Novice

 • Tipkovnica iz usnja

  Japonski računalniški zanesenjaki si lahko po novem omislijo svojevrstno delovno orodje. Gre za tipkovnico (in miško), popolnoma oblečeno v kakovostno usnje. Pogruntavščina, ki sliši na ime Gokukawa, je očitno ročno izdelana, krasi pa jo tudi nalepka s ceno – na Daljnem vzhodu hočejo zanjo kar štiri evrske stotake.

  Objavljeno: 16.12.2008več
 • Novi Dreambox 8000

  V petek , 12. decembra je Dreambox Multimedia GmbH končno začel svojim distributerjem in trgovcem dobavljati težko pričakovani sprejemnik Dreambox 8000 HD PVR. Sprejemnik, ki so ga ljubitelji sprejemnikov Dreambox nestrpno čakali že vsaj dve leti, naj bi bil idealni »sanjski« (»dream«) digitalni televizijski sprejemnik, saj je zasnovan na odprtokodnem sistemu Linux, ima 400 megaherčni procesor MIPS, 128 MB pomnilnika Flash, 256 MB delovnega pomnilnika RAM in lahko sprejema poljuben digitalni televizijski signal (DVB-S, DVB-T, DVB-C), tako v SDTV kot tudi v HDTV ločljivosti, pričakujemo pa lahko tudi nadgradnjo za sprejem IPTV. V sprejemnik lahko vgradimo disk poljubne velikosti, na katerega lahko snemamo do osem sočasnih oddaj, in še snemalnik DVD, na katerega potem trajno arhiviramo izbrane posnetke. To pa še daleč ni vse. Sprejemnik ima številne priključke in možnosti razširitev; v dveh bralnikih kartic (CA) prepoznava naročniške kartice različnih standardov, v štiri dodatna razširitvena mesta za PCMCIA pa lahko vstavljamo še dodatne čitalce kartic, modul za brezžični internet (WiFi) in podobno. Na voljo so tudi trije priključki USB in dva čitalca pomnilniških kartic (Compact Flash oziroma SD). Najvažnejša pa je hitra (10/100 Mb/s) povezava v internet prek katere sprejemnik lahko postane video strežnik, ob tem pa uporablja najrazličnejše servise na internetu (nadgradnja programske opreme, elektronska pošta - s pomočjo brezžične tipkovnice, deskanje po spletu, igranje različnih iger, ipd).

  Objavljeno: 15.12.2008več
 • AMD pripravlja nov sistemski nabor

  Na splet so, morebiti zgolj naključno, pricurljale novice o novem sistemskem naboru, ki ga za prihodnje leto pripravljajo pri AMD-ju. Čipovje, ki naj bi nosilo oznako 880G, bo imelo vgrajeno grafično rešitev Radeon HD 3450 (jedro RV620) s podporo knjižici DirectX 10.1, v AMD-jev svet namiznikov pa prinaša tudi podporo pomnilniku DDR3.

  Objavljeno: 15.12.2008več
 • Mini prenosni računalniki gredo za med

  Kot ugotavljajo pri analitični hiši DisplaySearch, je letošnje leto tržišče mini prenosnikov (t. i. netbooki) dobesedno eksplodiralo. V primerjavi z lanskim letom, ko so omenjeni malčki našli milijon novih lastnikov, naj bi trgovci letos uspeli prodati kar 14 milijonov primerkov. Še posebej uspešno je bilo letošnje tretje četrtletje, ko so širom sveta prodali 5,61 milijona mini prenosnikov.

  Objavljeno: 15.12.2008več
 • Nvidia z dvojnimi procesorji

  Podjetje Nvidia naj bi predvidoma na januarskem sejmu CES predstavila nove grafične kartice, ki bodo vsebovale po dva grafična procesorja na isti kartici. S tem naj bi odgovorili na letošnjo predstavitev kartic AMD HD4870 X2, ki omogočajo največjo grafično zmogljivost brez uporabe zunanjega vodila za povezavo več kartic med sabo. Neuradno naj bi kartica imela oznako GeForce GTX 295, na njej pa bosta dva grafična procesorja GT200 v 55 nm tehnologiji. Na spletu je moč zaslediti informacije, da bo grafična kartica imela dva izhoda DVI in vmesnik HDMI, pomnilnika pa naj bi bilo kar 1.792 MB (896 MB x 2). Dva procesorja seveda pomenita večjo procesno moč, za katero bo skrbelo kar 480 pretočnih procesorjev, vodilo do pomnilnika pa naj bi bilo široko 2 x 338 bitov ali drugače povedano, kar 896 bitov. Kartica naj bi uporabljala tudi najhitrejše pomnilnike DDR3.

  Objavljeno: 14.12.2008več
 • HP z učinkovitejšimi akumulatorji

  Hewlett-Packard bo v začetku naslednjega leta začel v svojih prenosnikih ponujati nov tip akumulatorjev "Enviro", ki imajo daljšo življenjsko dobo in zagotavljajo večjo zmogljivost skozi celoten življenjski cikel. Trajanje delovanja pri današnjih akumulatorjih začne drastično upadati že pri okoli 150 polnjenjih, medtem ko bodo novi akumulatorji, ki so jih razvili pri družbi Boston Power, omogočali skoraj nespremenjeno delovanje za okoli 1.000 polnilnih ciklov. HP in Boston Power sta nov tip litijevih akumulatorjev testirala skoraj tri leta, po tem obdobju pa so vsi akumulatorji zadržali vsaj 80% prvotne zmogljivosti.

  Objavljeno: 14.12.2008več
 • Kocka Pano - preprostejši PC od PCja?

  Ameriško podjetje Pano Logic ponuja zamisel lahkega odjemalca, ki na delovni mizi nadomešča osebni računalnik s precej manjšo in preprostejšo napravo, vendar pri tem ohranja večino lastnosti znanih iz računalnikov PC. Majhna srebrna škatlica, ki na mizi zavzame površino ovitka za plošče CD, vsebuje vse, kar bi pričakovali od tipičnega osebnega računalnika - priključek za tipkovnico in miško, monitor, omrežni vmesnik, zvočnike in slušalko, tri priključke USB 2.0. Toda v njej bomo zaman iskali PC procesor, pomnilnik, disk in druge energijsko potratne sestavine.

  Objavljeno: 13.12.2008več
 • Prevodi v slovenščino, drugič

  Komur je všeč brezplačni sistem za strojno prevajanje besedil Google Translate, bo verjetno z veseljem posegel tudi po podobnem spletnem servisu Nice Translator. Podobnosti med obema storitvama so sicer precejšnje, saj Nice Translator temelji na istem spletnem servisu, kot Google Translate, vendar se obnaša nekoliko drugače. Skupna osnova tudi pomeni, da Nice Translator brez težav prevaja iz tujih jezikov v slovenščino in obratno. Razlika je v uporabniškem vmesniku, ki je v primeru servisa Nice Translator bolj dodelan, predvsem grafično prijetnejši, vendar še vedno minimalističen, še posebej primeren za uporabo na mobilnem telefonu ali ročnem računalniku. Nice Translator ima možnost samodejne zaznave jezika, v katerem tipkamo, ena najlepših lastnosti pa je sprotno prevajanje, kjer se rezultat prevoda izpisuje dobesedno med samim tipkanjem. Za zdaj je omejitve predvsem prevajanje v en jezik naenkrat, vendar avtorji obljubljajo nove zmožnosti.

  Objavljeno: 13.12.2008več
 • Google Chrome ni več beta

  Google je presenetljivo hitro zaključil z razvojem in objavil prvo končno različico spletnega brskalnika Chrome, ki ga je po oceni proizvajalca k sebi doslej preneslo že več kot 10 milijonov uporabnikov. Za razliko od mnogih storitev, ki so v razvojni fazi mesece ali celo leta, je Google z razvojem brskalnika zaključil v manj kot 100 dneh po prvi javni predstavitvi.

  Objavljeno: 12.12.2008več
 • Microsoft prenavlja BizTalk

  Microsoft je na konferenci Gartner Application Architecture prikazal nove dodatke za družino orodij BizTalk kot tudi objavil prvo javno razvojno različico prihajajočega strežnika BizTalk Server 2009. Prva zanimiva novost je BizTalk RFID Mobile, prvo orodje za zajem in obdelavo podatkov RFID namenjena mobilnim računalnikom z okoljem Windows Mobile. Z novim paketom je mogoče zagotoviti odčitavanje oznako RFID in obdelavo podatkov, tudi v načinu, kadar mobilna naprava ni povezana v omrežje s centralnim strežnikom.

  Objavljeno: 12.12.2008več