• Chromebooki presenetljivo dobro v prodajo

    Amazon je prejšnji teden objavil, da sta dva od treh najbolje prodajanih prenosnikov v božičnem obdobju ravno Chromebook-a. Novica je kar presenetljiva, saj so Chromebooki doslej veljali kot naprave, ki naj ne bi bile konkurenčne klasičnim prenosnikom. Uporabljajo namreč Googlov operacijski sistem Chrome OS, ki je tesno vezan na Googlove spletne storitve, a so hkrati izredno poceni.

    Objavljeno: 31.12.2013 08:00
  • Igra Prestolov ostaja najljubša serija piratov

    Po podatkih spletne strani Torrent Freak naj bi serija Igra Prestolov, posneta po istoimenskih romanih, že drugo leto zapored bila najbolj piratizirana serija. Po njihovih ocenah so uporabniki omrežja BitTorrent zadnjo epizodo serije prenesli skoraj šest milijonkrat, kar je za pol milijona več, kot je gledalcev, ki si je serijo ogledalo na televiziji. Sledijo serije Breaking Bad, The Walking Dead in The Big Bang Theory.

    Objavljeno: 30.12.2013 09:00
  • HTCjev podpredsednik obtožen prodaje tajnih informacij

    Po pisanju časnika The Wall Street Journal je šest HTCjevih uslužbencev, aretiranih avgusta, obtoženih med drugim tudi prodaje tajnih podatkov podjetja (poleg ponarejanja stroškov in jemanja podkupnin). Med obtoženimi je tudi podpredsednik oddelka za oblikovanje, Thomas Chien, ki naj bi konkurenci prodal informacije o prihajajočem uporabniškem vmesniku za pametne telefone. Skupaj s petimi drugimi sodelavci naj bi tudi ponarejal stroške v višini dobrega milijona dolarjev – za vsako od naštetih obtožb lahko obtoženi dobijo do deset let zapora.

    Objavljeno: 30.12.2013 08:00
  • NSA prestreza pošiljke računalnikov, posluša na podmorskih kablih in vdira v komercialno strojno opremo

    Kar neverjetno in grozljivo obenem postaja, ko novi in novi dokumenti razkrivajo, kaj vse je NSA zmožna. Zadnji dokumenti, ki jih je pridobil nemški Spiegel, kažejo, da NSA ni tuje niti prestrezanje pošiljk strojne opreme in nameščanje zlonamerne opreme vanjo. Hkrati je NSA sposobna obiti varnostne mehanizme večine komercialnih izdelkov.

    Objavljeno: 30.12.2013 06:00
  • Samsung pripravlja PadFone

    Asus z napravo PadFone, ki na svojevrsten način združi lastnosti pametnega telefona in tablice, ni imel pretiranega uspeha, a kljub temu ni videti, da bi Tajvanci s poskušanjem prenehali. Kot vse kaže, se jim bo kmalu pridružil še Samsung. S primerjalnim preizkusom AnTuTu je bila nedavno testirana tudi naprava SM-G900F, ki ima po rezultatih testa sodeč dve ločljivosti, 1080p ter 2K. Poznavalci predvidevajo, da gre za PadFonu podobno napravo, kjer bo telefon z nižjo ločljivostjo s pomočjo priloženega ohišja / ekrana, kamor se pametnjakovič vstavi, moč preoblikovati v tablico z veličastnejšim zaslonom. Glede na nedavno podeljene patente in imena, ki krožijo po spletu, obstaja velika verjetnost, da se bo korejsko čudo imenovalo Galaxy Hit.

    Objavljeno: 29.12.2013 12:00
  • Nova Pasjansa

    Microsoft je dolgoletne privržence operacijskega sistema Windows razveselil z novimi različicami treh priljubljenih iger, Pasjanse, Minolovca in Mahjonga. Najbolj so prišlekov bržkone veseli uporabniki pametnih telefonov s sistemom Windows Phone 8, ki jih tare kronično pomanjkanje programov in dotičnih iger doslej sploh niso imeli. Vsi trije naslovi so grafično ozaljšani ter prilagojeni mobilnim sopotnikom. Igre so med seboj povezane, kar pomeni, da lahko igralno seanso začnemo na telefonu, nadaljujemo s tablico ter končamo na PCju.

    Objavljeno: 29.12.2013 05:00
  • Nič več lajanja

    Na inkubatorju Indigogo se je pojavil zanimiv projekt, ki obljublja, da bomo v bližnji prihodnosti razumeli, kaj mislijo psi. Napravo NMW (No More Woof) razvija skandinavska organizacija NSID (Nordic Society for Invention and Discovery). Z njo naj bi s pomočjo obstoječe tehnologije (EEG) in računalnika Raspberry Pi razumeli, na kaj v določenem trenutku mislijo naši hišni ljubljenčki. Psu prijazna naprava bo sprva prepoznala, kdaj bo štirinožec utrujen, lačen ali radoveden. Ker so Švedi zastavljeni cilj desetih tisočakov v ameriških dolarjih že presegli, lahko prve delujoče prevajalnike iz lajanja v angleščino pričakujemo že spomladi.

    Objavljeno: 28.12.2013 12:00
  • Računalništvo kot obvezen predmet

    Zvezna država Illinois bo kot prva v Združenih državah Amerike uvedla računalništvo kot obvezen predmet v osnovnih in srednjih šolah. Upravna enota javnega šolstva v Chicagu (CPS) je razkrila načrt, po katerem se bodo srednješolci računalništva učili že v roku treh let, medtem ko ga bodo v osnovnih šolah in celo vrtcih na urnik dobili po petih letih. Razlog za smele načrte je napoved, ki predvideva več kot milijon novih delovnih mest za programerje do leta 2020. Za učni material ter izobraževanje učiteljev bo poskrbela neprofitna organizacija Code.org, denarno plat pa bo s pomočjo države pokrila CPS.

    Objavljeno: 28.12.2013 07:00
  • Kdo bo novi Microsoftov šef?

    Microsoftov izvršni direktor Steve Ballmer je konec avgusta presenetil z napovedjo, da se bo upokojil. Ne takoj in nemudoma, a v nekaj mesecih, zato so v Redmondu začeli iskati njegovega naslednika. Pol leta pozneje imamo štiri imena ljudi, ki bi ga lahko nasledili.

    Objavljeno: 27.12.2013 06:00
  • Dvojni zagon na Nexus napravah

    Canonical so uporabnike Nexus naprav v božičnem času obdarovali s programskim orodjem, ki interesentom omogoča lažji dvojni zagon njihovih elektronskih ljubljenčkov. Mobilna distribucija Ubuntu Linuxa je tako na voljo sleherniku. Prva različica, ki za zdaj deluje le s telefonom Nexus 4, Androidu prepiše obnovitveni razdelek in na vsak sistem, tako Ubuntu kot Android (4.2 ali več) doda preprost pripomoček za prehajanje med obema. Namestitvi Linuxa in novega zaganjalnika zahtevata 2,4 GB prostora ter terminalsko orodje Android Debug Bridge za povezavo s PCjem, preko katerega postopek poteka. V kratkem lahko pričakujemo tudi podporo telefonu Samsung Galaxy Nexus ter tablicama Nexus 7 in 10.

    Objavljeno: 27.12.2013 05:00
  • Objavljeno: 27.12.2013
  • Iron Maiden po sledi piratstva

    Priljubljena britanska težkometalna skupina Iron Maiden je s pomočjo podjetja Musicmetric ugotovila, kje na svetu se njihova glasba najbolj piratizira. Rezultati raziskav omrežja BitTorrent so pokazali, da jih zastonj uživajo največ v srednji in južni Ameriki. Čeprav bi morda najprej pomislili, da bodo člani skupine skušali tovrstne zlorabe zatreti, so ubrali popolnoma drugo pot. V zloglasne kraje so se odpravili na koncertno turnejo. In zaslužili milijone! Turneja je bila razprodana, zgolj koncert v Sao Paolu pa jim je navrgel poltretji milijon ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 26.12.2013 13:00
  • Procesor z osemnajstimi jedri

    Intel za prihodnje leto napoveduje prve procesorje Broadwell. Pošasti izdelane z napredno 14-nanometrsko tehnologijo bodo namenjene zmogljivim sistemom uporabnikov z najglobljimi denarnicami. Domače različice bodo imele osem ali deset jeder, medtem ko se bodo strežniške srčike Xeon bohotile z osemnajstimi procesorskimi sredicami. Zmogljivejši in varčnejši procesorji bodo sprva na voljo zgolj za preizkušanje, množična proizvodnja in širši pohod na trg pa jih čaka v začetku leta 2015.

    Objavljeno: 26.12.2013 11:00
  • Googlov robot prepričal Pentagon 

    Po katastrofi v Fukušimi leta 2011 je postalo jasno, da so roboti za reševanje nastale situacije neuporabni, saj več od opazovanja dogajanja niso zmogli. Ameriško obrambno ministrstvo je zadevo vzelo v svoje roke in pod okriljem analitske agencije DARPA ustvarilo posebno tekmovanje v robotiki.

    Objavljeno: 26.12.2013 08:00
  • Galaxy S5 ne bo ukrivljen

    Pri Samsungu in LGju poročajo o proizvodnih težavah pri izdelavi ukrivljenih zaslonov, zato po mnenju analitikov ni verjetno, da bi novost ugledali na kateremkoli od najbolj priljubljenih telefonov, ki bodo svoje naslednike dobili prihodnje leto. Zadnje modne muhe, ki se ni pretirano prijela med kupci, tako ne bosta posvojila niti iPhone 6 niti Galaxy S5.

    Objavljeno: 26.12.2013 05:00
  • Spletno prevaro mora kriti banka

    Zveza potrošnikov Slovenije je dosegla pomembno zmago. Okrajno sodišče v Ljubljani je namreč ugodilo njihovi tožbi, v kateri so v imenu potrošnika, ki je bil zaradi spletne prevare ob 5000 evrov, od NLB zahtevali povračilo nastalih stroškov. Uporabnik spletne banke je pred štirimi leti na lažnem spletnem mestu vnesel identifikacijske podatke ter tako nepridipravom omogočil vstop v njegovo spletno banko, od koder so mu odnesli zgoraj omenjeni znesek. Ker Zakon o plačilnih storitvah in sistemih pravi, da v primeru tovrstnih zlorab stroške nad 150 bruseljčanov krije banka, se je potrošnik obrnil na ustanovo, ki ji je bil vrsto let zvest. Njegovo prošnjo so zavrnili z besedami, da si je sam kriv, ker se pri delu s spletno banko ni dovolj zaščitil. Primer je prevzela ZPS, ki meni, da je dotični boj nadvse pomemben za obravnavanje podobnih incidentov v prihodnosti. Banke, ki uporabo spletnega bančništva spodbujajo, bodo poleg očitnih pridobitev pač morale sprejeti tudi določeno mero odgovornosti.

    Objavljeno: 25.12.2013
  • Slovenskemu hekerju slabih pet let zapora

    Nekdanji študent računalništva, Matjaž Škorjanec, širši javnosti poznan kot avtor botneta Maripose, katerega sta poleg slovenske policije lovila tudi ameriški FBI ter španska CNP, je bil na Mariborskem sodišču obsojen na štiri leta in deset mesecev zapora. Zaradi izdelave zlonamernega programa vdiranja v informacijske sisteme ter pranja denarja bo poleg zaporne kazni ob stanovanje in avto, ki ju je kupil s protipravno pridobljenim denarjem. Denarna kazen znaša 3000 evrov, kriti pa bo moral tudi stroške postopka, višina katerih še ni znana. Z izrekom kazni je epilog dobila zgodba, v kateri so španski hudodelci s pomočjo Škorjančevega programa okužili več kot 13 milijonov računalnikov po svetu.

    Objavljeno: 25.12.2013
  • Vesele praznike in srečno 2014!

    V uredništvu revije Monitor želimo vsem vesele praznike in srečno 2014. Želimo čim več lepih trenutkov in čim manj tegob – tako računalniških kot vseh ostalih. Naj se diski vrtijo, procesorji tiktakajo, fotoaparati šklocajo, in se podatki pretakajo. V prihodnjem letu pa se kmalu spet beremo ;-)

    Objavljeno: 24.12.2013 10:00
  • Ukradeni bitcoin

    Bitcoin je denarna enota trenutka. Ni dneva, da ne bi mediji pisali o njem. Tudi mi smo med njimi in prav je tako. Preden se spustimo v ples z bitcoini, je dobro razumeti, kako valuta deluje, saj gre za popolnoma drugačno zver od udomačenih živali v cirkusu, ki mu pravimo banka.

    Objavljeno: 24.12.2013 07:00
  • Od kod prihajajo bitcoini?

    Večkrat smo že pisali o bitcoinih, sedaj pa poglejmo, od kod bitcoini pridejo. Načeloma je vsem jasno, da jih lahko narudarimo, a vendarle - kdo in kako to počne? Domači uporabniki že zdavnaj ne več, ker se preprosto ne izplača. Rudarjenje se je preselilo v specializirane farme, kot je tale na Islandiji.

    Objavljeno: 24.12.2013 06:00
  • Upravljanje televizorja s prstom

    Alternativni nadzor digitalnih vsebin je prihodnost. O njem se krešejo mnenja, med drugim smo se s tematiko udarili tudi sami, rane pa popisali v povezanem članku. Alternativni nadzor televizorja danes običajno pomeni zamenjavo ostarelega daljinskega upravljalnika za mahanje z rokami ali izdajo glasovnih ukazov. Samsung namerava v letu 2014 nabor razširiti z nadzorno shemo, ki jo upravljamo s pomočjo enega samega prsta. Prestavljanje kanalov, spreminjanje glasnosti ali ustavitev predvajanja, vse bo dobesedno dostopno v konici slehernikovega mezinca (beri: najverjetneje kazalca). Izbrana akcija se bo odvijala skladno z gibanjem uporabnikovega prsta, vrtenje v smeri urnega kazalca bo na primer jačalo zvok. Ali bo Korejcem uspelo dovolj natančno zaznavati posameznikove želje in če bo tovrstna nadzorna shema množici sploh privlačna, bo seveda pokazal čas.

    Objavljeno: 24.12.2013 05:00
  • Jailbreak za iOS 7

    Lastniki nove generacije Applovih telefonov in tablic ter uporabniki z zadnjo različico operacijskega sistema iOS (do 7.0.4) si lahko od danes lajšajo življenje s tako imenovanim jailbreakom, ki jim omogoča poganjanje domačih (in na sivem trgu dobljenih komercialnih) programov. Skupina Evasi0n je jabolčno zaščito zaobšla, postopek pa skupaj z orodji objavila na priloženi spletni povezavi. Gre za odvezani jailbreak, to pomeni, da bo prilagojena naprava na novo pridobljene dobrote obdržala tudi po ponovnem zagonu mobilnega sistema. Postopek zahteva računalnik Mac ali PC ter 5 minut prostega časa. Lotimo se ga na lastno odgovornost.

    Objavljeno: 23.12.2013 07:00
  • Facebook ne upošteva samocenzure

    Družabno omrežje Facebook o svojih uporabnikih marsikaj ve. Da podjetje Marka Zuckerberga na strežnikih hrani vsako objavljeno malenkost, ni skrivnost, saj s(m)o jih zaradi vestnega nabiranja informacij v preteklosti že večkrat grajali. Kritika jih ni spreobrnila, še več, osebne informacije so spletnemu gigantu tako pomembne, da shranjuje tudi sleherno neobjavljeno besedilo. Besede, ki smo jih v spletni vmesnik vnesli, a jih kasneje pobrisali, ne da bi jih objavili, tako niso za vedno izgubljene oziroma pozabljene, temveč jih spletkarji pridno analizirajo. Objave so Facebooku vendarle kruh in vsaka neobjavljena misel družabnemu omrežju predstavlja izgubo. Zadnje neupoštevanje uporabniških želja sta odkrila spletna raziskovalca Sauvik Das in Adam Kramer ter izsledke objavila v referatu, ki ga prilagamo novici.

    Objavljeno: 23.12.2013 05:00
  • Katastrofa v BlackBerryju

    V kanadskem BlackBerryju bijejo plat zvona, saj je podjetje v zadnjih treh mesecih ustvarilo 4,4 milijarde dolarjev čiste izgube. Večji del je odpadel na odpis zaradi neprodanih zalog (1,3 milijarde) in odpisov vrednosti nepremičnin in investicij (2,7 milijarde), a niti izguba iz poslovanja v višini 354 milijonov dolarjev ni nizka. Wall Street je namreč pričakoval za polovico manjšo izgubo.

    Objavljeno: 21.12.2013 12:00
  • Stranska vrata za 10 milijonov

    Septembra smo poročali, da je varnostno podjetje RSA svojim strankam odsvetovalo uporabo enega izmed svojih šifrirnih algoritmov, ker obstoji resna nevarnost, da je ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) vanj vstavila stranska vrata za prisluškovanje.

    Objavljeno: 21.12.2013 11:00
  • Prisluškovanje procesorju

    Izraelski raziskovalci so predstavili študijo, s katero dokazujejo, da se da s prisluškovanjem zvoka, ki ga oddajajo današnji procesorji, do neke mere razbrati kaj se v procesorju dogaja.

    Objavljeno: 21.12.2013
  • Tudi Tor ni vsemogočen

    Za zagotavljanje anonimnosti v spletu je trenutno najboljša rešitev Tor, omrežje strežnikov, ki so med seboj povezani s šifrirano povezavo. Edward Snowden sicer pravi, da ima NSA možnost identificirati posameznike v tem omrežju, pa tudi sicer so organi pregona včasih presenetljivo učinkoviti na tem področju, toda načeloma velja, da je uporabnike, ki se skrivajo za Torom zelo težko izslediti. Razen, če so površni.

    Objavljeno: 20.12.2013 11:00
  • Trdovratni XP-ji nočejo zapustiti prizorišča?

    Podjetje Spiceworks je objavilo izsledke raziskave, po kateri bo polovica podjetij tudi po aprilu 2014, ko se Oknom XP izteče uradna podpora, obdržalo vsaj en sistem, na katerem bo tekel ta operacijski sistem. 

    Objavljeno: 20.12.2013
  • WebOS ni mrtev

    Operacijski sistem za mobilne naprave WebOS je nastal kot rešilna bilka (takrat) še giganta Palm, ki se je soočal z drastično upadom priljubljenosti svojih dlančnikov. Njihov takratni operacijski sistem PalmOS je bil pač narejen za druge čase, špartanski, brez prave večopravilnosti. WebOS je bil popolno nasprotje in v marsičem v prednosti pred konkurenco.

    Objavljeno: 20.12.2013
  • Piratski zaliv končal s selitvijo

    The PirateBay, zagotovo najbolj razvpiti iskalnik po (večinoma) piratskih torrentih ima že od nekdaj težave s svojim domovanjem v spletu. Kot kaže, so se dovolj dobro zavarovali pred ponovno zaplembo strežnikov (ki se jim je zgodila pred leti), še vedno pa imajo težave s svojim domenskim naslovom.

    Objavljeno: 19.12.2013 12:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji