Objavljeno: 17.11.2016 13:00

München spet na Windows/Office?

Mesto München je že vrsto let videti kot svetilnik za vse zagovornike odprtokodnih rešitev, oz. za vse tiste, ki menijo (menimo?), da javne administracije »zmečejo« čisto preveč denarja za Microsoftove licence, za Windows in Office. Mestna uprava se je namreč odločila, da bo ta denar raje namenila za lastno različico Linuxa (Limux, temelji na Ubuntuju), OpenOffice (kasneje LibreOffice) in razvoj namenskih programov za Linux. Leta 2004 so bili tako daleč, da so na Limux premestili okoli 15.000 javnih uslužbencev, kljub temu, da se je nad prehodom k županu prišel »pritožiti« celo Steve Ballmer, takratni šef Microsofta. Kasnejša poročila so zagotavljala, da se uporabniki prav nič ne pritožujejo, delo da nemoteno teče dalje.

Nakar so leta 2014 pričele kapljati novice o tem, da morda le ni vse tako svetlo in da v Münchnu razmišljajo o tem, da bi Limux vendarle ukinili. Nakar je bila novica seveda (delno) zanikana.

Tokratna novica pa pravi, da se bo to morda vendarle zgodilo. Župan je namreč predstavil projekt, ki bo uporabnikom dal na izbiro ali bi raje še naprej uporabljali Limux ali pa računalnike z Windows 10 in Office. Menimo, da je jasno, kam se bo na koncu nagnila tehtnica…

Nad Limuxom se je menda najbolj pritoževal kadrovski oddelek. V pismu so zapisali, da se uporabniki pritožujejo že deset let in da sta Limux in LibreOffice daleč od tistega, kar je danes tehnično možno. Zaradi tega je učinkovitost oddelka v teh letih znatno padla. Pritožujejo se predvsem nad občasno napačnim prikazom dokumentov PDF in narobe natisnjenimi izdelki. Poleg tega, pravijo, projekt Limux nikakor ni opravil ključnega cilja – odpravil odvisnosti od velikih podjetij IT. Kajti v ozadju še vedno tečejo zaledni sistemi, ki jih obvladujejo Oracle, Microsoft in SAP. In s katerimi Limux pač slabo in nepopolno sodeluje.

O Münchenskem projektu smo pred časom zapisali takole.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji