• Antec Skeleton

    Računalniška ohišja so dandanašnji prav vseh vrst in oblik. Enega najbolj zračnih so na prodajne police poslali pri Antecu. Skeleton, kot se primerno imenuje zračno ohišje, premore unikaten dizajn, ki bo nedvomno hitro našel posnemovalce.

    Objavljeno: 15.10.2008
  • Microsoft Silverlight, drugič

    Podjetje Microsoft je najavilo novo različico spletne tehnologije Silverlight 2. Ta vsebuje bogato knjižnico in jezikovno podporo za ogrodje .NET Framework, vgrajene kontrolnike, napredno podporo za uporabo tem in predlog, približevanje Deep Zoom in še bi lahko naštevali. Dvojka v imenu je očitno povsem upravičena.

    Objavljeno: 15.10.2008
  • Slovensko računovodsko znanje osvaja Italijo

    Spletni računovodski sistem domačega porekla, imenovan miniMAX, začenja svoj pohod na italijansko tržišče. V posel, ki naj bi v treh letih dosegel prek 2 milijona evrov prihodka mesečno, bosta slovenska partnerja, podjetji SAOP in SPIN, prispevala inovativen poslovni model in tehnološko rešitev, italijanski partner, družba SEEK & Partners SpA pa bo poskrbel za lokalizacijo produkta glede na zahteve gospodarske in davčne zakonodaje. miniMAX bo italijanskim računovodskim servisom, njihovim strankam ter ponudnikom storitev poslovnega svetovanja na voljo z marcem 2009.

    Objavljeno: 14.10.2008
  • Sega Vision

    Kjer je dim, je tudi ogenj, pravijo. Tokrat se nekaj vročega kuha pri Segi. Podjetje, ki že nekaj let ni postreglo z odmevnimi novostmi, v svojem razvojnem oddelku snuje napravo, ki mu bo pomagala pridobiti nekdanji sloves enega izmed velikanov zabavne elektronike. Hibridna prenosna naprava že ima ime – Sega Vision.

    Objavljeno: 14.10.2008
  • Disney: Blu-ray bo presegel DVD v dveh letih

    Družba Walt Disney je mnenja, da bomo uporabniki tehnologijo Blu-ray sprejeli veliko hitreje kot smo vse dosedanje. Danes najbolj priljubljene medije za distribucijo video vsebin, ploščke DVD, naj bi po prodajnih številkah ploščki Blu-ray presegli že leta 2010.

    Objavljeno: 14.10.2008
  • Microsoft toži DHL

    Dva milijona dolarjev težka tožba se je znašla v pisarnah družbe DHL in na sodišču v Washingtonu. Tožnik je programski gigant Microsoft, omenjeni znesek pa zahteva za 21.600 poškodovanih igralnih konzol Xbox 360, ki so bile udeležene v nesreči vlaka v ameriški zvezni državi Texas.

    Objavljeno: 13.10.2008
  • Micron bo odpustil 15.000 zaposlenih

    Splošna gospodarska recesija se bo več kot očitno dotaknila tudi IT-industrije. Zadnja v vrsti novic o krčenju števila zaposlenih, se nanaša na proizvajalca pomnilniških čipov Micron. Nizke cene NAND-pomnilnikov, ki so po Micronovem mnenju že nižje od proizvodnih stroškov, so poleg splošne svetovne krize eden glavnih razlogov za slabše poslovanje družbe.

    Objavljeno: 13.10.2008
  • Večpredstavni predvajalniki za vse okuse

    Ponudba večpredstavnih predvajalnikov za domači kino se nenehno veča, na trgu pa se pojavljajo tudi nova imena, kot je korejski Sarotech. Podjetje želi opozoriti nase predvsem s široko paleto izdelkov in zelo zmogljivo tehnično zasnovo. Manjši model abigs DVP-260X sodi med najmanjše večpredstavne predvajalnike, ki omogočajo predvajanje v visoki ločljivosti (do 1080i), z vgrajenimi 2,5-palčnimi diski pa je tudi preprosto prenosljiv. Zaradi majhnih dimenzij je na voljo tudi opcijski dodatek, ki omogoča predvajanje večpredstavnih vsebin v avtomobilu. Predvajati zna domala vse glasbene zapise (AAC, WAV, AC3, MP3, OGG, WMA) in presenetljivo širok nabor video zapisov (MPEG 4, WMV9, tudi H.264), premore pa digitalni izhod za priključitev na ojačevalnik s 5.1 kanali in izhod HDMI za priključitev na televizorje. Cena tega modela brez diska znaša 164 evrov, na voljo pa je z diski od 160 do 500 GB, s ceno, ki znaša od 225 do 389 evrov.

    Objavljeno: 12.10.2008
  • Opera 9.6

    Prihod novih, hitrejših spletnih brskalnikov, kot je Google Chrome, je spodbudil tudi norveškega proizvajalca Opera, da je predstavil novo različico svojega paradnega izdelka. Opera 9.6 je tako občutno hitrejša od prehodne različice pri nalaganju spletnih strani, izboljšali pa so tudi odzivnosti pri obremenjenosti z več opravili. Precej sprememb je bil deležen odjemalec za elektronsko pošto, ki jih je vgrajen v brskalnik. Ta zna precej hitreje prenašati pošto zlasti pri počasnih internetnih povezavah, kdor pa je zasut s številnimi sporočili bo cenil nove zmožnosti za določanje prioritet sporočilom ali skupini sporočil s posamezno temo.

    Objavljeno: 12.10.2008
  • Rezultati preizkusa brezžičnih usmerjevalnikov, december 2008

    Grafikoni prikazujejo hitrost prenosa podatkov med vmesnikoma WAN in LAN med vzpostavljenimi 200 hkratnimi povezavami.

    Objavljeno: 11.10.2008
  • YouTube se pripravlja na serije in filme

    Že dalj časa je slišati namige, da se Google pripravlja na ponudbo celovečernih filmov in TV serij, ki bodo dostopne prek najbolj priljubljenega spletnega video servisa YouTube. Nedavno so tako začeli s preizkusom nekaterih posnetkov, med katerimi je 15 50-minutnih posnetkov iz priljubljenih TV oddaj Star Trek, Beverly Hills 90210 in McGyver. Posnetki so občasno prekinjeni s predvajanjem reklamnih sporočil, podobno kot se to dogaja na navadni televiziji.

    Objavljeno: 11.10.2008
  • Zoho - spletna alternativa velikanom

    Podjetje Zoho se s svojim istoimenskim spletnim servisom vse bolj uveljavlja kot resna alternativa pisarniškim programom v obliki spletnih storitev, ki jih nudijo Google, Microsoft in drugi veliki ponudniki. Zoho želi s svojim paketom Zoho Business tako rekoč IT oddelek za mala podjetja, nanje pa je usmerjena tudi promocija izdelka. Vse storitve so namreč brezplačne za prvih deset uporabnikov, od tam dalje pa je cena 50 dolarjev na leto na uporabnika.

    Objavljeno: 11.10.2008
  • Politično rudarjenje

    Microsoftov raziskovalni laboratorij Live Labs je objavil zanimivo spletno storitev, ki omogoča agregacijo različnih virov in informacij v povezavi s tekočo ameriško predsedniško kampanjo. Spletni program z imenom Live Labs Political Streams povezam na tisoče zapisov iz različnih virov, kot so blogi, novičarske skupine (newsgroups), medijske novice in forumi.

    Objavljeno: 10.10.2008
  • Prihaja kvantna kriptografija

    Na Dunaju so vzpostavili posebno omrežje, kjer je prvič v praksi zaživel sistem s tako imenovanim kvantnim šifriranjem podatkov, ki zagotavlja tako rekoč stoodstotno varnost. Kvantna kriptografija temelji na zamisli, ki sta jo pred 25 leti predstavila Charles Bennett iz družbe IBM in Gilles Brassard iz univerze v Montrealu, ta pa temelji na Heisenbergovem principu nedoločenosti, po katerem ne moremo meriti kvantne informacije, brez da bi jo pri tem motili in s tem pustili sled.

    Objavljeno: 10.10.2008
  • Microsoftove novosti s področja poslovnega obveščanja

    Podjetje Microsoft je na letni konferenci Business Inteligence (BI) Conference 2008 predstavilo tri nove projekte, ki predstavljajo teme naslednje generacije rešitev za hrambo podatkov in izdelavo podatkovnih skladišč. "Kilimanjaro" je naslednja različica strežnika SQL Server, ki bo osredotočena na poslovno obveščanje, "Gemini" so možnosti za zagotavljanje samopostrežne analitike v poslovnih okoljih, "Madison" pa združuje tehnologije za izdelavo podatkovnih skladišč.

    Objavljeno: 9.10.2008
  • 7,5 TB za manj kot 1.400 evrov

    Podjetje LaCie je predstavilo novo družino zunanjih pomnilniških naprav NAS namenjeno za rabo v domačem okolju in malih podjetjih, ki omogoča hrambo vse tja do 7,5 TB podatkov. Izdelek z imenom 5big Network sprejme do pet diskov s podporo za vroči priklop, vgrajen pa je strojni krmilnik za povezavo diskov v polje RAID 5 ali 6. Poleg omrežnega vmesnika ima novost vgrajene tudi vmesnike USB in eSata za priključitev dodatnih enot na NAS, na katere je mogoče s pomočjo programske opreme izvajati tudi varnostne kopije podatkov. Poleg zanimive oblike je za večino uporabnikov zanimiva zlasti cena, ki se giblje od 899 dolarjev (2,5 TB), prek 1.399 dolarjev (5 TB) do največjega modela s 7,5 TB, za katerega je potrebno odšteti komaj 1.899 dolarjev, kar znaša približno 1.361 evrov.

    Objavljeno: 9.10.2008
  • Le šest ur za odpravo napake

    Ste vedeli, da je lahko tehnik pri vas že v štirih urah po okvari strežnika ali druge naprave, ki je ključnega pomena za vaše poslovanje? Vaše poslovanje je danes že preveč odvisno od informacijske podpore, da bi odpravo napak prepustili naključjem. HP je zaupanja vreden partner na tisoče podjetjem po vsem svetu in nudi široko paleto cenovno ugodnih storitvenih paketov HP Care Pack, s katerimi lahko preprosto in hitro povečate zanesljivost svoje infrastrukture.

    Objavljeno: 9.10.2008
  • Veliki in mali Asus

    Tajvanski proizvajalec Asus je predstavil dva nova prenosnika, ki se umeščata na vrh in na konec zmogljivostne lestvice, namenjena pa sta povsem različnim skupinam kupcev. Prva novost je Asus G71, ki je namenjen predvsem navdušencem nad računalniškimi igrami. Prenosnik je prvi s štirijedrnim procesorjem Intel Core 2 Extreme QX9300, ki se ga da tovariško navijati s pomočjo sistemov Overspeed Protection in centralne konzole Direct COnsole 2.0. G71 ima 4 GB RAM tipa DDR3 s taktom 1066 MHz, 1 TB diskovja (2 x 500 GB), zapisovalnik Blu-ray, grafično kartico Nvidia GeForce 9700M GT s 512 MB GDDR3 RAM, vgrajen pa je tudi 17-palčni zaslon. Vgrajena je video kamera in ozvočenje s prostroskim zvokom, posebnost pa so brez dvoma tipke za hiter priklic priljubljenih iger, no ohišju pa se nahaja niz LED svetilk, ki jih lahko programiramo in v igrah pomagajo ustvarjati zanimive svetlobne učinke.

    Objavljeno: 8.10.2008
  • Nero 9

    Nemški Nero je objavil že deveto generacijo priljubljenega programa za zapisovanje podatkov na optične nosilce, ki nadaljuje svojo širitev na druga področja rabe, zlasti na področje večpredstavnosti in varnosti. Posameznim programom so vnovič polepšali in izboljšali uporabniški vmesnik, velikih sprememb pa je bil deležen krovni program SmartStart, ki ni več zgolj meni za ostale programe, temveč organizator dela in pregledovalnik vsebin, kjer počnemo vse od nastavitev varnostnih kopij do predvajanja glasbe in video posnetkov. Vgrajen je celo dostop do servisa Gracenote, ki skuša razpoznati predvajano glasbo in poiskati naslov, ime izvajalca in ostale podatke.

    Objavljeno: 8.10.2008
  • BlackBerry Storm

    Podjetje Resarch In Motion je predstavilo svoj prvi mobilni telefon z velikim zaslonom občutljivim na dotik. BlackBerry Storm je najnovejši izdelek, ki bo skušal po funkcionalnosti in obliki tekmovati z Apple iPhonom, pa še nekaterimi drugimi posnemovalci, kot so T-Mobile G1 (Google Android) in Samsung Omnia. Vgrajeni zaslon, ki meri po diagonali 3,25 palcev je posebnež, saj temelji na tehnologiji ClickThrough, pri kateri za izbiro funkcije, pritisk na zaslonski tipko ali izbor dejansko pritisnemo na zaslon ki se na tem mestu rahlo upogne in daje uporabniku občutek povratne informacije, podobno kot pri navadnih tipkovnicah.

    Objavljeno: 8.10.2008
  • Google prenavlja spletno preglednico

    Google je skoraj po tihem prenovil svojo spletno preglednico Google Spreadsheets, ki je zdaj na videz precej bolj podobna klasičnim programom tega tipa. Preglednica ima menujsko vrstico in orodjarno, ki močno spominjajo na orodja, kot je Excel, zanimiva pa je tudi možnost celozaslonskega delovanja, ki ga dosežemo s pritiskom na tipke Ctrl-Shift-F, v oknu pa skrije domala vse ostale elemente razen samega delovnega lista.

    Objavljeno: 7.10.2008
  • Tudi Amis na optiki

    V začetku meseca oktobra bo Amis v Ljubljani pričel s priključevanjem domačih uporabnikov na optično omrežje na področju soseske BS3. Na optičnem omrežju Amis nudi visoko simetrično hitrost dostopa do interneta(od 15 Mb/s dalje), možnost izbire med storitvijo IPTV ali kabelsko televizijo, brezplačno telefoniranje v vsa slovenska fiksna omrežja, brezplačen osnovni priklop in opremo, vključno z brezžičnim telefonskim aparatom.

    Objavljeno: 7.10.2008
  • IBM ponuja poslovno socialno omrežje

    IBM je predstavil niz spletnih storitev in orodij za računalništvo v oblaku, med katerimi najbolj izstopa nov servis za socialno mreženje z imenom Bluehouse. Storitev, ki je trenutno še v razvojni fazi in je trenutno brezplačna za preizkušnjo ima mnoge elemente socialnih omrežij, le da je usmerjena k poslovnim uporabnikom. V okviru servisa lahko tako organiziramo spletna mesta za delovne skupine, souporabljamo dokumente in kontakte z ljudmi, organiziramo projekte, izvajamo spletne sestanke. Cilj servisa je povezovanje zaposlenih v podjetjih z partnerji, agencijami, dobavitelji in strankami.

    Objavljeno: 7.10.2008
  • Povezana video kamera

    Hitachi ja na Japonskem prikazal video kamero v visoki ločljivosti, ki ima precej skupnega z računalniki. Prototip video kamere namreč vsebuje vmesnik Wi-Fi, povrh vsega pa je v kamero vgrajen tudi DLNA združljiv strežnik, ki omogoča pretočni prenos in krmiljenje video kamere na daljavo. Sama kamera omogoča hrambo podatkov v visoki ločljivosti v tehnologiji H.264, ki zagotavlja dovolj visoko kompresijo podatkov, da je prenos posnetkov prek vgrajenega vmesnika Wi-Fi s hitrostjo 54 Mb/s še zanesljiv.

    Objavljeno: 6.10.2008
  • Nokia z novim telefonom izziva Apple

    Nokia je predstavila nov izdelek, ki v eni napravi združuje mobilni telefon in glasbeni predvajalnik, obenem omogoča neomejen dostop do glasbe priznanih založb. Gre za prvi izdelek nove tržne znamke Comes With Music, telefon pa nosi oznako Nokia 5800 XpressMusic. Nokia je k sodelovanju pritegnila same eminentne založbe, kot so Universal Music, Sony BMG, EMI in Warner Music, glasbo pa bodo lahko uporabniki brez omejitev in brezplačno nalagali v prvem letu uporabe spletne storitve. Glasbeni posnetki so povrh vsega brez kakršnekoli digitalne zaščite in jih bo mogoče prenašati tudi na osebni računalnik.

    Objavljeno: 6.10.2008
  • Sony in Amazon prenavljata bralnike elektronskih knjig

    Presenetljivo velika rast povpraševanja po bralnikih za elektronske knjige je spodbudila prve proizvajalce tovrstnih naprav, da razmislijo o širitvi ponudbe. Rezultat tega sta dva nova bralnika, ki bosta na voljo v naslednjih mesecih, žal sprva najbrž zopet samo v ZDA. Sony je tako z modelom PRS-700 predstavil naslednika svojega bralnika, ki tokrat vsebuje zaslon občutljiv na dotik. Uporabniki se lahko tako premikajo med stranmi zgolj z zdrsom prsta proti robu zaslona. Na voljo je tudi pisalo, s katerim lahko lažje krmilimo funkcije ter zaslonsko tipkovnico.

    Objavljeno: 6.10.2008
  • Do kdaj še nanometrski čipi?

    Dirka, v kateri se proizvajalci trudijo na posamezno sredico čipa strpati kar največ tranzistorjev, še zdaleč ni končana. Čeprav so znanstveniki že pred časom napovedovali, da silicij nima več dodatnih rezerv, so jih razvojni inženirji največjih proizvajalcev čipov še enkrat več postavili na laž. Proizvajalci namreč zatrjujejo, da bodo leta 2010 že sposobni izdelovati procesorje in pomnilniške module v 28-nanometrski tehnologiji, mogoče celo 22 nm. Koliko let se bomo še pogovarjali o nanometrskih čipih?

    Objavljeno: 5.10.2008
  • Kingston bo prodajal intelove SSD-diske

    Diski SSD se vse bolj uveljavljajo prenosnih računalnikih in drugih majhnih mobilnih napravah, ki zahtevajo zanesljivo in visoko kapaciteto pomnilnika. Četici proizvajalcev diskov SSD se je pred parimi meseci (avgusta) pridružil tudi procesorski gigant Intel, a ni takoj požel velikega odobravanja, saj je s svojim novim poslovnim načrtom presenetil prenekatero svojo stranko. Sedaj ubira drugo pot, v pomoč pa mu bo znan ponudnik pomnilniških rešitev – Kingston.

    Objavljeno: 5.10.2008
  • Kartice Lexar Professional še hitrejše

    Lexar je povečal hitrost svojih pomnilniških kartic CompactFlash družine Professional iz 20 na 35 MB na sekundo, kar ustreza nazivni hitrosti 233X. Kartice tako omogočajo hitrejše prenose podatkov - branje in zapisovanje - ter s tem večje zadovoljstvo uporabnikov.

    Objavljeno: 4.10.2008
  • Netgear z varčnimi N-usmerjevalniki

    Brezžični usmerjevalnik Netgear Wireless-N Router s tovarniško oznako WNR2000 je znanilec nove generacije pametnih usmerjevalnikov tega proizvajalca. Ponaša se z vgrajeno tehnologijo »pritisni in poveži« (Push‘N’Connect), več okolju prijaznimi funkcijami ter seveda visokimi hitrostmi prenosov.

    Objavljeno: 4.10.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji