• Compaq podpisal pogodbo s podjetjem Be

    Compaq je podpisal pogodbo s podjetjem Be, po kateri bodo nekoliko spremenjeno in okleščeno različico operacijskega sistema BeOS z delovnim imenom Stinger uporabili v internetnih terminalih, ki jih načrtujejo za prvo polovico leta 2000. Stinger bo vseboval osnovni operacijski sistem, spletni brskalnik in javanski navidezni stroj, posebej pa bo prilagojen za večpredstavne podatke in programe.

    Objavljeno: 7.1.2000
  • Bliskovitih šest mesecev

    V pol leta po komercialnem začetku delovanja je hrvaški operater GSM telefonije VIP.net pridobil 140 tisoč uporabnikov in ustvaril skoraj polovični delež na hrvaškem trgu telefonije GSM. Na hitro rast njihovih uporabnikov je vplivala predvsem uvedba vnaprej plačane telefonije VIP.me, ki je sledila dva meseca po začetku delovanja omrežja 091. VIP.me je bila prva tovrstna storitev na Hrvaškem in do druge polovice decembra pravzaprav edina. Pokritost s signalom VIP.net je v drugi polovici decembra 1999 dosegala 85 % tamkajšnjega prebivalstva. Po nekaterih spremembah lastniške strukture je največji lastnik VIP.neta, avstrijski Mobilkom, postal tudi večinski lastnik (51,1 %).

    Objavljeno: 7.1.2000
  • Novi Intelov oddelek za brezžične komunikacije

    Intel je ustanovil nov oddelek, ki se bo ukvarjal z razvojem, proizvodnjo in trženjem izdelkov za brezžične komunikacije. Oddelek, ki ga bo vodil Ronald J. Smith, bo v celoti tudi v svojo strukturo prevzel osebje in izdelke podjetja DSP Communications, ki ga je Intel kupil v oktobru za 1,6 milijarde dolarjev. Novi oddelek Wireless Communications and Computing Group bo tudi zadolžen za razvoj in izdelavo izdelkov na podlagi standarda Bluetooth, ki ga mnogi že nestrpno pričakujejo.

    Objavljeno: 7.1.2000
  • Krepko znižanje cen licenc za Oracle 8i

    Oracle je napovedal močno znižanje cen licenc za svoje zbirke podatkov Oracle 8i. Licenca za posamezno procesno enoto različice Oracle 8i Standard Edition je zdaj 40 % nižja (15 dolarjev na enoto), za polovico pa so znižali ceno različice Oracle 8i Enterprise Edition (100 dolarjev na enoto). Pri Oraclu so se za ta korak odločili predvsem zato, da bi bili bolj zanimivi za manjša in srednje velika podjetja, medtem ko pričakujejo, da pocenitev ne bo imela večjega vpliva pri večjih kupcih. Ti so že doslej z Oraclom sklepali posebne pogodbe, s katerimi so ob nakupu večjega števila licenc dobili izdatne popuste. Zato se bo zanje znižanje cen poznalo predvsem v tem, da bodo popusti odslej precej manjši.

    Objavljeno: 6.1.2000
  • Red Hat Software kupec drugih podjetij?

    O podjetju Red Hat Software, danes največjem distributerju Linuxa, v zadnjih tednih krožijo zanimive, čeprav nekoliko nepričakovane in nenavadne vesti. Po nepotrjenih podatkih naj bi podjetje resno razmišljajo o nakupu enega ali celo dveh znanih podjetij. Po nekaterih vesteh naj bi se Red Hat pogovarjal o nakupu podjetja Be, avtorja operacijskega sistema BeOS. S tem bi Red Hat dobil nekatere programe in zmožnosti, ki jih danes njihov Linux nima, in za katere ima BeOS prvorazredne rešitve. Še bolj drzna so namigovanja, po katerih naj bi Red Hat razmišljal celo o nakupu kanadskega podjetja Corel, ki je nedavno predstavilo lastno različico Linuxa.

    Objavljeno: 6.1.2000
  • Popačeni italijanski telefonski računi

    Kljub večkratnim zagotovilom Telecoma Italia že izpred nekaj mesecev, da so vsi njihovi računalniški sistemi pripravljeni za prehod v leto 2000, se je že pred usodno dvanajsto uro izkazalo drugače. Na telefonskih računih, ki so jih nekateri naročniki prejeli zadnje dni decembra, so za potek naročniškega obdobja, za katerega plačujejo naročnino, lahko prebrali januar 1900. Pri nekdanjem italijanskem telekomunikacijskem monopolistu zatrjujejo, da gre za osamljene primere in da je skupina tritisoč strokovnjakov neprekinjeno dežurna že od zadnjega tedna decembra, da bi lahko reševala take in podobne pripetljaje. Okrepitve so postavili tudi na posebnih številkah za prijavo napak (182, 183 in 189).

    Objavljeno: 6.1.2000
  • Podjetje VeriSign napovedalo nakup tekmecev

    Varnost prenosa podatkov s certifikati je eden od temeljev elektronske ekonomije, odslej pa smo še korak bližje k globalnemu standardu. Podjetje VeriSign, morda največji servis za certifikate, je napovedalo nakup dveh največjih tekmecev za skupni znesek 1,2 milijarde dolarjev. VeriSign je kupil južnoafriško družbo Thawte Consulting, ki so ga mnogi označevali kot cenejšo alternativo VeriSigna, le malo zatem pa je najavil še nakup družbe Signio, ki prodaja varne transakcije na ravni protokola TCP/IP (večina drugih deluje nekoliko višje na ravni protokola HTTP). Tržni analitiki so mnenja, da bo VeriSign izdelke in storitve družbe Signio združil s svojimi, in pričakujejo, da bo Thawte Consulting lahko še naprej deloval kot samostojna podružnica družbe.

    Objavljeno: 6.1.2000
  • Nautilus povezuje Sredozemlje

    Telecom Italia bo gradil podvodno optično omrežje Nautilus, ki bo povezovalo Italijo, Grčijo, Turčijo, Izrael in Egipt. Novo omrežje bo imelo zmogljivost 1,28 terabit/s in bo zagotavljalo hitre internetne, govorne, podatkovne in videopovezave med državami. Po omrežju bo lahko vsako sekundo steklo 15 milijonov sočasnih telefonskih pogovorov ali 100 ur digitalnih videoposnetkov.

    Objavljeno: 6.1.2000
  • Bitka za mobilno platformo

    Bitka za prevlado operacijskih sistemov za bodoče mobilne telefone in komunikacijsko usposobljene žepne računalnike je v decembru dobila novo razsežnost po napovedi novih zavezništev pri dveh od največjih proizvajalcev mobilnih telefonov, Ericssonu in Motoroli. Prvi je javnost presenetil Ericsson, ki je najavil ustanovitev skupnega podjetja skupaj z ameriškim gigantom Microsoftom, v katerem naj bi razvili nove brezžične komunikacijske naprave in mobilne telefone z računalniškimi funkcijami. Še bolj kakor javnost pa so bili presenečeni v združenju Symbian, saj je bil Ericsson kot eden od stebrov združenja doslej zvest podpori za operacijski sistem EPOC, ki ga v okviru Symbiana razvija angleški Psion. Presenečenje in ponekod celo ogorčenje je bilo tolikšno, da je Ericsson moral hitro pripraviti novo tiskovno sporočilo, v katerem so partnerje in stranke skušali pomiriti z vnovično javno podporo za dosedanje delo in bodoče izdelke Symbiana. Ericsson kljub temu meni, da je tržišče dovolj veliko, da lahko ponudijo izdelke z obema operacijskima sistemoma.

    Objavljeno: 5.1.2000
  • Italijanske interaktivne dveri

    Italijanska državna televizija RAI je sklenila pogodbo za zagon prvih italijanskih interaktivnih omrežnih dveri, ki bodo omogočile razvoj plačljivih (pay-per-view) storitev prek interneta že v bližnji prihodnosti. RAI, tripetinski lastnik novega bodočega podjetja, bo zagotavljal vsebino, milansko telekomunikacijsko podjetje E.Biscom, ki bo lastnik preostalih dveh petin, pa bo zagotavljalo omrežne zmogljivosti. Pogodba je neekskluzivna, kar pomeni, da RAI lahko svoje programe ponuja tudi drugim ponudnikom interneta, E.Biscom pa lahko kupuje programske vsebine tudi od drugih.

    Objavljeno: 5.1.2000
  • Casio in Siemens z novim žepnim računalnikom

    Casio in Siemens sodelujeta pri razvoju novega žepnega računalnika, ki bo vseboval telefon GSM. Čeprav večina podrobnosti še ni znanih, se že ve, da bo imel novi križanec operacijski sistem Windows CE, barvni zaslon, zložljivo tipkovnico in brezžični dostop do interneta, s čimer naj bi posegli po isti formuli kakor Palm z ročnim računalnikom z brezžično komunikacijsko povezavo v internet Palm VII. Novost bo uradno predstavljena na sejmu CeBit 2000.

    Objavljeno: 5.1.2000
  • Tudi Adobe med podporniki Linuxa

    Med podpornike Linuxa se je nedavno uvrstil tudi Adobe. V okolje Linux bodo v kratkem prenesli programski paket za namizno založništvo Adobe FrameMaker, ki je trenutno kot razvojna različica dosegljiv na proizvajalčevem spletnem naslovu. Adobe tudi pripravlja Linux različico paketa Adobe Acrobat Distiller, s katerim bo mogoče pretvarjati datoteke Postscript v prenosljive dokumente Acrobat PDF.

    Objavljeno: 5.1.2000
  • Samsungov predvajalnik MP3 na enem samem vezju

    Podjetje Samsung Electronics je razvilo novo integrirano vezje z oznako CalmRISC for Portable Audio Devices (C-PAD), ki združuje mikroprocesor, digitalni procesor signalov in pomnilnik FlashRAM, s katerim bo mogoče narediti celoten predvajalnik MP3 z enim samim vezjem. Vgrajeni 128 KB pomnilnik je dovolj za delovanje predvajalnika in uporabo kot medpomnilnik v navezavi z izmenljivimi pomnilniškimi nosilci. V primerjavi z dosedanjimi rešitvami, ki zahtevajo uporabo vsaj treh ločenih vezij, je C-PAD cenejši (Samsung naj bi v naslednjih 3 letih na ta račun prihranil okrog 30 milijonov dolarjev), manjši, obenem pa porabi približno tretjino manj energije za delovanje. Prvi izdelki z novim vezjem bodo v prodaji aprila 2000.

    Objavljeno: 4.1.2000
  • Tudi Benefon bo uporabljal Microsoftov brskalnik

    Finski proizvajalec mobilnih telefon Benefon je z Microsoftom sklenil pogodbo o uporabi brskalnika Microsoft Mobile Explorer (MME). Prvi Benefonov telefon z Microsoftovim brskalnikom bo predstavljen v začetku februarja na svetovnem kongresu GSM v Cannesu in na razstavah pobude FIND v devetih evropskih mestih kulture 2000 (francoski Avignon, norveški Bergen, italijanska Bologna, belgijski Bruselj, finski Helsinki, poljski Krakow, češka Praga in španski Santiago de Compostella). Benefon se je odločil za sodelovanje z Microsoftom zaradi podpore standardov HTML in WAP ter njune združitve v XML, v korist tako ponudnikov kakor tudi uporabnikov storitev.

    Objavljeno: 4.1.2000
  • Intel kupil licence za uporabo tehnologije 3D Labs

    Intel je nekoliko nepričakovano kupil licence za uporabo celotnega spektra izdelkov in tehnologij družbe 3D Labs, enega od ponudnikov vrhunskih grafičnih pospeševalnikov za profesionalno rabo. Intel, ki je bil že doslej manjšinski lastnik družbe 3D Labs (1,5 %), je licence kupil za 7,5 milijona dolarjev, ki jih je 3D Labs krvavo potreboval za nadaljnje financiranje razvoja. Predstavniki obeh podjetij so odklonili komentarje o tem, kako in kdaj bo Intel uporabil tehnologijo družbe 3D Labs. Tržni analitiki pa poudarjajo, da je mogoče na ta korak gledati tudi kot na zavarovanje v primeru, če bi res prišlo do združitve med Intelovim tekmecem Via Technologies in družbo S3.

    Objavljeno: 4.1.2000
  • Združevanje podjetij S3 in Via Technologies

    Vse kaže, da se podjetji S3 in Via Technologies resno pogovarjata o morebitni združitvi, s čimer bi nastalo novo, s stališča spektra izdelkov zelo veliko podjetje, ki bi v svojem programu imelo vse od mikroprocesorjev prek procesorskih naborov do grafičnih pospeševalnikov in grafičnih kartic. Po nekaterih podatkih so pogajanja še v zgodnji fazi, Via pa skuša doseči dogovor o prevzemu ali združitvi le tistega dela družbe S3, ki se ukvarja z grafiko. S3 je tudi lastnik družbe Diamond Multimedia, zato bi ob ugodnem razpletu zvočne kartice, modeme, predvajalnike MP3 in nekatere druge izdelke verjetno prevzel nekdo drug.

    Objavljeno: 4.1.2000
  • Novi iskalnik WholeWeb.net

    Podjetje WholeWeb.net za junij 2000 pripravlja predstavitev novega spletnega iskalnika, ki bo indeksiral celotno vsebino več kakor milijarde spletnih strani (od ocenjenih 1,5 milijarde). Najmočnejši iskalnik danes indeksira okrog 200.000 strani. WholeWeb.net bo temeljil na zmogljivi zbirki podatkov in ne zgolj na tekstovnem indeksu. Avtorji obljubljajo iskanje s poljubnim nizom besed, ki jim bomo lahko določali pomembnost, najdene podatke pa bomo lahko razvrščali po uporabnih ključih, kot so starost dokumenta in (merjena) priljubljenost. Zadetke bo mogoče dodatno ožiti z novimi pogoji.

    Objavljeno: 3.1.2000
  • Po telefonski žici s 100 Mb/s

    Podjetje Avio Digital končuje razvoj novega rodu omrežnih komunikacijskih vmesnikov, ki bodo omogočali prenos podatkov v okviru stanovanja s 100 Mb/s prek navadnih telefonskih paric. Nova tehnologija MediaWire bo dovolj za hkratni prenos različnih tipov podatkov z veliko hitrostjo in nizko ceno, med drugim pa bo to dovolj za hkratni prenos do 24 digitalnih 24-bitnih zvočnih zapisov, štiri kanale s pretokom posnetkov MPEG2 (vsak po 6 Mb/s), osem priključkov ISDN in dostop do interneta s hitrostmi vmesnikov ADSL. Omejitev je le v tem, da med posameznimi napravami kabel ni daljši od 33 metrov, vendar je mogoče na isto verigo priključiti čez 100 naprav (skupna dolžina kabla skoraj 4 km).

    Objavljeno: 3.1.2000
  • Cisco kupil optiko Pirelli

    Z nakupom, vrednim več kakor dve milijardi dolarjev, je Cisco Systems postal lastnik oddelka za optične omrežne sisteme italijanskega podjetja Pirelli. Cisco bo po določilih pogodbe zagotovil desetino naložbe (vredne 100 milijonov dolarjev) za Pirellijev novi oddelek za optične komponente in podvodne optične prenosne sisteme. To je le eden v vrsti letošnjih Ciscovih nakupov, ki se ukvarjajo z optičnimi tehnologijami prenosa. Pirelli pričakuje, da bo s sklenjeno pogodbo okrepil navzočnost na ameriškem trgu in povečal prihodke. Podjetju Cisco Systems pa naj bi ta nakup utrdil položaj pri podvodnih sistemih, pri katerih pričakujejo 30-odstotno rast v naslednjem petletnem obdobju.

    Objavljeno: 3.1.2000
  • Evropski televizijski program na severnoameriški celini

    DigItaly, italijanski televizijski program s poudarkom na italijanski kulturi, je postal prvi evropski televizijski program, ki ga je mogoče neposredno spremljati tudi na severnoameriški celini. Kanal predvajajo prek Eutelsatovega satelita Atlantic Gate na zemljepisni legi 15 stopinj zahodno, in sicer od zemeljske postaje Fucino v bližini Rima do zemeljske postaje v kanadski provinci Ontario, od koder ga naprej predvajajo prizemeljsko. Atlantic Gate deluje že od začetka leta 1999, od marca pa prenaša internetni promet iz Severne Amerike v Evropo ter video in televizijske prenose IP s tehnologijo stiskanja MPEG-4.

    Objavljeno: 3.1.2000
  • Plextor PlexWriter 12/4/32

    Plextor nadaljuje s predstavitvami novih modelov zapisovalnikov za plošče CD-R in CD-RW, ki se prodajajo že celo bolje kakor proizvajalčeve enote CD-ROM. Decembra so uradno predstavili novo različico z oznako PlexWriter12/4/32, ki je ena prvih na tržišču s podporo za zapisovanje na plošče CD-R z 12-kratno hitrostjo, torej 1,8 Mb/s. Podatke bere z hitrostjo 32x, na nosilce CD-RW pa piše s prav tako običajno hitrostjo 4x. Za izravnavo pretoka podatkov ima novi zapisovalnik 4 MB predpomnilnik, povprečni čas dostopa 160 ms pa ga uvršča nekako v povprečje med zapisovalniki. Zaradi hitrosti prenosa podatkov je zapisovalnik trenutno na voljo le z vmesnikom SCSI, ki podpira tudi specifikacije UltraSCSI in Ultra2SCSI. Cena nove enote PlexWriter 12/4/32 znaša 340 dolarjev za notranji model in 400 dolarjev za zunanjo izvedbo.

    Objavljeno: 3.1.2000
  • Novi kabelski modemi 3Com

    Kljub temu da so nove tehnologije, zlasti ADSL, nekoliko zmanjšale zanimanje za kabelske modeme, pri 3Comu menijo, da njihov čas šele prihaja. Na sejmu Western Cable Show v Los Angelesu so prikazali kar tri nove kabelske modeme, namenjene različnim tipom uporabnikov. Prva novost je kabelski modem HomeConnect, ki je namenjen za domačo rabo, zanj pa so značilni prijetna in elegantna oblika, preprosta namestitev ter zvočni opozorilni sistem za obveščanje o vzpostavljeni in padli povezavi ter prispetju novega elektronskega sporočila.

    Objavljeno: 2.1.2000
  • Cool Edit 2000

    Podjetje Syntrillium je predstavilo Cool Edit 2000, novo različico znanega programa za urejanje digitalnih zvočnih posnetkov, ki si je v minulih letih prislužil pomembno mesto med ljubitelji in profesionalci. Cool Edit 2000 prinaša dolgo pričakovano podporo za branje in pisanje zvočnih posnetkov v zapisu MP3, modularna zasnova programa pa omogoča, da lahko zmožnosti programa razširjamo z dodatnimi zunanjimi moduli. Samo podjetje Sintrillium ponuja dva tako dodatka in sicer Studio Plug-In, ki Cool Edit spremeni v zmogljiv štiristezni mešalnik, ter Audio Cleanup Plug-In, ki omogoča napredno ekvalizacijo posnetkov ter odpravljanje napak, kot so šumi in poki. Cool Edit 2000 je hitrejši od predhodnikov, saj pri uporabi vgrajenih nekaterih učinkov in filtrov deluje tudi do trikrat hitreje, poleg tega pa so učinki bolj kakovostni in jih je mogoče lažje nadzorovati.

    Objavljeno: 2.1.2000
  • Podjetje S3 na prvih straneh novic

    Podjetje S3 je v zadnjem času zelo pogosto na prvih straneh računalniških novic, ne samo zaradi govoric o morebitni združitvi ali prodaji dela družbe tajvanski družbi Via, temveč tudi zaradi dveh drugih novosti. Konec decembra so kupili podjetje Number Nine, ki je objavilo prostovoljni stečaj. Posel naj bi bil predvidoma vreden 4,8 milijona dolarjev, S3 pa bo prevzel tudi podporo za dosedanje izdelke podjetja Number Nine. S tem korakom se nadaljuje konsolidacija tržišča grafičnih kartic, na katerem je vse manj ponudnikov. Po drugi strani je javnost presenetila novica, po kateri eden glavnih tekmecev, družba Nvidia, toži podjetje S3 zaradi kršenja patentnih pravic.

    Objavljeno: 2.1.2000
  • Compaq bo vzdrževal Ericssonove računalnike

    Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson izvaja reorganizacijo, saj se želi poglobiti v osnovno področje svojega delovanja. Novo izvoljeni finančni direktor Sten Fornell (na tej dolžnosti je od 10. septembra 1999) bo premeščen v londonsko pisarno.

    Objavljeno: 2.1.2000
  • Compaqovi računalniki z Windowsom 2000 že januarja

    Compaq je napovedal, da bo prve računalnike, opremljene s končno različico operacijskega sistema Windows 2000, začel dobavljati kupcem že sredi januarja, kar nekaj tednov pred uradno predstavitvijo operacijskega sistema, ki je najavljena za 17. februar. Compaq je tako kakor mnogi drugi proizvajalci končno različico operacijskega sistema od Microsofta dobil že 15. decembra.

    Objavljeno: 1.1.2000
  • Računalnik Palm IIIc z barvnim zaslonom

    Podjetje 3Com bo, kakor vse kaže, predvidoma februarja predstavilo ročni računalnik Palm IIIc, ki bo imel za razliko od sedanjih modelov barvni zaslon. Sočasno naj bi predstavili tudi novo različico operacijskega sistema PalmOS 3.5, pri kateri bo med večjimi novostmi prav podpora za barvne zaslone. Novi računalnik naj bi vseboval tudi ustrezno prilagojen in še hitrejši Motorolin procesor Dragonball in 8 MB pomnilnik. Opazovalci menijo, da je Palm sklenil narediti barvni računalnik in podporo v operacijskem sistemu bolj za licenčne partnerje kakor za svoje potrebe, saj so pri tem znani kot zagovorniki sivinskih zaslonov. Nekateri kažejo zlasti novo zavezništvo s Sonyjem, ki namerava platformo Palm uporabiti v bolj večpredstavno usmerjenih izdelkih, ki bodo potrebovali barvne zaslone. Poleg tega s tem neposredno odgovarjajo na poplavo barvnih ročnih računalnikov z okoljem Windows CE, zanimivo pa je, da bodo pri novem modelu za osnovo vzeli računalnik Palm III in ne novejšega Palm V.

    Objavljeno: 1.1.2000
  • Spremembe na vrhu Swisscoma

    Prvi mož Swisscoma Tony Reis bo na lastno željo in zaradi osebnih razlogov zapustil podjetje zadnji dan leta. Na njegovo mesto prihaja član izvršnega odbora Jens Adler. Isti dan bo podjetje zapustil tudi Calvin Grieder, prav tako zaradi osebnih razlogov. Grieder je med drugim pred kratkim prevzel vodstvo razvojne skupine za sodelovanje in skupne storitve z nemškim Debitelom, katerega večinski lastnik je prav Swisscom. Njegovo mesto v izvršnem odboru Swisscoma bo prevzel Carsten Schloter, ki je trenutno v odboru nemškega Debitela.

    Objavljeno: 1.1.2000
  • Palm in pametni telefoni osvajajo

    Analitska skupina Datacomm Research v svoji najnovejši raziskavi meni, da bo naslednje leto izjemno ugodno za podjetje Palm Computing in proizvajalce pametnih telefonov. Čeprav telefoni WAP prihajajo na trg po kapljicah in z zamudami, ocenjujejo, da bo do leta 2003 devet desetin vseh prodanih mobilnih telefonov podpiralo protokol WAP, saj bo mobilni dostop do spleta postal temeljna uporabniška zahteva. Povečana zahteva za pametne telefone je izjemna priložnost tudi za Palm Computing in njihove naprave.

    Objavljeno: 1.1.2000
  • IBMov računalnik, ki ga lahko oblečemo

    IBM pospešeno pripravlja prvi prenosni računalnik, ki ga lahko oblečemo (wearable computer). Sistem, ki ga pri IBM-u imenujejo EON (edge of the network), bo temeljil na sedanjem prenosniku ThinkPad 560. Namenjen bo ozkemu tržnemu segmentu. Velik naj bi bil kakor walkman, imel bo razširitveno mesto za kartice PC Card in vmesnik USB. Pomemben del bo vmesnik za brezžično komunikacijo, ki bo omogočal povezavo z zunanjimi enotami, kot so tipkovnica, miška, zunanji disk, monitor, priklopna postaja za žična omrežja in druge naprave. Kljub temu pa bo EON podatke prikazoval prvenstveno na poseben miniaturni barvni zaslon LCD, ki ga bomo namestili na oko podobno kakor monokel. Za krmiljenje računalnika bosta rabili posebna krmilna naprava, optimalizirana za uporabo med gibanjem, ter programska oprema za razpoznavo ukazov, zasnovana na izdelku ViaVoice. Izdelek naj bi bil nared predvidoma v drugi polovici leta 2000.

    Objavljeno: 1.1.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji