• Siemens prodal oddelek z Gigaseti

    Nemška družba ARQUES Industries AG s sedežem v bavarskem Starnbergu je zaključila nakup 80,2-odstotnega lastniškega deleža podjetja Siemens Home and Office Communication Devices GmbH & Co. KG (SHC) od družbe Siemens AG. Prenos lastniškega deleža je začel veljati z oktobrom, potem ko je posel potrdil evropski protikartelni urad.

    Objavljeno: 4.10.2008
  • Radeon HD 4670

    V srednjem razredu grafičnih kartic vlada nepopisna gneča. Da bo izbira v prihodnje še nekoliko težja, je poskrbel AMD s splavitvijo novega rodu kartic iz družine HD 4600. Najmočnejši predstavnik t. i. zgornjega srednjega razreda sliši na ime Radeon HD 4670, na trgu pa se bodo najprej pojavili modeli z 512 MB delovenega pomnilnika.

    Objavljeno: 3.10.2008
  • Lenovo ThinkPad - serija X200

    Družina prenosnikov Lenovo je bogatejša za dva nova modela ThinkPad, namenjena mobilnim bojevnikom. Gre za prenosnika, ki odgovarjata na ključne zahteve mobilnih uporabnikov - majhno težo, dolgo trajanje baterije in enostavno uporabo. Težak dober kilogram in z avtonomijo delovanja do 13 ur, je ThinkPad X200s vrhunski prenosnik v kategoriji poslovnih prenosnikov Lenovo. Novi tablični ThinkPad X200 je zaradi svoje majhne teže, tudi svojevrstni rekorder. Od svojih predhodnikov je skoraj 10 odstotkov lažji, njegova baterija pa deluje skoraj polovico dlje.

    Objavljeno: 3.10.2008
  • CyberLink MediaShow 4

    CyberLink verjame v multimedijo in njeno vlogo v domačih pa tudi poslovnih okoljih. Podjetje je predstavilo programsko opremo CyberLink MediaShow 4, ki v eni aplikaciji združuje orodja za upravljanje in izboljševanje fotografij in videoposnetkov, njihovo zapisovanje na ploščke DVD ter izmenjavo z drugimi uporabniki. Nova različica prinaša novo generacijo 3D-grafičnega vmesnika »liquid«, ki zagotavlja preprosto in zabavno uporabo.

    Objavljeno: 3.10.2008
  • Prva slovenska banka na spletu

    Banka Koper se je z oktobrom predstavila z novo celostno podobo in pomembno novostjo – prvo slovensko banko na spletu. Banka IN je prva prava osebna banka na spletu, ki tudi prek različnih multimedijskih kanalov, kot sta video klepet in trenutno sporočanje, omogoča enostavno in udobno opravljanje vseh bančnih storitev.

    Objavljeno: 2.10.2008
  • Novi različici Microsoft Visual Studio in .NET Framework

    Microsoft je predstavil naslednje različice razvojnih orodij in platform, ki se bodo imenovale Visual Studio 2010, in ogrodje .NET Framework 4.0. S programskim orodjem VSTS 2010 je Microsoft naredil korak naprej v zagotavljanju posameznikom in razvojnim oddelkom napredno rešitev, ki omogoča učinkovito povezovanje in gradnjo ter dostopnost visokozmogljivih aplikacij. Programsko orodje Visual Studio Team System bo omogočalo demokratizacijo upravljanja življenjskega cikla aplikacije. Izboljšana so orodja za modeliranje, učinkovitost v ciklu preizkušanja, razširljivost in zmožnost sodelovanja.

    Objavljeno: 2.10.2008
  • Otvoritev 5. sezone računalniškega muzeja Kiberpipa

    Kiberpipin računalniški muzej letos odpira svoja vrata že 5. sezono - otvorila jo bo razstava zbirke, ki jo je muzeju podaril IBMI - Inštitut za biomedicinsko informatiko Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. Razstava bo obsegala nekaj edinstvenih eksponatov, ki so jih v 70-ih ter 80-ih letih uporabljali na inštitutu. Med drugim tudi luknjalec kartic IBM 29 in luknjalec-preverjalnik kartic IBM 129, s pomočjo katerih si bodo obiskovalci otvoritve lahko natisnili želeno vsebino na luknjano kartico, nekdaj najbolj razširjen medij shranjevanja računalniških informacij.

    Objavljeno: 1.10.2008
  • CEATEC 2008

    Največji računalniški sejem na azijskih tleh, CEATEC 2008, je odprl svoja vrata. Sejem, katerega kratica v sebi skriva pomenljive besede »Combined Exhibition of Advanced Technologies«, bo odprt do 4. oktobra, obiskovalci sejmišča Makuhari v japonskem mestu Chiba pa si bodo lahko ogledali več zanimivih tehnoloških rešitev ter izdelkov, ki bodo v naslednjih mesecih in letih pricurljali tudi v naše domove.

    Objavljeno: 1.10.2008
  • Canon vodilni po prodaji večfunkcijskih naprav

    Neodvisna raziskava analitskega podjetja InfoSource je pokazala, da je Canon ohranil položaj vodilne blagovne znamke v Zahodni Evropi za celoten nabor večfunkcijskih tiskalnikov, ki vključujejo barvne naprave, naprave z možnostjo tiskanja v barvah in črno-bele naprave. Na skupnem trgu večfunkcijskih tiskalnikov je v prvem polletju 2008 Canonov tržni delež znašal 17,2 odstotka, kar ga uvršča v sam vrh. V Sloveniji je Canonov tržni delež na področju večfunkcijskih tiskalnikov v prvem polletju znašal 54,3 odstotka.

    Objavljeno: 1.10.2008
  • Oktobrska številka Monitorja že na voljo

    Mesec je naokoli, z njim pa tudi aktualna številka revije Monitor , ki je izšla v torek, 30. septembra. Seveda je na voljo tudi nov Monitor TV, ki je na priloženi plošči (ki jo lahko dobite tudi kot naročniki) v navadni in HD ločljivost.

    Objavljeno: 30.9.2008
  • Nintendo pripravlja novo prenosno igralno konzolo

    Iz Japonske že curljajo prve govorice o Nintendovih načrtih. Ta naj bi v svojem razvojnem oddelku že pripravil naslednika priljubljene igralne konzole DS, nova prenosna igrača pa bo poleg igranja iger omogočala še dostop do spleta, fotografiranje in predvajanje glasbe, pravi hibrid torej. Za nameček naj bi bilo moč s fotoaparatom posnete fotografije uporabiti v samih igrah, kar bo igralcem omogočilo povsem novo uporabniško izkušnjo.

    Objavljeno: 30.9.2008
  • Trpežni monitorji Neovo RX

    AG Neovo je znan po svojih računalniških zaslonih s trdo stekleno površino, ki kljubuje tudi manj prijaznim dejavnikom iz okolja. Podjetje je v preteklosti že izdelalo več namenskih serij zaslonov, takšna pa je tudi serija RX - gre za LCD-monitorje, namenjene uporabi v video-nadzornih sistemih. Novosti pri zadnjih modelih so uvedba zaslonov širokega formata, optimizacija elektronike za dolgotrajen prikaz mirujoče oziroma pol mirujoče slike, kovinsko ohišje ter zaščita LCD-matrike iz posebnega optičnega stekla NeoV, ki poleg mehanske zaščite panela zagotavlja tudi udobnejše in za oči manj utrujajoče spremljanje slike na prikazovalnikih.

    Objavljeno: 30.9.2008
  • Windows 7 Mobile bo zamudil

    Zgodovina se očitno ponavlja. Za osvežitev spomina naj povemo, da bo Microsoftov naslednji operacijski sistem, tako kot že kopica njegovih predhodnikov, zamujal. Medtem ko gigant iz Redmonda upa, da bo Windows 7 prišel z le nekaj mesečno zamudo, pa je za njegovo mobilno različico - Windows 7 Mobile - že jasno, da le-ta ne bo na voljo v začetku prihodnjega leta, temveč šele v njegovi drugi polovici.

    Objavljeno: 29.9.2008
  • Mini prenosniki gredo za med

    Da so mini prenosniki sprožili pravo evforijo med uporabniki, bržkone ni potrebno posebej razlagati. Dovolj zgovorne so že same prodajne številke. Spletna trgovina Amazon.com tako poroča, da kar 9 izmed 10 prodanih prenosnikov sodi v t. i. mini kategorijo. Edini klasični prenosnik v Top10 je tako le Applov MacBook.

    Objavljeno: 29.9.2008
  • FujiFilm pripravlja 3D fotografijo

    Japonsko podjetje FujiFilm je najavilo radikalno novo smer razvoja digitalnih fotoaparatov, s katero bomo dobili možnost slikanja, snemanja video posnetkov in celo tiskanja v treh dimenzijah. Sistem, ki so ga poimenovali FinePix Real 3D temelji na slikanju oziroma snemanju posnetkov z dvema objektivoma in tipaloma, ki informacije zajameta tako rekoč sočasno (natančnost na nivoju tisočinke sekunde). Zaradi velike količine podatkov ter potrebe za sinhronizirano nastavljanje objektivov so razvili poseben procesor imenovan RP (Real Photo) Processor 3D, ki zagotavlja optimalno nastavljanje kamer za tako imenovane stereoskopske posnetke. Seveda pa lahko tak fotoaparat uporabljamo tudi za povsem navadne 2D posnetke.

    Objavljeno: 28.9.2008
  • Spletna televizija v vzponu

    Gledalci po celem svetu, še posebej pa v ZDA, vse bolj spremljajo televizijske programe prek širokopasovnih internetnih povezav. Raziskava družbe ABI Research, ki so jo nedavno opravili med ameriškimi gledalci, je pokazala, da se je število uporabnikov spletne televizije v letu dni skoraj podvojilo. Če je še lani spletne video vsebine spremljalo 32% vprašanih, se letos s 63% počasi bližamo skoraj dvema tretjinama potrošnikov.

    Objavljeno: 28.9.2008
  • Google nagrajuje najboljše ideje

    Google je v okviru praznovanja ob svoji deseti obletnici nastanka objavil zanimiv natečaj, kjer bodo izbrali in nagradili pet najbolj inovativnih zamisli, ki bodo morda lahko nekega dne spremenile svet. Nagradni sklad je globok deset milijonov dolarjev, nagrajenci pa bodo lahko s tem denarjem financirali izvedbo svoje zamisli.

    Objavljeno: 27.9.2008
  • Toshibini rekordni mini diski

    Toshiba je predstavila dva nova pomnilniška izdelka, ki vsak v svoji kategoriji postavljat nove mejnike na področju hrambe podatkov. Prva novost je doslej najzmogljivejši disk velikosti 1,8 palca, ki je tipično v rabi v malih prenosnih predvajalnikih glasbe in video posnetkov, kot je na primer Apple iPod. Toshibin novi disk nudi prostor kar za 250 GB podatkov, kar nakazuje, da bomo najbrž kmalu tudi naprave, ki bodo znale izkoristiti novo pridobitev. Druga novost pa je doslej največji disk SSD velikosti 2,5 palcev. Novi disk z oznako THNS256GE8BC ponuja kar 256 GB prostora, pri tem pa jamči hitrost zapisovanja 70 MB/s in branja 120 MB/s.

    Objavljeno: 27.9.2008
  • Google prevaja v slovenščino

    Google je v svojo spletno rešitev za prevajanje besedil Google Translate nedavno vključil tudi slovenski jezik. Spletni servis omogoča predvajanje v in iz slovenščine v 33 jezikov, ki so trenutno vključeni v servis, omogoča pa prevajanje tako samostojnih besedil kot tudi celotnih spletnih strani na naslovih, ki jih navedemo v storitvi. Google Translate pri prevajanju uporablja statistično metodo, kar pomeni, da s časom samodejno izboljšuje natančnost prevodov, k temu pa prispevajo lahko tudi sugestije uporabnikov, ki lahko predlagajo in vpišejo boljše prevode od ponujenih. Ta hip je natančnost prevodov zelo spremenljiva in se povrh vsega razlikuje od jezika do jezika, vendar storitev pride pogosto prav, ko je treba na hitro najti pravi prevod posameznega izraza ali stavka. Za razliko od podobnih izdelkov domačega izvira je Google Translate povsem brezplačen servis brez vgrajenih omejitev glede količine prevedenega besedila ali pogostosti prevodov.

    Objavljeno: 26.9.2008
  • Oracle ponuja tudi strojne rešitve

    Podjetje Google je predstavilo strežnik HP Oracle Database Machine, prvo rešitev po dolgih letih, ki vsebuje tudi strojno opremo. Gre za rešitev, ki vsebuje strežnike, pomnilniške sisteme in v naprej pripravljeno in optimizirano programsko opremo, s čimer lahko po trditvah predstavnikov podjetja zagotovijo tudi do desetkrat večjo zmogljivost, kot sistemi, ki jih stranke sestavijo same.

    Objavljeno: 26.9.2008
  • MySpace izziva iTunes

    Družba MySpace, sicer drugi največji servis za socialno mreženje na svetu, želi odločno zakorakati na področje prodaje in distribucije glasbe v digitalni obliki in postati morda najbolj resna alternativa priznani spletni trgovini Apple iTunes. Spletni servis MySpace Music stavi predvsem na močno podporo vseh štetih največjih svetovnih založb glasbe, kamor sodijo EMI Music, Universal Music Group, Sony BMG in Warner Music Group.

    Objavljeno: 26.9.2008
  • 50 GB v pol ure

    Sony je predstavil nov zapisovalnik z oznako BWU-300S, ki zmore na nosilce Blu-ray zapisovati s hitrostjo 8x. To je dovolj, da napolnimo 50 GB v pol ure oziroma 25 GB v 15 minutah. Poleg tega zna zapisovalnik zapisovati tudi na nosilce DVD (16x) in CD. Na računalnik ga priključimo prek vmesnika SATA, priložena pa je bogata programska oprema za urejanje video posnetkov in zapisovanje na različne tipe nosilcev. Povrh vsega Sony ob predvajalniku prilaga nekaj filmov Blu-ray v visoki ločljivosti. V prodaji bo oktobra za ceno 280 evrov.

    Objavljeno: 25.9.2008
  • Brezžična in pomnilniška kartica v enem

    Podjetje Lexar je predstavilo novo pomnilniško kartico Lexar Shoot-n-Sync, katere posebnost je vgrajen brezžični vmesnik, ki omogoča enostavno prenašanje fotografij preko brezžičnega omrežja neposredno iz digitalnega fotoaparata. Izdelek je združljiv z vsemi fotoaparti, ki podpirajo klasične SD ali SDHC kartice. Pomnilniška zmogljivost kartice znaša 2 GB, kar zadostuje za hranjenje več sto fotografij (odvisno od aparata in ločljivosti zajemanja). Za prenos podatkov v računalnik uporablja vmesnik Wi-Fi, ta pa se prične čim je fotoaparat s kartico v bližini računalnika z nameščeno programsko opremo Eye-Fi. Kartica bo v prodaji oktobra, tedaj pa bo znana tudi cena.

    Objavljeno: 25.9.2008
  • Tretja generacija tehnologije Intel vPro

    Podjetje Intel je predstavilo tretjo generacijo zbirke tehnologij za poslovne namizne računalnike Intel vPro, ki poleg ostalih funkcij izboljšuje računalniško varnost in zmanjšuje čas ter stroške vzdrževanja. Nova tehnologija Intel vPro za namizne računalnike prav tako odpira vrata za nove modele virtualiziranih osebnih računalnikov in izdelkov, zasnovanih za posebne potrebe malih podjetij.

    Objavljeno: 25.9.2008
  • Najlažji prenosnik z enoto Blu-ray

    Sony je predstavil nov mali modni prenosnik, ki se kljub majhnim dimenzijam in teži pohvali z vgrajenim zapisovalnikom Blu-ray. Novi prenosnik z imenom Sony VAIO TT ima 11-plačni zaslon LCD z zadenjsko osvetlitvijo LED, debel je manj kot 2,5 cm in tehta le 900 gramov. Med posebnostmi so še disk SSD velikosti kar 256 GB (pravzaprav dve enoti po 128 GB v polju RAID) in vmesnik HDMI, s čimer lahko računalnik priključimo na domači hišni kino in si pomočjo njega ogledujemo posnetke v visoki ločljivosti. VAIO TT temelji na Intelovi platformi Centrino 2 in operacijskem sistemu Windows Vista, na voljo pa je tudi cel niz vmesnikov, med katerimi najdemo možnost za vgradnjo vmesnika za mobilno telefonijo 3G. Cena najzmogljivejšega modela znaša 2.700 dolarjev.

    Objavljeno: 24.9.2008
  • XLAB sodeluje z NEC-om

    Slovensko razvojno podjetje XLAB je podpisalo pogodbo z japonskim tehnološkim gigantom NEC, s katerim so sklenili dolgoročno partnerstvo pri načrtovanju in izvedbi alternativne sistemske programske opreme za NEC-ovo družino superračunalniških sistemov SX. XLAB, ki je na svetovnem tržišču poznan predvsem po spletnih orodjih za komunikacijo, delo in sodelovanje na daljavo, ISL Online, bo za NEC opravljal prenos odprtokodnih rešitev na prej omenjeno platformo. Ta vključuje osnovna razvojna orodja (GNU toolchain) in jedro operacijskega sistema Linux. Načrtuje se prav tako izvedba visoko zmogljivega vhodno-izhodnega sistema, združljivega s standardnimi sistemskimi klici jedra Linux.

    Objavljeno: 24.9.2008
  • T-Mobile G1 - prvi Google Android

    Google je skupaj s proizvajalcem strojne opreme HTC in ponudnikom telekomunikacijskih storitev T-Mobile USA predstavil prvi mobilni telefon z dolgo pričakovano platformo Google Android. T-Mobile G1 je pametni telefon zasnovan na odprtokodni platformi, ki jo promovira združenje Open Handset Alliance, katere glavni podpornik je seveda prav družba Google. Strojno platformo je prispevalo podjetje HTC, telefon pa ima tako zaslon občutljiv na dotik (diagonala 3,17 palcev, ločljivost 320 x 480 pik), kot tudi drsno alfanumerično tipkovnico. T-Mobile prilaga ob telefonu 1 GB veliko pomnilniško kartico microSD. Napolnjen akumulator zadostuje za okoli 5 ur neprekinjenega delovanja.

    Objavljeno: 23.9.2008
  • Adobe Creative Suite 4

    Adobe je po 17 mesecih razvoja prenovil zbirko grafičnih in spletnih programov Creative Suite 4, ki je še posebej namenjena profesionalni rabi. Nova zbirka prinaša skoraj 12 prenovljenih orodij, prvič pa so poenotili grafične vmesnike programov, ki so jih pridobili z nakupom družbe Macromedia, kot sta paketa Flash in Dreamweaver.

    Objavljeno: 23.9.2008
  • Pentax predstavlja novi SLR

    Pri Pentaxu so predstavili nov digitalni zrcalno-refleksni fotoaparat Pentax K-m, s katerim ciljajo predvsem na manj izkušene uporabnike, ki šele vstopajo v ta razred izdelkov. Poudarek je na enostavnosti rabe, pri čemer izstopajo prednastavljeni scenski načini. V majhnem in lahkem ohišju se nahaja tipalo z 10,2 milijoni pik, sistem za odstranjevanje prašnih delcev pri menjavi objektivov in sistem Shake Reduction za odpravo učinkov tresenja. Pentax K-M ima vgrajen 5-točkovni sistem samodejnega ostrenja in zmore posneti 3,5 fotografije na sekundo. V kompletu z objektivom 18-55 mm bo stal okoli 460 evrov, z dvema objektivoma pa okoli 585 evrov.

    Objavljeno: 23.9.2008
  • SlotMusic namesto glasbenih CD-jev

    Družba SanDisk je ob podpori ključnih glasbenih založb predstavila novo alternativo obstoječim glasbenim nosilcem CD, zlasti pa spletnim servisom, ki omogočajo prenos glasbe v digitalni obliki prek interneta. Nov standard so poimenovali slotMusic, v bistvu pa gre za pomnilniške kartice microSD velikosti 1 GB, ki bodo vsebovale originalne skladbe v zapisu MP3. Pri tem je pomembno, da posnetki narejeni z visoko kakovostjo (320 Kb/s) in ne vsebujejo mehanizmov za digitalne pravice DRM.

    Objavljeno: 23.9.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji