Novice

 • Evropsko računalniško vozniško dovoljenje tudi v Sloveniji

  V Sloveniji na večini razpisov za prosta delovna mesta zahtevajo znanje uporabe standardnih programov. Društvo Informatika se je pred časom na to zahtevo odzvalo in kot član mednarodnega združenja CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies) v Slovenijo pripeljalo evropsko priznan izkaz o usposobljenosti za delo na informatiziranem delovnem mestu -- ECDL (European Computer Driving License). Za izvajanje izobraževanj po tem programu sta koncesijo pridobili tudi koroški podjetji Kopa in A.L.P. Peca.

  Objavljeno: 29.12.2000več
 • Konec leta pod pričakovanji za računalniška podjetja

  Leto 2000 do proizvajalcev računalniških izdelkov ni bilo preveč prijazno. Po rekordnem letu 1999, ko je prodaja dosegla vrhunec, tudi na račun strahu povezanem z menjavo letnic v računalniških sistemih, je prodaja v minulem letu močno padla. Sprva je bil travmatičen predvsem prvi del leta, na kar so proizvajalci tudi računali. Sredi leta se je nato prodaja povečala, vendar proti koncu leta, zlasti v predbožičnem obdobju ni stopnjevala tako, kot so predvidevali in želeli proizvajalci.

  Objavljeno: 29.12.2000več
 • Dell Precision 330

  Dell je na predstavil novo delovno postajo Precision Workstation 330, ki je namenjena za zahtevne obdelave, kot je računalniško podprto načrtovanje. Delovna postaja Precision Workstation 330 vsebuje najnovejše procesorje Pentium 4 s takti 1,4 GHz in 1,5 GHz priključene na osnovno ploščo z naborom Intel 850.

  Objavljeno: 28.12.2000več
 • Milijon uporabnikov Mobitela

  Pri vodilnem slovenskem ponudniku GSM omrežja in storitev Mobitelu so sporočili, da imajo skupno že čez milijon uporabnikov. Od tega jih je nekaj čez 41 tisoč zvestih naročnikov omrežja NMT, naročnikov omrežja GSM pa je okoli 344 tisoč. Čez 550 tisoč je uporabnikov paketa mobi, skoraj 62 tisoč pa je naročnikov ponudnika storitev Debitela.

  Objavljeno: 28.12.2000več
 • GSM in GPS za določanje nadzor otrok

  Siemens ICM bo začel naslednje leto uvajati novo mobilno komunikacijsko storitev, ki omogoča natančno določanje položaj oseb, kar bo še predvsem dobrodošlo za starše, ki želijo vedeti, kje so njihovi otroci. Sistem je nastal kot plod sodelovanja med družbami Siemens ICM in GAP AG, vključuje pa satelitsko določanje položaja (GPS) in omogoča določanje položaja otroka ob vsakem času.

  Objavljeno: 28.12.2000več
 • 3Dfx zapira vrata, tehnologijo kupuje Nvidia

  Podjetje 3Dfx Interactive je nekoliko presenetljivo napovedalo, da nameravajo v nekaj prihodnjih mesecih zapreti podjetje, celotno imetje, zaloge, tržno ime ter tehnologijo pa bo za 112 milijonov dolarjev (70 milijonov dolarjev v gotovini, ostalo v delnicah) kupil dosedanji glavni tekmec, družba Nvidia. S tem se je končala razmeroma kratka, a očitno globoka kriza družbe 3Dfx, ki so jo v zadnjem obdobju prizadele različne težave.

  Objavljeno: 27.12.2000več
 • Symbol kupil Telxona

  Razmerja moči na trgu opreme za avtomatski zajem podatkov se bodo v prihodnje najbrž precej spremenila. Konec novembra je prinesel dokončno odločitev o pripojitvi družbe Telxon vodilnemu proizvajalcu opreme za avtomatski zajem podatkov Symbol Techonologies.

  Objavljeno: 27.12.2000več
 • Nov slovenski spletni nakupovalni center tehnika.net

  Podjetje Quantum je predstavilo novo slovensko spletno nakupovalno-promocijsko središče -- http://www.tehnika.net, namenjeno predvsem prodaji in posredovanju informacij o tehničnih izdelkih, z velikim poudarkom na računalniški opremi. Nove dveri omogočajo enostavno pregledovanje ponujenih izdelkov, pregled cen in plačilnih pogojev ter seznanitev s pomembnimi podatki o prodajalcih. Spletni center ponuja informacije o izdelkih s področja računalništva, telefonije, bele tehnike, malih gospodinjskih aparatov, audio-video, foto, biroopreme, elektronike, klimatizacije in strokovne literature.

  Objavljeno: 26.12.2000več
 • Pentium 4 odstopa od prvotnih načrtov?

  Nekaj tednov po začetku prodaje novega procesorja Pentium 4 je Intel javno priznal, da izdelek kar precej odstopa od prvotnih načrtov proizvajalca. Prvotni načrt za Pentium 4 je predvideval tudi kar 1 MB velik tretjenivojski predpomnilnik, dve samostojni enoti za računanje s plavajočo vejico ter večje predpomnilnike za ukaze (execution trace cache) ter podatke.

  Objavljeno: 26.12.2000več
 • Siemensovo rekordno poslovno leto 2000

  Siemens je konec leta 2000 spregovoril o svojih poslovnih rezultatih, ki so dosegli novi vrhunec, kljub recesiji, ki je vlada v svetu visoke tehnologije. V poslovnem letu, ki se je končalo 30. septembra 2000, je čisti dohodek podjetja narasel za več kot 80 odstotkov, in sicer na 3,4 milijarde evrov.

  Objavljeno: 25.12.2000več