Objavljeno: 27.2.2017 12:00

Novosti iz mobilnega sveta

Te dni v Barceloni poteka sejem MWC, zbrali smo nekaj najzanimivejših novosti. Sejem je seveda namenjen mobilnim tehnologijam, glavne zvezde so pametni telefoni, sledijo tablice, zadnja leta tudi kak hibridni računalnik.

Sony je predstavil zanimiv model Xperia XZ Premium, njegova glavna novost je možnost upočasnjenih posnetkov. Naprava namreč zmore zajeti 960 slik na sekundo pri ločljivosti 720p. Žal lahko to hitrost drži le 0,18 sekunde, izdelek se samodejno predela v počasni posnetek, ki traja šest sekund. To lahko sprožimo tudi med snemanjem navadnega videa. 5,5 palčna naprava ima sicer zaslon ločljivosti 4K in najnovejši procesor Snapdragon 835.

LG je pri lanskem modelu G5 vpeljal nekaj več modularnosti, a se je model slabo prodajal, zato se letošnji LG G6 vrača v bolj tradicionalne vode. Novo je predvsem razmerje stranic zaslona, konkretno 18:9 (no, 2:1), večina drugih telefonov ima zaslone 16:9. Žal LG zaenkrat ostajaj pri malenkost starejšem procesorju Snapdragon 821.  

V nekoliko nižjem segmentu se veliko pričakuje od predstavljenih Lenovovih Moto G5 in Moto G5 Plus. V primerjavi s predhodniki se hvalita z boljšo kakovostjo izdelave, zadnji stranici bosta namreč aluminijasti. Izboljšali so tudi zaslone, večji model bo uporabljal Snapdragon 625 (procesor srednjega ranga z dobrim razmerjem zmogljivosti in porabe energije), manjši pa Snapdragon 430. Manjši model bo ponujal tudi odstranljivo baterijo (zmogljivosti 2.800 mAh, večji bo imel fiksno baterijo z 3.000 mAh).

Kar nekaj prahu je dvignila Nokia. Gre za bivše zaposlene pri tem finskem podjetju (iz časov, ko je bilo pod okriljem Microsofta), ki so odkupili pravice do uporabe znamke, naprave pa bo izdeloval kitajski Foxconn. Največ prahu dviguje klasična Nokia 3310, telefon, ki cilja na tiste, ki si želijo telefone brez pretirane pameti. Stal naj bi 50 evrov. Glavna prednost te naprave je seveda vzdržljivost baterije (oziroma, če smo bolj natančni, majhna poraba vgrajenih komponent), obljubljajo čas pripravljenosti 31 dni in čas pogovorov 22 ur. Seveda to doseže z majhnim, preprostim zaslonom in dejstvom, da z njim ne moremo več ur viset v spletu. Mimogrede, tovrstni telefoni se seveda prodajajo že/še sedaj (za še manj denarja), zato kakih hudih novosti model 3310 ne prinaša. So pa pri Nokii predstavili nekaj telefonov z Androidom, preprosto imenovane Nokia 3, Nokia 5  in Nokia 6. Ti naj bi ponujali dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo, nam se zdi zanimivo, da bodo imeli Android brez dodatne navlake (torej podobno kot Google Pixel).

Par novosti so predstavili tudi pri Huaweiu. Trenutna zastavonoša, model P9, dobiva naslednika v obliki P10 (in tudi P10 Plus). Prvi bo imel 5,1 palčni zaslon ločljivosti FullHD, enako torej kot dosedanji P9, drugi pa 5,5 palčni zaslon 2560 × 1440. V obeh primerih bo v uporabi lastni procesor Kirin 960, manjši model bo imel 4 GB pomnilnika, večji 6 GB. Ne gre torej za kako revolucijo, pričakujemo pa, da bosta telefona cenovno nekoliko ugodnejša od drugih zastavonoš. Mimogrede, v Monitorju, ki izide jutri, smo preizkusili trenutno aktualen model Mate 9, in bili nad njim navdušeni.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji