• Intel Pentium III Xeon 800

    Intel je le nekaj tednov za predstavitvijo procesorja Pentium III s hitrostjo 800 MHz predstavil še zmogljivejši rod procesorjev Intel Pentium III Xeon, ki odslej tudi delujejo s hitrostjo 800 MHz. Novi Xeon je prvi procesor za podnožje Slot 2 (SECC2), ki podpira 133 MHz sistemsko vodilo. Ta se razlikuje od podnožja Slot 1 v tem, da modulu prepušča regulator napetosti, ki je bil doslej običajno na osnovni plošči ali na posebni kartici. Ima še toplotno tipalo in izboljšano možnost nadzora procesorja.

    Objavljeno: 27.1.2000
  • Prvi virus za Windows 2000

    Dolg razvoj operacijskega sistema Windows 2000 je dal priložnost programerjem za pravočasni razvoj združljivih programov in žal tudi virusov. Prvi virus za okolje Windows 2000 se je pojavil, še preden je Microsoft začel sistem prodajati. Virus z imenom Win2K.Inta so odkrili pri družbi F-Secure (nekoč Data Fellows), okuži pa le programe za Windows 2000 (programe v drugih okoljih pusti pri miru). Ni posebno nevaren, je pa znanilec prihodnosti.

    Objavljeno: 27.1.2000
  • Švicarski minister proti državni prevladi v Swisscomu

    Švicarska država ima tudi po delni privatizaciji telekomunikacijskega operaterja Swisscom večinski lastniški delež (65,5 %). Minister za ekonomske odnose Couchepin meni, da za to pravzaprav ni razloga in zagovarja pospeševanje privatizacije. Ali se bo to kmalu tudi zgodilo, pa je vendarle težko napovedati, saj je težko verjeti, da bi švicarska vlada lahko zbrala zahtevano število glasov. Manjšanje deleža do 50,5 % ne bi zahtevalo privolitve v parlamentu, prehod v manjšinski delež pa bi zahteval parlamentarno obravnavo.

    Objavljeno: 27.1.2000
  • Zamenjava za akumulatorje mobilnih telefonov?

    Motorola je v sodelovanju z Los Alamos National Laboratories predstavila koncept zamenljivih in poceni metanolskih pogonskih celic, ki bodo morda nekoč kot vzdržljiv vir energije nadomestile akumulatorje in baterije v elektronskih napravah, kot so mobilni telefoni, elektronske igre ali prenosni radijski sprejemniki.

    Objavljeno: 26.1.2000
  • Gore starih računalnikov

    Kam z rabljenimi računalniki? Družba Silicon Valley Toxics Coalition je objavila rezultate analize o življenjski dobi računalnikov, ki kaže na to, da v ZDA povprečna življenjska doba znaša že manj kakor dve leti. To pa pomeni, da bo v naslednjih dveh letih samo v ZDA več kakor 315 milijonov zastarelih računalnikov, od katerih bodo mnogi končali na smetišču. Računalniki pa so naprave, sestavljene iz več kakor 1000 različnih snovi, od katerih so mnoge strupene, kar pomeni resno nevarnost za okolje.

    Objavljeno: 26.1.2000
  • Casio in podjetje Zing.com za prenos fotografij v splet

    Casio in podjetje Zing.com sodelujeta pri razvoju nove tehnologije, ki bo omogočala prenos digitalnih fotografij neposredno iz digitalnega fotoaparata na spletne strani. Podjetji sta predstavili trifazno strategijo, ki bo močno pohitrila spletni vnos fotografij. Sprva bo Zing.com kupcem digitalnih fotoaparatov ponudil programsko opremo za takojšnji prenos datotek prek računalnika v spletni strežnik Zing.com in druge licenčne strežnike. V drugi fazi pride na vrsto modem v obliki dodatka za fotoaparate Casio, končni cilj pa je vgradnja modemov v digitalne fotoaparate, kar bo najbolj pohitrilo in poenostavilo povezavo.

    Objavljeno: 25.1.2000
  • Proizvodnja zaslonov LCD raste

    Raziskovalna družba DisplaySearch je objavila, da se je proizvodnja zaslonov LCD v zadnjem četrtletju povečala za 14 % glede na prejšnje trimesečje, celoletna proizvodnja pa je tako kar za 224 % višja kakor v letu 1998. Skupno so proizvajalci v treh mesecih naredili čez 1,2 milijona zaslonov s tekočimi kristali, kar polovico od tega pa so prodali na Japonsko, kjer so zasloni LCD zaradi dragih poslovnih površin in visoke cene energije nadvse priljubljeni. 29 % izdelkov so prodali v Evropi, 18 % pa v ZDA.

    Objavljeno: 25.1.2000
  • Gledanost satelitskih TV programov v Evropi

    Eutelsatova vsakoletna raziskava o številu evropskih, severnoafriških in srednjevzhodnih gospodinjstev, ki spremljajo satelitske televizijske programe prek lastne satelitske antene ali kabelskega omrežja, je pokazala, da je v letu 1999 te programe spremljalo 107 milijonov gospodinjstev (leta 1998 jih je bilo 85 milijonov). Od tega 42,7 milijona gospodinjstev satelitske programe sprejema z lastno anteno, preostalih 66,4 pa po kabelskem omrežju.

    Objavljeno: 25.1.2000
  • Sprememba v vodstvu družbe Hermes Plus

    Slavko Despotovič, predsednik uprave delniške družbe Hermes Plus, ki je članica avstrijskega S&T, je sredi januarja napredoval v glavnega izvršnega direktorja za prodajo, marketing in vzdrževanje pri S&T. S&T System Integration & Technology Distribution AG je v srednji in vzhodni Evropi vodilni računalniški sistemski integrator in ima skoraj dvajset hčerinskih podjetij v dvanajstih državah in več kakor 450 zaposlenih. V letu 2000 načrtujejo prihodke nad 100 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 25.1.2000
  • Gateway s slabšimi rezultati od pričakovanih

    Gateway, ena od treh največjih družb, ki so uspele z neposredno prodajo računalnikov, je zadnje četrtletje sklenil s slabšimi rezultati od pričakovanih. Za slabe poslovne rezultate so okrivili družbo Intel, ki ji v prodajni mrzlici konec leta ni uspelo dobaviti ustrezne količine procesorjev Celeron in osnovnih plošč, zaradi česar niso mogli narediti dovolj računalnikov. Intel je bil doslej edini dobavitelj procesorjev in osnovnih plošč za računalnike Gateway. Ocenjujejo, da so bili pri tem oškodovani za 200 do 250 milijonov dolarjev prihodka. Gateway se je zato začel ozirati po tržišču in že v kratkem lahko pričakujemo tudi nekaj modelov z AMD-jevimi procesorji Athlon.

    Objavljeno: 24.1.2000
  • Nov optični disk družbe LG Electronics

    Korejski LG Electronics je razvil nov optični disk, ki lahko shrani na eni strani nosilca 18 GB podatkov, štirikrat več od današnjih nosilcev DVD. Projekt je trajal pet let, vključeval je 40 raziskovalcev in stal sedem milijonov dolarjev. Disk namerava biti eden od kandidatov za naslednji rod diskov DVD, o čemer bo konec letošnjega leta razpravljala organizacija DVD Forum.

    Objavljeno: 24.1.2000
  • Letošnji trendi mobilne telefonije

    V letu 1999 je družina uporabnikov mobilnih telefonov štela že 427 milijonov, kaže pa, da bo letos rast še naprej vztrajala. Analitiki v International Data Corporation (IDC) ocenjujejo, da se bo letos novih 131 milijonov uporabnikov odločilo za nakup mobilnega telefona. Največjo rast pričakujejo v Indiji in na Kitajskem (državi s številnim prebivalstvom, v katerih doseg mobilne telefonije še ni velik) ter v ZDA, kjer se kultura mobilne telefonije vedno bolj približuje evropski. V isti raziskavi skupina IDC predvideva, da bo prehod na naprednejše internetne storitve v mobilni telefoniji počasnejši, kakor bi si želeli ali pričakovali. Trditev podkrepljujejo z dejstvom, da vodilni proizvajalci mobilnih telefonov počasi razvijajo nove telefone, ki so opremljeni z novimi možnostmi.

    Objavljeno: 24.1.2000
  • Nov Appleov ročni računalnik?

    Kaže, da se Apple pripravlja za ponovni vstop na tržišče ročnih in žepnih računalnikov. Po klavrnem koncu nekoč revolucionarnega, a v marsičem pomanjkljivega računalnika Netwton, so se tokrat zatekli k zunanjemu partnerju. Po dobro obveščenih virih se je Apple povezal s podjetjem Palm Computing, s katerim že lep čas sodelujejo pri skupnem projektu, čeprav nobeno podjetje tega noče potrditi. Nedavno je Steve Jobs, direktor družbe Apple, celo posredno priznal, da je leta 1998 skušal kupiti oddelek za računalnike Palm od podjetja 3Com, vendar ni uspel. Iz Tajvana pa prihajajo govorice, da so nekateri v skrbno varovanih tovarnah že videli ročne računalnike z vsem dobro znanim logotipom jabolka, kar pomeni, da predstavitev morda ni več daleč.

    Objavljeno: 23.1.2000
  • Telefoni WAP bodo govorno vodeni

    Proizvajalec brezžičnih tehnologij za dostop do interneta, Phone.com, je objavil, da bo za 285 milijonov dolarjev kupil brezžičnega ponudnika govornih tehnologij @Motion. Njun skupni razvoj bo omogočil razvoj mobilnih telefonov, kjer bodo omogočali govorno vodenje in nadzor elektronskega poslovanja, dostopa do interneta ter komunikacije prek elektronske pošte. To bo nedvomno pomemben korak, ki bo še močneje uveljavil prednost inteligentnih telefonov pred ročnimi računalniki (PDA).

    Objavljeno: 23.1.2000
  • Compaqov računalnik in AMD Athlon s frekvenco 1 GHz

    Compaq je prvi od velikih proizvajalcev računalnikov, ki je javno prikazal računalnik s procesorjem AMD Athlon s hitrostjo 1 GHz. Hitrost pri računalnikih Presario so dosegli s hladilnim sistemom Kryotech SuperG, ki ga že dalj časa uporabljajo nekateri manjši proizvajalci. Toda kljub javni predstavitvi na sejmu CES v Las Vegasu je vprašljivo, ali bo sistem postal kaj več kot zgolj prototip.

    Objavljeno: 23.1.2000
  • Pol milijona priključkov ISDN v Švici

    Swisscom je v prvi polovici januarja priključil polmilijonti osnovni priključek ISDN. Delež ISDN priključkov v švicarski stacionarni telefoniji je dosegel 27 %, kar sodi med najvišje vrednosti v svetovnih merilih. Poleg storitev ISDN je Swisscomova ponudba privlačna tudi zato, ker omogoča brezplačno preusmerjanje klicev v nacionalnem omrežju. Prodaja ISDN v švicarskih gospodinjstvih je občutno narasla po juniju 1998, ko je Swisscom predstavil paket ISDN Light. Swisscom napoveduje v kratkem še dodatne ugodnosti za nove priključitve ISDN.

    Objavljeno: 22.1.2000
  • Intel bo ponujal internetne terminale

    Intel je napovedal, da bo sredi letošnjega leta predstavil prve internetne terminale z Intelovim imenom, ki jih bodo prodajali posredno prek telekomunikacijskih podjetij in ponudnikov internetnih storitev. V nasprotju s pričakovanji pa novi internetni terminali ne bodo sloneli na procesorjih StrongARM ali okolju Windows, temveč na procesorjih Intel Celeron, prvič pa bo Intel v svojih izdelkih uporabil operacijski sistem Linux.

    Objavljeno: 22.1.2000
  • Sun ne bo prepustil nadzora nad Javo neodvisni organizaciji

    Sun je opustil prizadevanja, da bi nadzor nad Javo prepustil neodvisni organizaciji. Potem ko so jo neuspešno poskušali standardizirati v okviru organizacije ISO, so po večmesečnih pogajanjih prekinili sodelovanje tudi z evropsko organizacijo ECMA (Europan Computer Manufacturers Association). Do razdora je prišlo, ko je ECMA od Suna zahtevala dokumentacijo, s katero bi lahko nadaljevali s standardizacijo jave. Sun ostaja edini skrbnik nad prihodnostjo jave, čeprav so v obliž ustanovili združenje, v katerem o standardih razpravljajo z drugimi proizvajalci.

    Objavljeno: 22.1.2000
  • Microsoft kupil družbo Visio

    Microsoft je kupil družbo Visio za približno 1,5 milijarde dolarjev v delnicah. Visio bo ostal samostojna enota v okviru skupine Microsoft Business Productivity Group, ki jo vodi Bob Muglia. Trenutno še ni znana strategija glede izdelkov, ki bodo tako še naprej na voljo pod to tržno znamko.

    Objavljeno: 21.1.2000
  • Dražba za britanska dovoljenja 3G

    Velika Britanija je razpisala dražbo za dodelitev dovoljenj za opravljanje mobilne telefonije tretjega rodu. Na razpis se je prijavilo 13 operaterjev: štirje obstoječi operaterji mobilne telefonije (BT Cellnet, Vodafone, One2One in Orange) ter devet novih potencialnih operaterjev. Lastniška struktura novincev razkriva pomembne deleže operaterjev Irish Eircom, France Telecom, finske Sonere, španske Telefonice in ameriškega MCI Wordcom, kakor tudi britanske medijske skupine Virgin in verige supermarketov Tesco. Dodelili bodo pet dovoljenj, od tega bo vsaj eno zagotovljeno za novince na britanskem trgu mobilne telefonije. Vsak prijavljeni je že vplačal polog v višini 50 milijonov funtov (15,8 milijarde tolarjev). Nekateri analitiki opozarjajo, da gre za visoko naložbo v tehnologijo, pri kateri še ni znano, kako je mogoče ustvariti dobiček. Menijo, da še ni znano, kakšen bo odziv uporabnikov niti kako bodo te storitve obračunavali.

    Objavljeno: 21.1.2000
  • SuSE in Linux za PowerPC

    SuSE je za Debianom drugi distributer Linuxa, ki bo v kratkem ponudil tudi izvedbo za računalnike Macintosh s procesorji PowerPC. Trenutno je na voljo razvojna različica SuSE Linuxa 6.3, ki je po lastnostih in priloženi programski opremi enakovreden različicam za procesorje x86 in Alpha. Končna različica bo na voljo predvidoma v začetku pomladi.

    Objavljeno: 21.1.2000
  • Inprise ponuja brezplačni JBuilder 3 za Windows, Solaris in Linux

    Inprise se vse bolj usmerja proti Linuxu. Decembra so predstavili novo iniciativo in razvojno orodje JBuilder 3 Foundation, ki omogoča izdelavo javanskih programov za okolje Java 2 v operacijskih sistemih Microsoft Windows, Sun Solaris in prvič tudi za Linux. JBuilder 3 Foundation sestavljajo grafično delovno okolje, pregledovalnik razredov AppBrowser, tehnologija CodeInsight ter grafični razhroščevalnik. Uporabniki lahko poleg tega razširijo delovno okolje z lastnimi dodatki prek programskega vmesnika Open Tool API. Največja novost pa je v tem, da je okleščena različica JBuilder 3 Foundation na voljo brezplačno za vse tri platforme, dobi pa se ga lahko na proizvajalčevi spletni strani.

    Objavljeno: 21.1.2000
  • Hong Kong se pripravlja na 3G

    Hongkongške oblasti bodo izdajale dovoljenja za mobilne storitve tretjega rodu (3G) že letos. Pred začetkom izdajanja bo vlada izdala temeljno dokumentacijo o tehnologiji in zbirala mnenja o načelih izdajanja dovoljenj, tako pa bodo določili število razpoložljivih dovoljenj in pogoje za njihovo pridobivanje. Predstavniki vlade zatrjujejo, da bodo prve storitve 3G v Hong Kongu na voljo že naslednje leto.

    Objavljeno: 20.1.2000
  • Družba VA Linux Systems postavila borzni rekord

    Internetna mrzlica, ki je lani zajela borzne trge, se seli tudi na druga področja tehnologije. Družba VA Linux Systems, proizvajalec strežnikov z okoljem Linux ter eden od ključnih udeležencev pri prenosu Linuxa na 64-bitni procesor Merced, je decembra začel kotirati na borzi in postavil nov rekord. V nekaj urah je bila vrednost delnic kar osemkrat višja od začetne ponudbe 30 dolarjev za delnico. Vrednost se je pozneje nekoliko znižala, vendar je družba VA Linux s kapitalizacijo čez noč postala družba, vredna okrog 10 milijard dolarjev. Čez noč je obogatel tudi direktor družbe Larry Augustin, katerega delnice so vredne okrog 1,7 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 20.1.2000
  • Gradbeni stroji prizadeli 040.telefoniranje

    V torek 18. januarja zvečer je del Ljubljane in Dolenjske ostal brez SI.Mobilovega signala. Do napake je po Telekomovih navedbah prišlo ob 17.50, ko je na gradbišču na Šmartinski cesti v Ljubljani prišlo do poškodbe optičnega kabla, ki povezuje nekatere SI.Mobilove bazne postaje s centralo. Napako so odkrili in začeli odpravljati ob 23.45, popravila pa so trajala do 1.30.

    Objavljeno: 20.1.2000
  • Novell NetWare 5.1

    Novell je predstavil novo različico najpomembnejšega izdelka, strežniškega paketa NetWare 5.1. Med novostmi so predvsem dodatni programski paketi, nekateri novi moduli in manjši popravki, s katerimi se bo NetWare lažje boril s tekmeci. NetWare 5.1 vsebuje programski strežnik IBM WebSphere Application Server Standard Edition 3.0 in razvojno orodje IBM WebSphere Studio Developer, ki omogočata izdelavo in uporabo spletnih programov. Novell jima prilaga petuporabniško različico podatkovnega strežnika Oracle 8i in Oraclovo spletno razvojno orodje WebDB.

    Objavljeno: 20.1.2000
  • Transmeta Crusoe

    Podjetje Transmeta je 19. januarja predstavilo skrivnostni projekt in izdelek z imenom Crusoe. Po skoraj štirih letih razvoja in za računalniško industrijo dokaj nenavadni molčečnosti so predstavili projekt, ki naj bi po besedah vodstva podjetja močno spremenil prenosno računalništvo, kakršnega poznamo danes. Transmeta je povsem nova družba, trenutno še v privatni lasti, ki je združila okrog sebe močno ekipo s številnimi uglednimi strokovnjaki in izkušenimi poslovneži, pa tudi slavnimi novinci, kot je Linus Torvalds, oče operacijskega sistema Linux. V ekipi so še direktor podjetja David Ditzel (bivši direktor podjetja Sun za področje mikroprocesorjev in vodja laboratorija SPARC Labs), izvršni direktor Mark Allen (prej Nvidia) in direktor trženja Jim Chapman (prej zadolžen za trženje pri podjetjih Intel in Cyrix). Mnogim pa je že pred časom v oči padla podrobnost, da je eden od glavnih investitorjev družbe Paul Allen, bolj znan kot soustanovitelj Microsofta in eden od najbolj izkušenih poslovnežev v računalništvu.

    Objavljeno: 20.1.2000
  • Elektronska trgovina Wal-Mart

    Družba Wal-Mart, ena največjih verig veleblagovnic v ZDA, je prvega januarja odprla svojo elektronsko trgovino, s katero namerava v internetu hitro doseči vodilni položaj in prehiteti velike elektronske trgovine, kot je recimo Amazon.com. To je doslej največji projekt ene od glavnih trgovinskih verig v internetu, zato ga budno spremljajo tekmeci in borzni analitiki. Wal-Mart bo sprva prodajal izdelke v 24 kategorijah (na primer elektronske naprave, igrače in turistične aranžmaje). Pri nastopu v spletu lahko računajo na svoje trgovine v vseh večjih ameriških mestih, s čimer naj bi dosegli precej hitrejšo dobavo blaga kupcem od obstoječih elektronskih trgovin.

    Objavljeno: 19.1.2000
  • Globalstarjev začetek v ZDA

    Globalstar je postopoma začel uvajati svoje storitve v ZDA, do aprila naj bi postale dostopne povsod po svetu. Za ameriški trg bo telefone za uporabo v omrežju Globalstar izdeloval Qualcomm, cena pa bo okrog 1500 dolarjev (slabih 300 tisoč tolarjev). Na voljo bodo trije naročniški svežnji, mesečna naročnina pa se bo gibala od 30 dolarjev (6 tisoč tolarjev) do 370 dolarjev (74 tisoč tolarjev), odvisno od količine brezplačnih pogovorov, ki so zajeti v naročnini. Globalstar za kritje naložbe potrebuje milijon naročnikov.

    Objavljeno: 19.1.2000
  • IBM Slovenija dobil novega generalnega direktorja

    IBM Slovenija ima od januarja naprej novega generalnega direktorja, dosedanji prvi človek velikega modrega v Sloveniji, Janez Benčina, pa je postal generalni direktor IBM-ovega oddelka za podporo novim tržiščem v jugovzhodni Evropi s sedežem na Dunaju.

    Objavljeno: 19.1.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji