Objavljeno: 27.10.2008

Obiskali smo razvojno konferenco Blackberry

Od 20. do 23. oktobra je v Santa Clari v ameriški Kaliforniji potekala prva konferenca razvijalcev, ki svoje rešitve razvijajo na popularnih dlančnikih podjetja Research in Motion - BlackBerry. Videli smo okrog 400 razvijalcev, predvsem iz severne Amerike, Evropejci smo bili bolj skromno zastopani. Zbrane je nagovoril Mike Lazaridis, solastnik in CEO podjetja RIM, pa tudi prvi mož skupine Black Eyed Peas znan kot Will-I-Am.

Novih Stormov je bilo na konferenci kar precej, tako da smo si jih lahko natančno ogledali in preizkusili. Gre za atraktivno napravo z inovativnim zaslonom na dotik, ki se ob pritisku nekoliko odmakne in klikne, tako da daje občutek tipkanja po tipkovnici.

Glavni poudarki konference so bili naslednji:

- iPhone očitno precej vpliva na razmišljanje razvojnikov v RIM, zato bomo uporabniki BlackBerry naprav kmalu dobili nekatere piškotke, ki so tam že na voljo. Razvojniki so dobro sprejeli najavo dveh novih storitev, ki bosta olajšali prodajo programske opreme manjših proizvajalcev, Application Storefront in BlackBerry Application Center. Čeprav žive predstavitve nismo videli, lahko predvidevamo, da bo ideja podobna Applovi iStore, BlackBerry dlančniki pa bodo imeli že prednameščeno aplikacijo za enostaven dostop do novih aplikacij (BlackBerry Application Center).

Razvoj aplikacij za dlančnike, ki temeljijo na spletnem aplikacijskem strežniku je vedno bolj aktualen. Zato RIM na novo ponuja kup orodij, ki omogočajo res enostavno prilagajanje obstoječih spletnih aplikacij in razvoj novih v integriranih razvojnih okoljih (IDE). Ponujajo dve možnosti: Eclipse in MS Visual Studio 2005/2008. BlackBerry dodatki so res lepo integrirani v obe orodji, tako da je mogoče znotraj obeh razhroščevati kodo, tudi JavaScript ki se izvaja na dlančniku – pravzaprav v emulatorju dlančnika, ki je tudi integriran v razvojno okolje. Kot zanimivost naj omenimo, da je emulator narejen kot emulator strojne opreme, deluje torej tako, da najprej naloži operacijski sistem itd, kar omogoča res pravo emulacijo, ki se obnaša ravno tako kot pravi dlančnik. Emuliramo lahko tudi razmere v brezžičnem omrežju in stanje baterije. Z novim brskalnikom, ki je na voljo od OS 4.6 naprej je omogočena tudi izdelava sofisticiranih AJAX kontrol in podobnih poslastic. Podprli so tudi tehnologijo Google Gears, ki omogoča enostavno shranjevanje celotnih spletnih strani lokalno, tudi če so deloma dinamične. Obeta se pravi razcvet takih aplikacij, saj lahko sedaj razvijalci spletno platformo na BlackBerry napravah uporabljajo tudi za razvoj aplikacij, ki delujejo, ko povezava ni na voljo.

-Videli smo tudi delujočo relacijsko bazo na dlančniku - uporabili so SQLite, ki izhaja iz standarda SQL 92. Omenimo naj, da je lepo povezana na vse strani, torej v Java okolje in v spletne aplikacije Gears. Omogoča lokalno hranjenje relacijskih podatkov na dlančniku, kar je z novimi dlančniki z mnogo internega in dodatnega SD pomnilnika postalo zelo aktualno. Podpira pa seveda tudi transakcije, kar bo zelo zanimivo za resne poslovne aplikacije.

-V poslovnem svetu je opazen napredek pri razvojnem okolju MDS, ki pa je žal zanimiv le za uporabnike, ki imajo v svojem okolju BlackBerry Enterprise strežnik (BES). Omogoča hitri (RAD) razvoj aplikacij za korporativne potrebe. Arhitektura je prilagojena črpanju podatkov iz spletnih storitev. Ko so spletne storitve zagotovljene, je razvoj aplikacije res enostaven. Vse poteka več ali manj vizualno, gradnike z miško položimo na ekran dlančnika, v lastnostih povežemo izvore, ki so povezani na spletne servise. Tako lahko korporativne podatke iz naših zalednih baz pripeljemo na dlančnik dobesedno v nekaj minutah, izdelano aplikacijo pa potisno objavimo določeni skupini uporabnikov. MDS za povezovanje uporablja JavaScript, ki se izvaja na dlančniku, tako da je vse skupaj kar fleksibilno. Razvoj je zopet izjemno lepo integriran v obe razvojni okolji (Eclipse in Visual studio), celo do te mere, da se MDS aplikacija zaveda spletnih servisov, ki jih razvijamo znotraj iste rešitve. Deluje tudi InteliSense in podobno…

Konferenca je bila odlično sprejeta, tako da verjetno lahko računamo na ponovitev naslednje leto.

www.blackberrydeveloperconference.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji