Objavljeno: 23.9.2008

T-Mobile G1 - prvi Google Android

Google je skupaj s proizvajalcem strojne opreme HTC in ponudnikom telekomunikacijskih storitev T-Mobile USA predstavil prvi mobilni telefon z dolgo pričakovano platformo Google Android. T-Mobile G1 je pametni telefon zasnovan na odprtokodni platformi, ki jo promovira združenje Open Handset Alliance, katere glavni podpornik je seveda prav družba Google. Strojno platformo je prispevalo podjetje HTC, telefon pa ima tako zaslon občutljiv na dotik (diagonala 3,17 palcev, ločljivost 320 x 480 pik), kot tudi drsno alfanumerično tipkovnico. T-Mobile prilaga ob telefonu 1 GB veliko pomnilniško kartico microSD. Napolnjen akumulator zadostuje za okoli 5 ur neprekinjenega delovanja.

Glavne razlike v primerjavi s podobnimi pametnimi telefoni seveda ležijo v vgrajeni programski opremi. Google je za platformo Android razvil lasten operacijski sistem, ki temelji na Linuxu in omogoča večopravilno izvajanje programov, kar je ena od pomembnih prednosti v primerjavi z neposrednim tekmecem, Apple iPhonom. Telefon ima vgrajen spletni brskalnik, odjemalec za elektronsko pošto, program za trenutno sporočanje in orodje za navigacijo, vsi ti pa tesno sodelujejo z že dobro znanimi spletnimi storitvami Gmail, Google Maps in drugimi priljubljenimi servisi, kot je YouTube.

Vgrajen je digitalni fotoaparat s 3 milijoni pik, telefon podpira omrežja 3G in EDGE, na voljo je vmesnik Wi-Fi. Za navigacijo služi sprejemnik GPS, posebnost pa je digitalni kompas, ki omogoča preprosto navigacijo z usmeritvijo telefona v želeno smer. S tem malim dodatkom programska oprema lažje samodejno izračuna novo pot do cilja. Že na začetku se je Google povezal z družbo Amazon.com, ki ima na telefonu program za iskanje, nakup in predvajanje glasbe v digitalni obliki, praktično pa zna večin tega, kar nudi Apple s podobnim servisom iTunes.

Google je obenem že odprl spletno trgovino Android Market, kjer si lahko uporabniki poiščejo in prenesejo brezplačne in plačljive dodatne programe za to vrsto mobilnih telefonov. Google napoveduje, da se bo nekaj začetnim programom že kmalu pridružila množica projektov, ki so še v nastanku.

T-Mobile bo G1 sprav začel prodajati v ZDA, kjer bo v prodaji oktobra za ceno le 179 dolarjev (ob tem se je treba zavezati za naročnino za dve leti), kar je občutno manj kot pri neposredni konkurenci. Še letos bo G1 prečkal Atlantik in konec oktobra sprva na voljo v Veliki Britaniji, drugod po Evropi pa v začetku leta 2009.

http://www.t-mobileg1.com

http://www.google.com

http://www.htc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji