• Fujitsu bo prevzel Siemensov delež v FSC

    Siemensa se je gospodarska recesija lotila precej resno, saj so razprodaje njegovih oddelkov in lastništev vse pogostejše. Tokrat je »iz hleva šla še ena izmed večjih glav«. V začetku novembra so se namreč predstavniki družb Fujitsu Limited in Siemens AG dogovorili, da bo Fujitsu v skupni družbi Fujitsu Siemens Computers (FSC) pridobil še Siemensovo polovico deleža. Sprememba bo stopila v veljavo z začetkom prihodnjega aprila, skladno s pritrditvijo pristojnih vladnih agencij.

    Objavljeno: 6.11.2008
  • Si.mobil poenostavil naročniške pakete

    Si.mobil je danes predstavil nove naročniške pakete z imenom ZAME, ki nedvomno sodijo med najbolj preproste na svetu. Na voljo so trije paketi - enaZAME, triZAME in petZAME, pri čemer številke označujejo koliko storitev je vključenih v ceno naročnine. Pri paketu enaZAME so ob naročnini 12 evrov vključeni brezplačni klici v Si.mobilovo omrežje, pri triZAME so za 18 evrov vključeni brezplačni klici v Si.mobilovo in stacionarna omrežja ter brezplačno pošiljanje sporočil SMS, pri petZAME pa so za 60 evrov mesečno vključeni brezplačni klici v vsa mobilna in stacionarna omrežja v Sloveniji, pošiljanje sporočil SMS in 100 MB podatkov. Pri tem “brezplačno” pomeni 1001 minuto pogovorov oziroma sporočil SMS, tako kot pri paketih za mlade Orto u nulo in Orto beri. Vsi klici in sporočila, ki niso vključeni v pakete, oziroma presegajo 1001 enoto, se obračunavajo po 10 centov. Prenovljen pa je tudi paket Smart, ki ima sedaj zgolj 4 evre naročnine. S 15. novembrom bodo predstavili še paket petZAME BlackBerry, ki bo stal 70 evrov in vključeval tudi naročnino na storitev BlackBerry ter neomejen prenos podatkov v sklopu BlackBerryja.

    Objavljeno: 5.11.2008
  • Telefonski imenik Slovenije – brezplačen za najhitrejše

    Danes je izšel novi Telefonski imenik Slovenije 2009 (TIS), in sicer v vseh različicah. Knjižna oblika imenika je za najhitrejše brezplačno na voljo v 62 večjih trgovinah Mercatorja po Sloveniji. Število knjig je omejeno, v času pred izidom pa so posamezniki že rezervirali 15.000 knjig TIS-a v okviru prednaročniške akcije. Sprememba je opazna tudi na spletu – po novem pa je v celoti brezplačno iskanje po spletnem TIS-u, ki več ne omejuje prikaza rezultatov.

    Objavljeno: 5.11.2008
  • Prenosnik s CrossFireX

    Tezo, da zmogljiva grafika in prenosniki ne gredo skupaj, že dlje časa postavlja na laž Alienware, ki v kvazi-prenosnike pridno tlači tudi po dva grafična čipa. Zadnja novost iz njihovih proizvodnih trakov pa je prenosnik Alienware M17, v katerem utripata dva mobilna procesorja AMD/ATI Radeon HD 3800, povezana s tehnologijo CrossFireX.

    Objavljeno: 5.11.2008
  • Večja zamenjava v vrstah Appla

    Pri Applu se bodo v kratkem poslovili od svojega dolgoletnega sodelavca Tonya Fadella, ki je skrbel za brezhibno delovanje oddelka, zadolženega za izdelke iPod. Fadell pravi, da odhaja iz osebnih razlogov, znan pa je že njegov naslednik. Fadellovo mesto bo zasedel IBM-ov veteran (pri "modrih" je prebil kar 26 let) Mark Papermaster.

    Objavljeno: 5.11.2008
  • Mobilna telefonija: LG in Microsoft želita na vrh

    Ko velikani stopijo skupaj, se ponavadi manjšim igralcem na trgu slabo piše. Tokrat sta svojo željo po obvladovanju industrije mobilne telefonije obelodanila LG Mobile in Microsoft, s podpisom sporazuma o strateškem sodelovanju na področju mobilne konvergence.

    Objavljeno: 4.11.2008
  • Amis po novem pokriva skoraj vso Slovenijo

    Amisova pokritost trga s paketom storitev interneta, telefonije in televizije se je konec oktobra povečala iz 50 na okoli 90 odstotkov. Zahvaljujoč odločbi Agencije za pošto in elektronske komunikacije, lahko sedaj Amis ponuja svoje pakete tudi v omrežju Telekoma Slovenije.

    Objavljeno: 4.11.2008
  • ASUS z zložljivim ohišjem

    Proizvajalci računalniške periferije nas vsake toliko znajo dodobra presenetiti s kakšno odbito idejo. Tokrat je ta čast pripadla ASUS-u, ki je v proizvodnjo poslal novo serijo ohišij Vento TA-F. Ta se od sorodnih modelov tega proizvajalca ločijo po tem, da so »zložljiva«. Le razlog za njihovo proizvodnjo je, khm, čuden.

    Objavljeno: 4.11.2008
  • Nov vpoklic za Sonyjeve baterije prenosnikov

    Pri Sonyu si bodo polomijo z neustreznimi baterijami za prenosne računalnike zelo dobro zapomnili. Tako so samo v lanskem in predlanskem letu zamenjali več sto tisoč baterij, ki so bile označene za nevarne, saj bi lahko ob nepravilnem delovanju povzročile tudi požar. Pomanjkljivih izdelkov očitno še ni konec, saj je Sony izdal nov vpoklic - v menjavo mora novih 100.000 baterij ...

    Objavljeno: 3.11.2008
  • Samsung z SSD-diski za strežnike

    SSD-diski se začenjajo seliti tudi v strežniška okolja. Slednje ni nobeno presenečenje, saj za razliko od klasičnih diskov z magnetnimi ploščami porabijo bistveno manj energije in se manj segrevajo. Zaenkrat jih tepe le še realtivno majhna kapaciteta, a so pri Samsungu mnenja, da to ni bistvena ovira.

    Objavljeno: 3.11.2008
  • Windows Update bo doživel posodobitev

    Pri Microsoftu so objavili namero, da bodo v naslednjem mesecu ali dveh zopet temeljiteje posodobili svojo spletno storitev Windows Update, da bo ta še bolje stregla uporabnikom njihovih izdelkov. Glavna novost bo možnost prenosa in namestitve več kot 80 posameznih popravkov za posamezni operacijski sistem ...

    Objavljeno: 2.11.2008
  • RIM pred novo tožbo

    Podjetje Mformation, ki se ukvarja z izdelavo programske opreme za upravljanje mobilnih naprav, je na sodišče vložilo tožbo zoper korporacijo RIM. V obtožbi navajajo, da RIM s svojimi napravami BlackBerry krši dva njihova patenta, niso pa razkrili, kakšnega zneska za morebitno škodo si želijo.

    Objavljeno: 2.11.2008
  • Asus Eee za samo 200 dolarjev

    Po tem, ko so v letu 2008 naredili pravo malo revolucijo z mini prenosnikom Eee, želijo pri Asusu v naslednjem letu narediti nov preboj - osnovni model naj bi stal le 200 dolarjev. Ko je v začetku leta tajvanski proizvajalec predstavil mini prenosnik za 300 dolarjev, je povsod zbudil pozornost javnosti, vendar nobeden izdelku ni pripisoval tak uspeh, kot ga je bil ta deležen. Samo v zadnjem četrtletju je Asus prodal 1,7 milijonov primerkov različnih modelov Eee, ki so odlično prodajo ravno zaradi prvotnega vzornika. Zanimiv je tudi podatek, da kar 70% računalnikov Eee prodajo z okoljem Windows XP in ne Linuxom, kot bi bilo moč sklepati na prvi pogled. V letu 2009 bo tako prišel na vrsto še cenejši model, ki pa bo, kot zdaj kaže celo nekoliko zmogljivejši od današnjega najmanjšega modela. Imel naj bi 10-palčni in ne 7-palčni zaslon, kot danes.

    Objavljeno: 1.11.2008
  • Panasonic bi rad kupil Sanyo

    V visokih krogih se šušlja o enem najzanimivejših nakupov ta hip. Gigant Panasonic namreč išče načine, kako se dokopati do tehnologije za izkoriščanje solarne energije, zato je že našel potencialno »tarčo«. Skupini, ki si lasti dobrih 70 odstotkov korporacije Sanyo in jo sestavljajo podjetje Goldman Sachs Group ter banki Sumitomo Mitsui Banking in Daiwa Securities SMBC, so namreč že predlagali odkup deležev.

    Objavljeno: 1.11.2008
  • Lenovo prenavlja namizne računalnike

    Kitajski Lenovo je predstavil novo družino osebnih računalnikov ter poseben mini prenosnik namenjen učencem in študentom. Prva novost so namizni računalniki ThinkCentre M58/M58p, nasledniki družine priznanih poslovnih računalnikov, ki v novi različici stavijo zlasti na energijsko učinkovitost. Novo orodje Power Manager tako upraviteljem sistemov omogoča spremljanje in nastavljanje energijske porabe na daljavo, kar je bilo doslej prepuščeno pretežno posameznikom. Z mislijo na daljinsko upravljanje so pripravili tudi modul Hardware Password Manager, ki omogoča upraviteljem varno ponastavljanje različnih gesel na daljavo.

    Objavljeno: 31.10.2008
  • Sun z veliko izgubo

    Finančna kriza je kot kaže močno prizadela ameriško podjetje Sun, ki je v zadnjem poslovnem četrtletju zabeležilo izgubo v višini kar 1,68 milijarde dolarjev. To je že tretje četrtletje, ko Sun ne dosega pričakovanj finančnih analitikov, svoje prvo poslovno četrtletje 2009 pa so zaključili celo nižje od svojih lastnih opozoril pred nekaj tedni. Večina izgube je sicer posledica enkratnih stroškov zaradi oslabitve sredstev (približno 1,45 milijarde dolarjev), vendar je tudi brez tega podjetje v rdečih številkah. Promet je v četrtletju znašal 2,99 milijarde dolarjev, 7,1% manj kot v enakem obdobju leta 2007, za 8,3% pa je padla tudi povprečna marža. Razloge gre iskati predvsem v dejstvu, da je Sun eden od večjih dobaviteljev IT opreme in storitev finančnemu sektorju, ki ga je kriza najbolj prizadela. Prodaja je v četrtletju samo v ZDA padla za 13%, na to pa se so se odzvali tudi delničarji, zaradi česar je vrednost družbe najnižja v zadnjih desetih letih. Podjetje se tudi že sooča z begom znanja, saj je družbo v zadnjem času zapustilo nekaj najboljših inženirjev.

    Objavljeno: 31.10.2008
  • Video očala za iPhone

    Podjetje Myvu je objavilo, da njihova video očala Myvu Crystal omogočajo uporabnikom mobilnih telefonov Apple iPhone spremljanje video posnetkov, kot da bi jih spremljali v kino dvoranah. Tehnologija, ki jo je podjetje v osnovi razvilo za vojaško rabo, omogoča prikaz video posnetkov v VGA ločljivosti tik pred očmi uporabnika, učinek pa je enak, kot bi ga doživeli pri spremljanju filmov na velikem platnu. Myvu Crystal sicer deluje tudi s predvajalniki Apple iPod in Microsoft Zune, prenosnimi DVD predvajalniki in igralnimi konzolami, podpirajo pa tudi izbrane mobilne telefone proizvajalcev Samsung in Nokia. Myvu Crystal v ZDA stane 299 dolarjev.

    Objavljeno: 31.10.2008
  • HP prenavlja netbooke

    HP je predstavil tri mini prenosne računalnike, ki so namenjeni pretežno za spletno rabo, imajo pa skoraj identično zasnovo. Vsi so tanjši kot 2,5 cm in tehtajo manj kot kilogram, temeljijo pa na Intelovih procesorjih Atom s takom 1,6 GHz. Na voljo so z 8,9 oziroma 10,2-palčnimi zasloni z zadenjsko osvetlitvijo LED, premorejo pa ločljivost 1024 x 600 pik. Kupci lahko računajo na razmeroma bogat nabor vmesnikov in dodatkov, kamor sodijo Wi-Fi, bluetooth, dvojna vrata USB, vgrajena pa je tudi video kamera. Osnovni modeli imajo diske SSD velikosti 8 ali 16 GB, za doplačilo je na voljo klasičen disk velikosti 60 GB. Izhodiščni model nosi oznako HP Mini 1000, nameščeno ima okolje Windows XP in je v ZDA že voljo za 399 dolarjev.

    Objavljeno: 30.10.2008
  • LaCie ponuja brezplačne varnostne kopije

    Podjetje LaCie, znano po svoji ponudbi zunanjih diskov, se je odločilo kupce privabiti s posebno ponudbo, po kateri ob nakupu njihovih diskovnih izdelkov kupec dobi leto dni brezplačne rabe varnostnih kopij v profesionalnem podatkovnem centru. LaCie se je glede varnostnih kopij povezalo z družbo Carbonite, ki proizvaja programsko opremo za varnostne kopije, kot tudi storitve podatkovnega centra. Leto dni brezplačne rabe se začne z namestitvijo in aktivacijo programske opreme. Slednja zna samodejno zaznati nove in spremenjene datoteke, ki jih nato na varen način s pomočjo kriptiranja in kompresije prenese prek varne SSL povezave v namenski podatkovni center. Programska oprema zna samodejno zaznati zmanjšano aktivnost računalnika, tako da je delovanje povsem neopazno za uporabnika. Storitev je za zdaj na voljo za računalnike PC z okoljem Windows, kasneje se bo pridružila ponudba za Mace.

    Objavljeno: 30.10.2008
  • Ubuntu 8.10

    Ubuntu je objavil nove različice svojih distribucij Linuxa za namizne računalnike in strežnike. Nove različice bodo še posebej veseli lastniki prenosnikov, saj med mnogimi izboljšavami srečamo podporo za omrežja 3G, pri katerih operacijskih sistem omogoča samodejno tavanje (roaming) med ožičenimi, Wi-Fi in 3G omrežji. Ubuntu Linux 8.10 poleg tega prinaša "sejo za goste", v kateri lahko damo nekomu drugemu možnost uporabe računalnika, brez da bi pri temu ogrozili svojih podatkov in nastavitev.

    Objavljeno: 29.10.2008
  • Modni fotoaparat

    Pentax je za ljubitelje fotoaparatov in modnih dodatkov pripravil posebno različico zrcalno-refleksnega modela K-m, ki je okrašena z številnimi kristali priznanega modnega oblikovalca Swarovski. Osnova je sicer aparat z 10,2 milijoni pik, ki stane v kompletu z objektivom 18-55 m okoli 500 evrov. Posebna različica pa ima ohišje okrašeno z ročnim delom in dodanimi svetlikajočimi kristali, za kar je potrebno odšteti okoli 3.000 evrov.

    Objavljeno: 29.10.2008
  • Microsoft: pisarna se seli na splet

    Microsoft na konferenci PDC vsak dan znova iz rokava potegne novega asa. Danes so zbranim slušateljem predstavili prve zametke nove pisarne. Office 14, kot zadeva nosi delovno ime (13 so izpustili, vraževerje?), bo tesno povezan s spletom, dobesedno.

    Objavljeno: 28.10.2008
  • Novembrska številka Monitorja že na voljo

    Še pred prazniki je izšla nova številka revije Monitor. Seveda je na voljo tudi nov Monitor TV, ki je na priloženi plošči (ki jo lahko dobite tudi kot naročniki) v navadni in HD ločljivost.

    Objavljeno: 28.10.2008
  • Amazonova vitrina

    Amazon je predstavil nov pogled na svojo spletno trgovino z vpeljavo grafičnega vmesnika Windows Shop, ki prinaša tridimenzionalni pogled na najbolj zanimive novosti. Novi vmesnik naj bi imel enako vlogo, kot jih imajo okrašene vitrine v klasičnih trgovinah, s to razliko, da je Amazon Windows Shop povsem interaktiven. Uporabniki se s smerniškimi tipkami na tipkovnici premikajo med velikimi ikonami - posterji, ki oglašujejo posamezen izdelek, če pa se trenutek ustavijo pri posameznem artiklu, se prične pretočno predvajanje reklame - zvočnega zapisa pri glasbi in knjigah, video posnetkov pri filmih in igrah. Če se stranka odloči za nakup izdelka, je na voljo hitra poveza na blagajno, podobno kot pri ostalih Amazonovih storitvah. Celota je izdelana v Adobe Flashu, za hitro delovanje pa skrbi Amazonova platforma za računalništvo v oblaku - Amazon S3.

    Objavljeno: 28.10.2008
  • Microsoft v oblakih – tu je Windows Azure

    Microsoftova konferenca za profesionalne razvijalce programskih rešitev, PDC 2008, je postregla s prvo veliko najavo. Ray Ozzie, Microsoftov glavni programski arhitekt, je naznanil razpoložljivost Windows Azure. Gre za storitev računalništva v oblaku, ki predstavlja izredno napredno platformo za gradnjo programskih rešitev in storitev v računalništvu.

    Objavljeno: 28.10.2008
  • Preizkusili smo: Windows 7 (pre-beta)

    Za prvi vpogled v najnovejši zvarek kode izpod prstov mastno plačanih inženirjev iz Redmonda smo morali odleteti v Los Angeles, Kalifornijo torej. Vroče okolje nas ni razočaralo, saj je postreglo z nekaj vročimi novostmi. Osredotočili se bomo na Windows 7, torej operacijski sistem naslednje generacije, ki bo končne uporabnike dosegel v drugi polovici prihodnjega leta.

    Objavljeno: 28.10.2008
  • Obiskali smo razvojno konferenco Blackberry

    Od 20. do 23. oktobra je v Santa Clari v ameriški Kaliforniji potekala prva konferenca razvijalcev, ki svoje rešitve razvijajo na popularnih dlančnikih podjetja Research in Motion - BlackBerry. Videli smo okrog 400 razvijalcev, predvsem iz severne Amerike, Evropejci smo bili bolj skromno zastopani. Zbrane je nagovoril Mike Lazaridis, solastnik in CEO podjetja RIM, pa tudi prvi mož skupine Black Eyed Peas znan kot Will-I-Am.

    Objavljeno: 27.10.2008
  • Toshiba se hoče vrniti na vrh

    Toshiba, ki je bila pred leti pojem za prenosne računalnike, je v zadnjih letih to svojo prednost izgubila. Vendar se imajo Japonci na prvo mesto namen vrniti, vsaj tako so nas prepričevali na sedaj kot kaže že redni vseevropski tiskovni konferenci v Berlinu.

    Objavljeno: 27.10.2008
  • Firefox, ki je hitrejši kot Chrome

    Organizacija Mozilla je predstavila prvo javno preizkusno različico projekta Minefield, pod katerim nastaja nova, bistveno hitrejša osvežitev brskalnika Firefox. V končni različici bo Minefield nosil oznako Firefox 3.1, predvsem pa bo okoli 10% hitrejši od še vročega hitrostnega rekorderja, brskalnika Google Chrome. Avtorji so ubrali novo taktiko pri nalaganju spletnih strani, predvsem pa spremenili kodo, ki hitreje interpretira ukaze v JavaScriptu. Brskalnik je na voljo za Windowse, Linux in MacOS, podpira pa obstoječe dodatke za Firefox 3, z vključitvijo posebnega združljivega režima delovanja.

    Objavljeno: 27.10.2008
  • Novi paketi popravkov za Office, Visto

    Microsoft je v enem od svojih blogov objavil, da bodo v začetku naslednjega leta, nekje med februarjem in aprilom, objavil drugi komplet popravkov za svoje glavne uporabniške programe - Office 2007 in Windows Visto. Že pred časom so objavili, da bodo v Office vgradili podporo zapise Open Document Format (ODF), XML Paper Specification (XPS) in Portable Document Format (PDF). Novost pa je objava informacij o izboljšavah na področju zanesljivosti delovanja koledarjev v Outlloku, hitrosti delovanja Outlooka, načinu uporabe grafikonov v PowerPointu, Excelu in Wordu. Izboljšali naj bi tudi podporo za različne algoritme šifriranja dokumentov, ki so podprti v operacijskem sistemu. Prenovo načrtujejo tudi za strežniške izdelke SharePoint in Project Server, dodali pa naj bi tudi nekaj novih funkcionalnosti.

    Objavljeno: 27.10.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji