Novice

 • Mac OS gre v 3D?

  Sodeč po pisanju spletne strani MacRumors naj bi Apple razvijal tridimenzionalno namizje za osebne računalnike. Za zamisel naj bi že vložili prošnjo za patent, kjer je informacija tudi prišla na dan. Sodeč po skicah naj bi Apple za osnovo vzel dosedanji uporabniški vmesnik in znane elemente namizja, ki bi jih postavil v navidezni prostor s stanskimi "stenami" in stropom. Vse te dodatne površine naj bi hkrati služile kot dodatni prostor na namizju, do katerega naj bi uporabniki prišli z zelo preprostimi akcijami. Tretja dimenzija bi po teh načrtih prinesla tudi bolj naraven, vizualni način shranjevanja več dokumentov, ki bi bili dobesedno eden za drugim.

  Objavljeno: 12.12.2008več
 • Intel pripravlja 32-nm tehnologijo

  Intel je zaključil z razvojem nove generacije proizvodnega procesa, ki bo omogočala še večjo miniaturizacijo čipov, večjo zmogljivost in manjšo porabo. Usposobitev za 32-nm arhitekturo pomeni, da bo Intel že v naslednjem letu, predvidoma v zadnjem četrtletju, sposoben predstaviti povsem novo generacijo procesorjev na novih arhitekturi. S tem korakom obenem uspešno sledijo svoji dolgoročni strategiji "tick-tock", po kateri naj bi proizvodni proces in s tem tudi podlago za novo generacijo procesorjev, posodobili na vsakih 12 mesecev. Novi dosežek za prehod na 32-nm arhitekturo je že četrti zaporedni mejnik, ki so ga pri Intelu uspešno dosegli v začrtanem časovnem okviru. Da bi usposobili novo tehnologijo, so pri Intelu razvili več novosti, kot je druga generacija vrat high-k+metal, nov proces litografije in nov način postavitve posameznih tranzistorjev na vezje. Medtem, ko so novico in tehnične podatke razkrili na konferenci International Electron Devices Meeting, pri Intelu že pospešeno delajo na novi, 22-nm arhitekturi.

  Objavljeno: 11.12.2008več
 • MiFi - žepni usmerjevalnik

  Ameriški proizvajalec Novatel Wireless je predstavil doslej najmanjši brezžični usmerjevalnik, ki je namenjen rabi v kombinaciji z mobilnimi telekomunikacijskimi povezavami. Novatel MiFi v ohišju dovolj majhnem, da celoto spravimo v žep, združuje brezžični usmerjevalnik Wi-Fi in modem za povezavo prek omrežij HSPA, UMTS, CDMA in GSM. Usmerjevalnik namenjajo vsem tistim, ki jim je uporaba namenskih vmesnikov za mobilno telefonijo preveč zapletena ali pa tovrstni izdelki sploh ne delujejo v kombinaciji s ciljno napravo.

  Objavljeno: 11.12.2008več
 • Microsoft ponuja odprtokodni CMS

  Microsoft je objavil novo platformo Oxite za upravljanje spletnih vsebin s temeljem na tehnologiji ASP.NET MVC. Za podjetje je nekoliko presenetljivo, da so izdelek objavili kot odprto kodo, ki je dosegljiva na straneh servisa Codeplex. Cilj je, da omogočijo razvijalcem izdelati kompleksne sisteme za bloge oziroma možnost vgradnje CMS funkcionalnosti v druge spletne rešitve. Microsoft Oxite ni napisal zato, ker bi želel ponuditi še eno blogersko rešitev, temveč zato, da bi skupnosti razvijalcev in spletnih oblikovalcev MIX Online prikazal prednosti tehnologije ASP.NET MVC, ki omogoča lažji in hitrejši razvoj spletnih programov. Oxite vsebuje lepo število pomembnih funkcij, kot so povezave, seznami, komentarji (javni in avtenticirani), RSS dovodi in orodja za administracijo strani. Oxite omogoča tudi enostavno dodajanje novih strani in podstrani. Po naboru zmožnost se lahko primerja z drugimi orodji za bloge, vendar ga Microsoft pozicionira predvsem razvijalcem, manj končnim uporabnikom.

  Objavljeno: 11.12.2008več
 • Prvi čip za telefonijo 4G

  Korejski LG Electronics je prikazal prvo integrirano vezje, ki podpira novo tehnologijo Long Term Evolution (LTE), ki bo najbrž temelj za telefonijo in mobilne internetne povezave naslednje generacije. Novi čip, ki je v bistvu "modem" za širokopasovno mobilno povezavo v teoriji omogoča prenos podatkov s hitrostjo kar 100 Mb/s proti uporabniku in do 50 Mb/s iz smeri od uporabnika proti ponudniku internetnih storitev. V praksi so doslej prikazali nekoliko nižje hitrosti prenosa(60 Mb/s proti uporabniku in 20 Mb/s v drugi smeri), ki pa so še vedno bistveno večje od današnje najzmogljivejše tehnologije tretje generacije. Najzmogljivejši vmesniki HSDPA tako zmorejo le okoli 7,6 Mb/s proti uporabniku. Tehnologija LTE naj bi odprla pot k mobilnim video vsebinam, tudi v visoki ločljivosti. 100 Mb/s je načeloma dovolj, da bi 700 MB velik film prenesli v manj kot minuti. LG pričakuje, da bo trg komunikacij LTE v naslednjih petih letih doživel skokovito rast. Za leto 2012 napovedujejo prodajo 70 milijonov naprav LTE, leta 2013 pa kar 150 milijonov.

  Objavljeno: 10.12.2008več
 • Microsoft Office v spletni različici že naslednje leto

  Microsoft je napovedal, da bo v teku leta 2009 predstavil spletne različice priljubljenih pisarniških programov, med katerimi sta tudi Word in Excel. Uporabniki bodo lahko programe poganjali neposredno v brskalniku, brez namestitve dodatkov na računalnik. Pri Microsoftu so celo napovedali, da bo nova spletna pisarna delovala tudi v konkurenčnih brskalnikih in ne bo temeljila na doslej znanih platformah, kot je ogrodje Silverlight. Pričakujemo lahko več različic posameznega programa, ki se bodo razlikovale po zmogljivosti.

  Objavljeno: 10.12.2008več
 • Google uvaja opravila, povezuje koledarje

  Google je objavil manjše, a nadvse pomembne izboljšave za svojo spletno storitev Gmail in spletni koledar. Uporabniki imajo odslej možnost vnosa opravil (tasks), ki jih je mogoče aktivirati prek nastavitev poštnega servisa. Opravila se pokažejo samostojno okno ali pa kot manjše okno na spodnjem robu zaslona, ki ostane vedno vidno, tudi kadar se premikamo po spletni strani. Raba programa je zelo enostavna, saj je dovolj, če vtipkamo besedilo. Dodamo lahko datum, ki predstavlja rok izvedbe naloge, iz samega servisa Gmail pa je mogoče elektronska sporočila "poslati" med opravila. Google ima načrtu še številne izboljšave orodje, ki bodo objavljene postopoma v naslednjih mesecih.

  Objavljeno: 10.12.2008več
 • Firefox 3.1 beta 2 prinaša zasebnost

  Organizacija Mozilla je objavila drugo razvojno različico brskalnika Firefox 3.1, ki prinaša kopico pomembnih novosti. V primerjavi s prvo razvojno različico je najpomembnejša novost brez dvoma podpora za varno in zasebno brskanje z uporabo funkcije Private Browsing. V tem načinu Firefox ne hrani nobenih podatkov o spletni seji, kar pomeni, da ne beleži zgodovine, piškotkov, začasnih internetnih datotek in drugih podatkov o uporabniku ali njegovih aktivnostih na internetu. Zasebnost lahko vključimo na zahtevo ali pa zagotovimo preklop ob vsakem zagonu brskalnika. Podobne funkcije že ponujajo konkurenčni brskalniki, kot so Chrome, Safari in še nastajajoči Internet Explorer 8.

  Objavljeno: 9.12.2008več
 • HP prenavlja navidezne računalnike

  Hewlett-Packrd je objavil novo različico izdelka za virtualizacijo uporabniškega namizja, ki se namesto na osebnih računalnikih nahaja in izvaja na zalednih strežnikih v podatkovnem centru. Hkrati z novo kodo so izdelku spremenili tudi ime, ki je zdaj HP Virtual Client Essentials. Osnova zamisel HP-jevega izdelka je v temu, da je lažje upravljati kopico navideznih računalnikov v nadzorovanem podatkovnem centru, kot enako število računalnikov, ki so razpršeni po podjetju ali celo na različnih lokacijah.

  Objavljeno: 9.12.2008več
 • Google razvija ActiveX alternativo

  Google je predstavil novo tehnološko rešitev, ki omogoča neposredno izvajanje programov na uporabnikovem operacijskem sistemu namesto v spletnem brskalniku. Nova programska oprema z imenom Native Client omogoča izvajanje zahtevnejše kode na ciljnem osebnem računalniku, kar bo popeljalo spletne programe korak bližje temu, kar smo vajeni z običajnimi programi za operacijske sisteme. Na Native Client lahko gledamo tudi kot alternativo Microsoftovim gradnikom ActiveX ali platformi Adobe Alchemy, ki obe omogočata izvajanje kode na ciljem računalniku. Razvijalci spletnih programov tovrstne gradnike uporabljajo predvsem kot razširitve spletnih rešitev, ki dopolnjujejo, kar je težko ali prepočasno izvajati zgolj s spletno kodo.

  Objavljeno: 9.12.2008več