Objavljeno: 16.12.2000

Nokia Communicator 9210

Podjetje Nokia je predstavilo nov model mobilnega telefona z vgrajenim žepnim računalnikom, ki nadaljuje dosedanje poslanstvo izdelkov z imenom Communicator. Model Communicator 9210 je obenem prva interpretacija novega operacijskega sistema Symbian EPOC in platforme Crystal, ki sta namensko zasnovana za naprave, ki združujejo komunikacijske in računalniške funkcije.

Tako kakor dosedanji Communicatorji ima tudi novi model navzven videz običajnega, morda le nekoliko večjega mobilnega telefona GSM, ki ima na zunanji strani telefonske tipke in manjši zaslon. Ko pa ga odpremo, nam razkrije miniaturno tipkovnico, posebnost novega modela pa je barvni zaslon, ki zna prikazati 4096 barv. Kljub temu je novi Communicator 9210 lažji od predhodnikov, saj tehta le 244 gramov in meri 15,8 × 5,6 × 2,7 cm.

Novinec je zmogljiv ročni računalnik, opremljen s 16 MB pomnilnikom in procesorjem ARM 9. Za pomnilniške razširitve in prenašanje podatkov podpira pomnilniške kartice MultiMedia Card (MMC). Vgrajeni so programi za osebno vodenje podatkov, urejevalnik besedil, preglednica, predstavitveni program, pregledovalnik slik in seveda spletni brskalnik, brskalnik WAP ter odjemalec za elektronsko pošto. Sistem podpira tudi nekaj več kakor večina tekmecev -- javo (Personal Java) in javanske programe. Vsi programi omogočajo izmenjavo podatkov z osebnimi računalniki in pogostejšimi programi, na primer Microsoftovimi, Lotusovimi in Corelovimi pisarniškimi paketi. s Communicatorjem 9210 je svetovno premiero doživel tudi novi standard SyncML, ki omogoča usklajevanje podatkov prek internetnih povezav in temelji na razširitvah standarda XML.

Tudi komunikacijsko nova Nokia ni od muh. Poleg podpore za delovanje v omrežjih GSM 900 in GSM 1800 podpira tudi standard HSCSD, s katerim omogoča podatkovne povezave s hitrostjo do 43,2 kb/s (z vključenim stiskanjem podatkov). Akumulator zadostuje za okrog 10 ur uporabe. Communicator 9210 bo v prodajo prišel v prvi polovici leta 2001.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji