Objavljeno: 28.10.2008

Preizkusili smo: Windows 7 (pre-beta)

Za prvi vpogled v najnovejši zvarek kode izpod prstov mastno plačanih inženirjev iz Redmonda smo morali odleteti v Los Angeles, Kalifornijo torej. Vroče okolje nas ni razočaralo, saj je postreglo z nekaj vročimi novostmi. Osredotočili se bomo na Windows 7, torej operacijski sistem naslednje generacije, ki bo končne uporabnike dosegel v drugi polovici prihodnjega leta.

Microsoftovi razvijalci so nam dali vpogled v t. i. Pre-beta različico, imenovano tudi M3, ki je še daleč od končnega izdelka, a deluje zelo obetavno. Na prvi pogled (ki seveda še ni dokončen) se zdi, da je novi operacijski sistem, oziroma njegovo namizje mešanica Windows Viste in nekaterih prijemov konkurenčnih izdelkov. Uporabniški vmesnik je bogatejši za t. i. »jump lists«, ki so neke vrste izskočna okna z vsebino odprtih aplikacij. Ta omogočajo precej hitrejše delo z namizjem, saj omogočajo hiter in enostaven pregled vsebin v oknih, uporabnik pa si v opravilno vrstico lahko navleče sleherni program, ki mu je všeč, ter prilagodi vsebino prikaza.

Nasploh novi vmesnik deluje bolj intuitivno, saj so Microsoftovci želeli poenostaviti uporabniško izkušnjo ter tako pritegniti tudi manj vešče računalničarje – kar jim je nenazadnje tudi uspelo. Sistem upravljanja z okni je bil deležen dodatne inteligence, saj zdaj obvlada različne povečave in pomanjšave, premike, skoke ter menjave oblik skladno z uporabnikovimi pričakovanji. Gadgeti iz Viste so se osvobodili desnega roba zaslona in se zdaj po slednjem lahko prosto gibljejo. Nekaj dodatne pameti so namenili tudi upravljalcu datotek, ki se bolje znajde v knjižicah ter pri komunikaciji z drugimi omreženimi računalniki in napravami – kakopak pa tudi z datotekami na njih. Vsi ti manjši in večji dodatki so pripomogli k temu, da uporabnik obvlada namizje in ga lažje organizira skladno s svojim okusom.

Ker je novosti v Windows 7 še precej, za vas pripravljamo podrobnejši pregled, ki ga bomo objavili v decembrski številki. Tako boste že letos izvedeli, kaj si lahko obetate od sedmih polken, ki kanijo iziti v drugi polovici prihodnjega leta.

www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji