• Tipkovnicam lahko prisluškujemo

    Majhna elektromagnetna sevanja, ki jih ustvarimo pri tipkanju na tipkovnico, lahko razmeroma preprosto zaznamo in dekodiramo tudi na večji razdalji. To so pokazali švicarski raziskovalci iz univerze v Lausanni, ki so pri eksperimentu uporabili razmeroma nezahtevno laboratorijsko opremo in preprosto anteno za dekodiranje signalov. Ker vsaka tipka ustvari nekoliko različno sevanje, je moč napisati program, ki vrednosti preprosto spremeni v znake.

    Objavljeno: 27.10.2008
  • Namizni rekorder z diski SSD

    Medtem, ko so diski SSD v prvi vrsti namenjeni prenosnim računalnikom, velika hitrost prenosa podatkov odpira vrata tudi za širšo rabo v drugih tipih računalnikov. Mali japonski proizvajalec računalnikov DosPara je tako začel s prodajo namiznega računalnika, ki mu ta hip najbrž ni para glede hitrosti prenosa podatkov v glavni pomnilnik. Računalnik z imenom Primer SSD-RAID ima namreč vgrajenih šesti diskov SSD (Intelovi X-25M) povezanih v polje RAID, ki omogočajo skupno hitrost branja podatkov kar 1119,73 MB/s, skupaj pa nudijo tudi 480 GB pomnilniškega prostora. Računalnik sicer temelji na procesorju Intel Core 2 Duo E8500 s taktom 3,16 GHz, premore 4 GB RAM in dvojno kartico Nvidia GeForce 9600 GT. Kot običajno je potrebno za visoko zmogljivost pošteno plačati - v tem primeru kar 9340 dolarjev ali preračunano, skoraj 7.300 evrov.

    Objavljeno: 26.10.2008
  • P2P omrežja s strmo rastjo

    Sodeč po raziskavi družbe Multimedia Intelligence bodo omrežja P2P, kot je Bittorent, v naslednjih petih letih zrasla kar za 400%. Če se je po internetu še lani izmenjalo okoli 1,6 PB mesečno, naj bi promet leta 2012 v omrežjih P2P dosegel nivo 8 PB na mesec. Prenos najrazličnejših vsebin, od katerih je večina nelegalnih, predstavlja danes že 44% vsega internetnega prometa potrošnikov in 33,6% vsega internetnega prometa v ZDA. Jeseni 2008 je samo omrežje Bittorent vsebovalo 1,45 milijona različnih datotek, ki so skupno prvič presegle mejo milijon gigabytov (1 PB).

    Objavljeno: 26.10.2008
  • Baltimore prvi z WiMaxom

    Baltimore je prvo ameriško mesto, pa najbrž ne samo to, ki je v celoti pokrito z brezžičnim omrežjem WiMax. Omrežje, ki je začelo komercialno delovati sredi oktobra, je pripravil ameriški telekomunikacijski ponudnik Sprint, predstavlja pa prvi korak k resničnemu mobilnem internetu v številnih ameriških mestih. Hkrati predstavlja alternativo žičnim povezavam, ki zaradi zastarelosti v ZDA pogosto ne omogočajo visokih podatkovnih prepustnosti. Sprint je v ta namen ustanovil posebno poslovno enoto z imenom Xohm, obljubljajo pa prenosne hitrosti do 10 Mb/s v obe smeri na razdalji približno 10 kilometrov.

    Objavljeno: 25.10.2008
  • Qosmio za gamerje

    Toshiba je začelo s prodajo novega prenosnika iz družine Qosmio, ki ima ambicijo postati najbolj zaželen model s strani ljubiteljev iger. Qosmio X305-Q708 je opremljen s procesorjem Core 2 Extreme QX9300, vgrajeni sta dve grafični kartici Nvidia GeForce 9800M GTS s skupno 1 GB RAM, glavni pomnilnik velikosti 4 GB je tipa DDR3 s taktom 1066 MHz, vgrajena pa sta kar dva diska: klasični magnetni z zmogljivostjo 320 GB in pomnilniški SSD velikosti 128 GB, ki je namenjen predvsem hitrejšemu delovanju sistema.

    Objavljeno: 25.10.2008
  • Interaktivno ogledalo

    Imate preveč časa in znanja? Bržkone ne, toda če se čutite sposobne, si lahko izdelate lastno interaktivno ogledalo, prav tako kot je to storil Alpay Kasal. Inovativna zamisel je sestavljena iz posameznih standardnih komponent.

    Objavljeno: 24.10.2008
  • Cene LCD-televizorjev bodo padle

    Tako vsaj menijo analitiki družbe NPD Group. Črni petek za prodajalce televizorjev naj bi se zgodil enkrat konec novembra, saj naj bi se cene ploskih zaslonov znižale tudi do 40 odstotkov. Povprečni 32-palčni LCD-televizor, ki danes velja okoli 450 evrov, naj bi čez slab mesec in pol stal manj kot tri evrske stotake.

    Objavljeno: 24.10.2008
  • USB-prstani

    Priznamo, videli smo že vse mogoče naprave z USB-vmesniki, vendar so nas uspeli Japonci še enkrat več presenetiti. Na Daljnem Vzhodu so očitno mnenja, da si vsak nadebuden računalničar mora omisliti tudi USB-prstan, žal pa je izbira motivov precej skopa. Na voljo so, vsaj zaenkrat, le lobanje različnih barv.

    Objavljeno: 23.10.2008
  • Panasonicova gorivna celica za prenosnike

    Pri Panasonicu so razvili gorivno celico, namenjeno prenosnim računalnikom. Ta se po svojih dimenzijah ne razlikuje od običajnih litij-ionskih baterij, vanjo pa gre dobra dva decilitra goriva (visok koncentrat metanola), kar po besedah inženirjev zadošča za 20 ur avtonomije sodobnega prenosnika.

    Objavljeno: 23.10.2008
  • Najdi.si s svetovnim iskalnikom

    Najdi.si je te dni dopolnil 8 let in ves čas ostaja najbolj obiskana slovenska spletna stran. Skrbniki iskalnika so za jubilej uporabnikom pripravili novo brezplačno storitev – svetovni iskalnik. Novost je sicer še v preizkusni fazi (beta), a deluje solidno. Odslej lahko uporabniki Najdi.si iščejo informacije ne samo po slovenskem spletu, ampak tudi po svetovnem, torej po tujih spletnih straneh in dokumentih.

    Objavljeno: 22.10.2008
  • Yahoo namerava odpustiti več kot tisoč zaposlenih

    Po poročanju časnika The Wall Street Journal naj bi spletni gigant Yahoo po vseh zadnjih peripetijah okoli prodaje podjetja in špekulacij s cenami delnic bil v nezavidljivem položaju. Da je na zunaj harmonično podjetje res v škripcih, kažejo tudi govorice, da bo v kratkem odpustil več kot tisoč zaposlenih.

    Objavljeno: 22.10.2008
  • Brezžični gigabit

    Kljub temu, da brezžični N-standard snovalci prestavljajo že v nedolged, pa v industriji ne vlada zatišje. Podjetje Quantenna je pripravilo nov izdelek, ki se ponaša s povsem drugačnim pristopom k pametni gradnji brezžičnih omrežij in povezav. Novo čipovje naj bi s kombinacijo večih anten omogočalo brezžične prenose gigabitnih hitrosti.

    Objavljeno: 22.10.2008
  • Večfunkcijska miza

    Večfunkcijski ni le oznaka za tiskalnike, kaj dobro se znajde tudi v pohištvu. Prav računalniškega pohištva, torej namenskega, je na trgu vse premalo, zato smo toliko bolj veseli univerzalnih rešitev, kakršna je miza Da-Bloom.

    Objavljeno: 22.10.2008
  • Novosti iz sveta procesorjev

    Priprava na hladnejše vremenske pogoje očitno dejavno vpliva tudi na oba največja proizvajalca procesorjev. Ta sta že izdala svoje načrte za konec letošnjega in začetek prihodnjega leta. Pri Intelu bodo predstavili več varčnih procesorjev, AMD pa pripravlja več zmogljivih dvojedrnikov.

    Objavljeno: 21.10.2008
  • Intel kupil podjetje, specializirano za mrežne rešitve

    Procesorski gigant Intel je pod svojo streho za 8 milijonov ameriških dolarjev spravil podjetje NetEffect, specialista za omrežne rešitve na področju strežnikov. Kupljeno znanje bodo pri Intelu s pridom uporabili za izboljšanje ponudbe svojih omrežnih vmesnikov.

    Objavljeno: 21.10.2008
  • Prihaja še en dvoprocesorski Radeon

    AMD je sicer že sredi avgusta najavil prihod dvoprocesorskega ATI Radeona HD 4850 X2, a kartice še vedno ni na spregled. No, trgovci naj bi jo v prihodnjih tednih končno dobili, saj je AMD prve kartice že razposlal proizvajalcem osebnih računalnikov.

    Objavljeno: 20.10.2008
  • Acer menja proizvajalca svojih mini prenosnikov

    Netbooki, tako v svetu pravijo v zadnjem času izjemno priljubljenim mini prenosnim računalnikom, se prodajajo kot vroče žemljice. S prodajo svojega modela Acer One pa Acer, ki je sicer tretji največji proizvajalec osebnih računalnikov, ni zadovoljen, zato bo prihodnje leto s prihodom nove generacije zamenjal tudi proizvajalca.

    Objavljeno: 20.10.2008
  • Drugi paket popravkov za Visto bo na voljo pred Windows 7

    Pri Microsoftu že pridno zbirajo poročila uporabnikov o najrazličnejših težavah z operacijskim sistemom Vista in pripravljajo obsežnejši paket popravkov zanj. Vista Service Pack 2 (krajše SP2) pa naj bi uporabniki prejeli šele pozno prihodnje leto, vsekakor pa pred izidom Windows 7, ki je napovedan za konec leta 2009 oziroma začetek 2010.

    Objavljeno: 19.10.2008
  • Prenovljeni Joost

    Spletni portal Joost, ki ponuja storitve spletne televizije, je doživel večjo tehnološko prenovo. Snovalci so namreč vanj vgradili podporo tehnologiji Flash, tako da je sedaj ogled video vsebin mogoč neposredno iz spletnega brskalnika, medtem ko so uporabniki prej za to opravilo morali s spleta prenesti in namestiti program Joost media player.

    Objavljeno: 19.10.2008
  • Ericsson Televisionary

    Ericsson je imel v začetku oktobra na Dunaju kratko predstavitev za novinarje sosednjih dežel na temo razvoja digitalne in mobilne televizije. Ericsson ki je eden vodilnih svetovnih ponudnikov opreme za omrežja mobilne telefonije, si veliko obeta od širokopasovnih mobilnih omrežij, ki bodo omogočale tudi prenos kakovostne televizije, ki jo bodo lahko gledalci spremljali na poljubni stacionarni ali mobilni napravi kadarkoli in kjerkoli. Takšna televizija naj bi bila interaktivna in bo omogočala takojšenj nastop vsakega gledalca v živo na televiziji. Vsak gledalec si bo lahko televizijski program oblikoval po svoji želji. Za potrebe promocije so pri Ericssonu skovali posebno besedo »televisionary«, sestavljeno iz televizije in vizionarstva. Televisonary bi naj bil torej tak gledalec, ki ima pravo vizijo o bogatih možnostih uporabe televizije v prihodnosti.

    Objavljeno: 18.10.2008
  • AMIS – tretji ponudnik storitev na optiki?

    Slovenski internetni ponudnik AMIS (ki smo si ga v zadnjem časo najbolj zapomnili po prepolovljenih cenah – ampak samo za prvih nekaj mesecev pri novih naročnikih) je v začetku oktobra objavil, da je v ljubljanski soseski BS3 pričel s priključevanjem domačih uporabnikov na optično omrežje. AMIS načrtuje širitev ponudbe na optičnem omrežju, najprej v večjih mestih, ciljna pokritost naj bi bila polovica vseh priključkov v Sloveniji. AMIS na optičnih priključkih, podobno kot Telekom Slovenije, ponuja tako analogno televizijo (CATV) kot tudi digitalno internetno televizijo (IPTV), dodatno pa ponuja še hišni oddajnik za brezžično povezavo terminalne naprave in televizorja. Televizijski signal sicer dobiva od Telekomovega podjetja Planet 9.

    Objavljeno: 18.10.2008
  • Mobilnik, ki je pravzaprav digitalni fotoaparat

    Družba LG Mobile je predstavila najbolj dovršen fotografski mobilnik doslej. LG KC-780, kot se novinec imenuje, je že pravcati fotoaparat, saj se ponaša z visoko ločljivostjo 8 milijonov točk, kakovostnimi lečami Schneider-Kreuznach, ISO-občutljivostjo do vrednosti ISO 1600, veliko fotografskimi nastavitvami ter tehnologijo blaženja tresljajev. Za nameček je moč fotografije tudi urejati v samem mobilniku.

    Objavljeno: 18.10.2008
  • Konec oktobra nov satelit za pokrivanje Evrope

    Podjetje SES ASTRA za konec oktobra načrtuje lansiranje njihovega novega satelita ASTRA 1M. Satelit ASTRA 1M bo iz vesoljskega centra Baikonur v Kazahstanu v vesolje ponesla raketa Proton Breeze M, ki je v lasti podjetja ILS (Internatonal Launch Services). Satelit bo tako že sedmi Astrin, ki ga bo v vesolje ponesla raketa tipa Proton.

    Objavljeno: 18.10.2008
  • Appli vseeno ostajajo na domačih prodajnih policah

    V jutranji novici današnjega dne smo zapisali (tako kot številni drugi slovenski mediji), da zaradi novosti v zakonu, naprave z neodstranljivimi baterijami niso več dobrodošle v Sloveniji, v to kategorijo pa naj bi sodilo tudi več Applovih izdelkov, med najbolj znanimi telefoni iPhone ter glasbeni predvajalniki iPod. Vendarle temu le ni tako ...

    Objavljeno: 17.10.2008
  • Pasti Facebooka

    Uporabniki spletnega mesta Facebook so v zadnjih dneh deleži večih poskusov okužbe s škodljivimi kodami. Spletni zmikavti jim namreč pošiljajo spletne povezave do »mamljivih« video vsebin, ki zahtevajo prenos s spleta. Takšen prenos je zamaskiran pod posodobitvijo Flash video predvajalnika, na spletnem naslovu pa se dejansko nahajajo okuženi programi.

    Objavljeno: 17.10.2008
  • SanDisk s predvajalnikom kartic slotMusic

    Američani so septembra na novo izumili format zapisa, imenovan slotMusic. Zakaj na novo? slotMusic ni nič drugega kot običajna kartica microSD, a ker je namenjena uporabi v glasbenih predvajalnikih, ima na sebi že nasnete zvočne datoteke.

    Objavljeno: 17.10.2008
  • Prepoved P2P

    Med slovensko spletno skupnostjo je sredi oktobra močno završalo. Razlog za prenekatero močno besedo uporabnikov je nov kazenski zakonik (KZ-1), ki predvideva bistveno ostrejše kazni za kršitelje avtorskih pravic. Med drugim si lahko posamezniki, ki jim bo dokazano neupravičeno reproduciranje, dajanje na voljo javnosti ali drugo razširjanje avtorskih del, obetajo tudi zaporno kazen – do 5 let je predvidel zakonodajalec.

    Objavljeno: 17.10.2008
  • OpenOffice, tretjič

    Brezplačni pisarniški paket OpenOffice 3 je po krajši preizkusni fazi že na voljo v končni različici. Zdi se, da gre v tretje rado, saj po novem OpenOffice zna in zmore že skoraj vse, kar ponuja komercialna Microsoftova pisarna.

    Objavljeno: 16.10.2008
  • Novi MacBook in MacBook Pro

    Pri Applu so pravi mojstri privabljanja pozornosti. V zadnjem tednu so svetu spretno pokazali vse svoje marketinške sposobnosti. Najprej je v javnost pricurljala govorica o uporabi Nvidiinih čipovij v novih prenosnikih z logotipom jabolka, tej pa so sledile prve fotografije ogrodij/ohišij novih prenosnikov. Kmalu zatem je sledil še prikaz zamegljene podobe novega 15-palčnega MacBook Pro prenosnika in njegove škatle. No, sedaj so vse tančice odkrite, novinca sta tu.

    Objavljeno: 16.10.2008
  • Windows 7 bo imenovan Windows 7

    Že vse odkar je Microsoft predstavil razvoj svojega novega operacijskega sistema, znanega pod kodnim imenom Windows 7, je širša javnost ugibala njegovo uradno ime ob splavitvi. Ugibanj je očitno konec, saj je Mike Nash, eden Microsoftovih najbolj vplivnih ljudi pri razvoju novega OS, razkril, da se bo kodno ime obdržalo tudi po splavitvi nove različice Oken.

    Objavljeno: 16.10.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji