Objavljeno: 8.3.2017 05:00

Wikileaks objavil tisoče dokumentov o orodjih za računalniško prisluškovanje

Wikileaks je objavil največjo množico tajnih dokumentov organizacije CIA, ki natančno prikazujejo in opisujejo orodja in postopke za računalniške vdore, prestrezanje podatkov in prisluškovanje.

Zadnji paket dokumentov se imenuje Vault 7 in jih vsebuje več tisoč (natančno 8761). V njih je zabeleženo, kako CIA sodeluje z britanskimi obveščevalci in kako niso varni niti pametni televizorji, prek katerih lahko CIA vohuni za nami. Telekrani iz Orwellove knjige 1984 očitno postajajo realnost.

Jasno je postalo, kar smo sumili že dolgo časa in v resnici nikogar ne preseneča. Arzenal orožij, ki jih uporablja CIA, vključuje malware, viruse, trojanske konje, rootkite, zero-day ranljivosti in vso ostalo nesnago, ki si jo lahko zamislimo. Za zdaj vsi indici in preiskave kažejo, da so dokumenti pristni, navedbe v njih pa resnične. To pomeni, da CIA ne samo prisluškuje prek pametnih televizij, temveč vdira v nezakrpane Androide in iOS, izkorišča ranljivosti v Windows ter zmore celo prisluškovati šifriranim pogovorom prek Signala.

Aplikacija Signal za šifrirano sporočanje sicer nima zlomljenega algoritma za šifriranje, ki je matematično varen. Namesto tega ga je CIA obšla, in sicer je zlomila vir in cilj pogovora, torej napravo, kjer se izvaja šifriranje in dešifriranje. Rezultat pa je seveda isti.

Kdo je dokumente odtujil in priobčil svetu, ni znano in bržčas nikdar ne bo. Wikileaks pravi, da je to zgolj prva tranša dokumentov in da jih lahko pričakujemo še bistveno več. To je tudi problem tovrstnih razkritij, saj je vsega enostavno preveč. Afera Snowden je šla drugače, saj so ugledni mediji dokumentacijo sproti preučevali in objavljali kosoma, da bi bil vpliv večji. Rezultat ni bil bistveno drugačen, saj so se ljudje kar nekako navadili, da jim pač povsod nekdo nekako sledi in prisluškuje. Vault 7 je to samo še potrdil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji