Teme - pametna ura

 • Acerjeva pametna ura za športnike

  Acer je predstavil pametno uro, ki se od tekmecev izdvaja z neprekinjenim merjenjem srčnega utripa in konstantnim preverjanjem pripravljenosti posameznika.

  Objavljeno: 28.4.2017 11:00več
 • Medicinska ura iz sestrske družbe Googla

  Verily, hčerinsko podjetje družbe Alphabet, ki ima pod sabo tudi Google, je javnosti predstavilo povsem nov tip pametne ure, ki je namenjena specifično za področje raziskav s področja znanosti o življenju. Ura z imenom Study Watch ne bo dosegljiva v javni prodaji, uporabili pa jo bodo v raziskavah, s katerimi si obetajo nova spoznanja na področju medicine.

  Objavljeno: 15.4.2017 01:00več
 • Pametne ure lahko predvidijo, kdaj bomo zboleli

  Raziskovalci na univerzi Stanford so prišli do zanimivega spoznanja povezanega s pametnimi urami, ki imajo vgrajena tipala za merjenje bioloških vrednosti uporabnikov. Z meritvami življenjskih signalov, kot sta temperatura kože in utrip srca, ter uporabo posebnih algoritmov so uspeli opozoriti na možnost, da bo oseba zbolela in to tudi do tri dni, preden se je to dejansko zgodilo.

  Objavljeno: 15.1.2017 01:00več
 • Nove pametne ure Moto 360 ne bo

  Motorolin šef razvoja Shakil Barkat je za The Verge potrdil, da nove pametne ure Moto 360 (vsaj) še nekaj časa ne bo. Po njegovih besedah tako Motorola kot lastnik Lenovo verjameta, da trg na širše posvajanje nosljivih naprav ni pripravljen. Položaj naj se ne bi spremenil niti s prihodom operacijskega sistema Android Wear 2.0, ki ga bo Google splavil v letu 2017, zato naslednika pametne ure Moto 360 2015 ne načrtujeta. Shakilove besede potrjujejo tudi zadnji prodajni podatki, ki nosljivim napravam napovedujejo precej temačno prihodnost.

  Objavljeno: 2.12.2016 11:00več
 • Padec prodaje pametnih ur

  Sodeč po poročilu analitskega podjetja IDC naj bi pametne ure zabeležile kar občuten padec v prodaji. Število dostavljenih ur naj bi v zadnjem letu padlo za 51,6%. V tržnem deležu sicer vodi Apple s svojo Watch, v tretjem četrtletju 2016 so dostavili dober milijon teh naprav, kar je dobra četrtina v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko so jih dostavili 3,9 milijonov. Edini, ki je med petimi največjimi na tem področju zabeležil rast, je bil Garmin, a so tudi tam številke zelo nizke.

  Objavljeno: 26.10.2016 09:00več
 • Jabolčna ura druge generacije

  Včeraj predstavljeni telefon iPhone 7 (in 7 Plus) bo spremljala jabolčna ura druge generacije Apple Watch Series 2. Nosljiva naprava s pametjo bo imela enak videz in velikost zaslona kot predhodnica. Spremembe tičijo v podrobnostih in prenovljenem operacijskem sistemu watchOS 3. Slednjega bo deležna tudi prva, po novem občutno znižana, Applova pametna ura. Apple Watch 2 bo vodoodporna do 50 metrov globine in primerna za plavalce. Vgrajeni GPS bo poskrbel za natančnejše spremljanje najrazličnejših vadb, posebna izdaja Nike pa navdušila nedeljske tekače.

  Objavljeno: 8.9.2016 07:30več
 • Asus ZenWatch 3

  Asus je v Berlinu na sejmu IFA predstavil novo pametno uro, model ZenWatch 3. Gre za okroglo uro s sistemom Android Wear, uporablja pa novi Qualcommov Snapdragon 2100 procesor, namenjen prav tovrstnim napravam. Po njihovih besedah se bo baterija v petnajstih minutah napolnila na šestdeset odstotkov, zdržala pa naj bi dva dni povprečne uporabe. Zaslon ima ločljivost 400 × 400 pik, po diagonali meri 1,39 palca, gre pa za AMOLED osvetlitvijo. Ura je tudi razmeroma tanka (tanjša od Apple Watch in Huawei Watch), v globino meri slab centimeter, cena naj bi bila okoli 230 evrov, v Evropi bo na voljo oktobra.

  Objavljeno: 2.9.2016 08:00več
 • Prva generacija ur z Android Wear ne bo deležna verzije 2.0

  Operacijski sistem Android Wear še ni dopolnil dveh let, a že izbira med napravami, ki bodo deležne najnovejših posodobitev. Po LGju, ki je opozoril lastnike ure G Watch naj jeseni ne pričakujejo nadgradnje Android Wear 2.0, je podobno opozorilo izdala še Motorola. Uporabniki s prvo uro Moto 360 tako ne bomo deležni tipkovnice, razširjenih lebdečih pripomočkov in drugih dobrot, ki jih prinaša jesenska posodobitev. Čeprav je starejša strojna oprema primerljiva z današnjo, lahko podobno usodo pričakujejo tudi lastniki Samsungove Gear Live in ASUSove ZenWatch.

  Objavljeno: 12.6.2016 09:00več
 • Pametna ura z uporabniškim vmesnikom na roki

  Pametne ure so zmogljive naprave z določenimi omejitvami, ki jih proizvajalci rešujejo na najrazličnejše načine. Največja ovira pri uporabi pameti v sodobnih urah je majhnost pripadajočega zaslona. Kljub zmogljivosti uporabniškega vmesnika je interakcija z njim omejujoča. Uro najlažje nadzorujemo z gestami ali glasom. Pri Samsungu želijo v prihodnosti uporabiti drugačen pristop. Njihova vloga za zaščito patenta razkriva, da želijo Korejci zaslon ure razširiti na roko. Naročno okrasje prihodnosti bo opremljeno s tipali, ki bodo zaznavala dotike na navideznem zaslonu in prilagajala prikaz obliki roke. Kdaj bo ideja zaživela v praksi, ni znano.

  Objavljeno: 15.5.2016 10:00več
 • Prva prava pametna ura podjetja Swatch

  Priljubljen švicarski proizvajalec ur predstavlja svojo prvo pravo pametno uro. Po manjših izletih na trg pametnega naročnega okrasja, Bellamy in Touch Zero One, ki sta z omejenimi zmožnostmi ciljala na nišno ciljno občinstvo (plačevanje in odbojka), bodo Švicarji na trg splavili model Tissot Smart-Touch. Pametni Tissot se bo med drugim lahko sparil z izbranim telefonom, iz pripadajoče solarne vremenske postaje prejel informacije o vremenu, meril višino ter brezžično preverjal točnost časovnega prikaza. Ura, ki je ocenjena med 1100 in 1200 dolarji, bo imela baterijo, ki naj bi zdržala leto dni. V pomoč ji bo solarno polnjenje in prikaz časa, ki deluje tudi po prekinjeni povezavi s telefonom.

  Objavljeno: 21.3.2016 10:00več
ph