Novice

 • Apple, Google in Microsoft na sodišču

  Trije velikani IT-industrije se bodo v kratkem skupaj znašli na sodišču. Tja jih namreč pošilja podjetje Cygnus Systems, ki trdi, da omenjena podjetja kršijo enega izmed njegovih patentov. Gre za uporabo ikon za predogled vsebine v različnih operacijskih sistemih.

  Objavljeno: 31.12.2008več
 • Predbožični čas razveselil spletne trgovce

  V času pred božičnimi in novoletnimi prazniki je gneča tako rekoč povsod. Na občutno povišan naval kupcev niso imuni niti spletni strežniki spletnih trgovin, ki so bili letos še posebej na preizkušnji. Samo v ZDA naj bi uporabniki za spletne nakupe v predbožičnem vikendu porabili kar 677 milijonov ameriških dolarjev, kar je skoraj enkrat več kot v enakem obdobju lani.

  Objavljeno: 31.12.2008več
 • Anglija si želi mednarodnih spletnih pravil

  Angleški minister za kulturo, Andy Burnham, se želi sestati z ameriškimi kolegi, s katerimi naj bi napisali sveženj mednarodnih pravil, ki naj bi veljala za spletne strani z vsebino v angleškem jeziku. Med predlogi najdemo tudi sistem ocenjevanja, podoben tistemu, ki ga trenutno poznamo v svetu filma, na drugi strani predlogov pa so tudi možnosti prisile ponudnikov storitev dostopa do spleta, da objavljajo le strani, ki so primerne za otroke.

  Objavljeno: 30.12.2008več
 • Nvidia bo prešla na 40 nm

  Iz Nvidiinega štaba je v splet ušlo nekaj novih informacij. Zadnja zadeva prehod na manjši proces izdelave njihovih grafičnih procesorjev, ki bodo po tej zaslugi manjši, varčnejši ter hladnejši. 40-nanometrsko tehnologijo izdelave bodo po Nvidiijihnih načrtih v podjetju začeli uporabljati prihodnje poletje, ko bodo prestavili precej novih modelov.

  Objavljeno: 30.12.2008več
 • Windows 7 Beta 1

  Pri Microsoftu pridno delajo na novem operacijskem sistemu, ki je tik pred koncem leta dobil prvo uradno preizkusno različico. Windows 7, t. i. Beta 1, so že na voljo za prenos spleta vsem uporabnikom računov MSDN, preizkusna različica pa brezhibno deluje 30 dni (seveda je trajanje delovanja moč podaljšati za dodatnih 90 dni).

  Objavljeno: 29.12.2008več
 • Termoelektrična pretvorba za prihodnost

  Japonski raziskovalci so odkrili učinkovito termoelektrično pretvorbo, ki jih navdaja z velikim optimizmom. Razvili so namreč tehnologijo, ki odpadno toploto pretvarja v električno energijo, zadeva pa naj bi v prihodnjih letih doživela obsežno komercializacijo na številnih področjih, začenši z avtomobilsko industrijo.

  Objavljeno: 29.12.2008več
 • Mobilnik za 30.000 dolarjev

  Podjetje Vertu, ki je sicer v lasti podjetja Nokia, je predstavilo verjetno enega najdražjih mobilnih telefonov na svetu. Vertu Boucheron 150 je posebna edicija mobilnika posvečena 150 obletnici priznane pariške modne hiše. Mobilnik je narejen je čistega zlata, izdelava pa je potekala povsem ročno. Avtorji navajajo, da so porabili okoli 1000 ur za oblikovanje in izrez nenavadne oblike, 700 ur za ročno poliranje in okoli 500 ur za sestavo telefona. Že kovček, v katerem dostavljajo telefon je umetnina sama zase, narejen iz izbranega lesa in oblikovan podobno kot telefon. Pri vsem skupaj je še posebej smešno, da tehnični podatki telefona sploh niso znani, pa to najbrž niti ni pomembno. Cena ni javno znana, poznavalci pa ocenjujejo, da presega 30.000 dolarjev. Še en dokaz več, da kriza nekatere izbrance še ni dotaknila.

  Objavljeno: 28.12.2008več
 • Mail on Ovi za lastnike telefonov

  Nokia je napovedani poštni servis za lastnike mobilnih telefonov Mail on Ovi končno odprl v javno preizkusno uporabo, pri čemer je storitev brezplačna za lastnike telefonov Nokia. Za razliko od podobnih poštnih storitev, predvsem potisne pošte (push mail), ki so bile doslej namenjene predvsem zgornjem cenovnemu razredu, tako imenovanim pametnim telefonom, Mail on Ovi odpira dostop do elektronske pošte najširšemu krogu uporabnikov, saj storitev denimo brez težav deluje na večini telefonov srednjega in celo spodnjega razreda, ki temeljijo na platformi Nokia S40.

  Objavljeno: 28.12.2008več
 • Intel in Nvidia vse bolj v konfliktu

  Podjetje Nvidia, ki je bilo po prevzemu družbe ATI s strani podjetja AMD zelo blizu družbe Intel, prihaja čedalje bolj pogosto v spor s svojim zaveznikom. Zadnji predmet razhajanj je predlog družbe Nvidia, da bi za Intelove procesorje Atom ponudili lastno grafično in sistemsko podporo v obliki sistemskih naborov Nvidia Ion. Ti bi združevali mobilni grafični procesor GeForce 9400 in sistemski nabor, s čimer bi na področje malih prenosnikov, netbookov prinesli grafične zmožnosti večjih bratov in zmožnost dekodiranja video posnetkov v visoki ločljivosti brez pretirane obremenitve centralnega procesorja. Toda Intel zavrača možnost, da bi procesorje Atom prodajal brez lastnih naborov 945GSE in 945GC, saj jih zdaj proizvajalcem računalnikov ponuja le v kompletu. Zato napoveduje, da ne bo potrdil združljivosti izdelkov Nvidie za to procesorsko platformo. Pri družbi Nvidia pa se pritožujejo, da to vodi v novi krog monopolnega ravnanja, ki je v preteklih letih že večkrat ohromilo razvoj.

  Objavljeno: 27.12.2008več
 • Internet prehiteva časopise

  Internet že vrsto let predstavlja alternativo tiskanim medijem, v letu 2008 se je prvič zgodilo, da so internetni viri v ZDA prehiteli tiskane medije kot primarni vir novic pri bralcih. V raziskavi družbe Pew Research Center for the People & the Press je okoli 40% vprašanih navedlo, da je internet njihov primarni vir za spremljanje dnevnih novic in drugih informacij, kot so denimo mali oglasi. To je velik skok v primerjavi z letom 2007, ko je internet kot prvi medij imenovalo le 24% vprašanih. Zanimivo, da so tudi tiskani medij dosegli rahlo rast (35% proti 34% v letu 2007), kar pa ni bilo dovolj, da bi ostali pred internetom.

  Objavljeno: 27.12.2008več