Novice

 • Petrol prvi z novim sistemom za neposredne bančne transakcije

  Podjetje Petrol je kot prvo izmed velikih družb v Sloveniji povezalo svoj informacijski sistem z bančnim informacijskim sistemom v tako imenovani sistem STP (Straight Through Processing). Transakcije potekajo prek sistema Access E-Bank, ki ga je razvilo podjetje Halcom informatika, namenjen pa je podjetjem z velikim številom plačilnih transakcij na dan.

  Objavljeno: 25.12.2000več
 • IBM: nov rod velikih računalnikov in izboljšani pomnilniški sistem Shark

  Podjetje IBM je pričelo s prodajo nove generacije največjih (mainframe) računalnikov, kar pomeni velik korak v razvoju tega tipa računalniških sistemov. Največja novost nove družine računalnikov zSeries (imenovana tudi G7), ki nadomešča dosedanje sisteme G5 in G6, je brez dvoma povečanje naslovnega prostora s sedanjih 31-bitov na 64-bitov. Korak je bil potreben za učinkovito pred vsem za delo z največjimi podatkovnimi bazami. Velika novost je tudi povečana prepustnost podatkov v procesnem modulu, saj so v primerjavi z dosedanjo generacijo hitrost prenosa podatkov povzdignili z 8 GB/s na 24 GB/s.

  Objavljeno: 24.12.2000več
 • Windows 2000 pridobiva širšo podporo

  Operacijski sistem Windows 2000 po nekoliko previdnem odzivu kupcev končno pridobiva širšo podporo. Po navedbah družbe IDC naj bi prodaja okolja Windows 2000 v zadnjem četrtletju bila večja od prodaje okolja Windows NT za kar 1,7 milijona enot, kar pomeni, da kupci kupujejo več kakor enkrat več izvodov Windows 2000 od Windows NT.

  Objavljeno: 24.12.2000več
 • Tehnologija DSL se po Evropi hitro širi

  Tehnologija DSL se hitro širi tudi v Evropi, še večjo rast pa lahko pričakujemo v prihodnjih nekaj letih. Po raziskavah vodilnih raziskovalnih organizacij naj bi leta 2004 že okrog 60 % domačih uporabnikov in malih podjetij v internet dostopalo prek tehnologije DSL, preostanek pa naj bi uporabljal povezave prek kabelskih omrežij ali brezžične povezave.

  Objavljeno: 23.12.2000več
 • Novi strežniki Medee za digitalno videomontažo

  Podjetje Medea je predstavilo novo družino diskovnih podsistemov za omrežja SAN in vmesnike Fibre Channel, ki so optimalizirani za rabo pri digitalni videomontaži. Diskovni strežniki VideoRaid fx in VideoRack fcx imajo zmogljivosti shranjevanja podatkov do 600 GB, obenem pa zagotavljajo neprekinjen tok podatkov 65 MB/s, kar omogoča hkratno delo z več digitalnimi videotokovi.

  Objavljeno: 23.12.2000več
 • Microsoftov Bonus Pack za Windows Media Player 7

  Microsoft je izdal dodatek Bonus Pack za predvajalnik Windows Media Player 7. Dodatek vsebuje novo orodje za neposredno pretvorbo posnetkov MP3 v zapis WMA, pretvornik grafičnih podob (skins) programa WinAmp v Windows Media Player ter niz novih podob, večinoma povezanih z novoletnimi in zimskimi temami.

  Objavljeno: 22.12.2000več
 • ATI in televizijski programi

  Podjetje ATI je znano po grafičnih procesorjih in karticah, ob katerih pa razvijajo tudi izdelke za gledanje televizijskega programa na računalniških zaslonih. Poleg rešitev v obliki kartic zdaj ponujajo izdelek TV Wonder v različici zunanje naprave, ki jo na računalnik priključimo prek vmesnika USB. S tem je namestitev sprejemnika dovolj preprosta tudi za manj izkušene uporabnike. TV Wonder USB Edition vsebuje televizijski sprejemnik s podporo za do 125 kanalov ter za zajem videoposnetkov v računalniški zapis, kot filmski posnetek ali kot statične fotografije. Ob vsem skupaj je cena mamljiva, saj novost stane le 100 dolarjev.

  Objavljeno: 22.12.2000več
 • Novi omrežni vmesnik Allied Telesyn s priključkom USB

  Podjetje Allied Telesyn je začelo prodajati novi omrežni vmesnik s priključkom USB. Vmesnik AT-USB100 je združljiv z omrežji Ethernet in Fast Ethernet, omogoča pa preprosto nadgradnjo osebnih računalnikov. Računalniki z okolji Windows 98 in Windows 2000 imajo vse potrebne gonilnike že nameščene, zato je namestitev nove opreme izjemno enostavna. Vmesnik lahko priključimo ali izključimo med uporabo, zato nam ni treba izklopiti računalnika.

  Objavljeno: 21.12.2000več
 • Bluetooth in WAP za upravljanje naprav

  Podjetje Ericsson je razvilo poseben strežnik za protokol WAP, ki deluje prek krajevnih brezžičnih povezav Bluetooth. Strežnik je mišljen za vgradnjo v najrazličnejše naprave, ki bi jih lahko nato krmilili s primernim odjemalcem WAP, na primer mobilnimi telefoni.

  Objavljeno: 21.12.2000več
 • Dellov 32-procesorski strežnik

  Podjetje Dell je sklenilo dogovor z družbo Unisys, s katerim bodo lahko tudi pri Dellu posegli v najvišji razred strežnikov. S tehnologijo Cellular Multiprocessing (CMP), razvito pri Unisysu, bo Dell izdelal 32-procesorski strežnik za rabo s strežniškim okoljem Windows 2000 Data Center Server ter sistemi Unix.

  Objavljeno: 20.12.2000več