji, Španiji, Tajski in Združenih arabskih emiratih na voljo že v novembru, pri nas pa kasneje.

  Objavljeno: 4.11.2016 08:00več
 • Strojna pomanjkljivost pomnilnika omogoča prevzem nadzora nad telefonom

  Pred poldrugim letom smo ob ranljivosti rowhammer zapisali, da je k sreči zelo verjetno nihče ne zlorablja. Morda je tedaj to držalo, a raziskovalci so sedaj pokazali, kako jo lahko izkoristimo za pridobitev root dostopa do androidnih telefonov. Ker gre za ranljivost strojne opreme, elegantnih rešitev ni.

  Objavljeno: 26.10.2016 05:00več
 • Prvi telefon z najnovejšim Androidom

  LG je predstavil telefon V20, ki se bo v zgodovino zapisal, kot prva naprava s privzeto nameščenim operacijskim sistemom Android 7.0 Nougat. Gre za naslednika lanskoletnega posebneža, model V10, ki se je predstavil z dvojnim zaslonom, kjer je bil zgornji del ločen od osrednjega ekrana in ga je sistem uporabljal za prikaz sporočil. Posebnost je V20 obdržal in nadgradil z daljšimi in prilagodljivejšimi sporočili. Drugače je V20 precej običajen, 5,7 palcev velik telefon višjega cenovnega razreda s QuadHD zaslonom, procesorjem Snapdragon 820, 4 GB pomnilnika RAM, 64 GB podatkovne shrambe, 16 MP kamero s tristopenjskim ostrenjem ter 3200 mAh zamenljivo baterijo. Ker se je LG z modularnim telefonom G5 in oranjem ledine opekel, tokrat stavijo na preprost videz, uporabnost ločenega zgornjega dela zaslona ter seveda najnovejšo različico Googlovega operacijskega sistema.

  Objavljeno: 7.9.2016 09:00več
 • Acerjev Chromebook se spogleduje z Androidom

  Na nedavno končanem sejmu IFA v Berlinu je Acer predstavil svež računalnik z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS. Model Chromebook R13 s 13 palcev velikim IPS LCD zaslonom ter ločljivostjo 1920 x 1080 slikovnih pik je navdušil s kameleonsko sposobnostjo spreminjanja prenosnika v tablico, ki je namenjena napovedani poroki obeh Googlovih operacijskih sistemov (Chrome OS in Android). Prenosnik / tablica s štirijedrnim procesorjem MediaTek M8173C CorePilot in od 16 do 64 GB podatkovne shrambe bo namreč na voljo oktobra, ravno v času, ko na izbrane računalnike z operacijskim sistemom Chrome OS pride tržnica Google Play. Poganjanje mobilnih aplikacij, pisanih z Androidom v mislih, na Acerjev način nas bo olajšalo za najmanj 400 ameriških dolarjev.

  Objavljeno: 5.9.2016 10:00več
 • Nexus telefoni bodo postali Pixel

  Pred dnevi smo objavili novico, da naj bi Google opustil ime Nexus, sedaj pa je prišlo na dan še nekaj govoric okoli tega. Nove naprave naj bi nosile ime Pixel, predstavitev pa naj bi bila četrtega oktobra. Za oblikovanje naj bi poskrbel Google, naprave naj bi izdeloval HTC, zasnovane naj bi bile na podobni osnovi kot HTCjev One A9. Ob telefonih naj bi hkrati predstavili tudi očala virtualne resničnosti, imenovana Daydream VR in napravo Google Home, nekak digitalni pomočnik v maniri Amazon Echo.

  Objavljeno: 2.9.2016 14:00več
ph