• Pozor na akumulatorje na letalih

    Ameriška administracija z začetkom leta 2008 uvaja nove omejitve glede rabe in prenašanja elektronskih naprav v letalih. Če ne želite izgubiti svoje dodatne akumulatorje za elektronske naprave, je bolje skrbno upoštevati navodila. Potniki letal lahko na letalo s sabo odnesejo le dva dodatna akumulatorja in še to samo v prtljagi, ki je odnesejo s sabo potniški prostor. Akumulatorji morajo poleg tega biti spravljeni v prozorno plastično vrečko, podobno kot velja za tekočine. Pravilo ne velja za akumulatorje, ki se že nahajajo v samih napravah, saj pri teh lahko preverjajo pristnost. Poleg tega za dodatne akumulatorje velja pravilo, da lahko vsak akumulator vsebuje največ 8 gramov litija. K sreči večina akumulatorjev zadostuje tem pravilom.

    Objavljeno: 31.12.2007
  • Uporabniki igralnih konzol uporabljajo HDTV

    Sodeč po poročilu družbe Nielsen Media Research, večina uporabnikov igralnih konzol nove generacije svoje igralnike uporablja v kombinaciji s televizorji sposobnimi visoke ločljivosti. To velja za ameriške uporabnike, vendar menijo, da je podobno tudi na drugih razvitih trgih. V raziskavi, ki so jo opravili med naključno izbranimi uporabniki konzol Sony Playstation 3, Microsoft Xbox 360 in Nintendo Wii (slednji še ne podpira prikaza v visoki ločljivosti), je 71% uporabnikov navedla da imajo zaslon visoke ločljivosti, pa naj gre za tehnologijo LCD, plazmo ali kaj tretjega (zlasti projektorji). Študija je tudi pokazala, da ima več kot 40% vseh ameriških gospodinjstev vsaj eno igralno konzolo, te pa uporabljajo tudi za druga opravila, razen iger. 51% uporabnikov Playstationa 3 jo uporablja za gledanje filmov, v primerjavi s 47% uporabnikov konzole Xbox 360. 36% vprašanih je zatrdila, da so bile zmožnosti gledanja filmov odločilni dejavnik pri nakupu konzole. 54% oziroma 48% obeh tipov igralnih konzol je priključenih na ojačevalnik in ozvočenje s prostorskim zvokom. Več kot polovica konzol se v stanovanju nahaja v dnevni sobi.

    Objavljeno: 31.12.2007
  • 32 GB v ExpressCard

    Manj znano podjetje Sunrich Technology je predstavilo negibljivi disk za prenosniške razširitvene reže ExpressCard 34, ki se lahko pohvali s kapaciteto kar 32 GB.

    Objavljeno: 29.12.2007
  • Netscape ima še dober mesec življenja

    Tom Drapeau, direktor AOL-ove blagovne znamke Netscape, je na blogu nekoč daleč najbolj razširjenega brskalnika zapisal, da bo podjetje 1. februarja prenejalo z razvojem in podporo Netscapa.

    Objavljeno: 29.12.2007
  • Sony ukinja projekcijske TV

    Potem ko sta se v iztekajočem se letu za prenehanje proizvodnje in prodaje projekcijskih televizorjev odločila Seiko Epson in Hitachi, se jima je zdaj pridružil tudi Sony.

    Objavljeno: 28.12.2007
  • Tudi Warner brez DRM

    Glasbena založba Warner Music Group se je pridružila založbama EMI in Universal in začela ponujati svojo skladbo v obliki MP3 brez zaščite pred kopiranjem (DRM).

    Objavljeno: 28.12.2007
  • Mariborska nadškofija zapušča T-2?

    Slovenska škofovska konferenca je že julija letos sprejela sklep, da mora mariborska nadškofija doseči prenehanje ponujanja pornografskih vsebin podjetja T-2 ali se iz njega umakniti.

    Objavljeno: 28.12.2007
  • Rusija bo imela svoj GPS

    Rusija je uspešno izstrelila raketo z novimi tremi sateliti, ki bodo dopolnili navigacijski sistem GLONASS, ki je konkurenčen ameriški rešitvi GPS in naj bi kmalu zaživel tudi komercialno.

    Objavljeno: 27.12.2007
  • Amazon se veseli za praznike

    Spletna prodajalna Amazon.com si bo letošnjo praznično sezono zelo dobro zapomnila, saj je zabeležila največji prodajni uspeh v vsej zgodovini podjetja, ki je bilo ustanovljeno leta 1994.

    Objavljeno: 27.12.2007
  • Tudi Panasonic, Canon in Hitachi skupaj

    Potem ko sta pred kratkim sodelovanje na področju izdelave zaslonov LCD naznanila Sharp in Toshiba, so se za podoben korak odločili tudi Panasonic (Matsushita), Hitachi in Canon.

    Objavljeno: 27.12.2007
  • Nanotehnologija v akumulatorjih

    Raziskovalci univerze v Standfordu pod vodstvom asistenta Yi Cuija so vložili patentni zahtevek za prenovljeno vrsto litij-ionskih akumulatorjev in se z izdelovalci že dogovarjajo za začetek proizvodnje.

    Objavljeno: 26.12.2007
  • Bodo BlackBerryji dobili novo tipkovnico?

    Kanadsko podjetje Research In Motion je na patentni urad naslovilo s skico opremljen zahtevek za nov patent tipkovnice, ki ima za razliko od dosedanjih tipke razvrščene pod kotom.

    Objavljeno: 26.12.2007
  • Toshiba in Sharp bosta sodelovala

    Toshiba bo v prihodnje za izdelavo televizorjev LCD uporabljala zaslone znamke Sharp, so sporočili predstavniki obeh podjetij, ki sta tako sklenili zavezništvo na pomembnem trgu.

    Objavljeno: 25.12.2007
  • 4 GB pomnilnika za večino prenosnikov

    Večji izdelovalci prenosnih računalnikov, med drugim HP, Dell in Toshiba, naj bi že v prvem četrtletju prihodnjega leta namesto sedanjega 1 GB pomnilnika glavnino prenosnikov opremljali s 4 GB.

    Objavljeno: 25.12.2007
  • GNU Octave 3.0

    Po 11. letih razvoja od različice 2.0 naprej je izšel GNU Octave 3.0 - nova izdaja brezplačnega programskega orodja za numerično matematiko, ki je v zelo veliki meri združljiv z legendarnim Matlabom.

    Objavljeno: 24.12.2007
  • Britanski dvor na YouTube

    Svoj kanal na spletni strani YouTube je odprl britanski kraljevi dvor, ki s tem korakom obeležuje 50. obletnico prvega televizijskega voščila kraljice Elizabete II., ki je bilo posneto za božič leta 1957.

    Objavljeno: 24.12.2007
  • Mozilla Weave

    Organizacija Mozilla je predstavila novo spletno storitev imenovano Weave, ki omogoča hrambo ključnih podatkov iz spletnega brskalnika, kot so zaznamki in gesla, na gostovanem spletnem strežniku, pri čemer so velik poudarek posvetili varnosti in zaupnosti podatkov. Uporabniki lahko natančno nadzorujejo, kdo ima dostop do spletnih storitev in katere podatke želijo souporabljati skupaj z drugimi uporabniki. Na začetku bo Mozilla nudila nekaj osnovnih storitev, pričakujejo pa, da bodo drugi proizvajalci dodatkov za spletne brskalnike Waves uporabljali za hrambo drugih koristnih podatkov za uporabnike. Waves namreč temelji na odprtih standardih in je nadgradljiv za hrambo poljubnih informacij. Waves je obenem prva spletna storitev, ki je ustvarjena za prihajajoči Firefox 3.0, saj podpira le brskalnike te različice.

    Objavljeno: 23.12.2007
  • Norton 360 2.0

    Symantec je omogočil javni dostop do razvojne različice nove generacije skupine orodij za varnost pretežno v domačih računalnikih z imenom Norton 360. Različica 2.0 prinaša temeljito prenovljeno zaščito spletnih brskalnikov (Internet Explorer, Firefox), ki preprečuje poskuse napadov tudi v primeru neznanih zlonamernih programov. Norton Identity Safe omogoča varno hranjenje gesel in samodejno izpolnjevanje obrazcev, tesno pa sodeluje z že doslej vgrajenimi orodji za boj proti kraji identitet.

    Objavljeno: 22.12.2007
  • HD video kamera za 150 evrov

    Vse kaže, da bomo kmalu preplavljeni z video kamerami, ki bodo ponujale možnost snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti za bistveno manj denarja, kot današnji izdelki. Na Japonskem je lokalno podjetje Exemode tako pričelo s prodajo video kamere DV580HD, ki nudi snemanje video posnetkov v ločljivosti 1280 x 720 pik, kar sicer ni polna ločljivost HD, vendar občuten korak naprej v kakovosti glede na video posnetke v navadni ločljvosti. Video kamera snema posnetke v zapisu h264, shranjuje pa jih bodisi v notranji pomnilnik velikosti 32 GB ali pa na kartice SD/SDHC. Preračunano iz japonskih jenov je cena kamera le nekaj višje od 150 evrov.

    Objavljeno: 21.12.2007
  • Zunanji Flash RAM disk

    Diski s pomnilniki Flash RAM so vse bolj priljubljeni kot nadomestilo za klasične diske z magnetnimi površinami. Med tem, ko je večina današnjih izdelkov namenjena za vgradnjo v prenosnike, je podjetje Buffalo Technology začelo prodajati podoben izdelek, ki ga je mogoče priključiti na poljuben računalnik prek vmesnika USB. Nov model SHD-UHRS je zelo majhna zunanja naprava, velikosti kreditne kartice in tehta le 60 gramov, pri čemer se napaja prek vmesnika USB. Kljub majhni velikosti pa nudi prostor za kar 100 GB podatkov, več kot pri tipičnih ključih USB. Cena je velikosti primerna, saj je treba za zunanji disk odšteti okoli 615 evrov.

    Objavljeno: 21.12.2007
  • Internet Explorer 8 bo podpiral standarde

    Ena glavnih kritik Microsoftovih brskalnikov Internet Explorer je dejstvo, da ne sledijo javnim standardom za prikaz spletnih vsebin, temveč je Microsoft v svoje izdelke običajno vgrajeval lastne funkcionalnosti. To naj bi se spremenilo v naslednji veliki različici spletnega brskalnika, ki mu za zdaj pravijo Internet Explorer 8. Microsoft se je uklonil kritikom in namerava zgraditi brskalnik, ki bo v celoti spoštoval standarde, ki jih drugi brskalniki, npr. Firefox in Safari, podpirajo že vrsto let. Microsoft je nedavno prikaza eno od razvojnih različic brskalnika IE8, ki je uspešno prestal test Acid 2, s katerim običajno ocenjujejo združljivost brskalnika z različnimi standardi. Za zdaj še ni informacij, kdaj bo novi spletni brskalnik na voljo uporabnikom.

    Objavljeno: 21.12.2007
  • Konstantna rast na slovenskem trgu storitev IT

    Slovensko tržišče storitev IT že kaže znake zrelosti in bo po pričakovanjih analitske hiše IDC v letu 2007 preseglo vrednost 290 milijonov dolarjev, kar predstavlja malo več kot 10% rast v primerjavi z letom 2006. Slovensko gospodarstvo, ki je vedno bolj odvisno od modernih tehnologij, bo vzpodbujalo rast storitev IT, prav tako pa tudi dejstvo, da privatizacija sili podjetja k posodabljanju obstoječe infrastrukture IT in poslovnih procesov. Upoštevaje še vedno trajajoče učinke vstopa Slovenije v Evropsko Unijo na razvoj področja IT pri nas je moč s precejšnjo zanesljivostjo predvideti stabilno, okoli 10-odstotno letno stopnjo rasti trga tja do leta 2011.

    Objavljeno: 20.12.2007
  • Windows XP SP3 že na vpogled javnosti

    Microsoft je objavil javno razvojno različico novega kompleta popravkov za operacijski sistem Windows XP. Service Pack 3 (SP3) prinaša številne popravke, ki so nastali od zdaj že davno objavljenega kompleta SP2, zanimivo pa tudi nekatere pomembne novosti. Tu je denimo združljivost z novimi funkcionalnostmi prihajajočega operacijskega sistema Windows Server 2008, med temi je največja podpora za funkcijo Network Access Protection (NAP), ki omogoča v poslovnih omrežjih vpeljavo karantene za računalnike, ki ne ustrezajo varnostnim nivojem predpisanim v omrežnem okolju. V karanteni se računalniki nato posodobijo in šele nato dobijo dostop do polnega omrežja. SP3 vsebuje tudi nov sistem aktivacije operacijskega sistema. Enako kot v okoljih Windows Vista in Windows Server 2008 uporabnik zdaj lahko operacijski sistem namesti brez aktivacijskega ključa, tega pa je moč vnesti med kasnejšim procesom aktivacije izdelka. Javna razvojna različica je v bistvu že druga po vrsti, prva objavljena novembra pa je bila namenjena le ožjemu krogu preizkuševalcev. Končna različica bo objavljena predvidoma v prvi polovici leta 2008.

    Objavljeno: 20.12.2007
  • Brezžična tehnologija s 173 Mb/s

    Podjetje Nokia Siemens Networks je opravilo javno predstavitev nove brezžične tehnologije Long Term Evolution (LTE), ki omogoča prenos podatkov s hitrostmi do 173 Mb/s. Gre za prvo javno predstavitev v urbanem okolju z več sočasnimi uporabniki, medtem ko so doslej tehnologijo prikazovali zgolj v nadzorovanem laboratorijskem okolju. Tehnologija LTE uporablja sodobne metode in pristope, kot so tehnologija OFDM (orthogonal frequency-division multiplexing) in tehnologija anten MIMO (multiple input / multiple output) za dosego visokih hitrosti prenosa in majhne latence v pasovnem območju 2,6 GHz. Podporniki tehnologije menijo, da bo LTE eden najbolj resnih kandidatov za širokopasovne brezžične povezave, ki bodo prenašale večpredstavne vsebine v realnem času, že danes pa z njo dosegajo pokritost več stotin metrov od oddajne postaje, kar je kot nalašč za pokritost v mestnih okoljih. Sedanji načrti so, da bi tehnologijo LTE ponudili v komercialne namene nekje do leta 2010.

    Objavljeno: 20.12.2007
  • Predsedovanje in vlada "v živo"

    Na današnji novinarski konferenci je Urad vlade za komuniciranje, ki ga vodi Anže Logar, predstavil sistem za prenos video vsebin v živo ter njihovo arhiviranje. Prenos tovrstnih vsebin je že možen prek spleta, mobilnih telefonov, ter storitve Siol TV. Storitev so pripravili v sodelovanju s strateškimi partnerji (Telekom Slovenije in hčerinski družbi Mobitel in Avtenta.si, ter podjetjem Gama System).

    Objavljeno: 19.12.2007
  • Microsoft Dynamics CRM 4.0

    Microsoft je predal v proizvodnjo novo različico rešitve za upravljanje odnosov s strankami Microsoft Dynamics CRM 4.0, ki je bila doslej znana z razvojnim imenom Titan. Nova različica bo na voljo v dveh izvedbah - kot Microsoft Dynamics CRM 4.0 za namestitve pri uporabniku ter kot storitev Microsoft Dynamics CRM Live, ki bo gostovana pri Microsoftu.

    Objavljeno: 19.12.2007
  • Playstation 3 podpira DivX

    Sony je objavil posodobitev sistemske programske opreme za igralno konzolo Playstation 3, s katero lahko uporabniki na njej predvajajo video posnetke v zapisih DivX in VMW. Novi firmware z oznako 2.10 prinaša kar nekaj pomembnih posodobitev, med drugim tudi podporo za nosilce Blu-ray s specifikacijo Profile 1.1 in prikaz slike v sliki (picture in picture). Seveda pa je najbolj udarna novost sposobnost predvajanja video posnetkov, tako tistih iz nosilcev CD/DVD, kot hranjenih na internem disku oziroma na omrežnem disku na računalniku PC, ki je združljiv s specifikacijo DLNA. Playstation zna predvajati video posnetke v standardni in visoki ločljivosti, vendar obstaja nekaj omejitev. Sony ni vgradil podpore za starejši kodek DivX 3.11, prav tako pa je omejitev pri predvajanju posnetkov WMV z vgrajeno zaščito DRM. Poleg tega predvaja le video posnetke, ki se nahajajo v datotekah manjših od 2 GB.

    Objavljeno: 19.12.2007
  • Actual I.T. kupuje SIMT

    Holdinška družba Istrabenz je podpisala zavezujoč dogovor o vstopu družbe SIMT v Skupino Istrabenz. Celotna transakcija je ovrednotena na 19,6 milijona evrov. Po sklenitvi ustreznih pogodbenih razmerij, najkasneje do konca aprila 2008, bo holdinška družba Actual I.T., v lasti družbe Istrabenz d.d., postala 100-odstotna lastnica družbe SIMT d.o.o. Boštjan Primec, do sedaj 100-odstotni lastnik podjetja SIMT, bo z menjavo deležev pridobil 22-odstotni delež v družbi Actual I.T.

    Objavljeno: 19.12.2007
  • Firewire bo dosegal 3,2 Gb/s

    Organizacija 1394 Trade Association, ki bdi nad standardom priljubljenega vmesnika firewire, je najavila novo specifikacijo, ki bo omogočala kar štirikrat hitrejši prenos podatkov in to brez sprememba specifikacije kablov in vtičev. Nov različica standarda IEEE 1394b, kot je uradno ime vmesniku firewire, bo nosila dodatno oznako S3200, nudila pa bo hitrost prenosa 3,2 Gb/s, štirikrat več kot današnji Firewire 800 in osemkrat več, kot bolj razširjeni Firewire 400. V primerjavi s konkurenčnim standardom USB 2.0 poleg tega omogoča napajanje perifernih naprav prek istega kabla, med tem ko pri naprave priključene na vodilo USB pogosto rabijo ločeno napajanje (primer, zunanji diski). Vedeti pa je treba, da prihaja na trg tudi specifikacija USB 3.0, ki bo nudila hitrosti prenosa 4,8 Gb/s. Firewire S3200 bol kljub temu kot kaže prej na trgu - predvidoma naj bi IEEE standard potrdil že januarja.

    Objavljeno: 18.12.2007
  • Prvi prenosnik s HD DVD-RW enoto

    Tik pred koncem leta 2007 je Toshiba na Japonskem začela s prodajo prvega prenosnega računalnika, ki ima vgrajen zapisovanik za nosilce HD DVD. Nova prenosnika sta pravzaprav dva: Qosmio G40 in njegov manjši brat Qosmio F40 (razlikujeta se po 17 oziroma 15,4-palčnem zaslonu LCD), med drugim pa omogočata zapisovanje na nosilce HD DVD-R in HD DVD-RW, ki jih nato lahko predvajamo v poljubnem HD DVD predvajalniku. Sicer pa gre za funkcijsko izredno bogato opremljene prenosnike, ki imajo lahko do 400 GB diskovja v samem ohišju prensnika, vgrajene sprejemnike za HDTV in zmogljive grafične pospeševalnike Nvidia GeForce 8600. Cene se gibljejo na Japonskem od 2.600 do 3.500 dolarjev. Na druge trge pridejo novi modeli nekoliko kasneje.

    Objavljeno: 18.12.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji