Objavljeno: 26.9.2006

LiMux živi

Leto kasneje, kot je bilo prvotno načrtovano, je te dni mestna uprava Münchna pričela z migracijo na odprtokodno podlago Debian GNU/Linux 3.1, KDE 3.5 in OpenOffice.org 2. V prvem paketu je bilo zamenjanih 100 delovnih mest, vključno s pisarno župana, v načrtu pa je zamenjava kar 80 % vseh namizij do sredine leta 2009.

Prehojena pot nikakor ni bila lahka, vendar lahko služi kot zgled odločnosti in vztrajanja na pravi smeri, ki bo na dolgi rok prihranila ogromne vsote denarja za licenčnino, hkrati pa znatno vzpodbudila krajevno gospodarstvo. Projekt, ljubkovalno poimenovan LiMux, je bil najavljen leta 2003 z načrtovanim proračunov 30 milijonov evrov, je tedaj izzval samega Microsoftovega šefa Steva Ballmerja, da je prekinil svoj smučarski dopust in mestu ponudil ogromne popuste. Poleg neuspešnega prepričevanja iz Redmonda, je LiMux doletela tudi problematika programskih patentov, na katerih grožnjo so odgovorno opozorili v tamkajšnjem mestnem svetu.

Napredek projekta je bil dobro dokumentiran in bo lahko ponudil nekatere rešiteve tudi ostalim, ki se pripravljajo na spremembo svoje računalniške podlage. Med drugim so ugotovili, da vseh namizij ne bo mogoče zamenjati, zaradi strojne in programske odvisnosti nekaterih aplikacij, vezanih na Okna, vendar bo zamenjava zagotovo vsaj 80 %. Precej zamenjav se odvija postopno, pri čemer je prvi korak raba proste pisarne OpenOffice.org na Oknih in kasnejša zamenjava samega operacijskega sistema. Sodelavci projekta LiMux so bili v nekaterih primerih prisiljeni razviti določene aplikacije povsem na novo, kar pa se bo na dolgi rok znatno obrestovalo, saj zdaj za svoje delovanje ne potrebujejo več lastniške podlage, ki se z vsako novo različico še podraži.

Mestna uprava Münchna se je pričela zanimati za odprtokodno podlago na namizju po skupni demonstraciji IBMa in takrat še nemškega SuSE, ki pa sta kasneje izpadla iz tekme. Odločitev za Debian je padla po predlogu zunanjih svetovalcev, predvsem zaradi možnosti izdelave zelo prikrojene različice. Čeprav je cena projekta narasla na 35 milijonov evrov, župan ne želi delati cenovnih primerjav s staro podlago, saj so bili zaradi odločitve Microsofta, da ne bo več podpiral Oken NT 4, v migracijo takorekoč prisiljeni.

S podobnim prehodom se ukvarjajo še v nemškem mestu Mannheim, kjer so ravno tako že pričeli z nameščanjem podlage končnim uporabnikom. Migracije na Linux in odprtokodno pisarno se lotevajo tudi na Dunaju, v Veliki Britaniji pa ga preizkušajo v mestih Birmingham in Bristol. Po drugi strani so se v norveškem Bergnu odločili, da podobne načrte prestavijo še za dve leti. Še izčrpnejši spisek javnih evropskih in svetovnih projektov z odprto kodo lahko najdemo v spletu (druga povezava).

http://www.muenchen.de/Rathaus/referate/dir/limux/89256/

http://ec.europa.eu/idabc/en/chapter/528

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji