Objavljeno: 20.1.2000

Transmeta Crusoe

Podjetje Transmeta je 19. januarja predstavilo skrivnostni projekt in izdelek z imenom Crusoe. Po skoraj štirih letih razvoja in za računalniško industrijo dokaj nenavadni molčečnosti so predstavili projekt, ki naj bi po besedah vodstva podjetja močno spremenil prenosno računalništvo, kakršnega poznamo danes. Transmeta je povsem nova družba, trenutno še v privatni lasti, ki je združila okrog sebe močno ekipo s številnimi uglednimi strokovnjaki in izkušenimi poslovneži, pa tudi slavnimi novinci, kot je Linus Torvalds, oče operacijskega sistema Linux. V ekipi so še direktor podjetja David Ditzel (bivši direktor podjetja Sun za področje mikroprocesorjev in vodja laboratorija SPARC Labs), izvršni direktor Mark Allen (prej Nvidia) in direktor trženja Jim Chapman (prej zadolžen za trženje pri podjetjih Intel in Cyrix). Mnogim pa je že pred časom v oči padla podrobnost, da je eden od glavnih investitorjev družbe Paul Allen, bolj znan kot soustanovitelj Microsofta in eden od najbolj izkušenih poslovnežev v računalništvu.

Transmeta je predstavila nov pristop k arhitekturi procesorjev. Crusoe je družina procesorjev, ki večji del obdelave opravlja v programski opremi. Zamisel sicer ni povsem nova, toda Transmeta je prvo podjetje, ki je uspelo idejo pripeljati do cilja. Sami procesorji so tako za današnje razmere izjemno preprosti, temeljijo pa na jedru z ukaznimi besedami VLIW (Very Large Instruction Word), ki so dolge kar 128 bitov. Na ta način procesorji optimalno izkoriščajo procesorsko moč, zaradi preproste zgradbe pa porabijo malo energije.

Pri Transmeti se dobro zavedajo, da je združljivost z arhitekturo PC, operacijskimi sistemi in programi ključna za uspeh, zato so s procesorji Crusoe zagotovili popolno združljivost z arhitekturo x86. Posnemanje ukazov x86 opravljajo v programski opremi, ki kodo optimalizira in jo šele v taki obliki posreduje procesorju. Za zdaj opravljajo le posnemanje osnovnega nabora ukazov x86, pozneje pa bodo morda vključili tudi večpredstavne rešitve, kakršne premorejo procesorji Pentium III in AMD Athlon. Ključni del -- prevajanje in optimalizacijo kode v realnem času -- opravlja tehnologija Code Morphing.

Naslednja revolucionarna tehnologija, ki jo predstavlja Transmeta, nosi ime LongRun. Gre za napreden sistem varčevanja z energijo, ki zna spreminjati napetost in hitrost procesorja v realnem času, pač glede na trenutne potrebe programske opreme. Transmeta je s tem naredil še večji korak kakor Intel z nedavno predstavljeno tehnologijo SpeedStep, ki zmore le diskretno zmanjševanje hitrosti, in to le, ko delamo z akumulatorji. Po trditvah predstavnikov Transmete procesorji Crusoe v primerjavi z Intelovimi mobilnimi Pentiumi III porabijo le 20 do 30 % energije. Poleg tega procesor pozna poseben način globokega spanja, v katerem porabi manj kakor 0,2 vata, v takem stanju pa lahko računalnik ostane tudi več tednov.

Kot že rečeno, je Crusoe ime za družino procesorjev, ne pa le en sam izdelek. Transmeta je sprva predstavila dva modela, v prihodnosti pa lahko pričakujemo tudi zmogljivejše. Prvi procesor nosi oznako TM3120, deluje s hitrostjo 333 ali 400 MHz in ima 96 KB prvostopenjski predpomnilnik. Ena njegovih glavnih značilnosti je, da za delovanje potrebuje manj kakor en vat. Transmeta ga ponuja v kompletu z operacijskim sistemom, ki so mu dali ime Mobile Linux, vseboval pa bo spletni brskalnik in še niz drugih programov.

Druga novost je zmogljivejši procesor Crusoe TM5400, ki deluje s hitrostjo 500 ali 700 MHz in ima 128 KB prvostopenjski in 256 KB drugostopenjski predpomnilnik. Zanimivo, da ima ta procesor drugačen nabor ukazov kakor TM3120, čeprav sta navzven oba videti kot z x86 združljiva procesorja. Namenjen je prenosnim, pa tudi namiznim računalnikom in klasičnim operacijskim sistemom za procesorje x86, kot so Windows 98, Windows NT, Windows 2000, Linux, OS/2 in drugi.

Procesorji bodo narejeni v 0,22- (TM3120) ali v 0,18-mikronski (TM5400) izvedbi. Pri arhitekturi novih procesorjev je pomembno to, da imajo le-ti večji del spremne logike vgrajene že v sam procesor (na primer krmilnik za vodila PCI in PC Card). Prav tako so v procesorju vgrajeni krmilniki za pomnilnik, vključno s podporo za najnovejši standard Double Data Rate DRAM (DDR DRAM).

Predstavili so več sistemov, med njimi majhen in tanek prenosni računalnik z barvnim zaslonom za delo s peresom, ki je vseboval procesor TM3120, operacijski sistem Mobile Linux in spletni brskalnik Transmeta. V internet je bil priključen po brezžični povezavi. Videti je bilo mogoče tudi bolj običajne prenosnike in namizni računalnik. Prikazali so obremenjenost sistema pri bolj zapletenih opravilih, kot je programsko odkodiranje filmov DVD. Procesor je pri tem hitro našel primerno optimalizacijo ukazov in po nekaj sekundah zmanjšal hitrost procesorja, programska oprema pa je še naprej delovala brezhibno. Pri tem preizkusu se je Crusoe segrel le do temperature 44 stopinj Celzija, Pentium pa čez 100 stopinj. Zaradi manjšega segrevanja torej ni potrebno dodatno hlajenje.

O cenah je prezgodaj govoriti, poleg tega pa so manj pomembne, saj ne bodo naprodaj na prostem trgu. Kljub temu velja ocena, da bo za manjši TM3120 treba odšteti med 65 in 90 dolarji, za večjega pa med 120 in 330 dolarji, seveda v večjih količinah. Poleg tega je procesorje Crusoe težko primerjati s cenami drugih procesorjev, saj vsebujejo sistemska vezja in krmilnike, kar je drugod treba dokupiti posebej.

Pri Transmeti trdijo, da so prve prototipe že poslali partnerjem, izdelki pa naj bi prišli na tržišče približno sredi leta. Sprva bodo to internetni računalniki, kot so prenosni internetni računalniki s peresi na podlagi procesorja TM3120, pozneje pa še zmogljivejši prenosniki in računalniki s procesorjem TM5400. Glavni tekmec bo Intel z nedavno najavljenim projektom internetnega terminala, ki bo (morda niti ne tako slučajno) temeljil na posebnih različicah procesorjev Celeron in prav tako operacijskem sistemu Linux. Drugi tekmec je podjetje Sun, ki prav tako obuja zamisel o javanskih terminalih in procesorjih, optimaliziranih za javo.

http://www.transmeta.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji