Objavljeno: 25.10.2008

Baltimore prvi z WiMaxom

Baltimore je prvo ameriško mesto, pa najbrž ne samo to, ki je v celoti pokrito z brezžičnim omrežjem WiMax. Omrežje, ki je začelo komercialno delovati sredi oktobra, je pripravil ameriški telekomunikacijski ponudnik Sprint, predstavlja pa prvi korak k resničnemu mobilnem internetu v številnih ameriških mestih. Hkrati predstavlja alternativo žičnim povezavam, ki zaradi zastarelosti v ZDA pogosto ne omogočajo visokih podatkovnih prepustnosti. Sprint je v ta namen ustanovil posebno poslovno enoto z imenom Xohm, obljubljajo pa prenosne hitrosti do 10 Mb/s v obe smeri na razdalji približno 10 kilometrov.

Na demonstraciji novinarjem so bile hitrosti sicer nekoliko nižje, vendar še vedno dovolj visoke, da so omogočile pretočni sprejem filmov v DVD kakovosti, med vožnjo z avtomobilom. Pri Sprintu trdijo, da bodo uporabniki vsaj na začetku lahko računali hitrosti med 2 in 4 Mb/s, kar je približno toliko, kot zmore ožičena tehnologija ADSL.

Zanimive so tudi cene, saj bo mesečna naročnina v Baltimorju stala 25 dolarjev za domačo rabo, medtem ko bo za mobilno rabo, torej tudi priključevanje na brezžične oddajnike v različnih mestih storitev stala dodatnih 5 dolarjev na mesec. Za goste in turiste so predvideli tudi rabo dnevnih naročnin, za kar bo potrebno odšteti 10 dolarjev. Strojno opremo so prispevali Intel in ZyXEL, medtem ko so kartice za računalnike, predvsem za prenosnike, proizvod družbe Samsung. Storitev bo kmalu dostopna tudi v Chicagu in Washingtonu.

http://www.xohm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji