• Microsoft s strežniškimi sistemi za ARM

    Pri Microsoftu so razvili različico svojega strežniškega operacijskega sistema, ki bo tekel na procesorjih ARM.

    Objavljeno: 10.3.2017 15:00
  • Mediatek in TSMC pripravljata 7 nm procesorje

    V naslednjih mesecih bo stekla prodaja prvih telefonov z Mediatekovim novim procesorskim vezjem Helio X30, narejenim v 10 nm tehnologiji.

    Objavljeno: 10.3.2017 15:00
  • Neopazna reCAPTCHA

    Googlova storitev reCAPTCHA (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart) je ena najpopularnejših na spletu za preverjanje, če se na neko storitev prijavlja človek ali računalnik.

    Objavljeno: 10.3.2017 09:00
  • Google in Apple trdita, da so varnostne pomanjkljivosti popravljene

    Pred dnevi so pri Wikileaks objavili dokumente, ki natančno prikazujejo in opisujejo orodja in postopke, ki so jih pri CIA uporabljali za računalniške vdore, prestrezanje podatkov in prisluškovanje.

    Objavljeno: 9.3.2017 15:00
  • Tudi Seagate z 12 TB pogoni

    O klasičnih vrtljivih diskih zadnja leta res redko pišemo, a se področje kljub prevladi SSDjev še vedno razvija, predvsem pri pogonih za podatkovne centre.

    Objavljeno: 9.3.2017 13:00
  • Xiaomi predstavil pametne čevlje

    Xiaomi je v sodelovanju z Intelom predstavil čevlje pod znamko »90 Minutes Ultra Smart Sportswear«.

    Objavljeno: 9.3.2017 10:00
  • Amerika s kibernetskimi napadi nad Severno Korejo

    Pri časniku The New York Times pišejo o tem, da naj bi ZDA že nekaj let sprožale računalniške napade proti Severni Koreji.

    Objavljeno: 8.3.2017 14:00
  • Solidna prodaja konzole Nintendo Switch

    Japonski Nintendo je pred kratkim začel s prodajo nove konzole, imenovane Switch. Gre za neke vrste mešanico med prenosljivo konzolo, ki spominja na manjšo tablico (ali večji telefon), in klasične konzole, ki jo priključimo na televizor.

    Objavljeno: 8.3.2017 12:00
  • Wikileaks objavil tisoče dokumentov o orodjih za računalniško prisluškovanje

    Wikileaks je objavil največjo množico tajnih dokumentov organizacije CIA, ki natančno prikazujejo in opisujejo orodja in postopke za računalniške vdore, prestrezanje podatkov in prisluškovanje.

    Objavljeno: 8.3.2017 05:00
  • Hiša, narejena s 3D tiskalnikom

    Ameriško podjetje Apis Cor je v Rusiji zgradilo prvo hišo, narejeno s 3D tiskalnikom. Seveda je šlo za veliko napravo, ki je »tiskala« z betonom.

    Objavljeno: 7.3.2017 13:00
  • Novi zlonamerni program, ki briše podatke

    Raziskovalci pri podjetju Kaspersky so odkrili novo zlonamerno programsko opremo, imenovano »StoneDrill«, ki na uporabnikovem računalniku izbriše vse podatke, do katerih ima uporabnik dostop (torej tudi podatke na priključenih USB in mrežnih pogonih).

    Objavljeno: 7.3.2017 10:00
  • Potrjeno: še letos novi Google Pixel

    Googlov podpredsednik, odgovoren za strojno opremo, Rick Osterloh, je potrdil, da bo telefon Pixel še letos dobil naslednika.

    Objavljeno: 6.3.2017 15:00
  • MWC prihaja v Indijo

    Prejšnji teden se je v Barceloni odvijal sejem Mobile World Congress, največji sejem na področju mobilnih tehnologij. Združenje GSMA poleg tega sejma v Barceloni organizira podoben sejem tudi v kitajskem Shanghaiju, sedaj pa so objavili, da se jima bo letos pridružil še tretji sejem mobilnih tehnologij. Ta se bo odvijal v New Delhiju letos jeseni.

    Objavljeno: 6.3.2017 13:00
  • Novi Firefox razkril nepripravljenost FURS-a in Telemacha

    Ta teden bo izšla nova verzija priljubljenega spletna brskalnika Firefox, ki prvikrat ne bo več podpiral prastarih vtičnikov NPAPI. In kot kaže, bo zaradi tega razpadlo pol slovenskega spleta.

    Objavljeno: 6.3.2017 05:00
  • Apple odslej brez kobalta iz Konga

    Apple je sporočil, da ne bo več kupoval kobalt iz rudnikov v Kongu, kjer so zaposleni otroci, ki v nemogočih razmerah rudarijo kobaltovo rudo.

    Objavljeno: 5.3.2017 05:00
  • Nov napredek pri baterijah

    Raziskovalna ekipa inženirske šole Cockrell (ta je del Texaške Univerze) je naredila novo baterijo, ki namesto tekočih elektrolitov uporablja trdne, steklene elektrolite.

    Objavljeno: 4.3.2017 12:00
  • iPhone z USB-C

    Pred kratkim so se v spletu pojavile govorice, da naj bi Apple v naslednjem iPhone prešel na vmesnik USB-C. To se je sedaj tudi potrdilo iz nekaj drugih virov, a ne gre za to, da bi imel sam telefon ta vmesnik, temveč bo to imel polnilec, ki je telefonu priložen.

    Objavljeno: 4.3.2017 09:00
  • Bitcoin znova dosega rekorde

    Digitalna valuta bitcoin konec leta 2013 dobesedno katapultirala v višave (vse do dobrih 1.200 ameriških dolarjev), kmalu zatem, ob sesutju takrat največje borze, pa padla nazaj na vrednosti okoli 200 dolarjev.

    Objavljeno: 3.3.2017 16:00
  • IBM dobil patent za sporočilo o odsotnosti

    V računalništvu poznamo kar nekaj neumnih patentov, sedaj pa je IBM v ZDA dobil patent za sistem samodejnih elektronskih sporočil o odsotnosti, torej »out-of-office« sporočila, kakršna poznajo vsi pomembnejši odjemalci elektronske pošte.

    Objavljeno: 3.3.2017 13:00
  • Microsoftova mesečna naročnina za igre

    Microsoft je napovedal storitev Xbox Game Pass, gre za mesečno naročnino za igre, ki si jih lahko uporabniki prenesejo preko spleta in igrajo na konzolah Xbox One.

    Objavljeno: 3.3.2017 09:00
  • Prvi pogled na Galaxy S8

    V spletu se je pojavila prva fotografija prihajajočega Samsungovega telefona Galaxy S8.

    Objavljeno: 2.3.2017 11:00
  • YouTube s športnimi prenosi v živo

    YouTube je splavil novo naročniško storitev, s katero se spuščajo v resen boj s klasičnimi ponudniki televizijskih kanalov.

    Objavljeno: 2.3.2017 09:00
  • YouTube zabeleži za milijardo ur ogledov na dan

    YouTube je ena najpopularnejših in največjih spletnih strani na svetu. Objavili so, da se v povprečnem dnevu na njihovi strani ogleda kar za milijardo ur posnetkov!

    Objavljeno: 1.3.2017 11:00
  • Pametna plišasta igrača otroške glasove poslala v splet

    Pred kratkim smo pisali o igrači/punčki za otroke, ki je bila zaradi varnostnih pomislekov prepovedana v Nemčiji. Sedaj pa so raziskovalci ranljivost našli še v plišastih igračah, ki se prav tako povežejo v splet.

    Objavljeno: 1.3.2017 10:00
  • Daljši izpad Amazonovega oblaka

    Velik del Amazonovih oblačnih storitev je včeraj zvečer doživel izpad, ki je trajal kar pet ur.

    Objavljeno: 1.3.2017 08:00
  • Novi robot obvlada trike

    Podjetje Boston Dynamics je objavilo video z novim robotom Handle, ki kaže res impresiven krmilni sistem in odlično ravnotežje. Robot ima štiri noge, na zadnjih dveh pa kolesa, na katere se lahko postavi in tako doseže hitrost do 9 km/h. Pri tem ima res dobro ravnotežje, saj je zmožen skokov, vožnje po klancih in stopnicah, celo po snegu. Zmožen naj bi bil prenašati tovore do 50 kg, za boljšo predstavo pa priporočamo njihov video:

    Objavljeno: 28.2.2017 13:00
  • Pocket po novem del Mozille

    Podjetje Mozilla Corporation, znano seveda po brskalniku Firefox, je kupilo podjetje Read It Later, Inc., ki razvija storitev Pocket. Gre za storitev, ki nam omogoča, da si shranimo priljubljene spletne članke za kasnejše branje na mobilnih napravah. Pocket seveda ostaja, postal bo del odprto-kodnega Mozilla open source project. Pričakujemo, da bo še bolj tesno integriran v Firefox, seveda bo še naprej na voljo tudi za druge brskalnike. Omenjajo, da ima storitev okoli 10 milijonov aktivnih uporabnikov na mesec.

    Objavljeno: 28.2.2017 12:00
  • Hude luknje v AJPES-ovem programju in spletišču

    V AJPES-ovem informacijskem sistemu so že drugič v istem mesecu odkrili hude varnostne ranljivosti, ki jih lahko zlonamerni napadalci izkoristijo. V začetku meseca je portal Slo-Tech razkril, da imajo AJPES-ove spletne strani težave s SQL-vrivanjem (SQL injection), zaradi česar so bili sicer javnosti nedostopni registri dostopni na internetu. Dostopnih je bilo vsaj 59 baz. Danes razkrivajo, da je luknjičasta tudi podpisna komponenta mdSign, saj je podpisovanje v njem implementirano nepravilno, zato rabo odsvetujejo.

    Objavljeno: 27.2.2017 19:00
  • Novosti iz mobilnega sveta

    Te dni v Barceloni poteka sejem MWC, zbrali smo nekaj najzanimivejših novosti. Sejem je seveda namenjen mobilnim tehnologijam, glavne zvezde so pametni telefoni, sledijo tablice, zadnja leta tudi kak hibridni računalnik.

    Objavljeno: 27.2.2017 12:00
  • Samsung na MWC predstavil nove tablice

    Tablice z Androidom v zadnjih letih napredujejo res počasi, pri Samsungu pa so na sejmu MWC (Mobile World Congress) predstavili novost iz tega področja. Gre za Galaxy Tab S3, ob kateri so predstavili še dve tablici Galaxy Book, na teh bomo uporabljali Windows 10. Prva je tablica klasične, 9,7 palčne diagonale, druga bo na voljo v dveh velikostih - 10,6 in 12 palcev, z njo želijo konkurirati Microsoftovim napravam Surface.

    Objavljeno: 27.2.2017 09:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji