• AMD z novimi Opteroni

    AMD je začel s prodajo nove generacije štirijedrnih procesorjev Opteron, ki so jih doslej označevali z delovnim imenom "Shanghai". Novi procesorji prihajajo v prodajo skoraj leto dni za predstavitvijo prvih izdelkov z 45-nm arhitekturo in po dokaj težavnem začetku za dosedanje štirijedrne procesorje Barcelona. AMD je zato počakal, da so novi Opteroni dejansko prišli v distribucijo, preden je najavil začetek prodaje.

    Objavljeno: 15.11.2008
  • Sun odpušča in restrukturira podjetje

    Finančna kriza je kot kaže zelo prizadela družbo Sun, saj so po novici, da so četrtletje zaključili z več kot 1,6 milijarde izgube, zdaj napovedali odpustitev tja do 6.000 zaposlenih. Poleg tega je družba potrdila, da bo podjetje reorganizirano v nove poslovne oddelke. Dosedanji poslovni oddelek se bo razdelil na tri in sicer tistega za platforme, aplikacije in računalništvo v oblaku. Poznavalci razmer trdijo, da je to samo začetek sprememb, ki utegnejo imeti za podjetje presenetljive zasuke. Delitev na manjše enote namiguje, da bi utegnil Sun čez čas odprodati ali vsaj izločiti posamezne oddelke, ki niso več v strateškem interesu družbe.

    Objavljeno: 15.11.2008
  • Infosek 2008

    Nova Gorica je bila v mesecu novembru tradicionalno, tokrat že šestič, prizorišče konference Infosek, ki velja za osrednji dogodek na področju informacijske varnosti in varovanja podatkov. V mesto vrtnic se je tako v treh dneh zgrnilo preko tristo informatikov, sistemskih administratorjev, IT direktorjev in managerjev, saj je v času vse večje odvisnosti od informacijskih tehnologij nenehno izobraževanje in nadgrajevanje znanja ključnega pomena pri zaščiti pred varnostnimi incidenti.

    Objavljeno: 15.11.2008
  • Mrk Siolove televizije

    Kakšnih deset tisoč novih naročnikov Telelekomove televizije Siol TV, ki uporabljajo vmesnik Siol TV Plus, že od nedelje ne more spremljati Siolove televizije, saj slika zvečer med 19. in 22. uro enostavno »mrkne«. Ostalih šestdeset tisoč naročnikov Siol TV, ki so se naročili pred 1. septembrom 2008, teh težav nima. Glede na to, da slika »mrkne« samo v času največje obremenitve, lahko sumimo na preobremenjenost sistema oziroma slabo dimenzioniran sistem.

    Objavljeno: 14.11.2008
  • Video kamera z 261 milijoni svetlobnih pik

    Pri podjetju RED so končno uradno najavili njihov nov sistem digitalnih kamer, namenjenih tako videu kot fotografiji. Gre za sistem DSMC (Digital Stills and Motion Camera), ki ga sestavljata kameri Scarlet in Epic. Ves sistem je modularen, od različnih tipal (oni temu pravijo kar možgani – brain), držal, snemalnih medijev (trdi diski, SSD diski, moduli za pomnilniške kartice), akumulatorskih modulov …

    Objavljeno: 14.11.2008
  • Microsoft prenavlja Windows Live

    Microsoft je prenovil družino spletnih storitev Windows Live, ki poleg nekoliko spremenjene podobe prinaša tesnejšo povezavo med posameznimi moduli storitve, prvič pa tudi tesno povezavo s številnimi priljubljenimi spletnimi servisi, ki so stopili v partnerstvo z Microsoftom. Z istim uporabniškim profilom lahko zdaj dostopamo so storitev Flickr, LinkedIn, Pandora, Photobucket, Twitter, WordPress in Yelp, spisek pa naj bi se hitro začel daljšati. Poleg skupnih profilov bo prenovljeni Windows Live nudil tudi skupno mesto za novice in novosti vseh partnerjev v obliki novic RSS.

    Objavljeno: 14.11.2008
  • Nacionalna televizija brez računalniške oddaje

    Po več kot dvanajstih letih Televizija Slovenija ukinja oddajo Resnična resničnost. Odločitev je sprejela urednica uredništva izobraževalnega programa po tem, ko ji programski svet za prihodnje leto ni želel povečati programskih sredstev za 50.000 evrov. Proračun celotnega uredništva sicer znaša milijon evrov, ki pa jih skorajda v celoti namenja za produkcijo dokumentarnih oddaj.

    Objavljeno: 14.11.2008
  • Kartelni dogovori za zaslone LCD

    LG Displays, Sharp in tajvanski Chunghwa, trije izmed največjih proizvajalcev zaslonov LCD na svetu, so kot kaže nezakonito dogovarjali glede prirejana cen za zaslone LCD, s čemer so v minulih petih letih oškodovali številne proizvajalce zabavne elektronike, med temi družbe Apple, Dell in Motorola. Trojica je na zaslišanju na sodišču v San Franciscu priznala krivdo in bo skupno plačala kar 585 milijonov dolarjev kazni. LG Displays bo od tega plačal 400 milijonov dolarjev, kar je menda doslej največja izrečena kazen na področju izdelkov zabavne elektronike. Oškodovanci sicer ne navajajo, kakšna je škoda povzročena z nezakonitim prirejanjem cen, znano pa je, da je trg zaslon LCD letno vreden okoli 70 milijard dolarjev. Škandal ima kot kaže globlje korenine, saj preiskava še poteka.

    Objavljeno: 14.11.2008
  • Prvi telefon z WiMaxom

    HTC Max 4D je prvi mobilni telefon, ki ima namesto podpore za mobilna omrežja HSDPA vgrajen vmesnik za brezžična omrežja WiMax, poleg tega da seveda podpira tudi omrežja GSM in GPRS/EDGE. V osnovi gre za telefon, ki je skoraj identičen že doslej znanemu modelu HTC Touch HD, le da so spremenjeni brezžični vmesniki. Glavna prednost? V okolju, predvsem urbanih naseljih, kjer nastajajo omrežja WiMax, bo omogočal hitrosti prenosa do 70 Mb/s, torej precej več kot nudi tehnologija HSDPA.

    Objavljeno: 14.11.2008
  • Gmail ponuja tudi video klepet

    Google je svojo drugo najbolj priljubljeno spletno storitev, poštni servis Gmail, dopolnil z novo funkcionalnostjo, ki omogoča klepetanje z drugimi uporabniki Gmaila tudi prek video povezave. Za delovanje zadostuje spletna video kamera in poseben dodatek za spletni brskalnik, ki omogoča vzpostavitev video povezave. Storitev je tako kot sam servis Gmail brezplačna, povezave pa je mogoče vzpostaviti le z drugimi uporabniki storitev Google (Gmail, Google Apps,...). Rešitev deluje na računalnikih z okoljem Windows in Mac OS, podpira pa vse priljubljene spletne brskalnika, vključno z lastnim brskalnikom Google Chrome.

    Objavljeno: 13.11.2008
  • Grafična kartica s 4 GB RAM

    Podjetje Nvidia je predstavilo prvo grafično kartico, ki premore kar 4 GB RAM. Ljubitelji iger, ki se jim že cedijo sline, bodo tokrat ostali praznih rok, saj je nova kartica Quadro FX 5800 namenjena prvenstveno za rabo v poslovnih okoljih. Ta hip brez dvoma najzmogljivejša grafična kartica na svetu je namenjena predvsem za področja medicinske vizualizacije, računalniškega oblikovanja in druge znanstvene naloge.

    Objavljeno: 13.11.2008
  • Nokia E63 - komunikator za množice

    Nokia je dopolnila zbirko telefonov družine E z novim modelom, ki premore polno tipkovnico QWERTY. Nova Nokia E63 dopolnjuje uspešen model E71, namenjena pa je širšemu krogu ljudi, ki na telefonu pogosto uporabljajo kratka sporočila, trenutno sporočanje in elektronsko pošto. S ceno 199 evrov sodi med najcenejše tovrstne izdelke na trgu.

    Objavljeno: 13.11.2008
  • Novi barvni laserji iz Lexmarka

    Pri Lexmarku so prenovili ponudbo barvnih laserskih tiskalnikov iz družine C. Novi modeli C540n, C543dn in C544dn//dw/dtn so namenjeni predvsem manjšim podjetjem in celo individualni rabi, pohvalijo pa se lahko še z nižjo ceno izpisa dokumentov, tišjim delovanjem in večjo prijaznostjo do okolja. Vsi trije novinci tiskajo z ločljivostjo 1200 x 1200 pik na palec, razlikujejo pa se po opremljenosti in hitrosti tiska. Modela C540n in C543dn tako tiskata s hitrostjo 21 strani na minuto, najzmogljivejši pa zmorejo že 25 strani na minuto, tako črno-belih, kot barvnih. Vsi tiskalniki premorejo omrežne vmesnike, večji modeli pa imajo dodatne predale za papir in podporo za dvostranski tisk. Posebnež je model C544dw, ki premore povrh vsega še brezžični vmesnik skladen s standardom 802.11n.

    Objavljeno: 12.11.2008
  • Parallels prenavlja virtualizacijo za Mace

    Podjetje Parallels je objavilo novo različico priljubljenega programa za virtualno okolje na računalnikih Apple Mac, ki se precej zgleduje po lastnostih glavnega tekmeca, VMware Fusion. Parallels 4.0 prinaša podporo za štirijedrne (eksperimentalno pa celo osemjedrne) navidezne procesorje, do 16 navideznih omrežnih vmesnikov na navidezni stroj, predvsem pa nove funkcije s področja varnosti delovanja.

    Objavljeno: 12.11.2008
  • Blokada Pirate Baya tudi v Sloveniji?

    Dan pred uveljavitvijo novega kazenskega zakonika, ki je v spletno skupnost zanesel strah pred izmenjavo avtorsko zaščitenih datotek, so se kot kaže malce zganila tudi prva združenja avtorjev.

    Objavljeno: 11.11.2008
  • Nestrukturirani podatki rastejo kot gobe po dežju

    Sodeč po raziskavi, ki jo je za Hewlett-Packard izvedla družba Coleman Parkes Resarch, se podjetja v večini primerov ne zavedajo, kolikšen delež v njihovem okolju predstavljajo nestrukturirani podatki (dokumenti, datoteke,...) in kakšno tveganje predstavlja pomanjkanje upravljanje z informacijami tega tipa. Raziskava je zajela okoli 1.020 direktorjev informatike in drugih odgovornih oseb v Evropi.

    Objavljeno: 11.11.2008
  • Visual Studio 2010 in .NET 4.0

    Microsoft je na konferenci TechEd v Barceloni spregovoril o novih podrobnosti prihajajoče generacije razvojni orodij Visual Studio 2010 in pripadajočega ogrodja .NET Framework 4.0. Microsoft novo generacijo orodij napoveduje za drugo leto, sovpadla pa naj bi s prihodom okolja Windows 7, čeprav bodo številne novosti namenjene tudi drugim področjem.

    Objavljeno: 11.11.2008
  • Virtualizacija ze telefone

    Podjetje VMware je razkrilo svoje načrte, po katerih bodo v kratkem virtualizacijsko tehnologijo prinesli tudi na področje mobilne telefonije. Z novo platformo imenovano VMware Mobile Virtualization Platform (MVP) naj bi predvsem za proizvajalce telefonov skrajšali razvoj novih izdelkov, saj ne bo treba kode za mobilne telefone prilagajati specifični strojni opremi. Nova rešitev temelji na tehnologiji, ki jo je VMware kupil od družbe Trango Virtual Processors, omogoča pa ločitev operacijskega sistema in aplikacij na telefonu od spodaj ležeče strojne opreme.

    Objavljeno: 11.11.2008
  • Računalniki kot umetnije

    Številni uporabniki okrašujejo svoje računalnike, za to da bi postali nekaj posebnega, unikati, ki so tako funkcionalni kot prijetni na videz. Toda le redki gredo tako daleč kot navdušenec iz okolice San Francisca, ki računalniške komponente spreminja v dragocenosti iz lesa, bakra in medenine, da so videti, kot bi bili iz kakega drugega stoletja. Med kreacijami Datamancerja so posebej okrašeni računalniki, tipkovnice, monitorji, celo skenerji, ki bi jih brez dvoma marsikdo še kako rad videl na delovni mizi, najbrž pa tudi drugje.

    Objavljeno: 10.11.2008
  • WPA razbit

    Po tem, ko so pred leti hackerji razmeroma hitro razbili zaščito za brezžična omrežja WEP, so nedavno pokazali, da lahko morda hitro in preprosto vdrejo tudi v komunikacije zaščitene z algoritmom WPA. Erik Tews in Martin Beck sta tako na konferenci PacSec v Tokiju pokazala algoritem, s katerim lahko bistveni del, ključ TKIP (temporal key integrity protocol), razbereta v manj kot 15 minutah. To je bilo sicer doslej že možno s tako imenovanimi slovarskimi napadi, vendar so ti potrebovali ogromno časa in procesne zmogljivosti.

    Objavljeno: 10.11.2008
  • Walkman in prenosni Hi-fi

    Sony Ericsson je v okviru podelitve glasbenih nagrad MTV Europe Music Awards predstavil nov mobilni telefon W705 Walkman, ki se odlično poda najnovejšemu brezžičnemu zvočniškemu sistemu Wireless Home Audio System MBS-900. Telefon in zvočniški sistem komunicirata prek vmesnika bluetooth, MBS-900 pa ima povrh vsega vgrajen radijski sprejemnik, ki omogoča samostojno rabo. Kljub skromnim dimenzijam zagotavlja bogat zvok z globokimi basi, saj premore celo globokotonec. Posebnost je tudi monokromatski zaslon OLED, na kateremu se izpisujejo naslovi trenutno predvajanih skladb.

    Objavljeno: 10.11.2008
  • Najzmogljivejša Gigaseta

    Čeprav prodaja mobilnikov nezadržno raste, se klasičnim telefonskim aparatom še dolgo ne bomo povsem odpovedali. V to so prepričani tudi pri Siemensu, kjer so za najbolj zahtevne uporabnike pripravili dva vrhunska modela. Vrh ponudbe predstavljata Gigaset SL780 in SL785 (s samodejnim odzivnikom).

    Objavljeno: 9.11.2008
  • Seagate stavi na diske SSD

    Največji svetovni proizvajalec diskov se resno podaja v boj za tržno prevlado v svetu diskov SSD. Seagate meni, da so SSD-diski prihodnost računalništva in prenosnih naprav, zato bo v naslednjih letih investiral vsaj 100 milijonov ameriških dolarjev v razvoj zanesljivih in cenovno ugodnih tehnoloških rešitev.

    Objavljeno: 9.11.2008
  • Applova multimedijska očala

    Budni spremljevalci novih patentov so na ameriškem patentnem uradu zoper zavohali izdelek prihodnosti. Tokrat gre za patent multimedijskih očal, vložila pa ga je družba Apple. Posebnost očal je zmožnost njihovega sledenja premikom glave in ustrezne korekcije prikazane slike.

    Objavljeno: 9.11.2008
  • Canonovi novi profesionalki

    Družina Canonovih ročnih video kamer profesionalne kakovosti je bogatejša za dve novinki. Modela XH G1S in XH A1S sta seveda kos visoki ločljivosti HDV1080i. Ključne izboljšave prejšnjih modelov so na novo oblikovan objektiv za udobnejše upravljanje, izboljšane zvočne lastnosti in razširjene možnosti ustvarjalnih snemalnih funkcij.

    Objavljeno: 8.11.2008
  • Windows 3.x – konec obdobja

    Zgodba je končana, bi lahko rekli. Windows 3.x se zasluženo podajajo na smetišče zgodovine, a odhajajo z dvignjeno glavo. Nenazadnje je imel ta operacijski sistem zelo dolgo življenje, saj so ga v Redmondu širši javnosti predstavili že davnega leta 1990, podpora zanj pa delovala do konca leta 2001. S prvim novembrom 2008 pa je Microsoft prenehal izdajati licence zanj in tako nepreklicno končal njegovo pot.

    Objavljeno: 8.11.2008
  • Yahoo! mrzlično išče kupca

    Yahoo! je očitno velikih škripcih, saj mu zadnje čase nič ne uspeva. Najprej mu je v vodo padel dogovor z Googlom glede delitve oglaševalskega kolača, nato so zavrnili ponudbo Microsofta za odkup podjetja. Sedaj pa se jim kolca ...

    Objavljeno: 8.11.2008
  • WiQuest zaprl svoja vrata

    Dan, ko je podjetje WiQuest predstavilo idejo brezžičnega USB-vmesnika, smo si zaomnili številni uporabniki, saj bi slednje za nas pomenilo bistveno enostavnejšo uporabo naprav, brez iskanja prostih vmesnikov in kablov za povezovanje. Žal podjetje, v katerem je bilo zaposlenih 120 ljudi, ni preneslo težkega tržnega boja, zato zapira svoja vrata.

    Objavljeno: 7.11.2008
  • Združitev zvoka in dizajna

    Proizvajalci glasbenih predvajalnikov včasih v želji po varčevanju naredijo veliko napako in posledično sicer povsem solidne izdelke opremijo s poceni in slabimi slušalkami, s čimer si dejansko naredijo več škode kot koristi. Prav zato je trg dodatne opreme, med katero sodijo tudi slušalke precej živahen. V tej gneči je težko izstopati, zato se je Philips zatekel k preverjenemu receptu – naprednemu dizajnu.

    Objavljeno: 7.11.2008
  • WD z multimedijskim predvajalnikom

    Gigant iz sveta trdih diskov se podaja v nove vode. Razvijalci v podjetju so namreč ugotovili, da uporabniki na diskih hranimo vse več video vsebin, zato je bila izdelava multimedijskega predvajalnika precej logična poteza. Izdelali so lično črno škatlico in ji nadeli ime WD TV Media Player. Slednja zna predvajati visokoločljive vsebine (filme, glasbo ter fotografije) iz kateregakoli USB-vira.

    Objavljeno: 6.11.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji