Teme - navidezna resničnost

 • Nove Intelove kamere omogočajo računalniški vid

  Intel je predstavil novo generacijo prostorskih kamer, ki omogočajo napredno zanavanje globine in računalniški vid. S pomočjo nove generacije procesorjev RealSense D4 zmorejo procesirati podatke v realnem času, kar jih umešča kot idealni pripomoček za cel niz drugih računalniških naprav in primerov rabe. IBM kot primere navaja drone in robote, ki s pomočjo računalniškega vida in algoritmov umetne inteligence samostojno opravljajo naloge na podlagi analize zaznanega okolja.

  Objavljeno: 20.1.2018 01:00več
 • (Ne tako) Navidezna telovadba

  Podjetje Black Box VR predstavlja zanimiv projekt, v katerem združuje navidezno resničnost s pravo telovadbo.

  Objavljeno: 13.1.2018 10:00več
 • Startup Oben pripravlja digitalnega dvojčka oseb

  Mlado podjetje Oben (po nemški besedi »nad«) si je zadalo cilj, da bo razvilo tehnologijo, s katero lahko v navideznem svetu upodobi kogarkoli, z natančno reprodukcijo videza in glasu. Vse skupaj bo povezano z algoritmi umetne inteligence, ki bodo omogočali interakcijo z digitalnim dvojčkom PAI (Personal AI), na podoben način, kot to danes počnemo z digitalnimi pomočnicami.

  Objavljeno: 2.1.2018 01:00več
 • HTC predstavil samostojno VR napravo

  HTC je na konferenci za razvijalce v Pekingu predstavil napravo za navidezno resničnost Vive Focus, ki za delovanje ne bo potrebovala povezanega računalnika ali telefona.

  Objavljeno: 15.11.2017 09:00več
 • Tipkovnica za navidezno resničnost

  Navidezna resničnost ponuja vznemirljive nove izkušnje uporabe računalniških programov, vendar hkrati povzroča dezorientacijo uporabnikov, ki težko krmilijo ali upravljajo predmete v tem okolju, ker ne vidijo svojih rok. Še posebej pa je težko kodirati programe za navidezno resničnost, saj morajo programerji nenehno preklapljati med realnim in navideznim svetom.

  Objavljeno: 11.11.2017 01:00več
 • Oculus Go – navidezna resničnost za množice

  Facebook si prizadeva, da bi v navidezno resničnost pritegnil milijardo uporabnikov. V ta namen so v hčerinski družbi Oculus predstavili prikazovalnik, ki je bistveno cenejši od dosedanjih modelov. Oculus Go bo stal le 199 dolarjev, za delovanje pa ne bo potreboval telefona ali prek kabla priključnega zmogljivega računalnika.

  Objavljeno: 12.10.2017 01:00več
 • Google Blocks omogoča modeliranje v navidezni resničnosti

  Izdelava 3D modelov, še posebno kompleksnejših predmetov in 3D svetov, je zamudno in težaško delo, ker ga tipično specialisti izvajajo v dveh dimenzijah, na zaslonih navadnih računalnikov. To obenem predstavlja oviro pri hitrejši izdelavi vsebin za naprave navidezne in povečane resničnosti. Google je zato predstavil novo aplikacijo Blocks, ki odpravlja to težavo, saj omogoča učinkovitejše projektiranje kar v 3D svetu, navidezni resničnosti.

  Objavljeno: 10.7.2017več
 • Magic Leap močno zamuja z razvojem

  Družba Magic Leap, eden izmed najbolj vročih in hkrati skrivnostnih stratupov, za katero stojijo nekatera eminentna imena, kot so Google, Alibaba in Andreessen Horowitz, kot kaže z razvojem izdelkov zelo zamuja v primerjavi s tistim, s čimer se hvalijo v redkih video posnetkih poslanih v javnost.

  Objavljeno: 11.12.2016 01:00več
 • Apple pripravlja rešitve s povečano resničnostjo

  Direktor družbe Apple Tim Cook v zadnjih intervjujih namiguje, da bo tehnologija povečane resničnosti (Augmented Reality; AR) zelo pomembna za prihodnost računalniških mobilnih rešitev, posredno pa tudi za sam Apple. Toda doslej ni bilo povsem jasno, v kakšni obliki se bo povečana resničnost pojavila v Applovih izdelkih.

  Objavljeno: 9.11.2016 01:00več
 • Photoshop za zvok

  Adobe je na razvojni konferenci MAX 2016 prikazal nekaj nadvse zanimivih programskih tehnologij, ki jih bomo najbrž srečali v naslednjih generacijah izdelkov te družbe. Občinstvo je najbolj navdušil eksperimentalni program VoCo, ki mu Adobe nekoliko šaljivo pravi kar Photoshop za zvok.

  Objavljeno: 7.11.2016 01:00več
ph